Soft shell blijft comfortabel als ie nat is?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter John
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik lees al een tijdje mee en heb me nu dan eindelijk geregistreerd. Ik ben eigenlijk een beginner qua hiking. Als bioloog en mountainbiker vertoef ik uiteraard wel veel in de buitenlucht maar in oktober ga ik met m’n vriending ‘echt’ hiken in Wales (al een beetje geoefend in de Ardennen en het Zwarte Woud).
Ik ben dus op zoek naar een soft shell jas voor de tocht in Wales, maar uiteraard ook voor herfst/natte winter gebruik in Nederland/België/Duistland (voor m’n werk als bioloog en om te hiken). Ik moet wel zeggen dat ik een extreem hoog metabolisme heb. Ik loop zo’n beetje het hele jaar door in T-Shirt rond (binnen wel te verstaan) en alleen als ik lange tijd stil zit achter de computer wil ik nog wel eens een vest aan doen in de herfst/winter.
Nu heb ik het nodige gelezen over soft shells en als ik het goed begrijp is het idee van de soft shell (iig zoals ze 10jaar gelden al werden gekaamt door Buffalo e.d) dat ALS ze nat worden, dat het water wordt verspreid over het hele opp. en dat de stof erg snel droog wordt mbv je eigenlichaams warmte (stoffen als driclime e.d.). Oftewel dat je je warm en comfortabel blijft voelen ook als je nat bent (natuurlijk ook afhankelijk van de laag/lagen die je ronder hebt).
Nu vraag ik me dus af, aangezien de meeste tegenwoordige soft shells die ik tegenkom in de winkel gebruik maken van een membraan (windstopper, polartec powershield) of dat nog steeds opgaat? Blijf je je daar comfortabel in voelen als je nat regent en droogt de stof erg snel? Of kan ik beter op zoek gaan naar een ‘echte’ soft shell’ materiaal zoals schoeller? Ik heb gewoon een beetje het idee (puur op theorie gebasseerd) dat ze tegenwoordig vooral ‘soft shells’ maken die een beetje tussen het originele ‘soft shell’ concept en de hard shell inzitten. Graag hoor ik ervaringen van mensen met hoe een sof shell aanvoelt nadat ie nat is geworden. Uiteraard kan ik een pac lite oid erover doen, maar als het niet zo hard regent heb ik daar weinig zin in aangezien ik enorm snel zweet maar kun je naar verloop van tijd toch aardig nat worden.
Als iemand verder nog tips heeft qua kleding met het originele soft shell concept en waar ze veel keus hebben (het valt bij op dat bij de soft shell afdeling bijna alleen jassen met Polartec powershield en Winstopper materiaal hangen. Ook wel Apex natuurlijk, maar de jassen die ik van TNF heb gepast zaten niet echt prettig….beetje te ruim).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi John,

Welkom hier.

Volgens mij is het handiger als we proberen een aan aantal dingen uit elkaar te halen en misschien nog wat toe te voegen:

Softshell: is gemaakt voor omstandigheden waarbij het overwegend droog is. Materiaal is geoptimaliseerd op ademende werking en winddichtheid in combinatie met meer of minder isolatie. Waar precies het compromis ligt tussen deze drie verschilt per stof en gebruiker. Sofshells zijn niet gemaakt om je echt tegen de regen te beschermen. De gebruikte stoffen richten zicht op damp (zweet)doorlaten (=ademende werking) maar niet op tegenhouden van binnendringend water en/of afvoeren van water in vloeibare vorm. Door het aanbrengen van duurzame DWR wordt de inzetbaarheid van sofshell wel iets verbreed, tot een klein regenbuitje, maar daarmee wordt het bij lange na nog geen Buffalo. MAW in een doornatte Softshell wordt jij ook gewoon nat en koud. Vandaar het advies om in natte omstandigheden altijd een (lichte ) hardshell als back-up te hebben. ( zie bijvoorbeeld het 2-laags-plus advies van Op Pad. Softshells doen het dan ook erg goed in regio's met stabiel weer waarbij de mate van activiteit eigenlijk bepaalt welk materiaal jouw het beste bevalt.

P en P: Pertex en Pile of te wel het idee van Buffalo. Hoewel Buffalo in outdoor hoek de meest bekende vertegenwoordiger is, vindt je met name in de professionele werkkledinghoek heel veel "doorwerk" kleding die ook op dit principe is gebaseerd ( oa KLM en de prof series van HH). Het concept hier is Regen- windbescherming en blijven bewegen. Het concept gaat niet uit van waterdichtheid, maar van de snelle afvoer van binnengedrongen water. Voor de afvoer gebruikjt het systeem verdamping. Deze verdamping wordt bereikt door verspeiding van water over heel grote opppervlak (de heel fijn geweven pertex buitenlaag) en warmte aanvoer. Zolang lichaam warmte blijft aanvoeren zal op de pertex buitenlaag water heel snel verdampen. De opzuigende werking van binnen laag (= Pile) zorgt vervolgens voor aanvoer van eventueel nieuw water, bovendien kan nat zweet dezelfde weg afleggen.
De benodigde warmte impliceert dat je MOET blijven bewegen om het systeem te laten werken en impiceert ook dat P&P kleding nogal warm is. Dus dit soort kleding exceleert in hele natte omstandigheden, waarbij doorgewerkt kan worden. Even voor de tent staan in een regenbui is voldoende om je drijfnat te maken. Daar staat tegen over dat als je gaat bewegen je ook in 5 min weer droog bent,. Overigens heb je het dan wel koud in de 5 minuten. Kleding wordt dan ook veel gebruikt in natte EN koude omstandigheden, waarbij flink gewerkt wordt en waarbij je snel onderdak kan vinden als je te lang niets moet doen. OA in gebruik in Bosbouw, reddingsdiensten etc. P&P heeft dan ook niets te doen met Softshells zoals die in de buitensport winkel hangen. Of dit concept voor jouw geschikt is vraag ik me af . De kleding is relatief zwaar en warm voor rugzakgebruik en als bioloog zul je normaal gesproken ook niet in de zware arbeid zitten.

Mijn eigen ervaringen ondersteunen die van jouw, ook ik zweet erg snel en veel. Daarom hebben softshells met membraan bij mij al afgedaan, wegens onvoldoende ademenen. En stel ik het aantrekken van Paclite zo lang mogelijk uit. Maar zelfs softshell zonder membraan als Shoeler en Powershield, ademen mij te weinig en krijg ik ook zonder regen nat. Ik ben nu overgestapt op een soort laagjes systeem met wat P&P effect erbij. Ik gebruik nu een vochtopnemend shirt als softshell (bijv. Berghaus Stretchlight Shirt, of Montane Kinetic). Bij teveel wind en/of lichte regen daarover een nauwsluitend windshirt (bijv Montane Featherlight) en kreer daarbij het P&P effect. Bij zware regen, of zodra ik stil sta pas de Paclite. Bij erge koude of bij kampeer tochten, warbij ik vaak stil bij de tent moet zitten neem ik nog een extra , maar uiterst lichte isolatie laag mee. Die over of onder de paclite kan.

Deze zomer aardig kunnen testen. Systeem bevalt mij erg goed, behalve als ik met rugzak langdurig in zware regen moet lopen, P&P effect van Windshirt is dan te weinig, en in Paclite zweet ik te veel.

MVG

Rolf

tips:

voor P&P kleding: www.countrystore.nl (buffalo) of prof winkels in bosbouw en groen oa Wolfswinkel in Hoenderlo
 
Rolf, bedankt voor je duidelijke en verhelderende uitleg!
Ik dacht P&P het 'oorspronkelijke' soft shell idee was en dat tegenwoordig heel veel soft shell wordt genoemd (Windstopper etc) wat het eigenlijk niet is. Tja, ik zag door de bomen het bos niet meer waarschijnlijk.
Als bioloog span ik me idd niet al te veel in ;). Jou laagjes systeem lijkt me idd ook beter geschikt voor mij dan een dikkere soft shell jas. Ik produceer zelf warmte genoeg en moet eigenlijk alleen koude wind grootendeels buiten weten te houden. Als het vriest heb ik het eigenlijk nooit koud terwijl ik dan erg veel buiten ben (mountainbiken, schaatsen etc.). Het is vooral die 'waterkou'..temperaturen tussen de 0 en 10.
 
Nog 1 toevoeging Rolf. Hoe zit het met de slijtvastheid van de 2 lagen (ivm rugzak)? Of heb je daar nog geen ervaring mee?
 
John,
ik sluit me voor een groot stuk aan bij wat Rob zegt, maar met dat verschil dat ik een zogenaamde "soft shell moderne stijl" (rotwoord, slaat nergens op, wat houdt het nu in?, is P&P dan geen soft shell? Voor mij in elk geval wel) gebruik zoals Rob P & P gebruikt: als actieve laag die me niet zozeer droog houdt, maar vooral comfortabel, m'n eigen lichaamswarmte gebruikend om de boel aangenaam te houden en droog te krijgen. Noem het het "wet suite" principe. Ik kan zeggen dat ik een soft shell of windbreker in behoorlijk stevig en continu regenweer heb gebruikt zonder het oncomfortabel te krijgen. Alleen op het ogenblik dat de dag er op zit en je stopt met wandelen kan de nattigheid onaangenaam worden.
Volgens mij ligt de waarde van een soft shell in het concept dat er achter steekt (zo mooi beschreven door Rob) en niet in een mooi afgelijnde categorie van kledij. Iedereen is uiteindelijk anders en de precieze samenstelling van een kledingsysteem dat werkt zal dus ook verschillen van persoon tot persoon.
 
Ik heb de luxe te kunnen kiezen tussen 2 soft shells en 1 windbreker (hoewel ik ze net op dezelfde wijze gebruik dus eigenlijk is het ondrscheid onzin). Een powershield (lichtgewicht) jas die ik nu voornamelijk gebruik in de wintermaanden wegens te warm voor de rest maar ideaal om een gure wind af te houden, een soft shell type schoeller (maar geen schoeller) voor gebruik tijdens trektochten in de warmere maanden en een windbreker (100% polyester en dus ideaal want dus sneldrogend). Zweten doe ik er sowieso in want dat doe ik nu eenmaal in alles, maar het blijft best comfortabel zolang het onregelmatig regent op een dag of de regen niet al te hevig wordt.

Als je Buffalo bekijkt, moet je eigenlijk ook eens kijken naar Paramo. De Briiten zijn er gek van, maar ik vrees dat het me wat te warm is.
 
Hi ,

ja Paramo, geweldig spul. Basis principe is ook de afvoer van (vloeibaar) water. Dit maal niet gedreven door verdamping, maar door de in de stof aanwezige capilaire werking. Voordelen, zeker voor John in zijn rol als bioloog, is dat systeem altijd blijft werken, ook als de jas beschadigd is , of als je stil staat. En ook als de geen temp verschil is tussen binnen en buiten, of als het buiten de jas warmer of vochtiger is als in de jas. Kortom in al die situaties waarin goretex en aanverwanten hun werking verliezen blijft Paramo je droog houden. Het materiaal vervoert water altijd actief naar de buitenkant.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Om voldoende capilaire werking te verkrijgen is de stof relatief dik, en dus warm. Het is duur en buiten Engeland moeilijk te verkrijgen. En net als P&P is het vaak wat aan de zware kant.

Voor de 3 natte seizoenen vraag van John (herfst, winter en voorjaar) zou dat een ideale keus kunnen zijn zowel als bioloog als als hiker. Voor MTBer is Paramo wat minder geschikt.


MVG

Rolf


tip: zie http://www.paramo.co.uk
 
Hi John,

Mits je enige kwaliteit koopt hoef je over de slijtvastheid met rugzak gebruik geen grote zorgen te maken. In eerste plaats omdat de slijtage van trekkingrugzak vooral op de schouder vaak overdreven wordt. Immers als het goed is draag je een belangrijk gedeelte van het gewicht op de heupgordel en maar klein gedeelte op de schouder. In de tweede plaats is dit systeem over het algemeen aanzienlijk goedkoper. Ik heb zelf , trouwens ook niet met paclite, enige problemen gehad. Terwijl ik toch regelmatig met gewichten van 25 kilo gelopen heb. Ik verwacht met de Pertex van mijn windshirt ook geen problemen te hebben. Enig punt van aandacht zijn wel scherpe prikkende zaken, zoals distels en stekels. Deze kunnen wel kleine gaatjes maken in Pertex en Paclite. In tegenstelling tot de Paclite, die gaat lekken, leidt de funktionaliteit van windshirt er nauwelijks onder. Dus als we echt veel gaan "bushwacken" dan is met name het windshirt kwetsbaar. Echter in de praktijk heb ik in die omstandigheden eigenlijk windshirt niet aan, omdat je dan meestal niet direct in de wind loopt. De vochtregulerende top die ik dan als middenlaag draag is helemaal niet slijtgevoelig. Lijkt me aanzienlijk sterker als een gemiddeld T-shirt (iets duurder ook, maar aanzienlijk goedkoper als een softshell.)

MVG

Rolf
 
Dunne P&P

Nog een aanvulling ter overweging.

Rolf heeft voor zichzelf een P&P-combinatie gemaakt van een windbreker met een functioneel shirt eronder. Dit bestaat ook kant-en-klaar. Marmot maakt bijvoorbeeld de Shelled DriClime-serie. Dit is erg goed hiermee te vergelijken.
Een variant ietsje minder dun maar zeker niet dik is ook gemaakt door Patagonia. Af-en-toe nog te verkrijgen in winkels waar de medewerkers meer overtuigd zijn van de functionaliteit hiervan dan de meeste consumenten.

Het enige is bij deze jasjes, dat je het functionele shirt en de windbreker niet los van elkaar kunt dragen. Maar ach, de vraag is of dat nodig is.
 
RE: Dunne P&P

Allemaal bedankt voor de leerzame reacties!

Robertjan,
Aan die shelled DriClime had ik ook zitten denken, maar een van de nadelen (als je het een echt nadeel kunt noemen) is dat de binnenkant aanvoelt als een oppervlak met duizenden mini haakjes. Oftewel als ik m’n droge handen door de mouwen steek, voelt dat aan alsof elke huidcel achter de stof blijft haken. En laat ik daar nou net niet tegen kunnen! ;) Ik krijg er enorm kippenvel van (zelfs al als ik er aan denk of naar kijk……..een soort nagels over het schoolbord trauma). Ik heb ook zo’n reishanddoek met vergelijkend materiaal en die voelt echt verschrikkelijk aan.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan