Tekenrisico groot in Nederland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Leute,

Ik hoorde net op het nieuws dat het risico op het oplopen van een infectie of lyme na een tekenbeet in ons land 2,5 keer hoger is dan in omliggende europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de universiteit van Wageningen.
Een kwart van de nederlandse teken is besmet met die borrelie burrelie bacterie die Lyme kan overbrengen.
Omdat het risico toch best hoog is, gaat VROM een voorlichtingscampagne beginnen.

Weer goed opletten deze zomer dus, er zullen er wel veel zijn na dat zachte nepwintertje...

Pieter
-ziet door de teken het bos niet meer-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Afgelopen weekend wandelde ik in de buurt van radio kootwijk.

Tijdens een lunch, iets van het pad af, kreeg ik echt een klusterbom teken op me...

allemaal nog heel klein, en 's avonds nog redelijk wat van die kleine krengen voorzichtig verwijderd. Ze waren te klein voor de tekenverijderpen die ik heb.

dat belooft wat...
wordt kamperen nu een soort van russische roulette?

Gregor
 
>Tijdens een lunch, iets van het pad af, kreeg ik echt een
>klusterbom teken op me...

Ajakkes! Ik heb zo'n gruwelijke hekel aan die dingen.
Bij de hond dit jaar al 6 moeten verwijderen na wandelingen in het bos. Da's 1,5 per maand. Vorig jaar waren dat er 2 in een half jaar.
Ben benieuwd hoe veel het er dit jaar worden.
Bij de kids ook maar goed onderzoek doen dan, die banjeren ook overal doorheen.

Bedankt voor de waarschuwing Pieter:)

Groet,
Léonie
 
Afgelopen weekend in het bos bij Ommen geen last van teken gehad, maar m'n kat in m'n eigen achtertuin heeft er ongeveer 1 per dag :-( 'k ga nog eens op zoek naar een betere tekenpen, zo'n plastic geval werkt iig niet, dan beter een normaal pincet...

grtz
henk
 
>'k ga nog eens op zoek naar een betere tekenpen,
>zo'n plastic geval werkt iig niet, dan beter een normaal
>pincet...

Zoek anders eens de O'Tom op. Soort koevoetjes, per twee verpakt, een grote en een kleine. Je kunt er ukkies vanaf 3 milimeter mee uitkrijgen.
 
Ja, die kan ik zeker aanbevelen aangezien wij momenteel wel twee teken per dag/per hond hebben... Da's dus 6 ;)

Groeten,
Duncan.
 
Hallo een ieder!

Geen sterk verhaal!! Ook niet blij mee!!!!

In 2005 een keer op een dag 16 van deze zuigers uit mijn lijf getrokken. Hierna de plaatsen grondig schoongemaakt. Zohet er nu uitziet nog nergens last van (hopelijk blijft het zo)

Ik gebruik zelf het tekenlassootje van trix (www.tickremover.com)
Na diverse soorten pincetten uitgeprobeerd te hebben is de lasso voor mij het ideale mechanisme voor het uithalen van teken.
Het nadeel van vele pincetten is dat ze er geregeld afschieten als je het mormel omvat of de pincet draait.
De lasso omvat de teek en je geeft er een draai aan terwijl je de pen verticaal op de huid zet. Klaar is Eddy!

Opassen dus allemaal de komende jaren, het zal nog erger worden, denk ik!

Veel outdoor-plezier allemaal.

Met vriendelijke en sportieve groet, Eddy
 
Ik zweer ook bij die lasso, werkt tot nu toe het zekerst bij ons, en ik heb er ook geregeld wel een paar te pakken
Gebeurt het incidenteel kan je denken aan een tekendagboekje, gewoon een excelfile op je PC bv, kan handig zijn om data terug te zoeken. Ik doe dat niet eens meer, vorig jaar in totaal zo'n 20 keer te pakken genomen..
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
RE: hier zitten ze ook...

In Zuid-Noorwegen kun je ook veel teken tegenkomen. Van het weekend had ik er 2 te pakken in de omgeving van Stavanger. Het vervelende was dat ik er eentje pas 2 dagen later ontdekte op de achterkant van m'n bovenbeen :( . Gelukkig waren ze beiden nog niet begonnen met zuigen.

Linda
 
RE: hier zitten ze ook...

Maandag een wandelingetje in het bos gemaakt. Tijdens het lopen drie teken opgevangen, maar naast die kleine etters ook twee reeen erg dichtbij (lees 5 meter afstand..) gespot.

Als ik op kamp ben met een groep kinderen tekenen we na het verwijderen van de teek de plek op een simpel blaadje met een poppetje erop om later aan de ouders te geven. Met een watervast stift de plek omcirkelen kan ook..

Henkjan
 
RE: hier zitten ze ook...

In het juli/augustus nummer van "Runners World" staat een erg goed artikel over teken, de bijbehorende ziekteverschijnselen en de "knoflook-therapie".
Natuurlijk ga ik hier niet alles verklappen, maar als dat verhaal klopt, dan zou je je goed kunnen beschermen door het eten van een paar pillen en/of de anti-kattenspray van de dierenwinkel te gebruiken die ook op knoflook-geur is gebaseerd.
Groeten,

Boelo
 
RE: hier zitten ze ook...

>Gelukkig waren ze beiden nog niet begonnen met zuigen.
>
>Linda

Is het niet zo dat het zuigen niet eens es zo erg is, maar vooral als ze alles wat ze in zich hebben weer "uitspugen" in je lichaam?!
 
RE: hier zitten ze ook...

Ja, je hebt gelijk, maar het is geen "als" maar "wanneer"
Teken graven zich in en zoeken een adertje, dat duurt zo'n 24 uur.
Dan zuigen ze zich vol bloed en filteren/verteren dat in hun maag.
Het restant wordt teruggepompt de ader in.
Dat herhaalt zich een keer of 5 over een dag of wat en dan is mevrouw voldaan en laat zich vallen voor het produceren van eitjes en nog meer teken.Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
RE: hier zitten ze ook...

Over knoflook als tekenafschrikkend middel heb ik ook zo mijn vermoedens. Na een weekend knoflookrijk eten en wildkamperen in een bosje waar het stikte van de teken, zat ik helemaal vol. Maar geen enkele teek bleek zich vastgebeten te hebben. Ik vond dat toen erg opmerkelijk!

Greetz, Arjen
http://www.svstrace.nl
 
RE: hier zitten ze ook...

Ik dacht ook dat het terugspuiten van dat goedje waar je ziek van wordt, gedaan werd na het volzuigen. Dus een niet-opgezwollen teek, leek mij een goed teken.

Linda
 
Oke, ik heb even wat info over teken van de site van het LCR gehaald.
Ook altijd wel even handig om te weten.

_____________________________________________________________________
Tekenencefalitis (FSME. TBE, RSSE)
Teken-encefalitis is een vorm van hersenontsteking die overgebracht wordt door teken. De ziekte komt voor in sommige delen van West- en Oost Europa, Scandinavië en Siberië . Voor degenen die door de vrije natuur trekken waar de besmette teken voorkomen bestaat er een beperkt risico de ziekte op te lopen. De kans op een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte, kwetsbare huid te smeren. In sommige gevallen is een vaccinatie vooraf in Nederland mogelijk. Dit vooral bij reizen naar gebieden in de voormalige Sovjetunie of bij frequente reizen naar Zuid Duitsland, Oostenrijk en dergelijke om daar te wandelen.De ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme komt vrijwel overal ter wereld voor en wordt overgedragen door teken. De infectie kan een rode ringvormige huiduitslag en een grieperig gevoel veroorzaken. In een later stadium kunnen aandoeningen aan het zenuwstelsel of de gewrichten ontstaan. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica. De kans op een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Indien u door een teek gebeten wordt, verwijder deze dan zo spoedig mogelijk: gebruik daarbij een speciale tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek deze er met een draaiende beweging uit. Ontsmet de huid daarna met alcohol of jodium. Controleer uzelf dagelijks op teken.
_____________________________________________________________________

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, kunnen de teken mee drinken).
 
RE: hier zitten ze ook...

>Ik dacht ook dat het terugspuiten van dat goedje waar je ziek
>van wordt, gedaan werd na het volzuigen. Dus een
>niet-opgezwollen teek, leek mij een goed teken.

Nope, kijk uit, dan zou je te makkelijk een beet negeren. (Tick Born Disease (TBD) bijvoorbeeld wordt direct bij de eerste beet al overgebracht, omdat het vanuit de speekselklieren wordt geïnjecteerd (anti-stolling en pijnonderdrukking), maar practisch nooit in NL. Lyme kan binnen een uur al worden overgebracht, maar het grotere risico vangt pas aan na ongeveer 24 uur, omdat de spirogeten (bacteriën met een spiraalvormpje) vanuit de darmen opgegeven worden met al gezogen bloed. En daar kunnen nog een paar besmettingen vandaan komen.

Overigens heeft knoflook inderdaad een afwerende werking op oa teken, maar als ze hongerig genoeg zijn, bijten ze toch aan. Het is niet toxisch voor teken of vlooien of ander ongedierte iig.
 
RE: hier zitten ze ook...

Volgens het door mij genoemde artikel in Runners World is het virus van Tick-Borne Encephalitis (TBE,TBD enz.) (nog) niet in Nederland en Belgie aanwezig, wel in sommige streken in Centraal en Oost Europa.
Wel kunnen de teken hier dragers zijn van de bacterie Borrelia burgdorferi die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme en ook van de bacterie Rickettsia helvetica die - mogelijk - verantwoordelijk is voor hartritme-stoornissen.
Het was niet mijn bedoeling om ook maar iets van het artikel van 4 bladzijden samen te vatten, maar ik merk dat het anders snel een verwarrend geheel gaat worden!

Groeten,
Boelo
 
Tja, en dat het probleem serieus is hoorde ik gisteren wel weer. Eén van mijn neefjes (4 jaar oud) ligt in het ziekenhuis met ziekte van Lyme, reeds in de 2e ziektefase. Heeft blijkbaar een paar maanden geleden een tekenbeet opgelopen in het plaatselijke park (omgeving Hengelo), maar dit is niet herkend en ook de rode ringvormige huiduitslag is of niet opgetreden of in ieder geval niet gezien. Nadat hij al een week of 2-3 slecht at en zich niet lekker voelde is na bloedonderzoek nu duidelijk geworden dat hij al een redelijk gevorderde ziekte van Lyme heeft....

Dus, voor iedereen met kleine kinderen: controleer ze regelmatig na het buitenspelen!

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gisteren met een cluppie van een man of negen wezen wandelen rondom Loonse en Drunense Duinen. Tijdens een stop op een terras, naast een heg, ontdekte een groepsgenoot de eerste. Binnen 10 minuten, had hij, nadat we naar een andere tafel waren verhuisd, ver weg van de bosjes, toch nog 3 teken, en hij was niet de enige die ze op bezoek had.
Maar, inderdaad, goed inspecteren is het devies. Gisteravond had ik, na inspectie door mijn wederhelft, een douche om de haren te wassen, en vervolgens nog een bad, er toch nog eentje gevonden in mijn oksel...

groeten,

Mirjam
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan