Sterke schoenen op de fiets

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Aikido
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Aikido

Guest
Hallo,

Volgend jaar trek ik op de fiets door Azië. Ik heb SPD-pedalen en bijpassende AGU-schoenen. Voor het zwaardere weer of intermezzo's te voet ben ik eigenlijk op zoek naar een sterke schoen (bij voorkeur met Goretex) die bestand is tegen de trappers, sterk waterafstotend is (na een volle dag in de regen sopt elke schoen volgens mij) en geschikt is voor niet al te zware trektochten. Heeft iemand goede tips? Ook ervaringen met halfhoge schoenen of juist lage schoenen op de fiets zijn welkom.

Christiaan
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Christiaan,

Zoek je nu een gecombineerde hiking/fiets schoen met SPD? Of snap ik het nu niet?

Ik had ook van die minimale SPD pedaaltjes op m’n mountainbike, heb ik echter vervangen omdat ik enorm last van m’n knieën kreeg, maar dit terzijde. Met deze pedaaltjes was het vanwege het minimale formaat bijna onmogelijk om met andere schoenen te fietsen. Het kan zijn dat jij gecombineerde pedalen hebt, d.w.z gewoon formaat met SPD. Als dit het geval is kun je kiezen voor een paar (lichtgewicht Goretex) bergschoenen. Deze kunnen prima tegen SPD pedalen, en aangezien je niet de hele dag op de fiets zit (neem ik aan) kun je er ook nog uitermate comfortabel op lopen.

Cheers,
Frank.
 
Ik heb inderdaad combi-pedalen (ene zijde is ‘normaal’, andere SPD) , sorry voor de verwarring. In principe vind ik SPD erg prettig, maar de AGU-schoenen zijn nogal beperkt bruikbaar (want snel doorweekt bijvoorbeeld). Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in die gecombineerde SPD-wandelschoenen: je houdt toch een stuk metaal onder of in je zool. Je suggestie ten aanzien van die lichte bergschoenen klinkt goed. Ik ben benieuwd of er nog meer ideeën zijn.

Trouwens, last van je knieën bij gebruik van SPD kan komen door de afstelling van de plaatjes onder je schoenen. Wanneer die niet helemaal goed zijn afgesteld, dan staat je onderbeen wat gedraaid op het pedaal. Als je in die positie honderden kilometers fietst maal je (om het wat sterk aan te zetten) je eigen kniegewricht aan gort!

Christiaan
 
Ha Christiaan,

Ik ben zelf niet bepaald een fietser, maar toen ik dit las kreeg ik het idee dat als jij op je fietsje in de regen zit, je vast geen lange regenbroek aan hebt, tenminste, vast niet altijd. Als je dan je wandelschoenen aan hebt, loopt het water langs je benen je schoenen in, heb je alsnog natte voeten/sokken/schoenen. Of hebben die fietsers daar alweer wat op bedacht?

Dit is gewoon even iets wat in me op kwam toen ik het las, maar ik ben wel benieuwd hoe je dat oplost.

Groet,
Maarten

"De vooruitgang voert ons steeds verder van huis."
ZTT
 
[laatste wijziging op 29-10-02 om 17:03]Oja, vergeten, ik heb ook van die "overschoenen" in de kast liggen voor m'n fietsschoenen. Een soort regenjas voor je schoenen zeg maar.
Die zit strak om je enkels heen en met elastiek om de rand van de zool.
Werkt prima, houd je schoenen en je voeten langer droog, schoon en warm.

Zoals je zult begrijpen lost dit het lastige lopen met fietsschoenen niet op.
Mischien kun je een paar goede sandalen aanschaffen, bijv. Teva, lopen ook prima, maar wel het prettigste als het droog is.

Vraag Dennis (aqdennis) anders even, hij heeft de meeste fietservaring van ons allemaal tot zover ik kan inschatten.

Frank.
 
Bedankt voor je reactie!

Ik heb wel degelijk een goede goretex-fietsbroek, maar de pijpen bewegen natuurlijk wat op en neer. De overschoenen trekken me ook, maar zijn natuurlijk kwetsbaar. Stel je voor: Tibet, veel regen, onverharde weg, blubber, je moet afstappen om een stuk te lopen. Als ik de meeste overschoenen bekijk, dan houden die dat niet. De bruikbaarheid van Teva's (ik heb ze gelukkig wel) in deze omstandigheden is ook beperkt, helemaal als het wat kouder is.

Ik zal eens kijken of Dennis te bereiken is.

Groeten,

Christiaan
 
Hello

Ik gebruik mijn overschoenen regelmatig tijdens het
mountainbiken als bescherming tegen kou en modder
(natte voeten maakt me niet zoveel uit).

Dit gaat al jaren goed, ook als ik een stuk moet
lopen.

Maar waarom fiets je niet met je fiets schoenen
en loop je niet met je loopschoenen. Je wandel
schoenen kun je altijd wel op de fiets mee nemen.

Dan hoef je geen compromie te sluiten, en het
extra gewicht van je fiets schoen maakt niet
veel meer uit.

Martijn...
100km Mountainbiken - 9 maart 2003
http://www.8vanoostbrabant.tk
 
Tjemig de pemig, ik ben een weekje in Brazilie en meteen komt er een fietsposting ;-)

Ik weet natuurlijk niet waar in Azie je je gaat fietsen, maar in de warmere klimaten laat ik zelf het hele zaakje gewoon nat regenen. Evt. zelfs met je blote voeten rechtstreeks in je schoenen, heb je ook geen natte sokken. 't Is 's morgen effe vervelend om natte schoenen te moeten aantrekken, maar als het mooi weer is zijn ze zo droog.

In koud klimaten wil ik nog wel eens eerst mijn voeten met sokken in een paar plastic (boterham) zakjes steken en dan mijn schoenen in. Krijg je wel zweetkakkers van, maar blijft wel warm.

Ik heb nooit Gore-tex schoenen gehad (zijn me veel te duur) maar ik hoor dat ze maar korte tijd ademen aangezien ze snel vies worden van al het straatvuil dat bij regen op je schoenen spat. Weet niet of dat waar is...
Halfhoge schoenen vind ik zelf niet prettig fietsen; zolang je op het zadel blijft zittten is het niet zo'n probleem, maar als je een stukje staand moet fietsen beperken ze de bewegingsvrijheid van de voet te veel.

En om op een andere vraag terug te komen: als je een lange broek draagt die niet over je overschoenen valt dan loopt het water inderdaad langs je benen je schoenen in. Het heeft me ook even gekost om te beseffen waarom toch altijd eerst mijn hielen nat worden en niet mijn tenen, maar daarom dus. Strakke overschoenen verhelpen dit probleem niet, maar vertagen het slechts.

Groetjes,
Dennis
 
>altijd. Als je dan je wandelschoenen aan hebt, loopt het
>water langs je benen je schoenen in, heb je alsnog natte
>voeten/sokken/schoenen. Of hebben die fietsers daar alweer
>wat op bedacht?

Kijk, daar heb ik nu geen last van!

Henk - heeft een ligfiets :-)

The Recumbent Architecture Pivo
 
Ligfiets: lekker al dat spatwater van passerende auto's in je snufferd x(

Groetz,
Dennis
- alles heeft een keerzijde, zelfs een ligfiets -
 
Hallo,

Ff over die last van je knieën met SPD-pedalen: Dit komt waarschijnlijk wanneer je je pedalen te strak hebt afgesteld. Hiermee bedoel ik dat je te veel kracht moet zetten om uit je pedalen te klikken. Als je de SPD-klem namelijk wat losser draait (met dat inbus schroefje voor aan de klem), kun je gemakkelijk je voet wat naar links en rechts bewegen (zonder uit je pedaal te komen). Deze beweging (naar links en rechts) maak je ook enigszins als je je kniegewricht buigt. Staan je pedalen dus te strak, dan kan deze natuurlijke beweging niet gemaakt worden en gaat je knie pijn doen. Een en ander is natuulijk afhankelijk van de houding op je fiets, en van de stand van je botten.

De groeten,

Sebastian ;-)
 
Volgens mij moet het mogelijk zijn om in elke gewenste schoen SPD in te bouwen.

Ik heb hier in belgie eens een man tegengekomen met echte Teva's op een mountainbike met SPD pedalen, en hij klikte zowaar nog vast ook!!

Dus misschien eens gewoon naar een gespecialiseerde schoenmaker gaan vragen of dit mogelijk is, en als dat zo is kan je elke gewenste schoen laten ombouwen!!!
 
Hey Bart,

dat kan inderdaad, maar alleen bij stevige, en niet te dunne zolen. Er moet een stukje uit de zool gefreesd worden, om te voorkomen dat je alleen op het SPD plaatje loopt, en er moeten schroefankertjes in de zool. Dat kan natuurlijk niet met slappe zolen. Toch lijkt het me zonde om in je mooie nieuwe Meindl's gaten te gaan hakken voor SPD plaatjes...

cannondale brengt 2 uitstekende schoenen op de markt, prima geschikt voor zowel SPD gebruik als normaal lopen (categorie B) Anders zou je contact op kunnen nemen met iemand van Shimano, je kunt kijken of er emailadressen te vinden zijn op www.shimano.nl Bij AGU weten ze misschien ook wel wat. www.agu.nl

Ik snap niet zo erg dat de meeste mensen zo'n last hebben van die uitstekende pedaalplaatjes, zelfs bij mijn schoenen (wel competitie gericht, dus nog minder geschikt gemaakt voor normaal lopen) raken de plaatjes de grond niet, zitten geheel verzonken in de zool.
maar goed, ik rij dan ook alleen maar mountainbike, en ga niet een hele vakantie op pad. Dan zou ik ook schoenen dragen die iets makkelijker lopen, je zit tenlotte niet de hele tijd op de fiets

Succes!
Pieter
"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Nou, in mijn Shimano schoenen zitten toch serieuze staalplaten in de zolen, ik zou niet graag mijn halve zool moeten open peuteren om dat er in te krijgen.
Er zijn diverse merken sandalen met SPD plaatjes (maar geen Teva's zover ik weet, dus dat was waarschijnlijk een kunstig stukje huisvlijt :-)) voor de liefhebbers.
Ik hou het op 2 paar schoenen: ik heb altijd mijn wielrenschoenen bij me en een paar Lowa Trekkers.....

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan