tarptent


Status
Niet open voor verdere reacties.
Als groot fan van Hilleberg, had ik mijn oog laten vallen op een Akto. Dit omdat het de lichtst mogelijke een-persoonstent is in hun collectie. Alleen ben ook ik een beetje geïnfecteerd door het Less Is More-idee en wil trektochten maken met een wat lichtere rugzak. Nu las ik in een Brits tijdschrift over het merk Tarptent (www.tarptent.com). Heeft iemand ervaring met deze shelters? (is daar ook een nederlands woord voor? kan het zo snel niet bedenken.) Ik was nooit zo'n fan van eendaks tentjes, maar deze lijken vrij goed te ventileren. Het voordeel ten opzichte van de Akto is dat ze veel ruimer zijn, veel lichter en dat je vanuit je bed de sterren kunt zien. Voordeel van de Akto is dat hij veel sterker is en dat je regenachtig weer veel meer beschut zit.

Zijn er ervaringen met deze, of vergelijkbare tenttarpen? Misschien is het trouwens handig om te weten dat ik vaak naar Schotland ga. Ik ben benieuwd naar jullie overdenkingen.

Groet
Harold
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Eins is een 'Tarper' die zeker gaat replyen, en er lopen er hier nog wel meer rond.

Zelf heb ik net een Akto gekocht en ga hem deze week voor een 5 daagse hike gebruiken. Pakgwicht komt uit op ongeveer 1300 gram, een tarp is natuurlijk lichter...

Overigens, de Akto is ook te gebruiken zonder binnentent. Dit ga ik deze week zeker proberen!
 
Speaking of Schotland: ze lijken me niet echt midget-bestendig...? Dit lijkt me wel een probleem... of je moet graag met een netje over je kop willen slapen. Een ander nadeel lijkt me isolatie, qua warmte heb je er weinig aan.
 
In dit verband is de verplichte lectuur:
"The renewed Interest in Tarps in the UK" van Paul Davies, dat staat onder"weblog" op zijn site www.hike-lite.co.uk
Nu heeft Paul veel tarps verkocht en zelf ook gebruikt, maar ik ga zijn conclusies niet verklappen...
Groeten,
Boelo
 
Harold,
achter deze draad zitten ook enkele verwijzingen naar 'tarptent'
http://www.hiking-site.nl/prikbord/...&forum=133&topic_id=10322&mesg_id=10322&page=
Woubeir kan misschien nog wat meer vertellen over zijn tarp.
Ik was verrast toen ik zijn opgestelde squall zag staan. Veel meer beschutting dan ik verwacht had maar toch twijfel ik een beetje of tarpen iets is in ons gematigd zeeklimaat (zeker als je voor een lange periode onderweg bent, langdurig regen kan verwachten)
Sneeuw lijkt al helemaal voor een ramp te zorgen.
Soms heb je nog stokken nodig om ze op te stellen.
Schotland heeft maar weinig bomen :)
en het kan er soms stevig waaien.
Voeg daar nog eens een portie nat bij
dan heb ik liever toch dat 'binnengevoel' van een akto.
Is het mooi weer dan kan heel de boel open en heb ik toch het gevoel dat ik buiten slaap
Geheel onbevooroordeeld ben ik niet over een tarp omdat ik zelf een akto heb.

Ivo
 
Nog even een persoonlijke belevenis; vorige zomer was ik op de South Downs Way ten Oosten van Brighton. Een Schotlandganger zal dit een "tam" paadje vinden. Het was prachtig zomerweer, maar in de nacht sloeg het ineens om. Keiharde wind uit zee, horizontale slagregens. Met een tarp was je niet alleen binnen nat geworden, de tentinhoud zou ook weggeblazen zijn!
De tent (Exped Vega 2pers 1.9kg) hield met zijn (ademend)enkeldaks doek overigens prima stand! En in de rest van het UK was die dag natuurlijk geen spatje regen gevallen..
Groeten,
Boelo
 
Hi,

zelf gebruik ik geen tarp (meer) maar als ik erg ligt wil gaan dan pak ik mijn Vaude refuge mee, das een sheltertje van 800 gram (moet je wel wandelstokken gebruiken) en das zeker wel goed te doen.

De nieuwe refuge ziet er zo uit:
15702-2270.jpg

detail_15702.jpg


vaude_refuge.jpg


Zelf vind ik dit erg fijn kamperen, is niet ademend, dus met een enkelsdaks tentje heb je dan iets meer condens maar het viel mij nogal mee tot op heden. Ook al een keer in slecht weer gestaan en hield het prima.

Succes der mee

Bas
 
Ivo heeft de voorzet gegeven dus zal ik hem maar proberen in te koppen.
Voor alle duidelijkheid, de vraag gaat over een tarptent, niet een tarp.

Zelf heb ik inderdaad een Squall 2 waar ik ondertussen toch al heel tevreden wat korte tochten mee ondernomen heb en toch ook al wat buien met heb meegemaakt. Het vraagt enige handigheid om ze op te stellen, maar eens ze opstaan staan ze best wel stevig. Voor ruiger weer is het wel beter wat extra piketten en spanlijntjes te voorzien zoals ik in januari nog heb ondervonden. Hoeveel ze precies aankunnen hangt voor een deel ook af van de gebruiker. Hetzelfde geldt trouwens ook voor een tarp. Stokken heb je inderdaad nodig, maar ik gebruik daarvoor een paar wandelstokken die ik dus dubbel kan gebruiken.

Vor specifiek vragen over tarptentjes in Schotland kan je beter terecht op:
http://www.outdoorsmagic.com/forum/forumthreads/mps/dt/4/URN/5/V/8/SP/
http://www.outdoorsmagic.com/forum/forumthreads/mps/dt/4/URN/8/V/8/SP/
 
Ik heb zelf 3 jaar geleden de Squall aangeschaft. Een ruime eenpersoons tarptent met een uitermate laag gewicht(ong. 800 gr).
Toen ik 'm voor het eerst uitpakte en het materiaal voelde was mijn eerste indruk die houdt het niet lang. Dat is tot nu toe reuze meegevallen. De afwerking van de naden en dan met name de punten waar echt spanning op komt is niet echt geweldig maar het houd nog steeds. Wellicht dat dit inmiddels verbeterd is.

Je hebt veel meer het gevoel buiten te liggen dan in een reguliere tent. Wel is het belangrijk de tent juist te postioneren om een zo groot mogelijk luchtstroom te verkrijgen en de onvermijdelijke condensatie te verminderen.

Ik heb zelf de versie met grondzeil en zogenaamde 'beak'. Deze laatste houdt eventuele regen tegen en vermindert de 'inkijk'. Het grondzeil houdt zich prima. Het in- en uitstappen vraagt de nodige voorzichtigheid om het net aan de voorzijde niet te beschadigen.

Het opzetten van de tarptent zelf gaat erg snel, je moet alleen naderhand naspannen omdat er vrij veel rek in het materiaal zit.
In winterse condities heb ik 'm niet uitgeprobeerd, maar sneeuw erop zal al snel problemen geven omdat de tarptent dan inzakt.

Ik heb 'm voornamelijk in het voorjaar en de zomer gebruikt. De grote voordelen vind ik het lage gewicht en het gevoel 'bijna' buiten te liggen. Nadelen zijn de condensvorming zeker in windstille situaties en het feit dat je met het lichte materiaal toch wel extra voorzichtig moet zijn.

Theo
 
Iedereen bedankt voor de reacties tot nu toe.

Ivo, dat hele gevoel om bescherming te hebben tegen de elementen in de Schotse buitenhebriden is precies mijn twijfel. In zo'n Akto weet je zeker dat je de nacht droog doorkomt en een eventuele zuidwesterstorm zal 'ie ook wel uithouden.

Dat je stokken nodig hebt om zo'n tarptent op te zetten is geen probleem, want ik loop altijd met van die dingen. (althans, in de bergen, niet in de Soesterduinen...) Wat muggen betreft, die gaan er vrij zeker zijn, want ik ga voor het eerst in midgeseizoen naar Schotland. Volgens mij zijn alle tarptentjes juist voorzien van gaas helemaal rondom. Als dat niet zo zou zijn, weet ik direct wat ik zou moeten kiezen. Maar aangezien ik in midgeseizoen naar Schotland ga wil ik de nacht doorbrengen op wat winderige plekken in de hoop daar minder last te hebben van die beestjes. Maar dan moet natuurlijk wel mijn tentje daartegen bestand zijn.

Verder leken de mogelijkheden om te ventileren behoorlijk aanwezig. Zo'n 'beak' wil ik denk ik ook wel. Het is overigens ook (nog) niet de bedoeling om er in de winter mee te gaan kamperen. Theo, jouw post dat het materiaal niet zo sterk lijkt vind ik niet zo vertrouwenwekkend, gezien de grote kans op fikse wind.

Misschien dat er meer ervaringen zijn. Ik had, gezien eerdere discussies, ook wel een reactie van Eins verwacht. Hopelijk komt die ook nog.

Groet
Harold
 
Harold,

Niet dat ik zijn persoonlijke secretaresse ben en zijn agenda normaalgesproken ken, maar heel toevallig weet ik dat Eins deze week veel leukere dingen om zich heen heeft dan tarptenten en pas volgende week weer in het land is.

Als je meer ervaringen wil: hopelijk kan ik die binnenkort melden.
Ik ben zelf in blijde afwachting van een Terra Nova Laser Competition (dubbeldaks en totaal pakgewicht van 960 gram), zoals je in de door Ivo aangegeven link wellicht al hebt lezen.

Marla
 
Dank je Marla. Dan wacht ik een eventuele reactie van Eins nog even af. Ik heb die Laser Competition ook gezien, en afgekeurd, omdat ik er met mijn twee meter lange lijf niet fatsoenlijk in kan liggen. Ik ben verder wel erg benieuwd naar ervaringen met die tent. Hij lijkt nogal weinig ventilatiemogelijkheden te hebben, maar misschien valt dat mee. Hij is in ieder geval erg licht en eigenlijk wel aantrekkelijk. Als 'ie maar wat groter was...

Ik heb die andere discussie redelijk goed bijgehouden, maar heb toch de postings over die tarptentjes over het hoofd gezien.
Overigens, Joshua, hoe krijg jij je Akto zo licht? Ik dacht dat die ongeveer 1,6 kilo weegt, maar jij weet er 300 gram op te bezuinigen.

Harold
 
> Als 'ie maar wat groter was...
>

Of jij kleiner, haha (bof ik met mijn 1,65 ...)!

Maar zonder gekheid. Ik heb absoluut geen belang bij welke tent/tarp je dan ook koopt, en ik heb nogmaals nog geen ervaring, vooral heel veel reviews op het net gelezen, en ik heb wel vertrouwen in voldoende ventilatie van de Terra Nova voor 1 persoon.

Qua lengte: volgens mij zijn de Akto en de Laser Competition volstrekt vergelijkbaar in layout en dimensionering (2,20 lengte binnentent). In de link die hierboven staat van mijn draadje vertelt Woubeir ook over een "grote" vriend van hem in de Laser Competition. Woubeir en allerlei besprekingen van diverse tentjes kun je trouwens vinden op de site van hiking.be.

Hoe dan ook, ik ben weliswaar gezegend qua ruimte met een kleinere lichaamslengte maar jij kan met jouw 2,00 meter en een ongetwijfeld overeenkomstig gewicht en kracht ook makkelijk een half kilootje meer dragen dan ik, dus daar heb jij het weer makkelijker in.

Succes met de overwegingen!

Marla
 
Hm, nu ik zo de plattegronden van die twee tentjes bekijk lijken ze inderdaad net zo ruim. Misschien moet ik de Laser Competition nog eens aan een nader onderzoek onderwerpen. Volgens mij was het probleem met de Laser dat het hoofd- en voeteneind nogal smal toeliepen. En ik zie nog steeds niet zo erg hoe die ventilatiestromen dan moeten gaan lopen. De Akto heeft bij hoofd- en voeteneind een ventilatieopening en boven de deur. Dat soort dingen zie ik niet zo bij de Laser. Verder vind ik dat stuk stof wat je moet bevestigen om hem waterdicht te maken een beetje knullig. Overigens heb ik wel het idee dat het ding aardig wat storm kan hebben. Zoals wellicht wel bekend heeft Steve Perry hem gebruikt bij zijn wintertocht over alle Schotse munro's. Een aardige test zou ik zo zeggen.

Maar ik hoop toch ook dat er nog meer mensen zijn met ervaring met Tarptentjes. (Of vergelijkbare creaties van bijvoorbeeld Golite ofzo)

Harold
 
Hi,

heb nog eens gekeken bij een aantal tarp/ tent makers, maar wil niet vervelend zijn maar de Refuge is steeds lichter dan de "tentjes" bij deze mensen, als ik kijk bij golite dan zit je op minimaal 1160 en bij tarptent op vergelijkbare waardes.....

Tis maar dat je het even in de gaten houd.

Maar wat zoek je nu precies, extreem licht of comfort bij een erg laag gewicht? Anders zouden de odysee of hogan ultralight van vaude ook nog mee kunnen....


ben ondertussen wel erg benieuwd naar wat dit gaat leiden :)

Bas
 
Wat ik precies zoek weet ik ook niet meer zo precies eigenlijk. Ik heb altijd gedacht, ooit wil ik nog eens de Akto. Maar nu zag ik dus die Tarptentjes en die zijn wel verleidelijk licht. De Squall 2 bijvoorbeeld is nog geen kilo (want ik heb mijn wandelstokken toch al mee), terwijl je daar in je eentje natuurlijk een zee van ruimte in hebt. De Contrail zelfs maar 700 gram! De vraag is alleen hoe goed je er in slaapt op het moment dat er fiks veel wind staat en al helemaal als dat gepaard gaat met regen. Ik heb best een aantal keer onder een gewone tarp geslapen en het 'buitengevoel' is dan erg lekker. Alleen kies ik voor het slapen onder een tarp vooral nachten uit waarvan ik vermoed dat ze vrij rustig gaan verlopen. Die keus heb je natuurlijk niet als je een tocht gaat lopen. Dan ben je veroordeeld tot de tent die je meeneemt uit Nederland.

De reden dat ik niet zo erg geneigd ben naar Vaude-tentjes, is omdat de modellen die ik heb gezien allemaal nogal smal en hoog zijn. Hoog is natuurlijk wel fijn, maar ik ben een beetje bang dat ze daardoor nogal onrustig zullen zijn met wind. Overigens heb ik de Hogan wel eens aan een iets beter onderzoek onderworpen en die tent is net een beetje aan de korte kant. Ik weet dat het maar een paar centimeter scheelt met bijvoorbeeld de Akto, maar het blijken net cruciale centimeters te zijn.

Ik hink dus nog op twee, of misschien wel meer gedachten, en daar zadel ik jullie gewoon mee op :).

Groet
Harold
 
Maar als je een Akto hebt, dan heb je toch meteen een erg ruime tarp-tent? Je kan altijd alleen de buitenkant gebruiken. Hilleberg (of de Nederlandse verdeler) kan je vertellen hoeveel die weegt. Het voordeel is dat de buitenkant m.i. ongeveer even stormvast is als de complete tent - ik denk dat de binnentent niet zoveel structurele sterkte toevoegt. Het nadeel is wel dat je weinig bescherming hebt tegen kruipend & vliegend ongedierte...
 
>De reden dat ik niet zo erg geneigd ben naar Vaude-tentjes, is
>omdat de modellen die ik heb gezien allemaal nogal smal en
>hoog zijn. Hoog is natuurlijk wel fijn, maar ik ben een beetje
>bang dat ze daardoor nogal onrustig zullen zijn met wind.

Mijn trouwe hogan ultralight houdt zich uitstekend bij wind en in storm. Als ik een ruwe nacht verwacht, zet ik em met de kont in de wind en bij zacht weer met de kop in de wind, vanwege de luchtinlaat. Toen ik verrast werd door spookweer, heb ik er dwars doorheen geslapen en stond de hogan nog net zo strak als de avond ervoor, terwijl ik em niet eens had afgespannen met de scheerlijnen en alleen met haringen direct aan de tent in de grond had geprikt.

Bladeren en klein gespuis lagen tussen binnen en buitentent aan één zijde tot zowat mijn kuiten, iets zwaardere takken tegen de(zelfde) buitenzijde gewaaid, dus ik had dwars op de wind gestaan, of het heeft gewerveld, omdat ik voor een bosrand stond.

In mijn opinie is de hogan ultralight dus wel degelijk een stevig staande tent, ook bij fikse wind.

>Overigens heb ik de Hogan wel eens aan een iets beter
>onderzoek onderworpen en die tent is net een beetje aan de
>korte kant.

Hij loopt aan t voeteneind in een punt toe en als je em niet goed afgespannen kunt krijgen en je bent langer, ligt het voeteneind van je slaapzak (hoewel het met een mummie wellicht anders is, dat vind ik komende zomer wel uit denk ik) tegen de binnentent aan, kan ik me zo indenken. Ik ben maar 1,67m maar mijn thermarest ligt niet tegen de achterkant aan en dan heb ik aan de voorkant nog zeker 15 cm ruimte vóór de slaapmat, dus ik zou em vooruit kunnen schuiven om achterin niet tegen de binnentent aan te komen liggen.

Ik krijg maar 1 ding niet voor elkaar, en dat is de binnentent te weerhouden van, ehh, hoe noem je dat... De binnentent staat aan de beide zijkanten niet strak, maar valt een beetje naar binnen, hol/bol, zo je wilt. Niet echt een ernstig punt, maar ik vind het een beetje vervelend, zeker als alles na een paar dagen een beetje klam is geworden.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi,

Heb ook een hogan ultralight en eveneens goede ervaring met wind. De condensvorming valt ook niet tegen. Qua lengte had het altijd beter gekund, maar ik ben 1,92 m en heb niet het gevoel dat ik ruimte te kort kom....Ik gooi er een grote Exped down DX9 mat in, maar zit nog niet met mijn tenen in de knoei aan de achterkant....

Groetz,
Dennis
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan