specifiek probleem rugzak (militair)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo dan,

er zijn al meerdere keren vragen gesteld over rugzakken en dat ze passend dienen te zijn. Maar hoe belangrijk is het dat de loadlifters daadwerkelijk een hoek vormen met je schouders? De geleverde rugzak van mijn zoon (militair) doet dat dus op zijn rug niet en een eerdere schouder blessure (vastzitten van de schouder) lijkt nu weer de kop op te steken, ondanks intensieve fysio vorig jaar. Mijn eigen ervaring was dat ik een tintelende arm krijg (mijn backpack is dus te kort voor mij.) Weet iemand of er andere maten verkrijgbaar zijn van de militiare uitvoering waarbij de loadlifters wel een hoek vormen en dus het gewicht van de schouders halen? Of weet iemand andere tips waardoor het mogelijk is de geleverde rugzak te gebruiken zonder daar fysiek problemen mee te krijgen.

Alle tips zijn welkom!

Ali
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

gek. Die grote Saracen van defensie is in alle standen, maten en lengten bij te stellen. Wat bedoel je met loadlifters? Is de rugzak wel goed gepakt?
 
het gaat hier om een pack van 60 liter, dus zeker niet de saracen.
met de loadlifters bedoel ik de banden boven de schouderbanden die je na het omdoen van je pack aantrekt zodat de pack lekker dicht op je rug zit.
Als deze in een hoek van globaal 45 graden zitten ontlast je daarme de schouder banden, die dan dus niet volledig op je schouders drukken. Ik hoop dat ik zo goed omschrijf wat ik bedoel.
Het inpakken van de tas kent hij wel en wordt ze ook geleerd, dus ik verwacht niet dat het probleem daar in zit.
Ik zie bij countrystore meerdere packs staan, maar kan van de plaatjes niet opmaken welke het is die hij heeft.
Als het nodig is wil ik best een andere aanschaffen dan de standaard, maar soms zijn ze daar nog al stug in, ook al zou je geen verschil zien. Ik weet wel dat het rugpand verstelbaar is en op de grootste maat zit, desondanks zaten de loadlifters horizontaal.
Vandaar ook mijn vraag of iemand weet of de militaire packs ook in lengtematen worden geleverd, zoals bijv bij Osprey en arcteryx wel het geval is.

Alvast bedankt voor het meedenken,

Ali

PS: http://www.rugzak.nl/rugzak-tips-afstellen-van-een-rugzak.php

hier worden de loadlifters stabilisatie banden genoemd.
 
Ali,

Mijn ervaring is dat als de loadlifters té horizontaal blijven, ze juist voor overlast zorgen. Ze trekken de schouderbanden dan namelijk te veel naar achteren, waardoor je een branderig gevoel krijgt aan de voorkant van je schouders.

Op dezelfde site die je aanhaalt kun je overigens ook de militaire packs van Lowe Alpine zien: http://www.rugzak.nl/rugzak-modellen-militaire-rugzakken.php
Deze hebben het Torso Fit APS5 rugverstelsysteem en zijn dus goed af te stellen (of het moet net om de Strike gaan). Tevens kun je daar rechtstreeks hun handleiding downloaden :)

Raymond
 
@Raymond,

Dat had ik gezien en de site staat al bij de favorites. Het rugpand is verstelbaar, maar ik heb geen idee of hij de max lengte heeft ingesteld. Zullen we eens gaan bestuderen. Maar los van het instelbaar zijn vroeg ik me af of er dan nog, zeg maar, large uitvoeringen zijn.
Wederom als voorbeeld, osprey en arcteryx hebben maten als XS, Medium en Large. Die zijn dan nog aan te passen voor de rug lengte, maar mijn Medium ingesteld op de max ruglengte laat bij mij de loadlifters helemaal vlak en veroozaken zo dus dat brandende gevoel. Dus ondanks mijn normale lengte heb ik een Large nodig.
Ik kan me dus voorstellen dat dit ook van toepasing zou kunnen zijn op de Lowe alpine, vandaar de vraag zouden die er dan ook zijn in een large uitvoering, maar ik heb het vermoeden dat dit niet het geval is.

Bedankt voor het meedenken.

ali
 
Hallo Ali,

Of een rugzak te kort of te lang is meet je niet af aan de stand van de loadlifters. ( let aar eens op als je een rugzak rugpand verklnegt wordt de hoek die de loadlifters maken allen maar kleiner) Je kunt dit wel zien aan hoe de schouderriem de loopt van de schouder en rug volgt.

Begin als volgt:

- zorg dat allen banden veel te los zitten, met name ook de schouderbanden , loadlifters en evt heupstabilisatie.
- Doe de rugzak om, met de heupband zo strak mogelijk, waarbij de gesp van de heupband ca 1 cm onder je navel zit.
- Trek nu de schouderbanden aan, laat de loadlifters los
- de schouderbanden moeten nu precies de loop van schouder en rug volgen. doe de rugzak af en maak rugpand iets langer. En probeer opnieuw. Als nu een gat verschijnt tussen de schouder en rugpand , meestal op de plek waar de schouderriem aan rugzak zit, dan heb je hem te lang gemaakt en ga je iets terug.
- Als dit niet lukt heb je een verkeerde rugzak maat.

- Pas al je bovenstaand hebt gedaan, ga je de loadlifters aantrekken, zodanig dat ze net strak staan. Verstel het punt waar de loadlifter aan de schouderriem zit zodanig dat het net voor of op hoogste punt zit.De hoek die de load lifters maken mag dan tussen 10 en 30 graden zijn. Is die hoek te klein, dus liggen de loadlifters plat of lopen zelfs naar beneden, dan is dat geen probleem. Alleen is de effectiviteit van de loadlifters vrij klein. Bijna alle rugzakmerken hebben dat als je een lange rug hebt.

Nu voor het probleem van je zoon mogelijke oorzaken:
- loadlifter te strak.
- loadlifter zit te ver naar voren op schouderriem, daardoor wordt schouderiem in de schouder getrokken.
- Frame past niet bij rug: indien mogelijk frame staven bij buigen. Wat veel voorkomt is dat rugzak te ver naar achter leunt, waardoor de drager achterover getrokken wordt en als compensatie naar voren gaat hangen. Doe je dat vanuit de schouder dan krijg je klachten.

Veel waarschijnlijker lijkt me echter dat de loop houding , vooral bij vermoeidheid uiteindelijk de klachten veroorzaakt. Rug- en schoudertraining in sportschool kan dan al snel verbetering geven.

Succes

Rolf
 
De manier waarop je je rugzak inpakt heeft een grote invloed op de druk op je schouders. Sinds ik het meest zware/massieve van mijn bagage (eten) helemaal onderin de rugzak stop heb ik helemaal geen last meer van de schouders terwijl ik daarvoor heel veel last had van steken in mijn schouders. Ik had daar vooral last van bij mijn Lowe Appalachian rugzak, maar dat lag meer aan het feit dat ik te veel zooi bij me had (ca 20 kilo) dan aan de rugzak. Daarbij komt overgens ook dat ik een verre van normale rugzak heb natuurlijk, dus waarschijnlijk werkt de mechanica van jou rugzak heel anders dan de mijne.

Ik denk dat een lichtere inhoud van de rugzak de druk kan verminderen, maar ja, das nu eenmaal mijn stokpaardje, he. Verder klinken tintellende schouders/armen mij als een afgeknelde ader en een ledemaat die geen bloed meer krijgt. Oplossing is je banden minder strak aantrekken.

Eins
 
De vraag is ook of de ruglengte van de rugzak sowieso wel lang genoeg is. Bij m'n laatste rugzak had ik eerst een medium waarbij de loadlifters inderdaad gewoon horizontaal lagen. Dat frame bleek uiteindelijk tekort wat resulteerde in rugpijn en dergelijke. De large versie is wel OK.
Ik vraag mij of al die rugzakken met verstelbare schouderbanden niet een beetje een verkeerd beeld geven. Uiteindelijk kan je daar alleen wat spelen met de positie van de schouderbanden, maar aan het frame zelf verander je eigenlijk niks. Als dat frame dan te kort is, werken die verstelbare schouderbanden niet.
 
Sorry Rolf ik ben het oneens met je. Je kunt namelijk de lengte van een rugpand van een rugzak nimmer aanpassen tenzij je een buitenframe hebt met telescopische buizen. Je kan uiteraard wel de positie van de hoogte van de schouderbanden op het rugpand aanpassen. Maar dat kan maar tot een maximale lengte. Als ze ze hoog geschoven moeten worden dat de loadlifters horizontaal dreigen te komen liggen dan is het rugpand c.q. de lengte van de zak te kort. De loadlifters zorgen ervoor dat kracht vector op je bekken meer verticaler wordt zodat je minder naar achteren wordt getrokken dus minder druk op je schouders...

Qua goed passend vind ik het persoonlijk fijner als er net wat ruimte tussen de bovenkant van de schouder en de banden zit. Voor een ander zou dat net weer anders zijn, dus dat is meer een smaak voorkeurs ding.

Ergo gewoon zoeken naar een merk met lengte maten. Of kennen ze dat niet bij defensie (one size should fit all)?
 
Hoi Ali,

De rugzakken van Defensie worden geleverd in verschillende maten en modellen. Nu is het qua model wel afhankelijk bij welk legeronderdeel/eenheid je wordt geplaatst!

Standaard eenheden ''infanterie landmacht'' binnen Defensie moeten het doen met standaard units, oftewel ''baggerzooi!''. Daarintegen, hoe meer gespecialiseerd je bent des te ''beter'' je uitrusting is.

Bij de landmacht krijg je een rugzak ''merk?'' waar veel problemen mee zijn! Dit is ook bekend binnen Defensie!

Bij het Korps Mariniers/KCT moet je het doen met de Berghaus Vulcan of Cyclops.

Wat ik aanraad, proberen via de ziekenboeg om een andere maat rugzak te bemachtigen! Rugzakkken van Defensie zijn leverbaar in de maten 1,2,3 en 4!

Succes

Qua Patet Orbis

Nick
 
Hallo Sander,

Je hoeft het niet met mee eens te zijn hoor.

Wat rugpand betreft is mijn woordgebruik misschien de oorzaak. Ik versta onder het rugpand het gedeelte van het draagsysteem dat contact heeft met je rug. Dus grofweg van heupband totwaar de schoudergordels vastzitten. Diis is bij veel rugzakken wel degelijk in lengte af te stellen. Jij verstaat onder rugpand de achterkant van de rugzak in het geheel. En dan heb je gelijk een rugzak is dan zo lang als ie is.

Wat loadlifters betreft blijf ik bij mijn mening. Zie oa de door lowe alpine geschreven toelichting op het doel en gebruik van topstabilistatie banden:

http://www.rugzak.nl/rugzak-tips-afstellen-van-een-rugzak.php

Het door jouw beschreven effect zou al door frame en belading bereikt moeten worden. Het effect van aangetrokken loadlifters dat jij beschrijft treedt alleen op als zwaartepunt van de rugzak ver achter je rug ligt. Een juist gebogen frame en correcte belading moeten al voorkomen dat zwaartepunt te ver achter je ligt.

MVG

Rolf
 
Uiteraard bestrijd ik niet de gehele beschrijving van de LA site ;-)

Maar één ding is wel een feit: Lowe Alpine is één van de weinig gerenomeerde merken die géén rugzakken met verschillende maten verkoopt (bijv. S,M,L & XL). Het kan hun filosofie zijn dat size doesn't matter' wat ook reflecteert in hun uitleg over de nut van loadlifters. Immers volgens LA is de hoogte niet belangrijk (Daar ben ik het niet mee eens) maar creert wel inderdaad bij bepaalde hoogtes de door hun beschreven drukpunten (daar ben ik het wel mee eens). De crux van mijn betoog is namelijk dat als de loadlifters te laag zitten c.q. de ruglengte van de zak te kort is c.q. de rugzak niet zodanig is in te stellen dat de loadlifters boven je schouders komen dan zal je altijd maar één draag effect hebben qua drukpunten. Je kunt dan weinig tot niets afwisselen wat zeer vervelend draagt.

Bovendien heb je ook nog zoiets als het afzak effect. Dwz je zet de zak vast en gaat lopen, binnen de eerste tien minuten zal de zak iets afzakken waardoor evt. loadlifters die net iets boven je schouders zitten ineens nagenoeg horizontaal zitten. Dus als bij het passen je slechts 10 graden hebt dan zou ik zo'n zak nooit nemen.

Zitten de loadlifters hoog genoeg dan heb je veel meer variatie mogelijkheden je kan dan behalve spelen met je schouderbanden loser of strakker zetten ook spelen met je loadlifters. En echt waar als je heuvel opgaat vind ik het wel prettig lopen om die dingen strak te zetten!

Uiteraard bij het passen wel in de juiste volgorde passen! 1 Heupband goed op je heupen zetten (1/2 tot 3/4 op de die uitstekende botten vast zetten), Hoogte schouderbanden goed instellen. Idealiter stel je ze zo in dat de hoogte van de schoudeerbanden zodanig is ingesteld dat als je ze aantrekt dat ze goed over je schouders aansluiten (je haalt dan druk van je bekken af en verplaatst dit naar de schouders) en als je ze wat losser zet dat er een ruimte komt tussen de bovenkant van de schouders en de band (zo verplaats je het gewicht naar de bekken). zo instellen dat je met het aantrekken van de schouderbanden of het losser zetten daarvan tijdens het lopen beide kunt bereiken) en dan pas als laatste de hoogte van de loadlifters checken, kijk of deze boven je schouders blijven zitten zowel als je de schouderbanden wat losser zet als juist wat strakker. Dan heb je namelijk 2 instelvariabelen waarmee je lekker kunt combineren om continue drukpunten te ontzien en dus blessures te voorkomen.

Is de rugzak te kort dan moet je een maatje groter proberen of een ander merk zoeken.

Nu zijn die LA zakken over het algemeen best wel lang maar niet altijd lang genoeg voor de wat langeren onder ons. Overigens is het lastig voor de langere medemens goedpassende kleinere zakken te vinden (55-75 liter). Ook bij merken met lengte maten zie je dat de zakken voor grotere maten gewoon meer inhoud krijgen.
 
Even een update:
De spieren blijken nog op te spelen vanuit de overbelasting van vorig jaar. Zijn vandaag naar therapeut geweest die zogenaamde triggerpoints massage doet en ook medical taping toegepast heeft.
Het lijkt erop dat dit al enig soelaas biedt.
Dus help mee hopen dat het nog goed gaat komen.

Bedankt voor het meedenken.

Ali
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan