SPOT GPS Tracker


Heeft iemand ervaring met de SPOT Satellite GPS (Messenger) Tracker?
Omdat een ding als veiligheid (met name vindbaarheid als er echt iets aan de hand is) best belangrijk kan zijn soms, ben ik wel benieuwd naar ervaringen.

Wat gebruiken jullie zelf als je (in je eentje) op stap gaat in gebieden waar je soms alleen dagenlang een schaap (of geit) tegenkomt?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heeft iemand ervaring met de SPOT Satellite GPS (Messenger) Tracker?
Omdat een ding als veiligheid (met name vindbaarheid als er echt iets aan de hand is) best belangrijk kan zijn soms, ben ik wel benieuwd naar ervaringen.

Raymond heeft bij "in de kijker" de spot eens besproken.

Wat gebruiken jullie zelf als je (in je eentje) op stap gaat in gebieden waar je soms alleen dagenlang een schaap (of geit) tegenkomt?

Zelf gebruik ik mijn gezond verstand. Denk ik ;-) Verder weet mijn achterban altijd waar ik was en waar ik heenwil en SMS ik op gezette tijden mijn locatie door. Voordat ik wegga, check ik thuis de dekking voor t mobieltje, zodat t thuisfront niet te snel over de emmer gaat.
 
Hoi Marinka,

Ik heb ervaringen met de eerste versie van de Spot, dus niet de huidige versie.

Mijn ervaringen zijn over het algemeen positief, zolang je maar weet wat de gebreken zijn van het apparaat. Zo moet je bijvoorbeeld niet denken dat het een kwestie van 'aanzetten en rescue is on the way' is. Je moet onder andere een en ander via Internet instellen (welke nummer gebeld kunnen worden om mensen op de hoogte te stellen bijvoorbeeld), maar bovendien kan het soms behoorlijk lang duren voordat een signaal/bericht ook daadwerkelijk door is gekomen. Denk daarbij aan wachttijden tot wel een half uur soms!

Verder is hij gewoon handig om naast het gezonde verstand te gebruiken. Ik kan er bijvoorbeeld mensen mee laten zien waar ik ben zonder afhankelijk te zijn van het GSM-netwerk. Dat helpt om onzekerheid weg te nemen. Bovendien is het wel grappig om 'm te gebruiken in tracking-mode, waarbij je mensen via een internet-pagina kunt laten volgen waar je bent. Er wordt dan een track/broodkruimelspoor getoond van je voortgang.

Kortom: een handige extra 'voor het geval dat', maar zeker geen vervanging van gezond verstand :)

Raymond
 
Hoi Marinka,

Ik heb er ook één (zelfde generatie als Raymonds) en ben er erg blij mee.
Ik vind het een fijne achtervang als ik een tocht alleen maak (en dat doe ik nog al eens). Er is in 20 jaar bergwandelen nooit iets gebeurd, maar ik heb wel altijd gezorgd dat bekend was waar ik was en dat er in geval van nood iemand voor mij hulp zou kunnen regelen.

Dankzij de Spot hoef ik daar nu anderen niet meer mee te belasten.
En de 911-functie is alleen voor 'just in case' en ik hoop uiteraard nóg 20 jaar schadevrij te lopen, maar mocht er toch wat zijn, dan vind ik het en prettig idee dat ik voor een luttel bedrag per jaar makkelijk te lokaliseren en te vinden ben.

Overigens vindt de achterban de dagelijkse Spot-melding dat alles OK is óók erg fijn en vooral dat ze op Google Earth dan kunnen zien waar ik precies uithang.

En je mag hem best eens uitproberen hoor!

Marla
 
Tip:

Ik huur binnenkort voor de tweede keer een spot bij Satcomm.nl.

Dat is in de eerste plaats niet duur en geeft je een mooie gelegenheid de spot eens te proberen.

Ik ben zeer tevreden over de spot en vind het een veilig idee om er 1 bij me te hebben.
 
Prijzig grapje.. maar ja, je hoeft 'm maar 1 keer nodig te hebben en dan heb je het daar nooit meer over...
Ik ga gewoon aan degenen die plotseling zo enorm bezorgd zijn (sinds ik in m'n uppie op stap ga) een bijdrage in de kosten vragen :p

Vind het wel een hele mooie oplossing!
 
Ik ga gewoon aan degenen die plotseling zo enorm bezorgd zijn (sinds ik in m'n uppie op stap ga) een bijdrage in de kosten vragen :p

Briljant. Heb een keer met mijn schoonvader zaliger echt bonje gehad. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om mijn man en mijn bloedjes van kinderen aan hun lot over te laten als ik van een berg donderde... zomaar in mijn eentje een beetje gevaarlijke dingen gaan doen, tsss.

Overigens ben ik nooit van een berg geduveld, maar wat niet is, kan altijd nog komen. Ik zou het juist veel erger/enger vinden om dat soort dingen te doen met iemand onder mijn hoede... maak me nu al drukker om mijn hond dan om mezelf.

Enfin, ik heb ook wel eens over de SPOT nagedacht, maar ik was nog niet zo heel erg desolaat dat ik op meer dan één dag van bewoning af was en mijn routes waren tot nog toe duidelijk genoeg voor het thuisfront om het met zo af en toe een SMS af te kunnen als er eens bereik was.
 
Prijzig grapje..

Vergeleken met helemaal niets doen, inderdaad.
Maar het zelfbedachte backup-systeem dat ik jarenlang gebruikte kostte voor pakweg 6-8 weken per jaar toch ook zeker een paar tientjes aan smsjes of internationale telefoontjes.

Absoluut gezien is het lidmaatschap natuurlijk niet goedkoop.
Ik vind echter dat er ook heel wat tegenover staat (ik hoop dat ik nooit kan bewijzen dat de beloftes ook werken), maar ieder moet natuurlijk zijn eigen afweging maken!

Marla
 
Heb een keer met mijn schoonvader zaliger echt bonje gehad. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om mijn man en mijn bloedjes van kinderen aan hun lot over te laten als ik van een berg donderde... zomaar in mijn eentje een beetje gevaarlijke dingen gaan doen, tsss.

Vond die man het ook problematisch dat je wel eens alleen in een auto reed? Daarbij is de kans op ernstige ongelukken wel zo groot als bij een normale wandeltocht, lijkt mij.

Linda
 
Vond die man het ook problematisch dat je wel eens alleen in een auto reed? Daarbij is de kans op ernstige ongelukken wel zo groot als bij een normale wandeltocht, lijkt mij.

Linda

Goeie!

Ik ben zelf door mijn omgeving altijd geweldig gesteund, niet in het minst door mijn oude moedertje, maar ik kan we wel een vergelijkbaar betoog herinneren. Toen ik aan de vooravond stond van de GR11 begon de taxichauffeur in Irún een heel verhaal te houden over hoe gevaarlijk en hoe onverantwoord, een vrouw alleen door de Pyreneeën enzovoort. Ik kan me herinneren dat ik er toch even door van slag was. Ik moest tenslotte nog beginnen ...

Als je dan in je directe omgeving zo wordt bejegend ... hm, lijkt me niet leuk nee.
Waarschijnlijk heeft Anna alleen maar nog meer haar zin doorgezet daarin ;).

Marla
 
Laatst bewerkt:
Zelf gebruik ik mijn gezond verstand. Denk ik ;-)

Doe ik eigenlijk ook altijd op deze manier, al moet ik zeggen dat dit dingetje me wel aanspreekt geloof ik, eens even nader gaan investigeren... ;-)

Maar wat een geweldige wandeling heb je weer gemaakt Anna, aan de foto's te zien.
 
Maar wat een geweldige wandeling heb je weer gemaakt Anna, aan de foto's te zien.

Ik wilde al een poosje een meerdaagse boven de boomgrens maken, maar krijg de hond meestal niet in alle hutten ondergebracht. Dus nu zou ik eigenlijk een huttentocht gaan maken zonder hond over 3000ers, maar het had de week ervoor ineens flink gesneeuwd en dan moest ik in de laatste week van het seizoen sneeuwvelden gaan oversteken waar ik nog geen ervaring mee heb, een klettersteig doen in de kou en een dag van tien uur bij goede begaanbaarheid. Weinig kans dat me dan nog mensen tegemoet of voorbij komen in die laatste paar dagen van het seizoen, dus ik heb het er niet op gewaagd. (zie je wel, dat ik niet alle risico's neem :) )

Ben nu tussen de 1500 en 2700 gebleven, maar wel met volle bepakking. Ik weer helemaal in mijn element omdat ik A de hond bij me had en B in mijn eentje liep, maar tis toch wel aanpoten met dat gewicht op je nek. Tis net wat anders dan de Ardennen zeg maar :)
 
. Tis net wat anders dan de Ardennen zeg maar :)

Toch vind ik dat hogere gebergte op een of andere manier relaxter. Niet dat op en neer gestuiter zoals in de Ardennen maar gewoon een eind omhoog of omlaag. Met inderdaad hier en daar wel andere uitdagingen zoals puin- en sneeuwvelden traverseren en een occaisional stukje klettersteig en soms scramblen zoals engelsen dat plegen te zeggen (dat is dus met handen en voeten).
 
Toch vind ik dat hogere gebergte op een of andere manier relaxter. Niet dat op en neer gestuiter zoals in de Ardennen maar gewoon een eind omhoog of omlaag.

Hé, dus ik ben niet de enige. Meestal als ik tegen mensen roep dat de Ardennen eigenlijk veel vermoeiender zijn dan hooggebergte (en ik vind dat zowel te voet als te fiets gelden) kijkt men me heel raar aan...."de Alpen zijn toch hoger?".

Overigens zit ik in minimaal 10 langeafstandsvluchten per jaar...da's statistisch ook niet zo goed. Is het niet vanwege vliegtuigongelukken, dan toch wel door de grote hoeveelheden straling die je zo oppikt. Eén transatlantische vlucht schijnt qua straling gelijk te zijn aan 2-3 röntgenfotos. En we weten hoeveel per jaar je er daar van mag laten nemen.
Merkwaardig genoeg zegt daar niemand wat over...maar als ik in m'n uppie ga wandelen is men ineens bezorgt.

Groetzels,
Dennis
 
2e generatie Spot verbeterd?

Heeft iemand hier de 2e generatie Spot en zo ja, zou je me kunnen vertellen of de melding dat een OK-bericht met succes is verzonden inmiddels een audio-signaal heeft gekregen?

Ik vind het altijd zo vermoeiend om na een lange dag zo ingespannen naar dat ding te turen om in de gaten te houden of het OK-lichtje 2 seconden brandt. soms duurt de sessie wel 20 minuten. Een keer te lang met je ogen knipperen en je hebt hem gemist.

Marla
 
Hoi,

Ik heb een tweede generatie spot maar moet je helaas teleurstellen, geen audio-signaal, alleen overgang van knipperen - zit me nu alleen af te vragen of het van 'knipperen tijdens wachten' naar 'lampje uit' als verzonden gaat, kan me nl niet meer herinneren dat ik eerder ooit het gevoel had dat ik het verzendmoment op een of manier gemist had...

Ik ga het even uitproberen... Ok, als je 'm aanzet gaat het aanknopje groen knipperen, als je dan de 'ok' knop even indrukt gaat die ook groen knipperen als teken dat de spot "wil verzenden". Afhankelijk van gps onvangst knippert het 'gps controle' lichtje rood of groen. Als het bericht daadwerkelijk verzonden is knippert het 'envelopje' groen (verzonden) / rood (verzend probleem), of knippert niet (nog bezig). Je kunt het envelop ledje dus gebruiken als check, ik weet niet of die op de 1e generatie aanwezig was.

Bij deze test (~35km ten westen van Oslo, goede gps ontvangst, geen 3G wel edge GSM) duurde het ongeveer 15 min voor het bericht via email binnenkwam...

Overigens zou ik in NL het huren van een spot echt overwegen over aanschaf want ik heb niet het gevoel dat je als 'hobbyist' snel boven de drempel van het abbo vs de huurkosten gaat komen (aanschaf is uiteindelijk wel iets gemakkelijker natuurlijk).
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Leon,

Ik hoor graag hoe het bij jou werkt. Met name of je echt heel geconcentreerd naar dat ding moet blijven kijken of dat ze een oplossing hebben gevonden dat je tijdens het gezoek naar satellieten etc. gewoon je aandacht ergens anders kunt hebben en daarna kunt aflezen óf kunt horen of het gelukt is. Daar hoop ik op!
Als het net als bij mij is hoef ik ook geen nieuwe te kopen.

EDIT
Ik heb het antwoord gevonden op de site van Findmespot:
http://www.findmespot.eu/en/spotnew...tom-message-&catid=6:videos&Itemid=60&lang=en
Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Je kunt dus inderdaad iets anders gaan doen en na afloop zien of het gelukt is.

Marla
 
Laatst bewerkt:
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan