tarptent vs. tarp (+nest)

Ik zit te dubben over een nieuw wandelonderkomen. Er is hier al veel over geschreven, dus volgens mij heb ik een redelijk beeld van wat er kan, maar ik vraag me af of ik iets over het hoofd zie.

Eind deze zomer wil ik de Colorado Trail gaan lopen, da's ongeveer een maand wandelen in de Rockies. Ik ben al eens eerder in het gebied geweest. Het is er overwegend droog, onweer in de middag, kans op sneeuw, en een enkele keer 2 dagen achter elkaar regen. Muggen zijn geen probleem, condens minder dan hier. Ik ga lopen met wandelstokken en zou graag de keuze hebben om bij rustig weer geen tent op te zetten. Omdat ik op een neoair slaap moet ik dan wel een grondzeiltje hebben. Vantevoren logeer ik een maand bij vrienden, dus ik heb alle tijd om te oefenen met m'n dak (die ik dan in de VS koop) voordat ik echt op pad ga. Ik heb nu een MSR Hubba HP, en ben 1,83m.
Ik zoek iets wat licht is, op te zetten met één stok (ik heb Alpkit Carbonlite stokken en zou het niet heel vreemd vinden als er eentje sneuvelt), genoeg bescherming geeft bij wind en regen, en later ook in muggengebied goed te gebruiken is (eventueel met upgrade). Liefst rond 200 eu, maar voor significante voordelen kan ik het budget wel een beetje oprekken. Ik denk dat cuben voor nu een brug te ver is.

Optie 1: Een tarptent, bijvoorbeeld de Tarptent Protrail of SMD Skyscape Trekker of Lunar Solo. Een badkuip en muggengaas is denk ik niet essentieel, maar geeft wel een prettig gevoel. Over de protrail lees ik ook dat het gaas er voor zorgt dat je met je voeten niet snel tegen de buitentent komt. Dat is fijn, want ik heb geen DWR buitentijk aan m'n slaapzak. Voor de cowboynachten zou ik een stukje tyvek mee kunnen nemen, want het grondzeil lijkt niet los gebruikt te kunnen worden.

Voordeel: Één ding, werkt ook voor 3 seizoenen in europa, goed beschermd voor van alles en nog wat.
Nadeel: niet zo licht als een mid zonder nest, wel lichter of vergelijkbaar met nest.

Optie 2: een 'mid', bijvoorbeeld een SMD Deschutes, MLD Solomid of Duomid. Ik zou een tyvek grondzeil een stukje kunnen omvouwen zodat ik bij m'n voeteneind een soort envelop maak waar m'n voeten in passen, zodat ik de slaapzak niet nat maak. Ik denk dat een neoair mat dik genoeg is om op een natte ondergrond redelijk droog te slapen. Slecht weer houdt nooit lang aan, dus de slaapzak droogt uiteindelijk wel weer.

Voordeel: lichter, flexibeler (als ik er een nest bij koop)
nadeel: duurder (incl nest), minder beschermd tegen 'creepy crawlies' :)

Een bivakzak en minimale tarp lijkt me niet prettig, een grotere rechthoekige tarp lijkt me wat onhandig en niet lichter dan een mid. Een dubbelwandige tent heb ik al, en het liefst zou ik die weg doen als ik met iets enkelwandigs blijk te kunnen leven. Misschien kunnen jullie me ook wel overhalen tot de aanschaf van iets duurs als ik weet dat ik het hier in NL weer voor een goede prijs kwijt kan raken ;)

OK, wat ik me vooral afvraag:
-zolang je niet in een plas water gaat staan, en je een beetje bedreven bent in het laag pitchen bij slecht weer, is er dan praktisch verschil in bescherming tegen horizontale regen tussen een tarp en een tarptent?
-ben ik nog belangrijke voor/nadelen van de twee routes vergeten?
-is er nog een andere optie die ik over het hoofd zie?
-wie kiest even voor mij? da's makkelijker...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik gebruik al even een mld cricket en ben daar zeer tevreden van, ik kocht een tyvek grondzeil van luxe outdoor voor wanneer ik geen net nodig heb. Zonder binnentent zou ik wel een bivi meenemen. En die alpkit stokken, ik sta op het punt mijn held terug te vragen, al 2 handvaten stuk op 3 dagen wandelen.
 
Tja, Alpkit... 'goed, licht, goedkoop; kies twee'? We zullen wel zien, een stuk handvat lijkt me minder problematisch dan een breuk.

Heb je met die cricket al echt rotweer gehad? Ik heb het idee dat die toch tamelijk open blijft als de wind draait.
 
Als een enkelwandige tent ruim genoeg is en alleen steile wanden heeft (dus geen tunnel of koepel model), heb je geen bivakzak nodig. Met ruim genoeg bedoel ik nul risico dat je per ongeluk tegen het doek gaat aanliggen. Druppende condens hoef je niet te vrezen omdat door de steile wanden het condens gewoon langs de wand naar beneden rolt. Zie hier het grote voordeel van tipi-achtige modellen. Ze bezitten geen 'plafond' vanwaar condens vallend naar beneden kan druppen.

Horizontale regen en een tarp. Een rechthoekige tarp is succesvoller om horizontal regen buiten te houden. Je moet de zijkanten wel laag tegen de grond afspannen, de zijkant moet je dan wel op de windrichting hebben staan. Ergo is zo'n setup lastig als de wind draait. Overigens bij enkeldaks nylon tenten en of tarpen ben ik er wel een groot voorstander van om elastieken tussen de afspanpunten te zetten. Hierdoor blijft het nylon strakker staan bij temperatuur en vochtigheidswisselingen. En hoem minder 'zakken' in het doek hoe beter condens gewoon langs het doek naar beneden rolt in plaats van dat de boel gaat druppen.
 
Tja, Alpkit... 'goed, licht, goedkoop; kies twee'? We zullen wel zien, een stuk handvat lijkt me minder problematisch dan een breuk.

Heb je met die cricket al echt rotweer gehad? Ik heb het idee dat die toch tamelijk open blijft als de wind draait.


Je kan hem echt wel laag bijde grond krijgen (bijna plat op de buik naar binnen sluipen), maar heb die setup inderdaad nog niet nodig gehad. Er zit in de binnentent een paneel met endurance dat spray tegenhoud dus ik vermoed het wel droog te houden in de binnentent... vuilzak rond al je spullen in de voortent en je blijft zeker droog.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan