Spitsbergen zomer 2011


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo allemaal,

aankomende zomer (2011) reis ik naar Spitsbergen per zeilschip. Helaas stap ik daar ook al direct uit zonder echt rond de eilanden te varen. Vandaar dat ik dus het pllan heb opgevat om wat langer te blijven en een grote hike te maken. Daarvoor zoek ik info en mogelijk reisgenoten.

Allereerst is Spitsbergen geen gemakkelijk terrein en vooral gevaarlijk vanwege de ijsberen. Zonder geweer rondlopen word absoluut afgeraden buiten de nederzettingen. Er zijn redelijk wat lokale gidsen en touroperators te vinden als je zoekt, die ook soms ook langere hikes aanbieden, voor forse prijzen overigens (denk aan 100 euro of meer per dag).

Ik ben nu vooral nog op zoek naar info. Als het mogeljk is reis ik onafhankelijk en zoek ik ter plekke de dingen op die ik nodig heb. Kent er iemand goede gidsen? Heeft iemand ervaring met onafhankelijk hiken op Spitsbergen? Heeft iemand ervaring met kayaken rond Isfjord?

Ikzelf denk aan een tweeweeks verblijf met tent in de omgeving van Longyearbyen. Het geweer vormt de belangrijkste hindernis voor "zomaar even de bergen inlopen". Uiteraard doe ik dat dus graag met iemand anders. Ik heb zelf een mogelijkheid eten en gas/benzine voorraden mee te nemen vanuit Nederland omdat ik per zeilschip aankom.

Tot slot: zijn er mensen geinteresseerd om eventueel mee te doen? Ik kom rond 21 juni 2011 op Spitsbergen aan en omdat het dan precies de langste dag van het jaar is verwacht ik de eerste week sowieso in Longyearbyen te zijn. Vanaf eind juni dus de bergen in. Ik ben zelf niet onervaren: net terug van anderhalf jaar Patagonia, waarin ik veel heb gehiked en gezeild of 's werelds mooiste, meest afgelegen en koudste plekken. Daarvoor solo-ervaringen in Zweden, Pyreneeen en andere plekken.

Alle reacties zijn welkom!!!

Mijn email is mcvdds(at)hotmail.com als je in persoon opmerkingen of vragen hebt.
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Linda,

bedankt voor de info. Sysselmannen.no is een van de sites die ik nog moet doorlezen idd. Ben nu begonnen met de gids die Andreas Umbreit voor Bradt reisgidsen schreef. Waarschijnlijk zijn er meer Noorse en Engelse gidsen te vinden.

Als er geinteresseerden zijn om samen een tocht op Spitsbergen voor te bereiden hoor ik dat graag! Koud, maar veel zonlicht, lange dagen hiken en veel natuur als kernwoorden. Vanwege de verwachte draaglast zoek ik meerdere mensen. Uiteraard eerst kijken of we dezelfde ideeen hebben!
 
Spitsbergen

Beste Maarten,

Ik ben samen met 3 vrienden in de zomer van 2009 naar Spitsbergen geweest en daar een onafhankelijke hike gemaakt. Wat een prachtige ervaring was. Ik snap dat je een groot aantal vragen hebt, hieronder een korte samenvatting op mogelijke vragen:

- Geweerhuur, hiervoor heb je GEEN vergunning nodig. Hoewel een vriend van mij dit wel had, volstaat een bewijs van goed gedrag van de Nederlandse overheid. Wij hebben destijds bij Ing. G Paulsen het wapen gehuurd. Een Mauser 98k uit 1939, met daarin een nieuwe loop en dus geen 8mm maar NAVO patronen 7.62mm. Ondanks de leeftijd een zeer degelijk en betrouwbaar wapen.
- De kans dat je in de zomer ijsberen tegenkomt is "helaas" zeer minimaal. Wij hebben ons laten vertellen dat ze in dit seizoen echter zeer gevaarlijk zijn i.v.m. de ongelofelijke honger. Met als resultaat dat ze met bijvoorbeeld een signal pistol niet altijd af te schrikken zijn.
- Schijnbaar moet je al het water dat je in Spitsbergen uit riviertjes haalt koken. Wij waren van plan filtertabletten te gebruiken, maar er zouden dodelijk wormen in het water zitten. Hier kwamen we gelukkig op tijd achter, al betwijfel ik nog steeds of deze tabletten niet volstonden. Het koken van water vergt erg veel brandstof uiteraard voor drinkwater.
- Water is voldoende aanwezig.
- Het terrein tussen Longyearbyen en Barentsburg, waar wij hebben gelopen, is zeer zwaar! Denk aan een doorwading van onder andere een 3km lange delta, maar voornamelijk het feit dat alles ofwel groen is waarin je diep wegzakt ofwel gletsjer morene.
- Temperatuur toen wij er waren schommelde tussen 0 en 5 graden celsius overdag. Het weer was er destijds prachtig (arctic desert), maar wind chill maakte het zeer koud.
- Ik raad je aan om 's nachts wacht te lopen, uiteraard voor de veiligheid wanneer je geen tripwires gebruikt, maar voornamelijk voor de ervaring. Wij waren met vieren, wat meestal 2,5 uur betekende per persoon. Geweldig om te zien hoe die dichtbij die rendieren en polvossen bij de tenten komen.
- Laat je vooral niet bang maken door allerlei doemverhalen, maar zorg ervoor dat je een redelijke mate van voorbereiding hebt getroffen, zeker wanneer je alleen zou gaan.

Mocht je meer vragen hebben, kun je altijd mailen naar vandunrob (at) hotmail (dot) com. Ik heb me direct bij terugkomst voorgenomen nog ooit terug te gaan, dus heb wellicht interesse. Met name april lijkt me een geweldige tijd hiervoor.

Groeten,

Rob van Dun
 
Hallo Rob,

bedankt voor je reactie! Je informatie sluit goed aan bij wat ik al weet of verwacht. Alleen van die beestjes in het water had ik nog niet gehoord. Is er iemand die daar meer over weet? Wellicht dat er wormpjes via de ontlasting van poolvossen en ganzen e.d. in waterstroompjes kunnen komen? Wie was jullie bron van informatie Rob?

Groeten, Maarten
 
Wie was jullie bron van informatie Rob?

Groeten, Maarten

Het ging inderdaad om wormpjes van poolvossen etc. Wij kwamen min of meer toevallig aan de informatie, toen we op de camping in Longyearbyen met een Nederlandse gids/camping beheerster aan de praat raakten. Anders had ik gewoon waterzuiveringstabletten gebruikt, wat misschien achteraf ook voldoende was.

Het betreft volgens mij PLATYHELMINTHES (http://svalbardinsects.net/index.php?id=53), die kortweg dodelijk kunnen zijn voor mensen wanneer er geen tijdige behandeling plaatsvindt.
 
Ik heb me direct bij terugkomst voorgenomen nog ooit terug te gaan, dus heb wellicht interesse. Met name april lijkt me een geweldige tijd hiervoor.

Ik neem aan dat je beseft dat het in april een heel ander soort vakantie wordt dan 's zomers, omdat het dan nog volop winter is?
Mijn man was er vorig jaar (of 2 jaar terug) in juni en toen lag de fjord nog dicht met ijs.

Groeten,

Linda
 
Ik heb momenteel op verschillende sites een oproepje geplaatst voor reisgenoten en al wat reacties gekregen, ook uit mijn kennissenkring overigens. Het plan en de uitvoering worden in mijn hoofd al wat duidelijker:

vanaf ongeveer 23 juni tot 15 juli wil ik in een kleine groep de valleien van Spitsbergen doorwandelen. Ik vermoed dat er een route gemaakt kan worden die binnen de safe-zone valt (waarvoor geen vergunning en sat-phone nodig is). De groep biedt zekerheid (onder andere 's nachts tegen ijsberen) en we kunnen gewicht delen.

Ter voorbereiding wil ik in januari 2011 bij elkaar komen om kennis te maken en half of eind februari 2011 een lang weekend in de Ardennen door de sneeuw ploeteren. Belangrijk is uiteraard qua instelling en materiaal op elkaar afgestemd te zijn.

Het wordt me wel duidelijk dat het terrein zwaar zal zijn: eind juni is veel sneeuw nog niet gesmolten en wat wel is gesmolten kan niet in de ondergrond weg zakken: veel nattigheid dus! Ik wil wel in de richting van de gletsjers Tunabreen en Nordenskjoldbreen. Mogelijk kunnen we een grote cirkel lopen vanaf Longyearbyen naar de gletsjers en dan helemaal via Barentsburg weer terug.


Kent iemand de situatie rond die gletsjers? Kun je bijvoorbeeld veilig voorlangs Tunabreen? Hoe zijn de omstandigheden eind juni/begin juli?

Ik sta nog open voor reacties en vooral interesse mee te gaan: mcvdds (at) hotmail.com !!!
 
Laatst bewerkt:
Veranderde hike-data Spitsbergen:

in tegenstelling met eerdere berichten (hierboven) is het huidige plan om tussen 10 juli en 2 augustus 2011 te gaan hiken.

Het huidige plan (ook veranderd ten opzichte van eerdere berichten) bestaat uit het lopen van Longyearbyen naar Pyramiden of vice versa. Alles afhankelijk van bevoorradingsmogelijkheden en de condities rond de Tunabreen en Nordenskjoldgletsjers. We mikken op ongeveer 14-15 dagen wandelen.

We zoeken nog steeds tochtgenoten met een goede conditie en liefde voor dit soort gebieden. Mail me op mcvdds(at)hotmail.com

Groet, Maarten
 
ook in groenland?

Het ging inderdaad om wormpjes van poolvossen etc. Wij kwamen min of meer toevallig aan de informatie, toen we op de camping in Longyearbyen met een Nederlandse gids/camping beheerster aan de praat raakten. Anders had ik gewoon waterzuiveringstabletten gebruikt, wat misschien achteraf ook voldoende was.

Het betreft volgens mij PLATYHELMINTHES (http://svalbardinsects.net/index.php?id=53), die kortweg dodelijk kunnen zijn voor mensen wanneer er geen tijdige behandeling plaatsvindt.

beste,

Volgende zomer gaan wij naar oost-groenland (kulusuk/tasilaq regio) voor een wildernistrek van 14 dagen. Ik was van plan geen waterfilter mee te nemen.
Aangezien er daar ook poolvossen rondlopen, stelt zich dan ook hetzelfde probleem met die wormpjes?

Alvast bedankt.
 
@Linda: Dat is ook juist de intentie inderdaad, maar dan acht ik de kans in ieder geval de kans een stuk groter om ijsberen te zien. Plus, ik heb de wens om over niet al te lange tijd nog een "echte" tocht te maken per hondenslee.

@Maarten: De nieuwe route neemt je wel mee over beide gletsjers inderdaad, die tot in het Fjord zelf reiken. Dat betekent, voor zover ik weer, echt kilometers lang over die gletsers met al zijn crevasses. Nou houd ik wel van een beetje calculated risk, maar dat is wel vrij pittig. Dat lijkt me in de zomer, wanneer al het pakijs is gesmolten, niet te doen.

@Evets, ik denk het wel. De Echinococcus multilocularis (vossenlintworm), komt in alle arctische/subarctische gebieden voor waar hondachtigen leven. Het zou dus kunnen, maar het lijkt me iets wat zich niet beperkt tot poolvossen. Het is wel een gevaarlijke lintwormsoort overigens. Het "probleem" met bijvoorbeeld Spitsbergen is dat sommige stukken erg vochtig zijn en daardoor water kan staan op plekken waar de vossen poepen, waardoor het water vervuild zou kunnen worden. Echter, als je goed oplet waar je je water vandaag haalt, zal dat niet zo'n probleem zijn. Wilde dieren (anders dan vee zoals paarden, schapen, koeien etc.) poepen als het goed is namelijk niet in hun eigen drinkwater en kun je dat ook voorkomen. Wat uit een zompig dal halen is dan niet zo handig, maar in Groenland lijkt me geen gebrek aan verse stroompjes waar je de bron redelijkerwijs in kan schatten. Andere van dit soort levensvormen kun je normaliter ook gewoon doden zonder het wat er te koken. Dat is namelijk gekkenwerk (althans voor 4 man op een miniscuul alchol filtertje in een Caldera Cone wel) en volgens mij overbodig. Filters en tabletten zouden alles wat niet chemisch is moeten filteren. Ik zou het even proberen te googlen, of je in dat gebied dit soort wormen hebt en hoe het water te zuiveren. Wij hebben maar aangenomen dat het verhaal zou kloppen en maarliefst 2,5L alcohol meegenomen om de zaak te koken. Overbodig lijkt me.
 
Bij deze wil ik deze topic nog effe bumpen. Maarten zelf is momenteel moeilijk bereikbaar. Ondertussen staan alle data vast en zijn de meerderheid van de voorbereidingen gereed. We komen aan op 8 julie en vertrekken weer op 31 julie. We plannen 2 circulaire routes vanuit Lonyearbayen, met een rustpauze ertussen. We zijn van plan doorheen de 'groene zone' te trekken (geen speciale vergunning vereist). Wat betreft uitrusting zijn geweerhuur, signaalpistool, PLB, tripwires, GPS en de hele lijst al geregeld. De nadruk ligt op de trekking, we plannen geen zotte dingen! We kunnen onszelf flexibel opstellen indien er enthousiaste mensen zich aanmelden dus laat maar iets weten mocht je geinteresseerd zijn! Ik ben deze posts op verschillende fora aan het verspreiden, dus mocht je iemand kennen die nog interesse zou hebben, zeker doorspelen :)

Groetjes
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan