Tekenencefalitis

Hola,

Deze discussie heeft hier 5 jaar geleden als eens plaatsgevonden maar liet het toen een beetje links liggen....maar zijn er mensen hier die zich hebben laten inenten tegen tekenencefalitis en had je daar last van of zo?

Waarom vraag ik me dat af? Sinds 2 weken voel ik me niet zo lekker en nou blijkt dat ik onverklaarbaar hoge bloeddruk heb. Ik zit aan een cocktail van bloeddrukverlagers terwijl er een bos bloedtests uit staan, inclusief Lyme.
Nou weet de huisarts van mijn wandelen en vroeg zich af of ik al eens had overwogen me te laten vaccineren tegen tekenencefalitis aangezien dat in Zuid Duitsland, Zwitserland en de Franse Alpen blijkbaar al gemeengoed is (de teken bedoel ik). Nooit zo bij na gedacht, maar vrouwlief heeft meestal nogal wat last van vaccinaties, dus ik vroeg me af hoe dat bij deze zit...

Groetzels,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Deze discussie heeft hier 5 jaar geleden als eens plaatsgevonden maar liet het toen een beetje links liggen....maar zijn er mensen hier die zich hebben laten inenten tegen tekenencefalitis en had je daar last van of zo?

Ja, ik heb me daarvoor laten inenten in de tijd dat ik 80% van mijn werk in het buitenland zat en ik de groene Via Alpina in Zwitsreland en de Westweg in het Zwarte Woud in de planning had staan. Daarnaast kreeg ik toen ook inentingen voor alle andere reizigersziektes waar je je tegen kunt laten inenten.

Van de tekenencefalitis enting heb ik helemaal niets gemerkt.

En eigenlijk zouden wij van dit forum allemaal die prik moeten halen, want we wandelen allemaal wel eens in Zuid Duitsland, Zwitserland en de Franse Alpen en encefalitis wil je echt niet oplopen.

Eins
 
Hallo Dennis,

Ja ik heb me op advies van de arts laten inenten toen ik door de Balkan ging reizen. Geen last van de vaccinaties, ik heb wel bewust gekozen voor een zorgverzekering die dat vergoedde ivm de kosten. Overigens geen teek gezien daar, wel een veelvoud aan slangen.

Als ik alleen in west-europa had gereisd had ik die keuze niet gemaakt denk ik, omdat medische zorg hier dichterbij en kwalitatief op een ander niveau ligt.

Groet, Marloes
 

Aanbevelingen in Europa


In overeenstemming met het standpunt van de WHO over vaccinaties tegen tekenencefalitis uit 2011 beveelt de European Academy of Neurology (EAN) vaccinatie aan voor alle leeftijdsgroepen boven 1 jaar in hoog endemische gebieden (≥ 5 gevallen/100 000/jaar), maar ook voor personen die risico lopen in gebieden met een lagere incidentie. Reizigers die naar endemische gebieden reizen, worden het best gevaccineerd als hun bezoeken veel buitenactiviteiten omvat.


  • Sommige Europese landen, zoals Portugal, Denemarken en Noorwegen, hebben geen aanbeveling voor vaccinatie.
  • Andere West-Europese landen (Spanje, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België) bevelen vaccinatie alleen aan voor reizigers naar endemische gebieden tijdens het tekenseizoen en wanneer blootstelling aan teken wordt verwacht (risicoactiviteiten).
    Ondanks het voorkomen van enkele autochtone gevallen van TBE in Nederland in de afgelopen twee jaar, is de aanbeveling nog steeds om vaccinatie alleen te overwegen in geval van mogelijke blootstelling aan tekenbeten tijdens een verblijf in endemische gebieden
    Ook in Frankrijk verklaarde de Haut Conseil de la Santé Publique (HCSP) in 2004 op basis van de epidemiologische situatie dat vaccinatie niet nodig was voor personen die in Frankrijk verblijven. Er is nog geen recente herziening van de aanbevelingen geweest.
  • Het noorden van Italië, Zweden en enkele Oost-Europese landen (Polen, Slowakije, Oekraïne....) bevelen vaccinatie aan voor (hoog)risicogroepen.
  • Naast de risicogroepen wordt vaccinatie aanbevolen voor sommige leeftijdsgroepen of de hele bevolking in het zuiden van Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Estland, Letland en sommige delen van Zwitserland. De Zwitserse overheid overweegt de vaccinatie uit te breiden tot de hele bevolking.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan