Sprayway Liteshield vs. Haglöfs Sharkfin


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

In de zoektocht naar een goede soft shell ben ik op de Liteshield van Sprayway en de Sharkfin van Haglöfs gestoten.

Omdat ze qua aanvoelen vrij vergelijkbaar zijn en ze ongeveer in dezelfde prijsklasse zitten ben ik op zoek gegaan naar wat meer technische info.

Het voordeel van de liteshield is dat hij volledig getapete naden heeft.
Het voordeel van de sharkfin is de stretch en hij voelt ook iets dikker aan.
Beide modellen hebben getapete ritsen wat ik quasi een must vind voor een goede soft shell.

De liteshield gebruikt SKY RUN 200 Windstopper
en de Sharkfin is gemaakt van Soft Shell 432 Windstopper en Soft Shell 439 Windstopper.

Het jammere is dat ik nergens testresultaten van die stoffen terugvindt, dus moeilijk kan inschatten welke voordelen de ene stof tegenover de andere heeft. Ik denk dan vooral aan
*isolatie
*waterkolom
*ademend vermogen
*weerstand en slijtvastheid bij rugzakgebruik.

Kan iemand mij hier op weg helpen?

Als er verder mensen zijn met gebruikerservaringen van een van deze soft shells (of een ander model kunnen aanraden), laat van je horen!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Het voordeel van de liteshield is dat hij volledig getapete
>naden heeft.

Als er íéts een nadeel is voor een softshell, is het getapete naden!
Als je zo graag een waterdicht jack wilt, koop dan gelijk een jas van eVent-materiaal. Dat ademt het beste van alle ruim 100%-waterdichte materialen.
Als je zo graag een softshell wilt, kijk dan in ieder geval naar een model zónder getapete naden!
 
Ja dat heb ik ook nog maar net bijgeleerd dankzij Robertjan en enkele mensen op hiking.be.

Naden zijn blijkbaar belangrijker voor het ademend vermogen van een softshell dan je op het eerste zicht zou denken.

Is er intussen al iemand die iets meer weet over de bovenvernoemde stoffen?
 
Getapete naden in een softshell

Een softshell is juist extra luchtig t.o.v. een waterdicht jack. Dan ga je de naden niet afplakken met niet-ademende tape. Dat is de omgekeerde wereld!
Als een fabrikant dan iets technisch wil doen, kan 'ie beter de naden lassen (of hoe dat technisch gezien ook mag heten), zoals bij bv. Patagonia en VAUDE, i.p.v. tapen, zoals bij bv. The North Face.
 
RE: Getapete naden in een softshell

Kas,
ik heb geen persoonlijke ervaring met één van beide modellen, maar kan wel ruwweg het volgende inschatten wat je 4 parameters betreft:
* isolatie: je zegt zelf dat de Haglofs wat dikker aanvoelt dus in principe zal die ook warmer zijn. Grote vraag is natuurlijk hoe warm je die soft shell wil hebben. M'n persoonlijke ervaring is dat een soft shell niet al te warm mag zijn. Een te warme soft shell wordt snel genoeg een zweterige bedoening.
* waterkolom: als ik je zeg dat windstopper op zich eigenlijk waterdicht is, weet je al genoeg. Het verschil tussen beide is verwaarloosbaar tot onbestaande. Vraag is natuurlijk of je dat echt wil, een zo goed als waterdichte soft shell omdat je daardoor ook een relatief slecht ademende jas krijgt. Persoonlijk vind ik dat windstopper als soft shell materiaal te weinig winst oplevert t.o.v. van een echt waterichte jas uit gore-tex en zeker t.o.v. één uit eVENT. In die zin zie ik dus ook niet in waarom een waterdichte rits zo belangrijk is. En vergeet dus inderdaad die getapede naden. Fabrikanten maken gebruik van het nog altijd vage concept van een soft shell en het idee dat je tegenwoordig niet buiten mag komen zonder, om dan maar allerlei onbelangrijke en zelfs aan het idee van soft shell tegenstrijdige details toe te voegen.
* ademend vermogen: is eigenlijk hierboven al beantwoord.
* slijtvastheid: zou ik me niet al te veel zorgen over maken.

Laat ik misschien zelf ook nog een paar punten aangeven die ik persoonlijk ook de moeite vind:
* gewicht: welk van de twee weegt het minst. Sprayway geeft daarover geen info.
* droogtijd: al helemaal een verwaarloosde parameter. Eens een windstopper nat is zal het redelijk lang duren eer die terug droog is. Er zijn soft shells die een stuk sneller droog zijn.

Volgens mij de eerste vragen die je je altijd moet stellen: hoe en wanneer denk ik een soft shell te willen gebruiken? waar liggen m'n eigen kenmerken: zweet ik snel, heb ik het snel warm, ... Dat gaat naar mijn gevoel een beter beeld geven van wat voor een soft shell het best bij je past dan afgaan op wat er in de winkel hangt en de verkoopspraat van fabrikanten en verkopers.
 
RE: Getapete naden in een softshell

Woubeir,

Bedankt voor je uitvoerige antwoord!

In eerste instantie wil ik hem gebruiken om in februari te gaan snowboarden. Maar verder zie ik het zowat als vervanger van m'n winterjas. Langs de andere kant neem ik hem dan ook weer graag mee op zomerse trektochten met de rugzak. Budget voor twee heb ik niet.

Voor het snowboarden en het gewone wintergebeuren is de sharkfin volgens mij het interessantste om dat die iets dikker aanvoelt + windstopper.

Voor het zomertrekgebruik zie ik de shoftshell als vervanger van een fleece/dikke trui voor 's avonds of op frisse dagen. Als het warm is en regent trek ik wel m'n goedkoop licht North Face HyVent jasje aan.

Wat ik me verder nog afvraag: Hoe nuttig is een kap aan een softshell?
De hooded versie van de sharkfin spreekt me meer aan (ook omdat ie meer zakjes heeft) maar die weegt wel een kleine 150g meer dan de unhooded.
De kap lijkt me praktisch voor het snowboarden en wintergebruik, maar kan wel in de wegzitten tijdens het dragen van een trekrugzak.

De gewone sharkfin (zonder kap) weegt 580g. Is dat veel voor een soft shell?

Verder nog één ding. De sharkfin hooded zit met z'n 300 EUR aan de top van m'n budget. Los van het feit dat je eVent jassen jammer genoeg nog niet wijd verspreid vindt in België gaan ze vaak m'n budget te boven.

PS: Van de Sprayway Liteshield ben ik afgestapt wegens de combinatie getapete naden + windstopper. Bovendien heeft die geen ritsen onder de oksels wat ik wel een gigantisch voordeel vind van de sharkfin. Ik vind het haast een must voor een soft shell.
Ik sta nog wel steeds open voor alternatieven. 't Is alleen moeilijk kiezen. De Gamma MX kom ik vaak tegen maar die is me te duur.
 
RE: Getapete naden in een softshell

VAUDE heeft een eVent-jas voor € 325,-. En dan geen poespas erop als waterdichte ritsen (hoewel die van VAUDE, in tegenstelling tot bijv. die van ArcTeryx, wél waterdicht schijnen te zijn), maar gewoon degelijk en lichtgewicht. Het model heet Infinity.

Verder zou ik gewoon een losse warme muts meenemen; als uiterlijk minder belangrijk is, bijv. een Lowe Alpine Mountain Cap: zeer warm, stormvast (met 80km/u op de sneeuwscooter blijft 'ie prima zitten), waterdicht, en oorflappen naar boven te vouwen.
Een vaste capuchon zit in de weg, levert extra gewicht, en heb je altijd bij; ook als je 'm niet mee wilt nemen. Verder zijn capuchons van softshell per definitie niet waterdicht...
Een losse muts neem je mee als je 'm nodig verwacht/zou kunnen hebben. Neemt weinig extra ruimte en gewicht in, en kan waterdicht én warm zijn. Prijs is dan zo rond de € 40 á 50 voor een goede.

Als je warmte wilt, met daarnaast bescherming tegen sneeuw, kan een model van dichtgeweven stof voldoende bescherming bieden terwijl dit veel beter ademt dan een volledig winddicht model. Een mooie tussenweg is het materiaal Powershield: 98% winddicht. De modellen van andere modellen schijnen langer mee te gaan dan die van Patagonia (enkele "test"modellen, uit de normale collectie en aangeboden door de importeur in NL, vertoonden al na 6 weken normaal gebruik slijtage op o.a. de schouders bij mij en een collega van me).

Oow ja, het gewicht: rond de 500 gram is normaal. Beetje minder is erg licht, wat meer is extra beschermend.

Succes in ieder geval met de keuze!
 
RE: Getapete naden in een softshell

Kas,
als het niet noodzakelijk windstopper moet zijn en powershield een optie is kan je bv. eens kijken naar een Core Skin van Patagonia of misschiende één uit de Baltoro serie van Rab. Ik heb er niet direct ervaring mee en ik weet ook niet van allen waar ze te vinden zijn, maar misschien de moeite van het bekijken waard. Voor winters gebruik vind ik powershield bijna ideaal spul. Voor de zomer wel te warm naar mijn zin, maar zolang je het dan niet actief gebruikt best te doen.
Wat de kap betreft, ik vind het geen absolute must, maar in de winter eigenlijk wel nuttig als je bv. geen regenjas bij hebt.
 
RE: Getapete naden in een softshell

>kan je bv. eens kijken naar een Core
>Skin van Patagonia

Laat dat nu net degene zijn waarmee ik dus die zeer vervelende ervaringen heb gehad...
In de skilift in de vrieskou voelde ik gewoon de stevige buitenlaag loskomen van de zachte binnenlaag... Lijkt me niet de bedoeling!
 
RE: Getapete naden in een softshell

Robertjan, Die Vaude lijkt wel ok, ook al is ie te duur. Maar het is een hardshell en ik ben op zoek naar het fleecegevoel van een softshell. (slachtoffer van de hype?)

En Woubeir, los van de Gamma MX heb ik nog niet veel positiefs ontdekt over Soft Shells met Powershield. Als je ze naast Windstoppers legt delven ze toch vaak het onderspit op duurzaamheid en waterdichtheid. Het enige belangrijke voordeel van Powershield is die 2% extra ademend vermogen.

Alleszinds, jullie hebben me beide al aardig op weg geholpen in m'n zoektocht.

Voorlopig neig ik toch nog naar de sharkfin. Hij is gemaakt van Windstopper, maar de ritsen onder de oksels (arm pits?) zijn behoorlijk lang en ik weet uit ervaring dat zo'n 'arm pits' echt wel een geweldig verschil kunnen maken in ventilatie. Zo compenseert de sharkfin in mijn ogen het minder ademend vermogen van Windstopper.
 
RE: Getapete naden in een softshell

Kas,
goed gezien, soft shell is een hype. Zeer (nuttig) als je weet waar de voordelen liggen. Anders misschien niet altijd een zinnige aankoop. Maar goed, da's een andere discussie waar we het het hier niet over hebben.

Over powershield, het is inderdaad een feit dat powershield niet zo waterbestendig is als windstopper. Maar, zoals Patagonia zelf het ook aangeeft, als je wil weten hoe lang een soft shell de regen buiten gaat houden, is het punt van een soft shell gemist en zoek je eigenlijk een hard shell. Lees onderstaand verklaring van Patagonia er maar op na, specifiek meer naar onder het stuk over soft shells (maar natuurlijk ook met een kritisch oog, het blijft uiteraard een fabrikant die z'n ding verkoopt):
http://www.verber.com/mark/outdoors/stash/patagonia-testing.html

Ik ben inderdaad in m'n Gamma MX al nat van de regen geweest zonder het oncomfortabel te hebben. Als ik er in een weekend op uit trek, draag ik zo goed als altijd een lichte windbreker (vind ik evenveel soft shell dan die gespecialiseerde materialen) en zelfs bij een redelijke regenbui verkies ik die nog steeds boven m'n paclite regenjas omdat nat maar warm in m'n windbreker comfortabeler aanvoelt dan afgeschermd van de regen maar klam in m'n paclite. Alleen bij heel hevige regen vind ik dat m'n regenjas begint te renderen. Ik heb het zelf al geweten dat tijdens een regenbui m'n regenjas terug uitdeed omdat ik het aangenamer vond in slechts m'n windbreker. Om maar te zeggen dat waterdichtheid geen noodzakelijke parameter is voor comfort. Wat duurzaamheid betreft, ik ken mensen die ook al andere powershieldjassen hebben gebruikt en ik heb die nooit horen klagen over slijtage. Da's vooral heel fabrikant afhankelijk.Dat enige belangrijke voordeel dat powershield volgens jou heeft boven windstopper is nu net misschien wel de kern van heel dat soft shell gedoe en dus eigenlijk niet zo onbelangrijk.

Als jij denkt dat de sharkfin het best bij je past, laat dat dan zo zijn, maar dan gebaseerd op wat je over jezelf weet en wat je er mee wilt doen en niet op basis van mooie marketing- en verkoopspraatjes.
 
RE: Getapete naden in een softshell

Mooie eindnoot Woubeir!
Je hebt gelijk, ik mag me niet te veel laten leiden door dat te veel aan marketingtaal.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan