stokken in binnen of buitentent?


Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo,

een vraagje nr jullie voorkeur: tent met stokken in binnen- of buitentent? Mijn ervaring is dat een tent met stokken in buitentent makkelijker is op te stellen en 'beter staat'. Ik ondervind soms moeilijkheden om bij tenten met stokken in binnentent de buitentent perfect te laten passen op het stokgeraamte. IS dit bij iedereen zo of ben ik gewoon een knoeier :) ?
Deze vaststelling maakt bv de lowland conquest minder aantrekkelijk dan de lowland caribou, ook al scoort (voor mij) de conquest op alle andere vlakken beter (ruimte-indeling, gewicht,
windstabiliteit, sneeuwbestendigheid, ....).

Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: stokken binnen of buitentent?

Hoi Bert,

In principe is een tent met de stokken in de binnentent steviger, al heeft dat met (veel) meer dan alleen de de plaats van de stokken te maken. Wat wel uitmaakt is dat in geval van de stokken aan de buitentent deze vaak eerst kan worden opgezet waarna de binnentent er droog in kan worden gehangen.
Wat betreft het 'beter staan' heb ik de ervaring dat een kwalitatief goede tent makkelijker netjes strak staat dan een wat mindere tent. En een koepel/geodeet staat weer makkelijker strak dan een tunnel. Daarmee zijn we ook bij het verschil tussen de tenten die jij noemt, de conquest is een geodetische 4-seizoenen tent en de caribou een 3-seizoenen tunnel tent. Dus niet alleen de plaats van de stokken verschilt.
Overigens lukt het me nog steeds m'n tentjes vrij vlot en strak op te zetten ;) op vrijwel alle soorten ondergrond (vrijstaande geodetische modellen).

Groeten, Jasper
 
Bij mij past het buitenzeil meestal ook niet perfect op het stokgeraamte, maar om dan te beweren dat ik een knoeier ben . Zou het gewoon niet het gevolg kunnen zijn van kleine produktieafwijkingen ?
Wat stokken in binnen- of buitentent betreft ben ik er eigenlijk nog niet helemaal uit. Stokken aan de buitentent hebben het voordeel dat de binnentent er achteraf kan ingehangen worden (of de tent kan gewoonweg in één stuk worden opgezet) waardoor het binnenin droogt blijft in geval van regen. Daarentegen zijn stokken aan de binnentent weer beter voor de stormvastheid omdat de binnentent dan deel uitmaakt van het tentgeraamte.
Wat ik eigenlijk wel belangrijk vind, is de manier waarop een tent kan worden opgezet bij sterke wind. Zo'n tent mag zo stormvast zijn als je wil, maar als je ze niet krijgt opgesteld heb je er ook niet veel aan. Hilleberg gebruikt bij haar geodetische tenten een combinatie van korte stoksleuven en clips. Weet er iemand of en hoe andere merken dit hebben opgelost (en vooral of ze dit weten te combineren met stoksleuven die het geheel steviger moeten maken) ?

WB
 
RE:

Weet er iemand of en hoe andere merken
>dit hebben opgelost (en vooral of ze dit weten te combineren
>met stoksleuven die het geheel steviger moeten maken) ?
>
>WB

Hoi,
Bij THF ve-25 moet je eerst de binnentent/grondzeil vast zetten met haringen en vervolgens de stokken in de stoksleuven doen, en vast zetten in de stokriemen daarna kun je de buitentent vast zetten doormidel van klittebandjes aan de stokken over de geheele tent en dan of in combinatie van de stokriemjes die ook aan de buitentent zitten weer vast te maken aan de "onderkant" van de stokriemtjes van de binnentent waarna je de tent geheel zeer strak moet zetten.
Dit alles alleen bij storm weer zo opzetten! (aldus de beschrijving/aanbeveeling)
Ikzelf heb nog geen stormweer meegemaakt tijdens een hike maar of dit gemakelik gaat is te betwijfelen!
Meschien dat andere mensen hier wel ervaring mee hebben.

Wat bij deze tent ook gaat is alleen het grondzeil vast zetten en de stokken opzetten gelijk aan de buitentent doormidel van de klittebandjes en opspannen met de lijnen, je slaapt dus op je binnentent. Deze versie van opzetten kun je doen als het regend in de zomertijd zonder al te veel wind. (De binnentent is nl. niet waterdicht wat wel jammer is)

Bij normaal gebruik doe je eerst diagonaal de stokken erin dan de rest, buiten tent erover en klaar is kees.(10 min.)

Edward
 
RE: Tentstokken aan de buitenkant

Ik heb de Tarra van Hilleberg, die de stokken aan de buitenkant heeft. Als de tentstokken aan de binnentent zitten, draagt dit bij aan de stormvastheid omdat een strak gespannen binnentent en daarover heen een gespannen buitentent wordt op zich al extra stevigheid geeft. Dit in tegenstelling tot waar de buitentent aan de stokken "hangt" en de binnentent weer aan de buitentent hangt.

Bij de Tarra loopt de buitentent deels via stoksleuven en is deels d.m.v. clips aan de stokken bevestigd. De binnentent hangt vrij aan de buitentent. Daarbij staat de buitentent vrij strak, hoewel ik niet weet hoe dit over een paar jaar is.

Wat betreft stormvastheid is er echter ook een heel groot voordeel als de tentstokken aan de buitenkant zijn: Je hebt in principe een oneindig aantal afspanpunten omdat je op elk punt van de tentstokken scheerlijnen kan bevestigen! Je kunt de scheerlijnen bovendien daar bevestigen waar ze het meest bijdragen aan de stabiliteit van de tent. Dit in tegenstelling tot tenten waar de buitentent over de stokken heen gespannen is en je een vast aantal afspanpunten hebt die door de fabrikant bepaald wordt.

Andre
 
RE:

Klinkt ok in theorie, maar ik zou het toch wel eens in de praktijk willen zien. Mij is het nog niet gelukt (al zegt dat niets natuurlijk). Vooral in een storm de buitentent met velcro vastmaken aan de stokken lijkt me een hilarische bezigheid.
 
Poosje geleden een Robens koepeltje gekocht met de stokken extern, als een uitwendig "skelet" dus. Ik moet zeggen dat dat uitstekend bevalt, vandaag had ik er een stevig windje op (pakkembeet wk7) en het beestje bleef prachtig staan met een paar haringen. Het opzetgemak is niet te overtreffen, staat binnen een paar minuten en dan ook mooi strak. De tent is door middel van clips bevestigd aan de stokken, voor mijn gevoel hadden er wat meer bevestigingspunten mogen zijn maar ach, het is tenslotte geen expeditietent en ik ga er de Everest niet mee op. Voorzover ik nu kan beoordelen zou dit ding met een paar extra touwtjes een behoorlijk stevig stormpje kunnen doorstaan. Bij een harde windvlaag zie je het hele geraamte van stokken vrolijk meebuigen in de wind maar dat zie ik bij alle andere tentconstructies eigenlijk ook.

Als ik het vergelijk met andere tenten die ik gebruik, waarvan 1 met de stokken door sleuven in de buitentent (Fjallraven Akka), 1 met stokken aan de binnentent en een los flysheet (Four Seasons tunneltje Ottowa, Globetrotter) en 1 klassieke (ESVO, katoen, 24 jaar oud en still going strong!!) 2-stokker en ze beoordeel op stormvastheid dan zie ik eigenlijk erg weinig verschil maar zou het lijstje er als volgt uitzien:

1- Fjallraven.
2- Robens.
3- ESVO'tje
4- Four Seasons.

Als er een paar extra clipjes op zouden zitten (Er komt voor mijn gevoel nu wel erg veel kracht op de clipjes te staan, als er iets zou gebeuren met dat ding dan is het op die plek) zou de Robens op 1 komen te staan, zeker als ik het opzetgemak meetel (de expeditieuitvoering van dit model heeft overigens wel meer clips). De flysheet van die Four Seasons krijg ik er eigenlijk nooit helemaal goed op en ik vind het een heel gedoe om het ding netjes af te spannen.

Lang verhaal kort: voor " normaal" gebruik maakt het volgens mij niet zo gek veel uit waar die stokken zitten. En als zelfs Hilleberg een extern frame durft te gebruiken (Staika)......

Groets, Rob (Wiens Robens nog steeds naar geiten stinkt, nachtje kamperen op een kinderboerderij is leuk, maar die lucht.... :7 )
 
Ik kies toch voor stokken in de buitentent.

Heb jaren ééntje gehad met de stokken in de binnentent maar nu ik ze in de buitentent heb, bevalt het me toch beter bij regenachtige omstandigheden.
Vind ik een groot voordeel.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
 
RE:

maar om te zeggen dat m'n vorige berichtje een reactie was op het berichtje van edward en niet dat van andre. Zoals het er nu staat zou ik namelijk m'n twijfels hebben bij het systeemvan Hilleberg terwijl ik net vind dat ze tenminste goed hebben nagedacht over het opzetten van een tent in rotweer.
Dit terzijde dus.
 
RE: stokken in.... ?

Vroeger had ik een McKinley met stokken in de binnentent waarbij ik de buitentent met klittebandjes aan de stokken kon vastmaken. Eigenlijk vond ik dat wel een voorwaarde om 'em bij storm te kunnen opzetten. Alles flappert wel, maar dat kan je negeren en gewoon eerst de klittebandjes vastmaken waarna het geheel niet meer weg kan waaien (wel eerst de binnentent aan de grond vastmaken ;-)) en je op je gemakje de boel kan afspannen. Probeer dat maar eens met een tent waarbij de stokken in de binnentent zitten en je geen klittebandjes hebt....
Maar als ik nu een koepel/tunnel-achtige tent zou kopen zou ik toch een tentje nemen met de stokken in de buitentent. Het voordeel dat je de binnentent er droog in kan hangen of uit kan halen bij slecht weer geeft dan voor mij de doorslag.

Groetz,
Dennis

- Heeft nu een 2-stokker; die zitten noch in de binnen- noch in de buitentent -
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan