Tatra wildkamperen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
K

Krisis

Guest
a.s. september ga ik met een maat een dag of 8/10 door de Hoge Tatra trekken. Zoals altijd willen we hier graag wildkamperen, maar horen veel verhalen over strenge controles en bruine beren.
Een heel verhaal over hoe je met beren moet omgaan heb ik al gelezen op deze site, dus daar hoef ik geen info meer over.
Wie is er in dit gebied geweest en kan mij meer info geven over de mogelijkheden om hier wild te kamperen? Is de situatie vergelijkbaar met bijv. Corsica of wordt er hier werkelijk fanatiek gecontroleerd?

tnx...Jelle
 
Hallo Jelle,

Ik wil hier graag op reageren aangezien ik vorige maand twee weken in deze omgeving verbleven ben. En ik zat toen net met dezelfde vraag als jij.

Wat de beren betreft, die zitten vooral in de Westelijk Tatra en een bepaalde vallei (eerder noordelijk-centraal) in de Hoge Tatra.

Over dat wild kamperen... Om te beginnen zijn de Tatras wel erg toeristisch. Hoe het in september zal zijn weet ik natuurlijk niet, maar in juli hebben we op verschillende plaatsen op wandelroutes (geen graptje) moeten aanschuiven om door te kunnen!
De legende dat het een relatief onontdekt land is met weinig toeristen is volledig achterhaald.
Overigens, je mag er niet alleen niet wild kamperen, je mag nl. ook geen bloemetjes plukken, van de paadjes gaan, vuurtjes maken en lawaai maken. Eén belangrijke uitzondering: met je bulldozer het bos zo diep mogelijk inrijden en zoveel mogelijk bomen omzagen mag gelukkig wel.
Sorry ik ben aan het afdwalen, maar je begrijpt, ik was écht pissed toen ik dat allemaal zag.
Ik heb inderdaad wel 'rangers' gezien in de parken. Als er geen mist is kunnen ze je tentje ook al van ver zien staan, en soms vliegen er ook helikopters over.
Of je effectief ook een boete of zo zou krijgen weet ik niet, maar ideaal om er te gaan wildkamperen is het niet (toch niet om het stiekem te doen).
De berghutjes daar zijn echter redelijk goedkoop (zoals alles in dat land, profiteer ervan ;)) en het is ook stoerder om daar te overnachten, want in je tent heb je vaak nog meer comfort!

Iets anders waar je niet om vraagt maar wat ik je wel wil meegeven, is de STORM van december 2004 (als ik me niet vergis). De bossen van heel de zuidelijke HT werden verwoest. Op sommige plaatsen is het puin reeds geruimd, en zijn de wandelpaden weer vrijgemaakt. Op andere plaatsen nog niet. Waar dit niet het geval is geraak je niet door. Krivàn, een westelijke berg, is daardoor niet te bereiken. Wij hebben eens de raadgevingen van andere wandelaars naast ons neergelegd en het ons beklaagd. Als dennebomen als omgevallen lucifers met lange zijtakken over elkaar liggen geraak je daar echt niet (goed) door. Om die reden heb ik mijn oorspronkelijk geplande trektocht door de HT moeten wijzigen naar een driedaagse in de Lage Tatra (langer dan drie dagen kan je daar onmogelijk in wandelen, want dan heb je hem al helemaal gezien).

Ik lijk nu wel wat negatief misschien (en dat ben ik ook wel, in zekere zin), maar het is zeker wel een (heel) mooi gebied. En de wandelroutes zijn HEEL goed aangegeven.

Zo, dit was een lang berichtje en ga dus eens stoppen met in het wilde weg leuteren, ik sta nog graag tot uw dienst voor het geven van meer informatie!

Pieter
 
tnx voor je uitgebreide antwoord Pieter. Ik denk dat we het gewoon maar even gaan bekijken als we daar zijn. Ik las net wat andere berichtjes over wildkamperen in de Tatra en heb vooralsnog niets schokkends gelezen. Voorts gaat het mij natuurlijk niet om wat stoerder is...ik wil gewoon graag het comfort van je eigen tent ! :)
Bij een goeie trektocht hoort voor mij ook rust en zo min mogelijk mensen om je heen. In een tent geniet ik daar ook de hele avond en nacht nog van, in een hut is het aan het eind van iedere dag weer afgelopen.
Het stormbericht was inderdaad nieuw voor mij, goed om te weten, want er zit een dikke kans in dat we hier mee te maken gaan krijgen, aangezien we ongeveer de hele Hoge Tatra door gaan lopen.
Tnx!

Jelle
 
Dat van dat 'stoerder' was natuurlijk maar een grapje he ;-)
Ik sluit me volledig bij jou aan wat betreft het comfort van de eigen tent, de rust en weinig mensen om je heen!
However, een tent zou ik in elk geval sowieso meenemen voor de veiligheid.
Het amusement in elk geval!

Pieter
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan