Tarp vs. Hangmat


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Er wordt de laatste tijd wel wat afgetarpt hier heb ik begrepen en hoewel ik wel een tarp heb ben ik erg benieuwd naar ervaringen van mensen die een (Hennesey?) hangmat hebben.

Wat is de keus om de tarp of juist de hangmat te nemen? Wat zijn de voors- en tegens van beiden?

Ik ben benieuwd, groeten,
Duncan.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hi Duncan,

Het tarp virus is inderdaad extreem besmettelijk en heeft ook mij te pakken. Ben tevens al jaren fan van de hangmat dus kan wel even een vergelijk maken.

Beide vormen van kamperen geven het echte buitengevoel, iets wat ik mis in bv een tent. Er is niks mooier dan wakker worden met het beeld van een bos in de ochtendgloren als je je ogen open doet en meteen kunt zien wat er om je heen gebeurt.

Qua gewicht zijn beide systemen om het even waarbij een hangmat in het voordeel is je zonder dak gaat. Mijn hangmat weegt 350 gram, eentje met dak (tarp??) komt uit op zo'n 650-900 gram. Een tarp die ik nu op het oog heb (GoLite Lair (1 of 2) weegt 350-450 gram, een matje voegt daar 370gr (PL3S) of 680gr (PL4R) aan toe.

De hangmat wint het voor mij duidelijk op het gebied van comfort, geen stenen in je rug, geen insecten als muggen of teken en het gevoel dat je echt rust hebt gehad. Zolang je twee bevestgingspunten hebt kun je een hangmat overal ophangen, op steile hellingen (niet vergeten als je pipi gaat doen), boven rotsen, in houthokken, etc.

Een tarp heeft veel meer ruimte, waar bij een hangmat je spullen praktisch onbereikbaar zijn liggen die onder een tarp gewoon naast je onder handbereik. Het tweede voordeel is het sociale aspect, s'ochtends gezellig samen een warm natje nemen uit de thermosfles terwijl je nog lekker in de slaapzak ligt. Als het echt koud is, vooral met veel koude wind dan is een tarp met de ingang uit de wind een stuk warmer. Kan opgezet worden met 1 boom, (wandel)stok, etc.

Ik wil absoluut een tarp hebben maar heb ook nog een Hennessy Hammock op m'n lijstje staan, kreeg een mailtje van ze dat ze dit jaar nog eens 20-25 procent gewicht gaan besparen....

Kortom het tarpen geeft mij een extra en nieuwe manier van kamperen naast de hangmat en tent.

Succes met de keus,

Gr,
Jan Anne
 
Ha Duncan, zelf kampeer ik alweer een tijdje met zowel een Hennesy hammock (een van de eerste in NL denk ik, gekocht op de oppad beurs lang geleden, moest em laten hangen totdat de beurs dichtging...) en moet zeggen dat dit echt super slaapt, erg comfortabel. De bottle neck is wel
het in en uitstappen van de hangmat (via onderen, wel een erg handige oplossing..) en als je je materiaal goed ophangt aan een bovenlijn kun je deze wel redelijk berijken. Mijn hangmat is de "classic" (logish, het aller eerste model) en de huidige varianten hebben wel een aantal handigheidjes derbij gerkregen. tov van tarpen heeft deze een aantal reeds genoemde voordelen, maar je kunt de hangmat ook als "tarp" gebruiken. http://www.joycewagemakers.dds.nl/images/img_1783.jpg.jpg

Tarpen heeft weer als voordeel dat je veel dichter bij de "natuur" bent. Fijn al die beestjes (das dus waarom ik ben overgegaan op de hangmat..) en dat als het een beetje takke-tirie weer is je gemmakkelijker onder je tarpje kan aanrotzooien voor eten ed. Maar als je je hangmat handig weg hangt kun je deze ook gebruiken om onder te koken (even het "slaapgedeelte" oprollen. En tegenwoordig hebben ze helegrote natweer daken voor boven je mat. (HEX"-SHAPED PU-COATED POLYESTER RIPSTOP RAIN FLY).

Dus jezelf afvragen wat je nu precies wilt gaan doen.

Mocht je nog hennessy specefieke vragen hebben dan lees ik dat nogwel.

B@se
 
Okay dan...

He lui,

Bdankt voor de antwoorden... Even voor de duidelijkheid: ik hoef niet echt een keuze te maken: ik ben bekend met tarpen maar zat meer te denken aan een soort combinatie. En die wordt ook al genoemd... Lichtgewicht en comfortabel.

Ik was gewoon erg benieuwd over hoe anderen over de voor- en tegens dachten :7

Duncan.
 
RE: Okay dan...

Ik moet eerlijk bekennen dat als ik op zomerkamp ga ik altijd in mijn hangmat bivakkeer, das echt wel super. (en ja we zijn nu met meer hangmatters...)

Erg fijn slapen, en das zeker geen overbodige luxe met een horde met drukke kinders de ganse dag rond je heen....

en ja een drupje regen verhoogd eigelijk alleen maar het slaapcomfort...

B@s
 
RE: Okay dan...

Das idd een aardige oplossing,

de mijne ziet er ongeveer zo uit

http://images.amazon.com/images/P/B000CBZJCQ.01-A7QEO1E135RVN._SCLZZZZZZZ_.jpg

Met een setje slings en bevstigings materiaal zit ik zo rond een kilo... dus das wel te doen. Maar ja met z'n tweeen is een klein tentje als een Refuge toch wat leuker...

Een aantal collega staf bij de scouting gebruiken "standaard" hangmatten met een klein trapje oid erboven als afdak. Werkt ook wel aardig maar de gesloten constructie van hennessy vindt ik peroonlijk beter. Zelf zou ik in de toekomst misschien een groter dak willen hebben voor boven de hangmat, lijkt mij iedeaal. Apropos, bij een winkel in Arnhem tegen over het station hebben ze heel erg stevig eaterdicht ripstop doek (groen) op rol, is wel een beetje zwaarder maar laat zich erg goed lenen voor het maken van tarpjes ed, misschien een andere optie om zelf een dakje in elkaar te knutselen.

B@s
 
Jah...

Jah, dit ook een beetje mijn gedachte... Iets groter (ruimer dak misschien maar dan lig je volgens mij ook als een prins.

Wel, we gaan het bekijken in de toekomst.

Duncan,
- Meneer Mears? Nooit van gehoord :7
 
Mijn ervaring met een hangmat:

Het was een solo-trektocht in finland, zomer 2005, geheel zelf voorzien.
Natuurlijk met hangmat. Het was echt een droom van een vakantie. Kamperen op heuvel toppen met de vollemaan als gezel, langs meeren in het bos en langs stroomversnellingen.
Groot voordeel is dat je bijna overal kan kamperen, maar daar was je zeker al achter.

Ik had een top-entery (dus een gewone) hangmat, met no-see-um gaas aan de randen. Ik maak m'n meeste spullen zelf, dus ook die hangmat en een slaapzak.
De slaapzak was een speciaal aan een hangmat aangepast type. Die om de hangmat heen gaat.
Dit heeft als voordeel dat je niet op een matje in de hangmat hoef te liggen. Je zou zelfs het matje thuis kunnen laten, maar ik had het toch mee voor de zekerheid.

De trap die ik gebruikte was een groote van 2,5 bij 3 m. Ik kan alleen zeggen dat ik niet nat ben geworden, en toch een goed zicht naar buiten had. Die trap was ook handig bij het opvangen van regenwater.

Hoop dat je wat hieraan heb.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan