St. Pietersberg - overnachten in grot


Status
Niet open voor verdere reacties.
B

Barry

Guest
Hallo,

Ik ben voor scouting (lees: samen met 7 kids leeftijd 13~14j, en twee stafleden waarvan ik er één ben) een winterhike aan't plannen. Op zich zijn ze wel wat gewend, we hebben o.a. al eens een nachtje wildgekampeerd in de Eifel (afgelopen zomer).

Na overleg hadden we het volgende bedacht:
- We beginnen met het Pieterpad, richting Z>N (we wonen in Zuid Limburg)
- Vertrek op een avond met trein naar Maastricht, 4 km lopen St. Pietersberg, daar een overnachtingsplek zoeken,
- volgende dag naar Schimmert (zo'n 20km), daar hebben we een minicamping waar we waarschijnlijk terrecht kunnen en van daaruit verder plannen maar zover zijn we nog niet.

Mijn vraag/vragen:
- Is het te doen om op de St. Pietersberg een grot in te lopen en daar te overnachten? Ik ben NIET van plan om echt ver de grot in te gaan i.v.m. verdwalen (en ik zorg ook voor een plattegrond waarop we aantekenen waar we zitten, want ook op 100 m kun je er goed de weg kwijtraken).
- Ik vraag mij dus af of de ingangen nog wel toegankelijk zijn en of er veel controle op wildbivakkeerders en andere misbruikers is. Wie heeft zoiets al eens gedaan en/of heeft tips voor mij?

Alvast bedankt!

(google was in dit geval niet mijn vriend en ook de zoekoptie op dit forum bracht geen verlichting).

PS. ik hoop niet dat mensen de indruk hebben dat we het onverantwoordelijk aanpakken. We doen dan wel eens aan wildkamperen, maar da's ook pas nadat we van te voren met de staf de route al eens lopen en bij de plaatselijke bevolking geïnformeerd hebben hoe de autoriteiten hier tegenover staan. Bijv. in de Eifel ontbreekt het aan duidelijke regelgeving; zolang je niet in een Naturschutzgebiet gaat liggen kunnen ze je eigenlijk alleen pakken op huisvredebreuk en dat kunnen ze ook nauwelijks verkopen als je alleen maar ergens rustig ligt te pitten.

Ook bij deze Pieterpad-winterhike: We gaan pas als ik er zeker van ben dat het te doen is. Als dat inhoud dat ik de grot eerst zélf moet gaat checken dan doe ik dat, is het niet verantwoord dan zoeken we een andere oplossing (scoutinggebouw in de buurt ofzo). Is alleen wat minder 'lauw' :p:D. Antwoorden op deze post wil ik dus gebruiken als eerste oriëntatie, niet als goedkeuring voor onverantwoordelijk gedrag.
 
Barry,

Voor zover ik weet zijn de toegangen van de SP-berg allemaal afgesloten. Hier en daar zul je wellicht iets vinden dat meer als afdak dienst kan doen, maar dan houdt het volgens mij wel op.

Beter is het wellicht om toestemming te vragen en dan direct er een rondleiding aan vast te knopen. Dan heb je én een gezellige avond én een heel bijzondere slaapplek.

Raymond
 
hallo,

alle ingangen zijn inderdaad afgesloten en met goede reden:

ten eerste heerst er in de berg een constante temperatuur van ongeveer 10 graden en een luchtvochtrigheid van 95% (bijna mist in de gangen dus) dit zorgt ervoor dat een langer verblijf in de gangen onprettig is: je kleren worden klam, en daardoor wordt je erg koud.

ten tweede zijn de gangen in de berg een echt labyrinth, alles lijkt op elkaar en het is zeker niet verstandig er zonder professionele gids in te gaan, ookal is het maar een eindje. er zijn mensen gestorven die verdwaald waren, die op nog geen 40 meter van de uitgang verwijderd waren.

ten derde zijn gewaarwordingen in de berg anders dan buiten: buiten de lichtcirkel van het licht dat je meeneemt is het pikdonker, ogen open of dicht maakt geen verschil. mocht je licht uiitvallen is de donkerte zo desorienterend dat je na een tijdje niet meer weet wat onder en boven is en gewoonweg omvalt.
ook zijn geluiden vervormd, de mergel absorbeert als het ware het geluid en er is binnen dus ook geen echo, het kan voorkomen dat een geweerschot in de ene gang een paar gangen verderop al niet meer te horen is. roepen bij verdwalen is dus zinloos.

ten vierde: gsm en gps werkt niet, deze hebben geen bereik

je kan natuurlijk informeren bij de VVV van st pieter, dat je samen met een professionele gids de bergen ingaat, maar zeker(!!!) niet alleen!

grtz. marleen
 
Ik heb een keer in een grot geslapen. Dit was in Geul en Dal (geloof ik). In de grot worden allerlei outdooractiviteiten georganiseerd, zoals Klettersteig, boogschieten, en wandelen (in het donker, met een kaars!), en BBQ :). Het slapen ging trouwens prima, ik had een prima slaapzak en matje bij (grond is errug koud), dus niet koud gehad. Het is inderdaad redelijk vochtig, maar in die grot zeker geen 95%. Wel wordt alles flink smerig van de kalk, ondanks het grote zeil wat werd uitgerold. We sliepen met zo'n 40man (m/v) in een aantal grote ruimten.

Als je meer info wilt, en het zelf niet kan vinden, kan ik proberen m'n foto's van het weekend wel uit te graven...

grtz
Henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan