stukje van de tentstok afhalen?


Status
Niet open voor verdere reacties.
ik heb een nordisk carry light tentje, die heet tegenwoordig nordisk-loki
http://www.nordisk.de/product_info.php?products_id=242&osCsid=4db0db7a69fa171928b3363fa522f1c2
het is op zich een goed, licht tentje voor een redelijke prijs, maar de buitentent zit vrij strak over de binnentent. nou was mijn idee om een klein stukje stok er af te zagen zodat de boog iets kleiner wordt en ik de buitentent iets ruimer erover heen kan zetten.
is zoiets mogelijk en heeft iemand tips?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Een stukje van de tentstok afhalen, dat heb ik zo'n 15 jaar geleden al
eens gedaan met het tunneltentje Trio Sekinek. Het gaat wel met een
ijzerzaagje uit de bouwmarkt, je moet proberen mooi rondom te zagen en
het elastiek niet te raken!( Met een motorzaag gaat het al gauw te snel)Niet meer dan 1-1,5 cm tegelijk, anders loop je de kans om voortaan met een te slappe tent op pad te moeten.. Succes gewenst!
En o ja, met plak of schildersband kun je afplakken om het wegglijden
van de zaag tegen te gaan!
 
>ijzerzaagje uit de bouwmarkt, je moet proberen mooi rondom te
>zagen en
>het elastiek niet te raken!( Met een motorzaag gaat het al
>gauw te snel)

Aan het einde van de meeste opvouwbare stokken zit meestal een plastic afsluitdopje. Als je deze er voorzichtig uitwurmt is het vaak zo dat het elastiek er met een simpel knoopje aan vastgemaakt zit.

Op deze manier kun je dan makkelijk gebroken delen vervangen, of in jouw geval een stukje inkorten.

Groeten Gerard

-edit:-
Elefteria,

Ik heb even de tent bekeken op de link die je gaf, en zie ik het goed dat de je bij deze tent eerst de buitentent opzet waarna je de binnentent erin hangt?

Uitgaande van afbeelding lijkt de buitentent, van nature, zeer dicht langs de binnentent te lopen.

Ik heb geen ervaring met deze tent, maar ben je niet bang dat als je de stok inkort deze tegen de binnentent gaat hangen, waarbij je geen afspanmogelijkheden overhoudt om dit evt, te corrigeren?
 
buitentent binnentent

nee hoor, bij die van mij gaat de stok door de binnentent. misschien is dat bij de nieuwere versie andersom dat weet ik niet.
de tenten zitten dicht bij elkaar, bij regenkans los ik dat op door de binnentent wat losser op te zetten, waardoor die wel wat kleiner wordt. dat gaat prima aan de zijkanten, maar bij de stok (vooral bij de punten) blijven ze dan heel dicht bij elkaar. dat hoop ik te verminderen door de stok iets in te korten.
 
RE: buitentent binnentent

Met een pijpensnijder blijft je stok netjes in model. En inderdaad even het einddopje eruit peuteren en dan later weer terug plaatsen.
Eenvoudig klusje maar niet te veel tegelijk eraf halen.

Succes
 
RE: buitentent binnentent

Goedenavond Elefteria,

>nee hoor, bij die van mij gaat de stok door de binnentent. misschien >is dat bij de nieuwere versie andersom dat weet ik niet.
>de tenten zitten dicht bij elkaar, bij regenkans los ik dat op
>door de binnentent wat losser op te zetten, waardoor die wel
>wat kleiner wordt. dat gaat prima aan de zijkanten, maar bij
>de stok (vooral bij de punten) blijven ze dan heel dicht bij
>elkaar. dat hoop ik te verminderen door de stok iets in te
>korten.

Als eerste moet ik zeggen dat jij je eigen tent het beste kent, waarbij ik op het plaatje van de door jouw gegeven link moet afgaan.

Persoonlijk zou het inkorten van m'n enige dragende constructie, in dit geval, niet direct mijn keus zijn. Aangezien de doeken al zeer dicht bij elkaar staan, waarbij er weinig afspanpunten aanwezig zijn is de foutenmarge bij het aanpassen van de (enige) stok klein.

Om terug te komen op je oorspronkelijke vraag::
Een tent-fabrikant maakt een tent-model zoals die van jou natuurlijk niet zomaar. Zoals je zelf aangaf in je oorspronkelijke vraag gaf je aan dat het buitendoek erg strak gespanen staat, maar als ik naar het plaatje kijk zie ik ook een erg strak afgespannen buitentent.

Mijn vraag is dan: Maak je je zorgen om de ouderdom van het doek dat je bang bent dat het gaat scheuren en je het daarom wat losser wilt??

Hieronder een 2-tal overwegingen waarom ik het niet zou doen:
1) Elke stok gaat naar verloop van tijd in een bepaalde vorm staan. In dit geval een parabool. Aangezien de ruimte tusen de doeken al klein is ben ik bang dat door het weghalen van een stukje, aan 1 kant van de stok, dat je een a-symetrische vorm krijgt, waardoor er delen van het doek tegen de binnenkant komen te hangen.

2) (voor de technici): Ik weet niet van welk materiaal jouw stokken zijn, maar ik dacht dat glass fibre-stokken erg kwetsbaar waren voor splijting indien je erin gaat zagen.

Ik kan me indenken dat het hard klinkt wat ik hierboven geschreven heb, maar ik hoop niet dat je het als kritiek op je idee opvat.

Groeten Gerard
-Just another penny-

Edit: -typo's-
 
RE: buitentent binnentent

Misschien is het toch goed om er iets af te halen als je thuis bent onder rustige en warme onstandigheden. Wij hebben ook wel eens een tentje gehad dat alleen met nat weer makkelijk op te zetten was. Met droog weer was de middelste stok er bijna niet in te krijgen. Tijdens een winterkampeertocht met -8, kwamen we meerdere centimeters te kort. Toen moest de stok in de kou met sneeuw worden afgezaagd. Zorg dus altijd voor een zakmes met ingebouwd zaagje :). Er is toen zo'n 4 centimeter afgehaald. Dit is later ('s zomers) geen nadeel geweest bij onze tent.

Linda
 
Als een tentstok écht te lang is, is er iets goed mis met het ontwerp van de tent (dat verwacht je hooguit bij een kruitvattentje). Zelf zou ik nooit in een tentstok gaan zagen.

Wat je kan overwegen, is een minder drastische oplossing: tussen een van de spanpunten naar het einde van de stok een spanbandje te zetten, dan kan je deze lengte naar behoeven aanpassen. Als de tent dan nat is, kan je hem wat naspannen (en als het zonnetje weer gaat schijnen iets losser).

Ik kan even geen los plaatje hiervan vinden, maar in de catalogus van Hilleberg staat er een op pag.9: "Adjustable Pole Tensioners" http://www.hilleberg.se/H06-English-LoRez.pdf

Vind je dit teveel moeite, knoop dan gewoon een touwtje ertussen.

grtz
Henk
 
RE: buitentent binnentent

Het lijkt me inderdaad dat een tentontwerper nadenkt bij de lengte die 'ie de stokken geeft. Je zou dus met je probleem terug kunnen gaan naar de winkel waar je het ding hebt gekocht en vragen wat zij ervan vinden.
Mocht je toch zelf je stok willen doorzagen, dan is die pijpensnijder inderdaad de beste oplossing. Draai het ding dan niet te strak, maar snij je stok in meerdere etappes door. Als je probeert hem in een keer door te snijden heb je vrij veel kans dat hij beschadigt. Vergeet niet het afgezaagde randje nadien even te vijlen, zodat de scherpe randen je elastiek niet beschadigen. Om de a-symmetrische vorm die Gerard beschrijft te voorkomen zou je van beide uiteinden een even lang stuk af kunnen halen. En als laatste zou je naar een buitensportzaak bij jou in de buurt kunnen gaan. Deze hebben vaak zowel zo'n pijpensnijder liggen, alsook ervaring in het doorzagen van stokjes.

Succes ermee
Groet
Harold
 
bedankt voor al jullie reacties. ik denk dat ik het maar gewoon ga proberen met alle "voorzichtig aan" tips die ik hier gekregen heb. als het niet goed uitpakt heb ik altijd de reservestok nog om de afgezaagde stok te vervangen.
de stokken zijn nog niet kromgetrokken, het doek is niet oud en kwetsbaar. ik heb gewoon al vanaf het begin bij deze tent het gevoel dat ie beter zou staan als de boog iets korter is.
ik laat jullie nog weten hoe het afgelopen is.
deze week hopelijk nog een of twee nachtjes weg. t wordt iets koeler en thuis is er niets aan want er is een grootschalige renovatie aan de gang die zich niets aantrekt van bouwvak.
groetjes
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan