Spiritus onderweg bijvullen

Beste hikers,

Korte vraag: hoe vullen jullie je voorraad Spiritus onderweg aan als je niet de hele tijd een volle liter wil mee sjouwen? In de winkels onderweg kun je toch alleen 1-liter flessen vinden?

Toelichting: het elegante betrouwbare systeem van Trangia trekt mij erg aan. Het enige waar ik dus over twijfel is als ik op (langere) fietsvakantie ga of ga hiken, lijkt het me niet fijn om gebonden te zijn aan 1 liter refills.

Wat dat betreft lijkt me een multifuel brander weer makkelijker: dan loop je gewoon naar de pomp, vul je je flesje (van 35 cl of 50 cl) en betaal je voor de benodigde hoeveelheid.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De gedachte dat je met een multifuel brander naar de pomp kan lopen is een hele verkeerde gedachte. De meeste multifuelbranders kunnen niet tegen autobenzine. Te veel additieven in die brandstof die je leidingen en sproeier of pompventiel doen verstoppen. Slechts beperkte branders zijn gebouwd om met vuile brandstof om te kunnen gaan. Een multifuel brander kan je wel op wasbenzine branden (vaak ook in de supermarkt te krijgen).

Maar daar koop je ook altijd 1 liter flessen. Verder hebben benzinepompen ook vaak een minimale afname hoeveelheid en die is meer dan 1 liter...

Met 1 liter flessen vul ik altijd mijn brandstoffles af en het restant gaat gewoon mee in de rugzak in de aangekochte fles. Sommige mensen sjouwen daarvoor ook gewoon een 2e brandstoffles mee.
 
Bedankt voor je reactie.

Wasbenzine is voor de multifuel brander (MSR Whisperlite) wenselijk want het is schoner, maar ongelood benzine gaat ook OK heb ik begrepen. Een vriend heeft het afgelopen week nog gebruikt na het te hebben "getankt" in Noorwegen. Het heet volgens mij niet voor niets multi-fuel brander :p

Nog een aanvullend vraagje: moet je in verhouding meer spiritus (centiliters) gebruiken dan (was)benzine om dezelfde hoeveelheid water tot kookpunt te brengen? Oftewel: moet je meer gewicht aan spiritus meebrengen dan benzine voor het koken van dezelfde hoeveelheid maaltijden?
 
Wanneer ik onderweg wrs makkelijk ergens een nieuwe voorraad kan kopen, vul ik mijn brandstoffles af en laat de rest in de winkel of bij de apotheek of campsite. In GB heb ik ook halve literflesjes gevonden in buitensportzaken.
 
Ik tank onderweg altijd bij een tankstation (nu MSR DragonFly, daarvoor een Whisperlite) nooit problemen gehad. Ik moest met de Whisperlite wel af en toe de sproeier doorprikken, maar ik weet niet of dat aan de 'tankstation' benzine lag. Met de DragonFly heb ik daar nooit problemen mee.
Wij beginnen de vakantie overigens wel altijd met wasbenzine.
 
technisch gezien geeft een benzine meer warmte dan spiritus bij verbranding. Dus snellere kooktijden. Maar een benzinebrander weegt ook vele malen zwaarder dan een spiritus setup. Ergo voor het zelfde gewicht kan je bij een spiritus setup meer brandstof meenemen. De trangia set is relatief zwaar overigens. Zeker als een een goede en lichte spiritus setup hebt (goed afgeschermd tegen wind dan kan je daar ook behoorlijk efficiënt mee koken.

Een whisperlite kan ook niet tegen ongelood. Ongelood zitten ook die additieven in die zorgen voor verstopping. Gaat een tijdje goed maar op een gegeven moment gaat hij haperen. Misschien kan je de leiding weer open raggen met de draad die erin zit maar zaken als de baffle in het huis en sproeiers is al wat bewerkelijker om onderweg vrij van 'aanslag' te krijgen.

De whisperlite internationale is wel gebouwd voor vuile brandstoffen maar dat is toch echt een andere brander qua onderdelen dan de standaard whisperlite.
 
http://www.cascadedesigns.com/msr/b...ng-the-right-fuel-for-your-liquid-fuel-stove/

Branders die wat vuil kunnen hebben:
whisperlite internationale

xgk ex

Beide branders zullen ook verstoppen maar zijn redelijk servicable onderweg. Zorg dat je spare spullen bij je hebt. De grootste kracht van deze branders zijn de losse sproeiers (makkelijk vervangbaar) en de ragger in de brandstof lijn. Maar bedenk wel dat die niet de behuizing kan raggen, alleen de leiding. Dus als uiteindelijk de brandstofruimtes in de vaste behuizing ook dicht zitten is het einde oefening onderweg.

Vandaar ook bij deze banders het advies eerst liever schone brandstof als je daar aan kan komen dan vuile brandstof.

Ik ben persoonlijk zelf liever op trektochten een spiritus of hout koker. s' Winters ga ik voor benzine (betrouwbaarder in de kou dan spiritus of gas). Hoewel je tegenwoordig ook goede wintergas hebt (primus). Gas gebruik ik als ik makkelijk wil doen en snel.
 
Beetje off topic:

Om de whisperlite voor te verwarmen (heb de international) wil ik alcohol gaan gebruiken maar aan welke hoeveelheid moet ik denken voor een dag of 10.
 
Je hebt niet veel nodig 100 ml is denk ik meer dan genoeg. Mocht je toch te kort komen kun je altijd terugvallen op voorverwarmen met benzine. Ik gebruik een flesje met een spraydop. Voor 3 weken gebruik ik denk ik 150 ml. spiritus.
Wat ik me nog wel bedacht is dat wij vanwege de benzine altijd buiten koken onder de tarp. Dus nooit in de tent. Ik weet niet of dat bij op spiritus koken ook noodzakelijk is, ik kan me voorstellen dat op spiritus koken wel in de tent kan.
 
Voorverwarmen met benzine heb ik altijd gedaan - ook gebrand op benzine - maar wil nu met wasbenzine gaan branden en dus de alcohol gebruiken om voor te verwarmen. Ga dan nu maar even uit van de ca 100 ml.

Ik gebruik de brander ook nooit in de tent of in de luifel - altijd buiten.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan