stijgijzervaste C schoenen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij gaan de NKBV C1 cursus doen en daarvoor zijn stijgijzervaste schoenen noodzakelijk. Nou ben ik toch net aan nieuwe schoenen toe en overweeg dus maar gelijk stijgijzervaste te kopen. Maar... ik denk niet dat ik veel zal gaan 'ijzerstijgen' en wil ze vooral voor wandelen gebruiken. In de bergen en gewoon op de grond. Zijn er stijgijzervaste schoenen denkbaar die ook nog comfortabel voor gewoon wandelen te gebruiken zijn? (C schoenen?). Wat is wijsheid?

Nico

ps: ik weet dat ik ze kan huren bij de NKBV, maar dat heeft niet mijn voorkeur.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Nico,

Hoofdvraag is denk ik: Ben je een beetje vatbaar voor het bergen-virus? ;)

Tijdens de C1 cursus kun je goed uit de voeten met stevige (leren) C-schoenen. Van de NKBV krijg je stijgijzers te leen, dat zijn van die flexibele stijgijzers met riempjes. Die kunnen heel goed onder wat stuggere C-schoenen.

Als je na je C1 cursus meer wilt dan zou ik je aanraden om toch voor D-schoenen te kiezen. Wanneer je meer richting het stijlere ijs gaat, ga je de voorste punten van de stijgijzers gebruiken. Dan waardeer je (en jouw stijgijzers ook) de stugge, practisch niet te buigen zool van een D-schoen. Kun je ook meteen schoenen nemen voor snelsluit-stijgijzers.

Afgelopen zomer heb ik ook een C1 gedaan en ik heb toen D-schoenen aangeschaft. Omdat we na de cursus nog zelfstandig zijn gaan touren heb ik ook eigen stijgijzers meegenomen. Dat waren snelsluiters en een model dat wat geschikter is voor stijler terrein dan die NKBV-leen-ijzertjes. (daar heb ik overigens ook wel plezier van gehad)

Ik was na afgelopen zomer helemaal verkocht... van Alpinisme wil ik nog veel meer leren en zeker vaker beoefenen. Deze zomer ga ik zodoende een vervolgcursus doen in het Wallis. De dure aanschaf van schoenen, kleding, stijgijzers enz. van vorig jaar komt dus nu ook weer van pas en de spullen zullen dit jaar beter tot zijn recht komen.

Kortom: koop je spullen op je aspiraties.
Wil je verder omhoog dan alleen de gletscher: koop dan D-schoenen (en wellicht nog een paar B/C's voor de overige hikes want hiken gaat natuurlijk voor geen meter op die D-dingen).
 
Hoi W, (ik zie je naam verder niet)

>Kortom: koop je spullen op je aspiraties

Goed advies, bedankt. Onze aspiraties liggen verder niet in het alpinisme. Simpelweg omdat we onze kampeertrektochten naar de stilte te leuk vinden en we toch qua tijd en materiaal een keuze moeten maken. Tenzij het virus toch nog toeslaat natuurlijk ;-).

Nu is de vraag welke schoenen nog voor die C1 cursus geaccepteerd worden. De wat stevigere C schoen? ligt daar grofweg de grens? En is er met die schoenen nog redelijk comfortabel te wandelen?

Nico
 
Hoi Nico,

een c-schoen is goed genoeg om mee te beginnen. Ik heb zelfs mensen met b/c schoenen een cursus zien doen en dat was eigenlijk geen probleem, vond de gids ook niet. De cursusaanbieder zegt bijna altijd automatisch dat je een d-schoen moet hebben (niet aans altijd), maar dat vindt ik sterk overdreven. Ze hebben hun voordelen, maar ook zeker hun nadelen en zijn met een degelijke c-schoen goed te evenaren. Je zult met de 1e cursus heus niet in het zwaartse terrein worden gegooid, de gids heeft een programma en kijkt wat voor vlees er uit Holland is aan komen waaien.

Omdat veel 'financieel verstandige' mensen zich niet eerst blauw willen kopen aan dure d-schoenen en dus soepelere modellen aanschaffen (om zo breder inzetbaar leer te hebben), hebben veel gidsen leenspullen bij zich die daar op afgestemd zijn. Met andere woorden. Ze hebben stijgijzers bij zich die ook onder niet-stijgijzer-vriendelijke schoenen kunnen.

Zelf heb ik c-schoenen (La Sportiva, model Eiger) aangeschaft die wel stijgijzervriendelijk waren. Enerzijds omdat ik wist dat ik er mee door zou gaan, anderzijds om ook nog normale, stevige trektochten te kunnen maken. Op dit model kom ik goed uit voeten, ook op normaal terrein. Voor Nederland zijn ze wat aan de zware kant, maar nog best acceptabel.

Als klauteren en ploeteren door hoog alpien terrein je hobby gaat worden is een steviger d-schoen aan te raden, anders gewoon een all-round c-schoen nemen. Is huren misschien een optie?

groet
Richard

- net zijn céétjes laten ruiken aan de bergen van Wales

:p
 
Hoi Richard,
Thanks, ik ben overtuigd. Dat gaan dus C schoenen worden. Weet jij of ze daar een beetje goed in zijn bij Bever in Arnhem of is Nijmegen een betere optie?
Ik vind huren een beetje onhandig en potentieel oncomfortabel omdat ik mijn schoenen graag ingelopen wil hebben.
groeten,
Nico
 
Hoi Nico,

Bever staat niet bekend om zijn grote assortiment schoenen voor steviger terrein. Ik ben hier echter wel geslaagd met mijn slofjes. Ik zou zowiezo ook eens elders (SpacSport Nijmegen, B&B Outdoor Doetinchem, of de Zwerfkei) kijken om te zien wat voor lekkers er allemaal te koop is. Er is overigens op deze site een pagina om outdoorwinkels in je buurt te laten zien.

Huren hoeft niet vervelend te zijn. Het assortiment is vaak redelijk groot en je kan dan bijvoorbeeld makkelijk gaan voor een plastic schoen. Deze heeft een losse binnenschoen die je eerst aantrekt om vervolgens je voeten te fixeren in de plastic buitenschoen. Een voordeel is dat plastic echt waterdicht is en dat een vochtige binnenschoen (zweet) zo mee naar binnen kan worden genomen om hem te drogen of hem te beschermen tegen bevriezen door hem in je slaapzak mee te nemen bij het kamperen (wat je geloof ik niet gaat doen). Veel succes.

groet
Richard

- loopt nu rond in zijn nieuwe salopetje te wacht op de kou:p :+
 
Nico,

Ik vind het moeilijk om aan te geven wat wel goed te doen is en wat net niet meer (zeker zonder een paar schoenen om het voor te doen).
Je moet een beetje kijken naar hoever de zool buigt als je op de tenen zou gaan staan. Gewoon schoen met twee handen vast pakken en proberen dubbel te vouwen. Lukt dat niet, dan heb je de goede schoenen :p

Bij mijn C-schoenen kan ik nauwlijks de zool buigen met mijn handen (Meindl Nepal Pro). Daarmee zou lopen met flexibele stijgijzer goed te doen zijn.
Hoewel, ik heb er zo'n 1200 km op gelopen dus het bovenwerk is inmiddels een stuk soepeler dan bij aankoop. Maar daar heb je met nieuwe schoenen natuurlijk nog geen last van.

Wat overigens nog een groot voordeel van C-schoenen is: ze zitten doorgaans een stuk prettiger dan D's. Ik heb echt zelden blaren gehad maar in mijn D-schoenen (Scarpa Cerre Torro) waren mijn hielen echt helemaal kapot na een paar dagen. Ondanks dat ik ze in NL toch ook wel al had aangehad en er zelfs al een aantal keren trappen mee had gelopen. Nu, pas na drie weken onafgebroken dragen in Oostenrijk, zitten ze wel perfect.

Wouter
 
He Nico,

Bij de Kathmandu in Utrecht geven ze goed schoenenadvies!

Groetsels
Peet
-heeeeel blij met dr Nepal Extreme's (D dus) in sneeuw en ijs.... Voor de rest blij met dr Hanwag Alaskaatjews (B/C)
 
Hello

Kleine toelichting:
Als een schoen heel buigzaam is, dan is deze niet geschikt voor flexbele stijgijzers. Door het hard aantrekken van de stijgijzersriempjes trek je daarmee je tenen omhoog. Bij slap leer kunnen de bandjes door het leer heen gaan knellen. Als een C-schoen deze verschijnselen NIET vertoond, dan is het een prima schoen voor een CI cursus. Ik heb zelfs Meindl Perfect (bestaan ze nog?) op een CII cursus gezien, dat is ook een C-schoen!

En het belangrijkste is reeds gezegd: koop iets bij je aspiraties!

groet Ron
 
stijgijzervriendelijke C-schoen

Het is trouwens stijgijzervriendelijke C-schoenen en stijgijzervaste D-schoenen...

Ron
 
hee,

bij Bever in Nijmegen zijn we zeker goed! Als je binnenkort eens langskomt, kan ik je persoonlijk helpen met een paar schoenen.

Joeri
 
RE: stijgijzervriendelijke C-schoen

Hi,

Ik ga over 2 weken naar de Pyreneen (eind juni) en ga 5 dagen in de buurt van de Vignemal lopen, vaak zo rond de 2000-2500 meter, maar met pieken naar 3000 m. Ik heb al jaren relaxte B-schoenen en heb helemaal geen zin in van die stijve C-dingen. Alleen leek het me wel verstandig om stijgijzers te kopen omdat er rond deze tijd van het jaar nog veel sneeuw ligt op die hoogte. Ik heb dus bij de Demmenie van die zeer basale stijgijzertjes gekocht. Gewoon een ijzere framepje wat je onder je schoenen kan binden, met 6 uitsteeksels eraan. Vaak zullen het toch sneeuwvelden van een paar honderd meter zijn en dan heb je hier wel genoeg aan denk ik.....

Denken jullie ook?

Groet,

Erik
 
RE: stijgijzervriendelijke C-schoen

Als Demmenie het zegt.. De zaak die je niet verkoopt wat je wilt maar wat je nodig hebt.. :)

My 2 cts:
Als ik (steile) sneeuwvelden zou moeten traverseren en ik moest kiezen tussen pikkel of ijzers kies ik voor een pikkel. Met een pikkel kun je net effe wat meer als met stijgijzers (of grödels in jouw geval). Denk aan remmen in de sneeuw en het eventueel hakken van een treetje. Dit moet je overigens wel geoefend hebben.

In dit geval denk ik dat je je grödels niet eens nodig zal hebben, maar beter mee verlegen dan om verlegen..

succes..
 
RE: stijgijzervriendelijke C-schoen

Wel uhhh, je hebt ze al gekocht he..... dus je keuze is al gemaakt!

Veel plezier!
Petra
-snapt de vraag zelf wel maar het tijdstip waarop ie gesteld wordt dus ff niet zo goed ;)
 
RE: stijgijzervriendelijke C-schoen

Je hebt gelijk Petra ;) maar ik twijfelde gewoon een beetje. Martin die man stond ook wel raar te kijken toen ik die combinatie voorstelde, ik vroeg hem niet om advies. (Nog geen slechte ervaringen gehad hoor bij Demennie)

Anyway bedankt!

Erik
 
RE: stijgijzervriendelijke C-schoen

Hoi Erik,

Ik heb je schoenen gezien vorig weekend, pantoffeltjes inderdaad, een stuk slapper dan mijn huidige B/C schoen en die durf ik niet te gebruiken voor C1.
Als superleek zou ik zeggen dat jouw combinatie goed genoeg is als je wat extra grip op een sneeuwveld wilt hebben, maar niet wanneer je gletsjers wilt oversteken of vertikaal omhoog wilt. Vanwege de slapte in je schoenen kan je namelijk geen punten aan de voorkant gebruiken volgens mij en kun je dus ook niet uit gletsjerspleten klimmen met je ijzers.

Ik ga zelf toch voor de C schoen. De Meindl Nepal die iemand me hier aanraadden worden niet meer gemaakt, ik ga dus voor de opvolger.

groeten,

Nico (hopende over een paar weken na de C1 superleek-af te zijn)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan