sokken aan of uit, in je laarzen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, ik zal me eerst even voorstellen, alhoewel ik al meer dan twee jaar mee lees op het prikboard maar tot op heden nog niet eerder ergens op geschreven.
Maar nu moet het er toch maar van komen.

Maar mijn naam is Dick Storm, fanatiek Nordic Walker en hiker, samen met m'n vrouw bewandelen we de Nederlandse wandelpaden, met rugzak en NW poles.
We wonen in Zoetermeer en zijn beide rond de 50 jaar.

Maar nu m'n vraag;
Ik zat gisteren even te zappen op de TV en toen zag ik dat het programma "I Shouldn't Be Alive" ging beginnen op Dicovery TV en wel de aflevering, Escape from the Amazon.
Op zich een mooie serie maar de presentator had het over 'loopgraaf voeten' en dat er in de Vietnam Oorlog iets tegen was gevonden en wel, geen sokken aan in je laarzen!
Dat vind ik een nogal vreemde manier van doen.
Het lijkt mij dat je sokken het transpiratie vocht beter opnemen dan het binnen leer van je laars?
Hoe kan het dan dat je zonder sok minder last zou hebben van loopgraafvoeten?

Wie kan hier iets nuttigs over vertellen.

Later
DickyDick
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

het is zo nat in de jungle dat je sokken dat niet aan kunnen. Je sokken wordt verzadidgt met water. Je voeten dus ook!

Jungle boots zijn waterdoorlatend en hebben ook nog eens uitlek gaten, om het water er uit te laten stromen. Hierdoor kan het water in de boots weglekken, waardoor het relatief (voor in de jungle) droger blijft.
 
Nou, zeiknat wordt alles toch wel denk ik, of je nou wel of geen sokken aanhebt. En sokken beschermen de zachte (en dus tere) huid tegen schuurplekken. Dan kun je beter wél sokken aan hebben dan niet neem ik aan. Rimpelvoetjes krijg je sowieso.

Als je de mogelijkheid hebt de sokken te drogen, elke avond droge sokken aan. En misschien helpt het om je voeten eerst in sokken en dan in plastic zakken te steken, zodat ze in ieder geval niet nat worden van buitenaf. Zweet zal uiteindelijk iets langzamer natmaken dan doorweekte schoenen.

Sokken aan dus, je zult er langer mee kunnen lopen!

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Als je niet meer loopt droge sokken aan, als je gaat slapen je natte sokken weer aan. Dat is de snelste manier om ze te drogen en je krijgt ook nog een hele warme voeten 's nachts. Je slaapzak gaat wel verschrikkelijk ruiken bij het voeteneinde.

Groetjes Allard
 
Dag DickyDick

Als je even googled op loopgraafvoet, of de engelse term trenchfoot vind je al heel veel meer informatie. Heb het een en ander gelezen maar vind nergens iets over het feit dat het beter zou zijn om geen sokken aan te hebben in je laarzen.
Wat waarschijnlijk bedoeld is dat het niet goed is om natte/koude sokken in je laarzen aan te houden.
Veelal lees ik dat ter voorkoming van loopgraafvoet het belangrijk is natte sokken uit te doen en zo snel mogelijk te vervangen door droge sokken.

Hier een stukje van een van de websites:

In WWI the British dramatically reduced immersion/trench foot casualties by using techniques (without making significant footwear changes) that we still follow today: good boot fit with heavy wool socks; keep the body warm; remove socks and dry and massage the feet twice a day; do not sleep in wet footwear; dry wet socks against your skin; keep your feet out of water or mud as much as possible; watch carefully and react promptly if you experience numbness or tingling; keep footwear loose to allow for circulation.

Dry your socks

Drying socks is a continual activity on wilderness trips. During the day we stick wet socks into our shirts to dry them against the skin, and likewise at night drape them over our chest and belly in our sleeping bags. We'll hang them in the sun and dry them over a fire. Keep one pair of dry socks in a dry place such as in a sleeping bag or a small plastic bag.

enz. enz.
uit: htttp://www.nols.edu/wmi/curriculum_updates/archive/050130_immersionfoot.shtml

Beetje lang bericht maar goed,
het verhaal dat geen sokken beter is lijkt mij een beetje een broodje aap verhaal waar het buitensportblad Op Pad nog maar kort geleden naar op zoek was.

russian_nomad
 
Wat jij hebt gezien is in het extreme geval!
Loopgraafvoeten krijg je echt niet van één dag met zeiknatte voeten.
Wat je daar zag was in een situatie waarin niets voorhanden was.

Zorg in ieder geval dat je sokken aan hebt die niet gaan slobberen in je schoenen. Goeie sokken en goede schoenen is de formule. In jouw geval heb je het waarschijnlijk over dagtochten. Neem desnoods een extra paar mee. Ik ga nooit op pad zonder een handdoekje en extra paar sokken.

Succes DickyDick

En wat die opmerking betreft over natte sokken in de slaapzak. Heb je wel mooi de rest van je hike een vochtige slaapzak!
 
De loopgraafvoeten waren een paar jaar geleden in het nieuws n.a.v. een gecombineerde 14-daagse oefening van Nederlandse mariniers en Surinaamse militairen in de jungle van Suriname. De Nederlanders kregen massaal last van loopgraafvoeten, de Surinamers niet! De Nederlanders liepen op hoge militaire laarzen met sokken, terwijl de Surinamers alleen slippers aan hadden.Welke conclusie trekken we hieruit?
Groeten,
Boelo
 
>De Nederlanders liepen op hoge militaire
>laarzen met sokken, terwijl de Surinamers alleen slippers aan
>hadden.Welke conclusie trekken we hieruit?

Dat ze op slippers het geen 2 weken hadden volgehouden!
off topic!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan