Sokken, welke merk en type is het best voor de loper met rugzak???


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik doe regelmatig een wandeling, in m'n vrije tijd (bv vierdaagse, maar die was kort dit jaar) en voor m'n werk (militair). Ik heb vorig jaar op smartwools gelopen, prima overigens en dit jaar op Falke TK2's. Nu ik toch van plan ben om vaker te lopen met rugzak wilde ik wat meer informatie over goede sokken in zware omstandigheden. Ik ben op deze site beland en heb wat artikelen gevonden en heb ook wat doorgelinkt naar verkopers maar toch zie ik eigenlijk door de bomen het bos niet echt meer... Veel sokken en veel wisselende reacties. Natuurlijk niet gek omdat niet iedereen elk type heeft getest, je gebruikt een paar en dat is goed dus dat blijf je doen. En anders ga je voor een ander merk/type.

Nu ben ik overigens wel benieuwd of er een vergelijkend warenonderzoek is gehouden en of iemand daar wat over kan vertellen of een link van heeft.

Ik ben ook benieuwd of iemand me wat kan aanraden, ik dacht dat de volgende merken wel het beste zijn voor genoemde doeleinden:
Falke (wat is overigens het verschil tussen TK2 en TK4?)
Smartwool
X-Socks (hebben verschillende interessante types, bv ook Trekking Dessert storm)
Bridgedale
Icebreaker

Ben ik nog merken vergeten?

Ben benieuwd naar meningen en vooral naar mensen die vergelijkingen hebben. Zo kan er misschien meer hulp zijn voor mensen zoals ik om goede sokken aan te schaffen.

Overigens ben ik (tot op heden :)) niet allergisch voor zaken als zilver of nikkel in de sok.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Falke (wat is overigens het verschil tussen TK2 en TK4?)

Zijn aardig, maar heb af en toe last van uitslag (is heeeeel persoonlijk) TK 2, TK 1, TK4: dun, dik, heel dik

>Smartwool

Meest comfortabele sok garantie, slijten wel sneller

>X-Socks (hebben verschillende interessante types, bv ook
>Trekking Dessert storm)

Een keer gedragen, twee maanden uitslag! (wederom is heel perssonlijk)

>Bridgedale

Mijn favoriet

>Icebreaker

Een goede tweede

>Ben ik nog merken vergeten?

Thorlo
Darn Tough Socks

Zijn de enige twee die nu ff vbij me opkomen

Eins
 
Bridgedale Trail

Geen langere reactie? Nee, want dit is wat je wilt horen;)

Vooruit dan, toch een motivatie:
Smartwool: Slijt vreselijk snel, echt niet meer normaal!
Falke: Slobberen na een jaar of 2 (terwijl Bridgedale na 5 jaar nog goed zit).
X-Socks: Beweren anti-transpiratie-sokken te maken. Zelfs het duurste model werkt bij mij niet!
Icebreaker: Geen ervaring mee.
Rohner: heeft ook een lekker model (ooit getest, maar weet geen modelnaam...).

TK2<--->TK4
Dit is hetzelfde verschil als tussen een Pata LW onderlaag en een Icebreaker middenlaag (thermokleding dus, voor een leuke vergelijk)!
 
Ik ben zelf ook erg fan van Bridgdale, model Trekker.
Duurzame, goed zittende sok waar ik geen last van heb tijdens het lopen.
Blijven ook goed zitten, lubberen niet zoals de met name dikkere Falke's dat wel kunnen doen.
Voor lichtere schoenen en warm weer draag ik sinds kort Smartwool Adrenalin 3/4 sokken of de Smartwool Light Hiker.
Ook erg fijne sokken maar tijd zal moeten uitwijzen of ze inderdaad zo snel slijten.
Bij mij zitten de Smartwool sokken redelijk strak maar zonder te knellen.

Zoals mensen die voor mij gepost hebben zeg ik dus ook Bridgdale:)
 
hoi,

Ik heb wandelsokken van diverse merken uitgeprobeerd. Die van Bridgedale bevallen best wel goed, al vind ik de dikste serie toch wel te warm.

Smartwoolsokken zitten oke, maar draag ik alleen met plezier in mijn lage wandelschoenen die iets smaller gevormd zijn. Het zijn nl iets dunnere sokken die wat strakker om je voet zitten, evenals de Xsocks.

Heb de Hema wandelsokken (hiking) ook uitgeprobeerd en die doen eigenlijk niet onder voor de Falkes en ook de Bridgedales en dat voor maar 7 euro. Ze blijven na herhaald gebruik ook goed zitten en gaan niet lubberen.

Ofwel: zoveel mensen, zoveel voeten en dus zoveel meningen. Wellicht handig om er een paar verschillende te proberen?

gr. Nanda
 
Ik heb gisteren een positive materiaalervaring met Bridgedale sokken gepost. Nadat de webmaster hem heeft goedgekeurd, zal hij wel verschijnen.

Linda
 
Inderdaad zoveel mensen zoveel meningen, al lijkt de Bridgedale wel favoriet. Het is ook maar wat de mensen geprobeerd hebben al zie ik wel dat sommigen al heel wat merken en types versleten hebben.

Natuurlijk heb je ook nog verschillen in types, want de Bridgedale trekking zal weer andere eigenschappen hebben dan de Trail, niet?

Alvast bedankt voor alle reacties, als er nog meer mensen zijn die verschillende types geprobeerd hebben en daar hun ervaringen en vergelijkingen over willen delen, nodig ik ze graag uit. Ik denk dat dit soort reacties erg verduidelijkend zijn voor minder ervaren mensen, ik heb er in ieder geval baat bij!
 
Ok, je vraagt erom :)
- Falke: prima
- Smartwool: redelijk, kriebelen een beetje, en zijn broeierig
- Bridgedale: Uitstekend!
- Thorlo's: Uitstekend! (mijn favoriet, helaas slecht verkrijgbaar)
- Hema: prima, lubberen iets meer
- Decatlon: prima
- Bristol: prima
dat zijn ze zo'n beetje.
Al met al zijn de dure sokken iets beter dan de goedkope, maar als je elke dag je sokken verschoont, merk je geen verschil.

Er zijn erg veel verschillende sokken, dunne, dikke, hele dikke. En je hebt dikke sokken die ook bij warm weer nog prima lopen.
Als ik sokken koop, koop ik meestal wat ik nog niet heb, je komt vanzelf erachter waar die voor jou het best voor is. Ik heb van ±3 sokken een dubbel paar, de rest maar 1tje.

Dus: zelf proberen!
grtz
Henk
 
ik ben ook een bridgedale fan! de sokken zonder wol, want daar krijg ik blaren van. blijven goed, ook na vaak wassen. ik gebruik ze met een binnensokje van coolmax materiaal, van die dunne zwarte. volgens mij zijn die ook van bridgedale.
 
Bridgedale Coolmax Liners, geniaal dun sokje wat een hoop kan hebben.
Draag zo 's winters wel eens onder een paar sokken als het echt koud is.
Zit als gegoten en is niet te dik om als ondersok te gebruiken.
Heb er ook al eens een dag 28km op gelopen in Meindl Air Revolution 2.0 schoenen.
Nergens last van!
 
Zo veel verschillende soorten sokken gebruik ik niet...maar goed;

Falke TK1 en TK4: zitten erg lekker, goede pasvorm, maar gaan na een jaar al lubberen rond de enkel, daarna ook de rest van de sok.

Bridgedale Trekking: zitten wel lekker, maar ik vind ze wat smal aan de tenen (heb erg brede voorvoet). Anderzijds, de pasvorm blijft hetzelfde, ook na vele jaren gebruik...

Groetz,
Dennis
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

VRAGEN:
Wat verlang je van je sok???
Wat versta jij onder "zware omstandigheden"???
Merk je verschil tussen de wollen en synthetische sokken???
Welke schoenen gebruik je???
In welke temperaturen loop je???


REFERENTIE KADER:
Ik heb altijd gelopen op B/C en loop sinds ruim een jaar op verhoogde B schoenen (kisthoogte), ik heb smalle zweetvoeten, loop normaal gezien meerdere dagen op een paar sokken en alleen als het echt warm/vochtig is 1 paar per dag.

Ik vindt het belangrijker dat een sok meerder dagen comfortabel te dragen is dan dat hij 5 jaar ipv 2 jaar mee gaat. Ja goede sokken zijn duur maar nou ook weer niet zo duur dat de comfort daar onder moet leiden, een combinatie van beide zou natuurlijk wenselijk zijn.


ERVARINGEN:
Falke (TK2 & TK4)
Ik heb jaren lang op Falke sokken gelopen, die waren destijds zo'n beetje de standaard dus zijn we daar voor gegaan. De design gedachte achter synthetische sokken is op zich slim bedacht, de sok neemt geen vocht op maar geeft dit door zodat overtollig vocht makkelijk door de schoen uitgeademd kan worden. Leuk theoretisch verhaal maar gaat helaas niet op als de voet meer vocht produceert dan dat de schoen af kan voeren, het resultaat is zeiknatte voeten, de huid wordt dun en glazig en de stank is aan het eind van de dag echt niet te harden (who needs DEET). Een tweede dag dragen was voor mij geen optie, ik had 7 paar en moest na een week dus wassen:-( Zoals al eerder genoemd verliezen ze erg snel hun pasvorm en gaan lubberren.

Smartwool (Hiker Light??):
Sinds 2 jaar loop ik op Smartwool en die bevallen echt super. Wol is door moedertje natuur gemaakt en die heeft er rustig de tijd voor genomen om er iets moois van te maken. Het neemt vocht op en laat dat weer gaan als het kan en het maakt het leven van bacterien zuur (nou eigenlijk niet dus). Als gevolg kan ik de Smartwools meerdere dagen dragen (2-4) voodat ze gaan stinken. Ze houden de pasvorm goed vast, zijn comfortabel, blijven goed aan de voet zitten en de voetjes zijn helemaal blij. Het nadeel is al genoemd, de sokken zijn na 2 jaar aan vervanging toe maar dat zijn ze waard geweest, werkelijk heerlijke sokken.

Bridgedale (Trail??):
Gekocht om te testen na mijn Falke periode, uiteindelijk is het Smartwool geworden. Niks op aan te merken maar greep toch steeds naar de Smartwools, echter geen idee waarom....


EN TOEN:
Zoals gezegd moet we ook weer op zoek naar nieuwe sokken, waarschijnlijk worden het weer Smartwools maar ga eerst ff andere (wollen) merken checken en/of testen. Zal ook eens naar ondersokken kijken. Er staat genoeg input in dit bericht om eens gericht rond te neuzen, thnx.
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Even een aanvulling op het bovenstaande:

SLIJTAGE:
De Falke TK2&3's zien er zelfs naar jaren misbruik redelijk nieuw uit. Alleen de vorm ziet er uit alsof ze door een olifant gedragen zijn, ze zitten dus voor geen meter meer. Degene die weg gegooid zijn hadden gaten op de hak, dezelfde plek waar ook mijn schoenen het eerts slijten (heb een uitstekend bot).

De Bridgedales zien er uit alsof ze zwaar geleden hebben terwijl ze het minst gedragen zijn, allemaal van die hele harde pluisjes. Doet natuurlijk niks af aan de draagcomfort, is puur cosmetisch.

De Smartwools zien er uit als nieuw, zowel cosmetisch als pasvorm. De enige slijtage is bij sommigen een gaatje onder de bal van de voet, realiseer me nu pas dat dit waarschijnlijk komt door de inlegzooltjes die ik heb (met inderdaad een verhoging op de slijtageplek). Wat mij betreft valt de slijtage wel mee dus, denk dat elke sok hier last van zal hebben.

EXTRA INFO:

Erg leerzaam en sluit aan bij mijn monoloog over "plastic" en wol:
http://www.bridgedale.com/Content.asp?strLang=en&nSectionId=581&nSubSectionId=616&nContentId=664
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Ik lees dat sommige mensen nog steeds gebruik maken van ondersokken, is dit nou nog steeds wenselijk of is dit gezien de huidige ontwikkelingen niet meer nodig? Ik verwacht van mijn sokken overigens niet dat ze 5 jaar meegaan, ik vind het belangrijker dat ik ze een paar dagen aan kan houden en dat ze gewoon goed blijven zitten terwijl ik met m'n rugzak rondloop. Lubberen is natuurlijk uit den boze.
Uiteraard moet een sok wel langer meegaan dan een paar wandelingen, misschien dat de manier van wassen daar aan bijdraagt.

Wat is een goede sok?

een goede sok is een sok die ondanks slechte weersomstandigheden (regen, hitte) en moeilijke loopomstandigheden (onverhard, geaccidenteerd, met bepakking) voor 'langere' tijd: goed blijft zitten, vocht af kan voeren en voor 'enige mate' van verlichting en ondersteuning kan zorgen.

Wellicht dat anderen een betere definitie hebben, maar dit is voor mij belangrijk. Duurzaamheid en snel drogen bv vind ik iets mindere prioriteit.

Daarbij is de langere tijd moeilijk te omschrijven, ik denk enkele dagen. de mate van verlichting en ondersteuning is natuurlijk ook moeilijk. Het is niet zo dat je moet merken dat je bepaalde sokken aanhebt, t valt meer op als je ze niet aanhebt dat dat dan minder prettig loopt. Het is in ieder geval moeilijk concreet meetbaar uit te drukken in harde waarden.

Ik lees in ieder geval wel dat meer mensen houden van wol zoals smartwool en bridgedale dan de ultratechnische sokken van bv x-socks. Ik heb eens op die site rondgesnuffeld en het wordt allemaal behoorlijk high-tech aangepakt. Toch zal ik denk ik ook eens zo'n paar aanschaffen, al is het maar eens om te proberen. Voor nu denk ik dat de Bridgedale het meest gewaardeerd wordt.

Ben nog steeds benieuwd naar meningen!
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Terugkomend op de vragen die ik al eerder stelde:

Wat verlang je van je sok???
Duidelijk, als je sok meerdere dagen gaat dragen dan moet hij de groei van bacterien remmen om stank en ontstekingen te voorkomen. Wol heeft deze eigenschap ingebakken, bij synthetische sokken vallen ze terug op bv zilver ionen.

Wat versta jij onder "zware omstandigheden"???
Het is niet geheel onverstandig verschillende type sokken voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Merk je verschil tussen de wollen en synthetische sokken???
Als je geen verschil hebt gemerkt tussen Falke en Smartwool dan maakt het dus blijkbaar niet uit of een sok van wol, synthetisch of een combo is. Meningen van anderen zijn leerzaam maar eigen ervaringen zijn veel belangrijker, iets wat voor mij werkt kan killing zijn voor een ander.

Welke schoenen gebruik je???
Zware schoenen vereisen dikke sokken om comfort te garanderen, hoge schoenen=lange sokken, lage schoenen=lage sokken, etc.

In welke temperaturen loop je???
Een zomersok is in de winter te koud en andersom is ook geen pretje, zeker niet met deze temperaturen.

Bijna alle sokken van de genoemde merken zijn combinaties van wol en "plastic" waarbij Smartwool meer wol bevat en de Bridgedales meer synthetic fibres. Ook X-Socks heeft combo sokken, bv de Airforce 1 met 22% wol (en 1% zilver).

Ik denk dat ik de X-Socks Airforce 1 en de Bridgedale Light Hiker maar eens ga bestellen voor testrun, kijken hoe dat bevalt.
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Al dit gepraat over sokken zet mij aan het denken.
Ik heb eigenlijk nooit echt aan de sokken gedacht die ik draag. Ik heb heel lang (vroeger) alleen sportsokken gedragen.
Maar sinds ik goede wandelschoenen heb gekocht (al een aantal jaren geleden), heb ik ook wat betere sokken gekocht.
Maar nog steeds had ik nooit zo over de voor en nadelen van de verschillende sokken die ik gebruikt heb gedacht.
Ik heb ook een paar Falke sokken, en die zaten altijd goed, alleen lubberen ze inderdaad.
Ik geloof dat ik ook aardige zweetvoeten heb, want na een wandeling heb ik nog nooit droge voeten gehad.
Ik denk nu dat dat dus ook komt door verkeerde sokken.


Natuurlijk heb ik nu ook nog een vraag (ok, iets meer dan een).
Ik loop iedere dag op veiligheidssschoenen rond, en wil nu eindelijk (na het lezen van deze thread) eens goede sokken kopen. Is wel zo prettig in die schoenen.

Mijn situatie is dus dat ik in (leren, halfhoge) veiligheidsschoenen werk. Ik wandel geregeld op mijn werk, maar het zijn natuurlijk geen lange tochten. Ik werk wel in een warme (vanaf 20 graden in de winter tot de hitte (45 graden?) van nu) en vochtige omgeving.
De duurzaamheid vind ik ook ondergeschikt aan de comfort en ik houd ook niet zo van de was doen. ;-)

Zoals ik het nu lees wil ik graag de Smartwools en/of de Bridgedales proberen.
Maar welk type moet ik dan hebben?
Of is er nog een ander merk (en type) sok die iemand me voor mijn specifieke situatie wil aanraden?
Voor het loopcomfort, moet ik dan nog denken aan een bepaalde dikte/type sok? Of moet dat in mijn geval weinig uitmaken?
En ik vermoed dat het slim is om toch een "winter" en een "zomer" sok te hebben, ik heb in de winter namelijk toch nog koude voeten, maar ik lees op die Bridgedale site dat dat dus ook komt doordat het vocht tegen mijn voet blijft zitten. Zijn daar dan nog bepaalde types voor die jullie mij aan kunnen raden?
Maar laten we ons in dit weer maar eerst op de "zomer" sok concentreren (dan zoek ik deze thread in de winter wel weer op als de sokken dan niet zo goed werken ;-)).

Alvast bedankt voor de hulp.

Groetjes,
Ellen
 
RE: Sokken enzo...

Hallo,

Ik loop zelf ook op Smartwool en vind die helemaal het einde. Bridgedale vind ik net iets te dik maar zijn verder wel goed, vooral voor de winter.

Falke gebruik ik alleen om te sporten (Falke Run) maar die bevallen verder goed. Ik heb echter ook sportsokken van Smartwool en die vind ik ook helemaal fantastisch.

Groeten,
Duncan.
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Hoi Ellen,

Zelfs met goede sokken heb je na een dag lang wandelen geen droge voeten meer vanwege het zweet. Maar het is zo dat wol zo'n 30% vocht kan bevatten zonder dat het nat aanvoelt en zonder dat je koude voeten krijgt. Dit in tegenstelling tot bijv. katoen dat meteen nat aanvoelt.
Het is de bedoeling dat je onder je wollen sok eerst een paar dunne ondersokjes aan hebt die het zweet van je voet naar je dikke wollen sok transporteren.
Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik zo'n dikke sok prettiger vind zitten dan een dunnere wandelsok. Misschien vanwege de capaciteit om vocht op te nemen. Misschien dat voor op je werk een middels-dikke sok geschikter is.

Linda
 
RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Hoi Linda,
Jij zweert dus nog steeds bij ondersokken? Ik dacht dat weinig mensen dit nog deden. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: Sokken, welke merk en type is het best voor de lope...

Hoi George,

Ik heb het zo geleerd met ondersokjes en dat leer je niet snel af. Ik vind de ondersokjes aangenamer aanvoelen op mijn huid dan die dikke gebreide sokken.
In theorie zou het ondersokje strak om je voet moeten zitten en van glad materiaal moeten zijn. Als je dan een hiel hebt die niet goed aansluit in je schoen, zou de dikke buitensok over het gladde ondersokje heen moeten schuren. Zodat de sokken langs elkaar schuren en niet jouw hiel langs de sok. In praktijk werkt dit helaas niet altijd afdoende (in mijn langlaufschoenen bijvoorbeeld niet). Hetzelfde effect zou je denk ik ook kunnen bereiken met gladde tape op je hiel. Nadelen van ondersokjes weet ik niet.

Ik wist niet dat niemand meer ondersokjes gebruikte. Dat verklaart waarom het steeds moeilijker wordt ze te vinden in de winkels...

Groet,

Linda
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan