Tefal pannen geschikt voor houtvuur?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikers,

Ik wil wat vaker gaan koken op houtvuur tijdens het kamperen.
Het gaat hierbij om een kooktoestel dat brandt op hout. Bijv trailstove.
Nu las ik op een of andere site (weet helaas niet meer welke) dat pannen met een teflon laag niet geschikt zijn voor houtvuur, en dat het zelfs ongezond kan zijn.
Is er iemand hier die er iets meer over weet? Ik weet dat gietijzeren pannen bij uitstek geschikt zijn voor houtvuur, maar die wegen nogal wat. En mijn Tefal kampeer-set wil ik wel opofferen aan een houtvuur experiment, maar niet als dit gezondheidsrisico's met zich meebrengt...

Wie heeft tips & tricks?

Groetjes,

Els
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nou een tefal pan heeft een Teflon coating. Teflon is de meest inerte stof die we kennen, oftewel in Jip en Janneke taal: Teflon reageert met helemaal niks. Het lijkt mij dus stug dat een houtvuur daar wat aan verandert. Daarnaast wordt in de proces industrie de binnenkant van sommige pijpen gecoat met deze inerte stof om de pijp te beschermen tegen de grootst mogelijke chemische rommel. Nogmaals lijkt het me niet dat een simpel houtvuur dan iets met Teflon doet, maar dit is slechts een gevoel. Mss dat er wel iets gebeurt op een houtvuur.

Eins
 
Ik heb geen ervaring met teflon-pannen op het vuur.
Wel weet ik dat pannen erg zwart worden aan de buitenzijde van houtvuur. Geeft niet, maar is niet zo lekker in je rugzak. Ook blijf je de geur van houtvuur behoorlijk ruiken. Ook aan je pannen. (Al ervaar ik dat als prettig wanneer ik na een paar weken de kast weer open). Maar vanwege de roet heb ik een oude pan in gebruik voor op houtvuur. En als ik op mijn gewone brandertje kook, heb ik mooie nieuwe pannetjes.
Ik vraag me trouwens af of houtvuur heter wordt dan een benzinebrander. Ik denk van niet, zelfs niet met een houtbrandertje. En dan lijkt het mij geen probleem om een pan met teflon-laag te gebruiken.

Saskia
 
Houtvuur kan idd heter worden op bepaalde plekken. Sommige houtsoorten branden heter (denk aan naaldbomen en hars), maar er zijn ook houtsoorten die ineens een beetje gas kunnen loslaten, waardoor je een soort snijbrandertje creëert. Sommige pannetjes (ik dacht aluminium) kunnen daar niet zo goed tegen.

Bij Teflon is het zo, dat als de pan (zeker droog!) verhit blijft worden voorbij het punt dat de rode stip (die je niet hebt in je outdoorpannetjes helaas) verkleurt, er schadelijke stoffen vrijkomen voor de luchtwegen. Of deze ook in het voedsel terecht komen durf ik niet te zeggen. Maar er zijn veel gevallen bekend van bijvoorbeeld papegaaien die erg gevoelige luchtwegen hebben. Tot sterfgevallen toe.

Niet te vergelijken met mensen natuurlijk, maar er zit dus wel een kern van waarheid in het teflonverhaal.
 
Teflon is inderdaad een zeer inerte kunstof en wordt zoals EinsteinX stelt veel gebruikt in de industrie om leidingen te beschermen tegen zuren en sterk oxiderende stoffen.
Teflon heeft echter 1 gevaar en dat is oververhitting! Daar heeft Anna volkomen gelijk in. Vanaf zo'n 400°C begint Teflon te ontleden waarbij het giftige carbonyl fluoride vrij komt.

Bij normaal gebruik van een tefalpan op zowel gas, benzine of houtvuur zal je deze temperaturen nooit halen, anders had de FDA het gebruik echt wel verboden.
Bij het koken van water zal je pannetje nooit boven de 100°C uit komen, bij stevig aanbakken misschien een graad of 200?

Ik weet trouwens een proefje waarbij je een plastic bekertje met water vult en dan probeert er aan de bodem een gat in te branden met een gewone aansteker. Zolang er voldoende water in zit wordt de warmte goed afgevoerd en gebeurt er niet veel bijzonders met je bekertje.
Herhaal dat eens met een leeg en droog bekertje en voila: binnen enkele seconden zit er een gat in gesmolten. (Buiten doen, niet in je keukentje :P)
Dit mechanisme beschermt in feite ook je tefalpan tegen oververhitting.

Of je pannetjes er mooi van blijven op een houtvuur? Ik denk het niet.

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
>Wel weet ik dat pannen erg zwart worden aan de buitenzijde van
>houtvuur. Geeft niet, maar is niet zo lekker in je rugzak.

Gewoon je pannetjes in een extra plasticzak doen in je rugzak, dan blijft de rugzak schoon.
En als je thuis komt zet je de pannetjes in een bak met warm water en een schep Vanish en ze worden vanzelf schoon en hoeft je bijna niet te boenen.
Zo doe ik het al jaren en de pannen en fluitketel zijn nog niet versleten.

Eric
 
Beste mensen,

Bedankt voor het meedenken!
Die truuk van Vanish kende ik wel voor de was, maar niet voor de afwas :+ !
Ik heb tefal ook een mailtje gestuurd, maar helaas nog geen antwoord.
Ik denk dat ik het gewoon maar ga proberen, de pan opzetten zonder iets erin doe ik zo-wie-zo al nooit. Ik heb eigenlijk ook niet zoveel zin om weer andere pannen te kopen. Heb al RVS van MSR (maar dat is helaas te klein voor koken voor 3 personen), duossal o.i.d. van de Trangia en dat Tefal-set. Ondertussen kunnen we met een heel weeshuis gaan kamperen, nu ik er zo over nadenk.
Mochten we het avontuur toch niet overleven doen we in elk geval iets aan de overbevolking HAHA!!!

Groetjes

Els
 
>Gewoon je pannetjes in een extra plasticzak doen in je rugzak,
>dan blijft de rugzak schoon.

Als je in plaats van een plastic zakje een zakje gebruikt dat van (hiitebestendig) stof is, dan kun je daar je ook je pannetje mooi in zetten/leggen als het koud is buiten. Het eten in je pannetje koelt dan veel minder snel af en da's wel zo prettig als je bijvoorbeeld eten moet laten wellen :)

Dat zakje dan gewoon eens in de zoveel tijd even binnenste buiten en met de hand wassen en klaar...

Raymond
 
>Bij het koken van water zal je pannetje nooit boven de 100°C
>uit komen, bij stevig aanbakken misschien een graad of 200?

Nou....hoewel ik het met de strekking van het verhaal wel eens ben is dit toch misschien iets te simplistich. Het feit dat het water niet warmer wordt dan 100 graden wil niet zeggen dat de pan dan ook maar niet warmer wordt dan 100 graden. Ter plaatse van de vlam zal hij heus wel een stuk heter zijn, maar zeker geen 400 graden...
Voor het bakken in olie verhit je deze al gauw tot 160-180 graden, dan zal de pan best wel 250 graden kunnen worden...maar da's nog lang geen 400 graden :-)

Groetzels,
Dennis
 
Klinkt goed zo'n warmhoudzakje c.q. hooikistje annex bewaarzak ik heb ze alleen nooit gezien. Heb je nog inspiratiebronnen?
 
Ik heb eem koekenpannetje met teflon beleg en die is tamelijk beschadigd, zelfs al na gebruik op een brander. Thuis begeven mijn teflonkoekenpannen het ook redelijk snel. Dat is vooral als je ze op hpge temperatuur gebruikt zonder olie of boter. Ik heb wel eens soort van pannenkoekachtige dingen opgewarmd in een droge koekenpan op een hoge pit en die koekenpan kan daarna worden weggegooid.

Voor op houtvuur heb ik grote hoge kookpannen in dik aluminium die je aan een tak erboven kunt hangen. Die werken erg goed om eten in te maken. We hebben ook een klein aluminium waterketeltje dat het goed blijft doen boven vuur. Je hebt een zak nodig om zo'n pan in te bewaren, aangezien hij massief zwart wordt.
 
Hoi Els,

Er is redelijk op internet te vinden over het ontleden van teflon bij hoge temperaturen. In tegenstelling tot de temperaturen die in deze topic genoemd worden, blijken er al eerder schadelijke stoffen vrij te komen (geen hoeveelheden bekend). Bij één bericht stond dat tijdens een onderzoek bij 200°C reeds schadelijke stoffen vrij kwamen als gevolg van ontleding. Andere berichten maken melding van 260°C of daar omtrent.

Afgaande op deze berichten zou ik persoonlijk niet koken op een houtvuur als ik een teflon pannetje had. De kans op lokaal te hoge temperaturen is redelijk groot. Heb je alle tijd, dan zul je wel kunnen wachten op een wat meer gedoofd vuurtje, maar ben je moe, koud en hongerig, dan wacht je niet op een veilig plekje, maar dan zul je eerder geneigd zijn het vuur wat op te porren.

groet,
Richard

- werkt met machines die automatisch afslaan als de temperatuur boven de 250°C komt ivm met aanwezigheid van teflon;-)
 
De rantiaanbaklaag die loslaat in pannen is opzich nog niet schadelijk want de teflon zit gewoon in die laag opgseloten. Als je Teflon niet op deze manier opsluit is het net olie en dus niet erg duurzaam als anti aanbaklaag...

Teflon wordt pas schadelijk als het ontleed bij hoge temp. Dus de teflon in zo'n anti aanbaklaag is ook pas gevaarlijk bij hoge temp. Alleen de hamvraag is wordt zo'n houtvuurtje warmgenoeg. Uit ervaring weet ik dat een houtvuurtje heel erg warm kan worden, warm genoeg om metaal te doen smelten.
 
>200 en 260 graden zijn temperaturen die makkelijk met hout
>kunnen worden behaald.
Ik denk dat je dan ook de inhoud van je pannetje weg kan gooien.

Gewoon een beetje je verstand gebruiken en als de pan met water/vet/eten heet genoeg is dan schuif je hem gewoon op naar een minder fel stukje vuur. Want anders verbrand je vet of je eten in de pan.
Thuis doen we toch ook niet anders ??
En wat is de temperatuur van een gasbrander op je fornuis ??

Kamperen en koken op houtvuur is leuk.
Maar om nu de hogere wiskunde en scheikunde erbij te gaan gebruiken
gaat me toch iets te ver.

Kook nu toch al zo'n 40 jaar op div houtvuurtjes en in aluminium pannetjes en nog geen klachten hoor.....

Eric.
 
Zoals een aantal mensen hebben aangedragen blijkt het dus mogelijk dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen als Teflon te maken krijgt met hoge temperaturen. Er wordt echter ook de suggestie gewekt dat een pan met name in een houtvuur bloot wordt gesteld aan deze hoge temperaturen. Het is echter zo dat de vlam temperatuur van normaal natuurlijk gas (ca 1950 *C [1]) in je keuken veel heter is dan de valm temperatuur (ca 1200 *C [2]) van een standaard houtvuur.

Het zal ongetwijfeld mogelijk zijn dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen van een Teflon laag, maar ook het jaren lang koken op een bv Aluminium pan kan een Aluminium vergiftif=ging opleveren. Waar het om gaat is concentraties en ik geloof dat die zowel bij Teflon als bij Aluminium laag genoeg zijn om je daar niet druk om te maken.

Je kunt je beter druk maken over de hoeveelheid schadelijke (dodelijke) CO die vrij komt uit dat fijne hout vuur. Of wat dacht je van alle toevoegingen zoals benzeen die uit je pas bij de pomp bijgevulde benzine brander komen walmen?

Teflon zelf is redelijk veilig [3], maar de eerder genoemde carbonyl fluoride is inderdaad best giftig [4], toch lijkt mij dat de concentraties carbonyl fluoride die eventueel vrij kunnen komen bij verhitting van Teflon dusdanig laag zijn dat je je er niet druk om hoeft te maken. Het lijkt me dat het anders echt niet zoveel in pannen gebruikt zou worden.

Eins

[1]http://en.wikipedia.org/wiki/Adiabatic_flame_temperature#Common_flame_temperatures
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Fire#Temperatures_of_flames_by_appearance
[3]http://www.cityplastics.com.au/pdf/teflon%20msds.pdf
[4]http://encyclopedia.airliquide.com/sds/en/020_AL_EN.pdf
 
Teflon komt, net zoals vrijwel alle kunstoffen, in verschillende grades op de markt. Op de site van Dupont kan je hier een en ander over terug lezen. De voornaamste verschillen tussen de diverse grades zijn elasticiteit en smeltpunten.
Je kan je wel voorstellen dat er voor een gore tex coating andere eigenschappen gezocht worden dan voor de bekleding van een anti aanbakpan.

Zelf heb ik jaren met teflon producten gewerkt in extruders van tussen de 25o en 320 graden celcius. Andere toepassingen, andere product eisen, andere veiligheids marges :)


-edit-
Volgende email verstuurd naar Tefal NL:

Goedendag,
Mijn naam is Rob Plas en ben momenteel op een internetforum met lichtgewichtkampeerders verwikkeld in een discussie over het wel of niet gebruiken van de Tefal kampeerpannensets op open houtvuur.
Belangrijkste “tegen” is het argument dat teflon, een belangrijk bestanddeel van de anti aanbaklaag boven bepaalde temperaturen begint te degraderen waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen.
Mijn vraag aan U is eigenlijk een simpele: wat is de temperatuur waarbij de tefal coating begint te degraderen en wat adviseert U als maximum gebruikstemperatuur.
Hoogachtend,
Rob Plas
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ja leuk maar wie zegt dat ik standaard vuurtjes maak?}( Ik ga toch meetal wel voor een goede kolenmassa met een windje erop.

Nu even alle gekheid op een stokje als je op vuur wil koken en je wil je pan een beetje schoonhouden dan doe je dat op een kolenmassa. Zet je de pan er direct op dan kan het knap heet worden vooral met een windje op die kolenmassa. Hang je 'm erboven dan kan je veel beter regelen en heb je al geen last van snelle oververhitting.

Zet je de pan in een vlammend vuurtje dan zal er veel minder risico zijn op oververhitting, gele vlammen worden niet zo heet. Je pan wordt wel flink zwart. hang je 'm er boven kan je ook beter regelen maar hij blijft zwart worden.

Ik heb wel eens houtbrandertjes met fannetjes gezien en die vind ik wel leuk branden. Deze branden veel heter door de volledigere verbranding omdat er actief zuurstof doorheen gejaagd wordt. Je moet er wel wat meer houtjes in gooien omdat het allemaal wat sneller gaat maar het is wel schoner. Nadeel is dat je wel een 9V batterij mee moet sjouwen en een zonnecel omdat ding te laden.
 
Hoi Rob, (en alle anderen)

Zo'n soort mailtje heb ik ook naar Tefal gestuurd (op zondagavond) helaas heb ik nog geen antwoord...
Ik snap wel dat ze op zondag niet werken, maar ik had nu toch wel een antwoord verwacht (Of ben ik nu te ongeduldig?!!)
Trouwens eenzelfde vraag naar Braet gestuurd, (daar bak en wok ik thuis in) dit zijn pannen met een soort leisteen laag aan de binnenkant, voorzover ik het goed begrepen heb. Deze pannen zijn wel weer aan de zware kant, maar weer goedkoper dan gietijzer. Ook van hen helaas nog geen antwoord...
In elk geval nogmaals iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage!
Thumbs-up!

Groetjes,

Els
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Eric,

Ongetwijfeld zullen de hoeveelheden die vrij komen relatief te verwaarlozen zijn. Daar heb je een punt. Toch vind ik het niet verkeerd ook de andere kant wat nader te bekijken. Uiteindelijk is sommige informatie pas bekend nadat er vele jaren zijn verstreken, simpelweg omdat fabrikanten ook hun aanames doen tijdens testen. Zeker in het geval van duurtesten kan er wel eens iets verassends tevoorschijn komen (hier overigens niet het geval). verder is het aan eenieder zelf te beslissen wat hij of zij met de info doet.

Zelf eet ik al jaren uit een alu pannetje en lik deze zelfs schoon als de pan groot genoeg is:+ Ik zal echter nimmer een tefal pannetje direct op een houtvuur zetten. Een aangeboren afwijking zullen we maar zeggen.

groet,
Richard
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan