Teken...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Leonie,

Wil je tegen je broer zeggen dat hij snel een andere huisarts moet zoeken? Lyme kan uiteindelijk leiden tot verlamming of zelfs erger. Dat is dus niet iets om niet serieus mee om te gaan.

Zo probeer ik mijn huisarts al een tijdje te overtuigen dat ik serieuze pijnstillers hebben wil voor wanneer ik tijdens (solo) hiken in afgelegen gebieden een bot breek. Nu heb ik dit weekend van mijn moeder al Ibuprofen 600 gekregen, maar zou ook graag Tramadol of Diclofenac hebben. Nu de huisarts daar nog van overtuigen.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hmmm bloedtest heeft in het begin (eerste paar weken na beet) weinig zin omdat ze testen op anti-stoffen. Je lichaam maakt die niet zo snel aan tegen Borelia. Als je te lang wacht kan het weer zijn dat je lichaam geen anti-stoffen weer aanmaakt. Er zijn daardoor niet echt goede testen. In NL werken ze zelfs met een tweetraps raket. Eerst een eenvoudige test en bij positief wordt een tweede tst gedaan om meer zekerheid te krijgen. Met de tweede test sluiten ze een false positive van de eerste test uit. Maar ze vergeten dat de eerste test ook vaak een false negative kan opleveren. En als dat gebeurt kom je dus niet eens in aanmerking voor de tweeede (duurdere test). Welkom in NL.

Dus je huisarts vragen om een test heeft weinig zin. Als je evident een beet hebt gehad altijd om anti biotica vragen voor een kuur van een maand. Check ook maar eens google over Lyme....
 
>Leonie,
>
Nu heb ik
>dit weekend van mijn moeder al Ibuprofen 600 gekregen, maar
>zou ook graag Tramadol of Diclofenac hebben. Nu de huisarts
>daar nog van overtuigen.
>
>Eins

Eins,

Tramadol ken ik niet maar Diclofenac wel. Diclofenac is niet primair een pijnstiller maar vooral meer een ontstekingsremmer waardoor pijn ook afneemt. Voor pijn door botbreuken is ibuprofen 600 een prima middeltje.Ibuprofen is een zogenaamd broad spectrum pijnstiller. Je krijgt dat namelijk ook na bijvoorbeeld het verwijderen van verstandskiezen. En geloof me daar helpt Diclofenac minder tegen.

Ik heb in het verleden ook wel eens aan mijn huisarts om middeltjes gevraagd. En hij zij heel nuchter: Als je de berg met een gebroken been af moet, slik dan maar 2 maal 400mg Ibuprofen, daar krijg je zelfs een paard mee om. Dus volgens mij redt je het wel met een paar sachetjes van ibu 600.
 
Mijn huisarts gaf het volgende argument om geen test te doen:
"Als jij weet dat je een tekenbeet hebt gehad op de plek waar een rode kring verschijnt, dan is het zeer waarschijnlijk een besmetting met Borrelia of een andere bacterie. In beide gevallen is behandeling met een antibioticum noodzakelijk." Dan gaan ze dus niet eerst een hele dure test doen, maar krijg je gewoon een breed-spectrum-antibioticum die de meeste van dergelijke bacterie-infecties tegengaat.
In de gevallen dat je dus geen rode kring krijgt, maar wel klachten hebt, is een bloedtest wel gebruikelijk, om te bevestigen dat het om een bacterie-infectie gaat.

Saskia
 
Misschien ook wel een goede tip voor jullie, uit de alternatieve hoek: Levend bloed analyse.

In een druppel levend bloed kun je onder de microscoop eenvoudig de lyme-bacterie door je bloed zien gaan. Als een soort kurketrekker-achtig wormpje, gaat het in een bloedcel, infecteert deze, en komt er aan de andere kant weer uit. En gaat dan weer vrolijk verder.

Hoezo moeilijke dure chemische onderzoeken op oud bloed? Ik ben zelf inmiddels omgeturnd tot de alternatieve hoek, en heb gelukkig nog geen Lyme gehad.
Maar wel een onderzoek uit laten voeren, waaruit andere dingen kwamen, trouwens. Die levend bloed analyse wil ik nu gewoon een keer per jaar laten doen. Mocht ik Lyme hebben, dan kom ik er misschien laat, maar niet te laat achter.

Ik heb me trouwens vorig jaar laten vaccineren tegen FSME, vanwege een wandeltocht in Oostenrijk. Was ook overbodig vond men, ook bij de GG&GD trouwens. (En ze kregen gelijk, de hele groep heeft geen teek gezien, gelukkig). Maar ik weet dat ik zware stress heb als ik een teek tegenkom, en FSME is niet te bestrijden.

Misschien ben ik wel paranoide, maar ik weet ook dat ik niet 's avonds in mijn tent in mijn eentje alle ommogelijke plekjes afspeur. Dus dan maar zo. Liever safe dan sorry.
 
>
>Dus je huisarts vragen om een test heeft weinig zin. Als je
>evident een beet hebt gehad altijd om anti biotica vragen voor
>een kuur van een maand. Check ook maar eens google over
>Lyme....

Ik zal Google eens checken, 5 jaar terug hebben die beesten me in Noorwegen gigantisch te pakken genomen. Ze liepen in colonnes over het gras.

Maar bedoel je nu dat je na iedere tekenbeet maar een antibiotica kuur moet nemen als preventieve actie? Dat lijkt me ook geen gezond idee, want voor hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe minder effectief het de volgende keer is.. En het houdt een keer op.

gr. Joop
 
Tramadol is een soort morfine extract, heeft veel bijwerkingen en is me daarom ook door de arts afgeraden.

Een ambu broeder (die geven nogal eens eerste hulp bij botbreuken, dus leken me wel geschikt om eens te vragen wat zij doen) gaf me als advies 1000mg paracetemol en diclofenac, dus diclofenac wil ik nog wel eens hebben.

Maar voorlopig dus Ibuprofen.

Eins
 
Ik wil niet meteen een hele discussie over alternatieve geneeswijze/analyse gaan starten. Maar wil in ieder geval kwijt dat de werking van levenbloedanalyse nog nooit is aangetoond en dat een gedeelte van die wereld ook nog oplichterij is. Vetrouw er dus niet op en ga ook bij je huisarts langs.

Wat ik mij trouwens nog afvroeg en wat ik niet op internet of een wetenschappelijk artikel kon vinden. Tot welke hoogte in de bergen komen teken voor. Hier in Nederland in de zomer zijn het bijna regenbuien in de bossen, maar in de bergen heb ik nog nooit een teek gezien of opgelopen.
 
Exacte getallen weet ik niet Ekkel, maar misschien kan ik een redelijke gok doen. Een teek heeft niet perse voorkeur voor de mens, wij komen toevallig in zijn leefgebied. De teek is vooral op zoek naar alles dat groot genoeg is om te bijten. En dat begint bij een muis en eindigt bij een beer denk ik zo. Het gaat er dan vooral om waar die teek het meest succesvol is om iets tegen te komen. Gaat die teek dus hoog op een berg zitten kan hij wachten totdat hij een ons weegt (haha, dat moet natuurlijk microgram zijn), maar weinig potentiele prooien. De teek zit dus veel liever laag in de valei waar kuddes schapen, geiten, koeien of herten, etc langskomen. Ik denk dus dat er een omgekeerde relatie is tussen de hoeveelheid teken en de het aantal warmbloedige dieren en daaruitvolgend omgekeerd evenredig aan de hoogte of zelfs temperatuur. Er zit alleen geen causaal verband tussen teken populatie en absolute hoogte of temperatuur. Er zal alleen een causaal varband zijn tussen de teken populatie en de hoeveelheid aanwezige potentiele gastheren.

Eins
 
Er zit alleen geen causaal verband tussen teken populatie en absolute hoogte of temperatuur.

Hmmm, dit ben ik niet met je eens, een natuurlijke rem op de groei van een tekenpopulatie is het stukvriezen van een aanzienlijk deel van die populatie in de winter.
De grootste oorzaak van de explosieve groei van teken in dit deel van Europa is het volkomen ontbreken van strenge winters met vorst diep in de grond de laatste 4, 5 jaar. Los daarvan is ook het aantal gastheren toegenomen, door het ontbreken van de winterse selectie die de zwakkere dieren scheidt van de sterkere.
Grotere hoogte betekent normaal gezien een strengere winter, dus dat is zeker van invloed.
Niet de hoogte an sich, wel de bijbehorende winters.





Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
mee eens Joop.

Laten we wel even realistisch blijven hier: al jaren waarschuwen we elkaar na events voor teken en er is altijd nuchter op gereageerd.
Nu meldt Eins een lyme besmetting en ineens gaan we paniekvoetbal spelen?? Ik wil het niet bagatelliseren maar je kan het beste gewoon normaal blijven doen, gedisciplineerd jezelf en mede reizigers even checken elke dag en eventuele symptomen op tijd de juiste aandacht geven.
Jezelf preventief volproppen met medicijnen, yomanda kuurtjes doen en je sociale leven om zeep helpen met een acute knoflookvergiftiging heeft allemaal geen zin. Je praat jezelf schijnveiligheid aan waardoor je misschien juist minder alert wordt.

En ik weet echt waar ik over praat, het record is 12 stuks na een nachtje wildkamperen in Brabant 2 jaar terug.
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Of er echt een hoogtegrens is tot waar teken voorkomen, weet ik niet. Ik kan me inderdaad voorstellen dat teken niet bestand zijn tegen strenge winters.
Daarom even een stukje ecologie van de teek:
De eerste voorwaarde aan het leefgebied van teken is de aanwezigheid van gastheren waarvan ze bloed kunnen zuigen. Dat zijn vooral muizen en reeën, maar ook andere zoogdieren en vogels. De muizen zijn trouwens de dragers van de Borrelia-bacterie. Teken nemen deze bacterie over van de muizen als ze zich gevoed hebben met muizenbloed.
De tweede voorwaarde is dat het niet te droog is. Teken houden van een hoge luchtvochtigheid. Je zult er dus weinig vinden op een gazon tijdens een droge zomer. Des te meer zitten ze in hoog gras of bosbessenstruiken en dan het liefst in bosranden of open bossen. Vaker in loof- dan in naaldbossen, maar dat verschil is niet zo groot.
Teken klimmen naar de toppen van grassprieten of struikjes en daar wachten ze op een langslopende gastheer. Als het ze te warm/droog wordt, kruipen ze naar de grond om daar te wachten tot beter tijden.

Hiervan uitgaande is het waarschijnlijk dat teken boven de boomgrens minder voor zullen komen. Wanneer het echt rotsig wordt in de bergen, verwacht ik slecht in een zeldzaam geval een teek.

Saskia
 
RE: Ibuprofen en aanverwanten

Wees een beetje op je hoede voor mogelijke bijwerkingen van Ibuprofen. Als je een dag lang jeuk hebt (bijv. aan je voet) en na een nieuwe dosis pillen nog veel meer jeuk, rode vlekken op je lichaam, rare dikke oogleden en het gevoel dat er een grote steen op je borstkas ligt zodat je niet lekker kunt ademhalen, dan heb je allergi voor Ibuprofen gekregen. Dat kreeg ik na een kuur van een week lang 2 x 200mg per dag. Zeker dat met ademhalingsproblemen is nogal eng. Overigens dom dat de bijsluiter in de verpakking niet repte over mogelijke bijwerkingen, zodat ik puur geluk had dat ik de symptomen herkende als allergi.

Linda
(Mag nu nooit meer Ibuprofen of aanverwanten gebruiken)
 
Dyclofinac heeft ook een spierverslappende werking en kan bij hogere doseringen zorgen voor een maagzweer. Ik heb er nog wel een paar over voor je...zijn 100mg per stuk....hahah

In ieder geval succes...en dat je er snel vanaf komt.

Greetz
 
Zols ik al zei, vallen ze onder de zelfde catagorie en voor googlelaars zijn het de NSAID's
Mochten mensen wat meer willen weten over geneesmiddelen kijk hier eens: http://www.fk.cvz.nl/
Voor niet kenners misschien wel wat lastig leesvoer.
Maar speel geen eigen doktertje.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Maar speel geen eigen doktertje.
>
>D'Oude Vos.
>(Zo, nu een Vosje).

Heel erg mee eens!

Over diclofenac en de maagzweer, je hebt diclofenac met maagbeschermer. Tis maar dat je het weet. En ik deel ze nooit uit vanwege de hier boven genoemde reden.:o

De combi 1000mg para met diclofenac klinkt ook wel erg heftig. Daar leg je volgens mij een olifant mee om.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan