Tekenrisico groot in Nederland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Nou ik heb dus Lyme En nieuwe beten na de ontdekking van de besmetting en mijn doc wil dus wel opnieuw mijn bloed laten onderzoeken.

Ik heb twee weken antibiotica geslikt en daar merkte ik helemaal niets van, dus ik vond het niet zwaar. Er is na afloop overgend niet opnieuw getest, maar ik weet ook niet of dat gebruikelijk is.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Testen na een antibioticakuur is niet gewoon. Testen om te zien of je Lyme hebt, wordt tegenwoordig alleen gedaan als het onduidelijk is waar je last van hebt. Als je door een teek bent gebeten en je krijgt duidelijk symptomen, dan testen ze vaak niet eens, maar krijg je gewoon een 2-weekse antibioticakuur. Als de klachten (kringen) daarmee zijn verdwenen, dan ben je er (in de meeste gevallen) vanaf.

Saskia
 
Hallo allen,

Laatst een wandelweekend gehad op de hoge Veluwe. De gids wees ons nog extra op tekeninspectie, en voor het afscheidsbiertje had iemand al prijs.
S'avonds in bad gelegen, en alles nagekeken. Ik vond er dus eentje in het badwater. Mijn vraag is: heeft deze al vast gezeten, en is hij losgekomen door het badwater? Ik heb wel natuurlijk een aantekening in mijn agenda gemaakt, ik kan verder niets op mijn lichaam vinden.

Alvast dank en groeten,

Mirjam
 
Ik denk dat de teek eerder in je kleding heeft gezeten en nog aan de wandel was over je lichaam. Teken laten namelijk niet zomaar los, nadat ze al vast zaten. Ook onder water blijven ze gewoon zitten. En ze laten normaal pas na een paar dagen los, als ze volgezogen zijn.
Maar desondanks zou ik toch blijven opletten als je kringen of andere klachten krijgt. Je weet nooit.

Saskia
 
Saskia, nogmaals: ik heb Lyme, maar ik heb nog nooit en ring op mijn lijf gezien, nergens. Dit komt slechts in 50% van de besmettingen (dus niet de beten, maar bij daadwerkelijke besmetting) voor. Geen rode kring/vlek na een teken beet is dus GEEN garantie dat je geen Lyme hebt.

Eins
 
Je hebt helemaal gelijk, Eins. Helaas krijgt niet iedereen een rode kring. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het soort Borellia-bacterie (er zijn er meerdere en alles bij elkaar heet het Lyme), maar dat is niet helemaal duidelijk. Daarom zijn er ook zo ontzettend veel symptomen die niet altijd herkenbaar zijn als Lyme (griepverschijnselen enzo).

Het blijft dus verstandig om zo veel mogelijk tekenbeten te voorkomen (niet door hoog gras of bosbessen lopen) en teken zo snel mogelijk op de juiste wijze te verwijderen. De kans op Lyme blijft daarmee klein, maar is helaas nooit uit te sluiten.

Beterschap Eins.

Saskia
 
Maar Eins je weet toch al een tijdje dat je een bestemming hebt opgelopen, ben je daar dan niet voor behandeld, dan ben je toch van de ziekte af?
 
Nou zo eenvoudig is het niet. Vorig jaar op de Veluwe tijdens de VTH, als ik het me goed herinner was dat met hemelvaart 2007 heb ik mijn besmetting gekregen. Begin van dit kalender jaar ben ik daarvoor behandeld met antibiotica. Ik ben echter nog steeds geinfecteerd, maw de bacterie (het is niet een virus) zit er nog steeds, alleen de ziekte verschijnselen zijn onderdrukt of onder controle, precies weet ik het niet, maar ik heb nergens last van en we hebben dus een blije Eins. Maar zo ik het begrepen zit het er nog steeds en zou het ook ooit nog wel eens weer boven kunnen komen. Ik ben er dus niet voor 100% vanaf en dat zal ook nooit zo zijn geloof ik, of het zal iig erug lang duren voordat het voldoende 'weg' is om het 'genezen' te noemen.

En toen ging ik naar Schotland toe en heb wederom wat bloed gedoneerd aan de locale teken populatie, wat dat voor gevolgen heeft voor mijn borelia infectie weet ik nog niet, dat moet ik binnenkort maar eens met mijn arts bespreken. Maar eerst moet ik eens wat tijd vrij maken om mijn bloed te laten prikken.

Eins
 
Een hoop reacties allemaal. Ik heb in het verleden al heel wat teken bij mijzelf verwijderd, en nog wel eens (ook na langer dan een dag). Ik heb me nog nooit laten testen, en ga dat zeker ook niet doen als ik geen klachten heb.

Sommige mensen laten zich één keer per jaar testen, maar dat vind ik allemaal overdreven. Testen als je klachten hebt lijkt me voldoende.

M'n kat heeft gemiddeld bijna een teek per dag (rondom z'n kop), en dat duurt meestal ook langer dan een dag voordat ik die wegkrijg, hij moet het wel toelaten namelijk :) Maar die zal wel niet zo vatbaar zijn voor lime...

grtz
Henk
 
Wat ik heb begrepen is dat de Borelia een lastige bacterie is die zich verstopt in de organen van het lichaam zodat antistoffen in je bloedbaan daar niet zomaar bij kunnen. De anti-biotica kuur moet je in eerste instantie je lichaam helpen bij het bestrijden van de Borelia omdat je er niet zo snel antistoffen voor aanmaakt. Borelia die de anti-biotica en jouw antistoffen overleeft zit meestal verstopt maar als het te voorschijn komt heeft je lichaam als het goed is wel de antistoffen aan boord en kan je het verder zonder anti-biotica aan. Uiteindelijk herstel je volledig als de bacteri volledig is verwijderd. Maar immuun wordt je nooit want ook die anti-stoffen verdwijnen weer uiteindelijk.

Bij een nieuwe beet is er een kans dat je geen anti-stoffen meer hebt of zelfs dat je een andere Borelia versie te pakken hebt. De cyclus begint weer opnieuw, eerst helpen met anti-biotica en daarna moet je lichaam het zelf doen. Hoe groot die kans op een andere Borelia is heb ik geen flauw idee van. Hoe lang het duurt voordat eventuele goede anti-stoffen verdwenen of dusdanig afgezwakt zijn dat ze geen functie meer hebben voor een nieuwe infectie? Geen flauw idee.

Ik heb even gegoogled over testen op lyme en vond deze links:
http://www.lymenet.nl/info/diagnose-ziekte-van-lyme.htm
http://www.drmeijer.nl/ondersteuning/lyme/

Er staat beschreven dat je altijd in ieder geval ook de WesternBlot test moet laten doen om false negatives uit te sluiten. Dring daar op aan bij je arts! Er schijnen ook DNA tests te zijn di sporen van de bacterie zelf aantonen. Dergelijke tests zijn m.i. in ieder geval als ze iets vinden erg betrouwbaar.
 
M'n kat heeft gemiddeld bijna een teek per dag (rondom z'n
kop),


Omdat ie zich daar niet kan groomen

en dat duurt meestal ook langer dan een dag voordat ik
die wegkrijg, hij moet het wel toelaten namelijk :) Maar die
zal wel niet zo vatbaar zijn voor lime...


En dat klopt. Dit in tegenstelling tot honden.
 
Wat ik heb begrepen is dat de Borelia een lastige bacterie is
die zich verstopt in de organen van het lichaam zodat
antistoffen in je bloedbaan daar niet zomaar bij kunnen.


Wie zich een beetje door de moeilijke woorden wil heenworstelen en echt diep geïnteresseerd is, zou eens op http://www.borreliose.nl moeten kijken. Vooral het stuk over pathogenese is bere-interessant. Het legt indrukwekkend goed uit hoe het nou allemaal echt zit. Beter dan de meeste huisartsen het weten...
 
>Een hoop reacties allemaal. Ik heb in het verleden al heel
>wat teken bij mijzelf verwijderd, en nog wel eens (ook na
>langer dan een dag). Ik heb me nog nooit laten testen, en ga
>dat zeker ook niet doen als ik geen klachten heb.
>
>Sommige mensen laten zich één keer per jaar testen, maar dat
>vind ik allemaal overdreven. Testen als je klachten hebt lijkt
>me voldoende.

Henk, dat laatste is dus helaas niet zo. Hoe eerder je een borelia infectie behandeld hoe minder last je er van zult hebben. De echte lichamelijke klachten bij borelia uiten zich pas na jaren, als de ziekte dan pas gediagnostiseerd wordt is het vaak bijzonder moeilijk om de ziekte te behandelen met mogelijk permanente verlamming tot gevolg. Dus liever een tijdige behandeling in mijn geval.

Eins
 
Ziet er idd goed uit en lezende lees ik ook dat de zg. 24-uurs norm niet super betrouwbaar is. De Borelia bacterie kan ook in de speekselklieren van een teek aangetroffen wat betekent dat infectie dus eerder kan plaats vinden dan wanneer een beetje van de maaginhoud terug komt. Oké ik vind het nu ook rotbeestjes.
 
Yep, vervelende van Lyme is dat je weet dat je het hebt als je het kan aantonen, maar je niet kan zeggen dat je het niet hebt als je het niet kan aantonen...
Er zijn voldoende gevallen bekend waar alle symptomen van fase 1 gewoon niet optreden en men inderdaad pas meer dan een jaar na de besmetting klachten krijgt...

Wat merkwaardig blijft, is dat ik braaf na ieder bezoek aan het Groote Outdoors controleer of ik teken heb, en er werkelijk nog nooit eentje gevonden heb. Wat ik me dan afvraag is:
1) Kom ik niet "ver genoeg" buiten om teken tegen te komen
2) Lusten ze me niet (kan dat?)
3) Zie ik ze gewoon over het hoofd
Ik ben dus iemand die zich wat zorgen maakt dat iedereen klaagt over teken die ze moeten verwijderen, en ik dat nooit hoef te doen...

Groetzels,
Dennis
 
Yup heb ik ook last van. Hoewel ik laatst op de veluwe er eentje op me had kruipen onderweg naar?

Het zou heel wat helpen als je een of ander goedje bij je kon hebben of op je smeren waarvan die beestjes echt over hun nek gaan en dus wegblijven. Nu schijnt Deet wel even te helpen maar ideaal is dat niet ideaal voornamelijk vanwege de schadelijkheid. Want om je tegen teken te beschremen moet je continue blijven smeren. Tegen muggen alleen maar als er muggen zijn en je er last van hebt.

Nu zag ik zojuist dat er speciale tekenmelk bestaat op basis van Deet waarbij de schadelijke deet ingekapseld zou zijn zodat het niet diep in je huid kan indringen (het grootte nadeel van Deet). Zou gegarandeerd 4 uur werken. Dus twee keer of drie keer per dag smeren en je bent van die krengen af, als het werkt.Hierbij een linkje:
http://www.tuinkrant.com/tuindokter/teken_lyme.htm#Tekenmelk Tix Free

Iemand ervaring met dit product?
 
Ik heb eigenlijk een beetje het zelfde als Dennis.
Ik vind ze niet op mijn lichaam, dus ik vraag me altijd af of ik wel goed genoeg zoek.

Ik heb al een paar keer foto's van teken bekeken om te kijken of ik wel naar het goede zoek.

Misschien zijn we wel niet warm genoeg voor een teek, of ruiken we niet lekker...

Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
Het heeft zeker met de smaak van teken te maken. Of ze nu afkomen op warmte, geur of CO2 weet ik eigenlijk niet. Het schijnt dat veel knoflook eten helpt en een of andere bloem ook, dus het zal wel geur zijn.

Mij lusten ze nogal graag:
VTH1.0: Eins beet of 30, Martijn 4, JAO 0
TGOC'08: Eins stuk of 60, wandelmaat 4

Mij lusten ze dus wel x(

Eins
 
Het heeft zeker met de smaak van teken te maken. Of ze nu afkomen op warmte, geur of CO2 weet ik eigenlijk niet. Het schijnt dat veel knoflook eten helpt en een of andere bloem ook, dus het zal wel geur zijn.

Mij lusten ze nogal graag:
VTH1.0: Eins beet of 30, Martijn 4, JAO 0
TGOC'08: Eins stuk of 60, wandelmaat 4

Mij lusten ze dus wel x(

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan