Tasjes voor over de gordel van de rugzak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Omdat ik dit jaar op mijn tocht onderweg niet langs hutten met voorraad kom, zal ik extra eten mee moeten nemen.
Om de rugzak niet te zwaar te laten worden en de rug te ontlasten wilde
ik dat extra eten (droogvoer) deels in tasjes aan de heupriem doen.
Eén a twee kilo minder in de rugzak maakt een boel uit.
Ook handig voor de mondvoorraad onderweg, reserve accu's etc.

Die tasjes moeten dan eenvoudig over de heupgordel te schuiven zijn.
Ziet er alleen naar uit dat ik die zelf moet gaan maken, althans ik heb nog niet zoiets gevonden.

Iemand suggesties of ervaring hiermee ?

gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dag Joop,
Regenjasjes, capes e.d. zitten ook vaak in dat soort zakjes. Ik heb 2 van die zakjes die ik af en toe aan de riem doe, die komen daar vandaan. De compressiehoes van de slaapzak zat ook in een heel mooi zakje, maar daar moest ik nog een lus op stikken.
Groeten
Jannie
 
Hoi

Ik heb 2 tasjes gekocht bij de Spacsport in Nijmegen die over de heupband heen kunnen. Maar volgens mij kan je die ook wel in andere winkels vinden.

Echt prettig vind ik het trouwens niet. Het schuurde mij iets te veel op mijn heupen en ik had ze niet vast gezet waardoor ze op en neer schoven vooral bij het om en af doen van de rugzak. Maar dat is wel op te lossen denk ik.

Sucses met zoeken
Chris Derksen
 
Chris,

Fijn om te weten dat iets wat je zoekt ook bestaat, dus zoek ik nog even door; bij gelegenheid ook in Nijmegen.

Waren die tasjes nog van een merk (zoekt wat makkelijker)?
Het vastzetten is inderdaad nodig denk ik, aangezien de meeste (ook de mijne) heupgordels taps toelopen.

gr. Joop
 
Zelf gebruik ik voor bijvoorbeeld een fototoestel wel eens een patroontas van Arktis aan mijn heupband, deze zet ik dan vast aan de stelbanden van de gordel, (Lowe Alpine Saracen) maar dan moet er naruurlijk wel zo'n soort systeem op je rugzak zitten waarmee dat kan...
Bij mijn vorige rugzak kon dit niet, en de tas viel dan ook vaak op de grond bij het losmaken van de heupband:(

Wat betreft mijn ervaring hiermee: Hoe groter de tas aan je heupband, hoe meer je er last van hebt tijdens het lopen! Je moet bijvoorbeeld wijder gaan zwaaien met je armen, waardoor je sneller uit balans raakt... misschien heb je er minder last van als je met wandelstokken loopt?

Misschien kan je beter op zoek gaan naar een paar losse zijzakken voor aan je rugzak, en deze dan zo snel mogelijk "leeg eten" Zelf zou ik denk ik voor deze optie kiezen, zeker gezien het vrij grote volume wat 2 kg aan droogvoer in zal nemen.

Hoop dat je hier wat aan hebt,

Dirk
 
Hoi

Ik heb even lopen zoeken en ze gevonden onder in mijn rugzak. Het merk is Walk.a.way. Het is een groen tasje, eigenlijk meer een schoudertas maar je kan de schouderriem eraf halen. Verder zit er klittenband onder de riemlus (of hoe z'n ding ook heet) maar dat heb ik los gemaakt. Er zitten wat vakjes en wat ritsen op. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groeten Chris
 
Een paar kilo minder? Alles wat je aan je rugzak hangt moet je toch echt zelf dragen... en als je een goede rugzak goed inpakt wordt het gewicht goed verdeeld over je lichaam. Door zware spullen aan je heupriem te hangen belast je volgens mij de rugzak op een manier waarop hij niet ontworpen is. Als je last van je rug krijgt moet je je rugzak beter inpakken, of een beter kopen.
 
Naast het goed inpakken, moet je ook zorgen dat je met de heupgordel het grootste gedeelte van het gewicht draagt. Uit je verhaal lijkt te blijken dat dit niet het geval is bij je. Ga eerst eens experimenteren met het strakker aanspannen van je gordel, losser hangen van je schouderbanden en/of (indien mogelijk) een andere hoogteinstelling van schouderbanden. Ga eens in een winkel andere rugzakken passen (met gewicht erin).

Misschien kom je tot de conclusie dat je rugzak eigenlijk niet goed past!

succes!
Henk
 
Dat méén je niet!
Zo loop ik er af en toe bij als het weer eens niet gelukt is om alles in 1 rugzak te proppen. Maar daarvoor gebruik ik gewoon mijn kleinste 20l dagrugzak (op de buik) met daarover mijn grote 70l rugzak. En dat zit beter dan het nu klinkt. Tip?

De "aarn"-combi zal vast iets ergonomischer verantwoord zijn en fijner zitten, maar om daarvoor een nieuw pack te kopen?

Groeten,

Harry
 
bergans verkoopt tassen die je aan de schouderbanden van je rugzak kan hangen:

http:www.bergans.no/images/sekker/frontlomme_xl.jpg

Ik weet wel niet of ze in de benelux verkrijgbaar zijn (heb ze zelf in noorwegen gekocht), maar een dealer van bergans kan ze waarschijnlijk wel voor je bestellen (NL oa carl denig, BE oa ASadventure)

je bevestigt ze aan de schouderband dmv een klitteband lus.
ze wegen ongeveer 300g het paar en zijn van zeer stevig materiaal (ze hebben toch al 2 rugzakken overleefd:( )

groeten
peter
 
Allereerst, dank je wel voor alle reacties, ik doe goede ideeën op.

Wat betreft mijn rugzak, die zit goed, geen probleem mee. Maar.. iedere kilo minder of beter verdeeld is winst; anders zouden de meesten niet zulke grammenjagers zijn..

Ik heb andere rugzakken bekeken en geprobeerd maar tot mijn verrassing kwam er geen in de buurt van de mijne (dwz ik dacht dat er na 25 jaar wel flink lichtere en met betere eigenschappen zouden zijn dan mijn Karrimor Jaguar uit pakweg 1980).
Nu weet ik zeker dat ik commentaar krijg ;-) .
Mooi uitgewerkt concept trouwens die Flowmo,zo gebruik ik inderdaad een dagtourzakje van 120 gr aan het begin en eind van een trip.

Afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met een tasje aan de riem, provisorisch met een snelspanband aan de heupgordel vastgemaakt; dat beviel goed, omdat je tijdens de tocht het e.e.a. bij de hand hebt, en omdat het dode gewicht op je rug iets minder is (in mijn geval ca 16 kilo, waarvan 3 eten; solotrip), wat vooral prettig is bij steile stukken waar je je handen nodig hebt.

Het idee is dus om op het voor mij ideale gewicht te blijven zitten, èn het e.e.a. bij de hand te hebben.
Meer dan 1,5 à 2 kg moet je denk ik ook niet aan de riem hangen, en het moet stabiel zitten.
Anders kan het beter in de rugzak.

gr. Joop
 
Ik blijf erbij dat als je een goede rugzak goed inpakt, je geen extra tasjes nodig zou moeten hebben om het gewicht beter te verdelen. Sterker nog, die extra tasjes leveren alleen maar extra gewicht op!
Wel kan het inderdaad handig zijn om dingen bij de hand te hebben; zo heb ik meestal mijn camera aan mn heupriem en een tasje voor mn zonnebril aan een schouderband. Dat laatste tasje komt overigens bij Decathlon (A'dam) vandaan; wellicht dat ze daar ook heupriemtasjes hebben...
 
De beste oplossing voor dit probleem is het gebruik van een "chest rig", een draagset met zakjes op de borst die perfect compatibel zijn met een grote rugzak met heupband, en die tevens onafhankelijk van deze kunnen worden gebruikt.
Niet alleen geschikt om extra eten te bewaren, maar ook en vooral om allerlei spullen zoals fototoestel, ev. verrekijker, kaart, kompas,... in te steken zodat men daar onmiddellijk toegang toe heeft zonder de grote zak te moeten neerzetten. Ook bruikbaar voor een dagtrip zonder grote rugzak!

Dergelijke zakjes worden hoofdzakelijk vervaardigd als patroontassen voor militair gebruik (wellicht een gat in de burgermarkt...) en zijn dan ook veelal slechts in uiteenlopende tinten en patronen van groen te verkrijgen.

De beste in deze soort is de "Arktis advanced chest rig", deze beschikt over 4 patroontassen, 2 grote opbergtassen, 2 kleine bergzakjes en 2 kaartenvakken met rits.

Webpagina van de fabrikant:
http://www.arktisltd.co.uk/Products/1724_advancedchestrig.htm

In België te verkrijgen bij gespecialiseerde zaken zoals BMP in Leopoldsburg (http://www.b-m-p.be), in Nederland onder meer bij Country store in Epe (http://www.countrystore.nl)
 
Het zijn echt niet alleen militairen die handige tasjes nodig hebben. Wat dacht je van vliegvissers? Zie www.fishpondusa.com Maar ook aan hikers en jagers is gedacht bij het geavanceerde modulaire systeem van www.trailflex.com
Helaas wordt al dit moois (nog) niet naar Europa geimporteerd, laat staan naar Nederland dat bij nieuwe produktontwikkelingen vaak behoorlijk achterloopt..
Groeten,
Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan