Temperaturen Hardangervidda in september


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Eind augustus, begin september willen we gaan hiken in de Hardangervidda. Met welke temperaturen moeten we rekening houden? Ligt er sneeuw?

Is het een goed gebied voor 2 nog wat onervaren hikers?

We hebben het idee om een drie daagse wandeling van Haukeliseter -> Hellevasbu -> Middalsbu -> Haukeliseter te gaan maken. Is dit een mooi gebied en makkelijk te lopen?

Een andere tocht die we mogelijk willen lopen is Kinsarvik -> Stavali -> Lofthus -> Kinsarvik. Zelfde vragen: mooi gebied en makkelijk te lopen?

En wat kunnen we verwachten van de hutten? Moet je die van tevoren boeken? Is het noodzakelijk om je eigen tent mee te nemen? Is er voldoende water te krijgen?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden,
RenCel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Rencel,

Vorig jaar heb ik het stukje kinsarvik lofthus via stavali grotendeels gelopen. Wat mij betreft echt een aanrader. De combinatie berglandschap, fjord, .... is de moeite. Wanneer je 4 dagen tijd zou hebben kan je de wandeling rekken tot torehytta met de hartheigen.

Ik was tot gisteren van plan om vanaf 23 juli terug naar de vidda te trekken, maar de hopen sneeuw die er nog steeds liggen maken dat ik ga uitwijken naar jotenheimen. De streek van haukeli ken ik nog niet (zal iets voor volgend jaar worden denk ik). Info over sneeuw, regen, ... is oa te vinden op http://senorge.no/mapPage.aspx (via het kaartje beetje zoeken naar waar de vidda ligt)

Als je toch een tent hebt en je zit er niet mee in om ze mee te sleuren, neem dan de tent mee. Is zalig, een plek waar je eens mag wildkamperen. Bij extreem slecht weer kan je dan nog steeds uitwijken naar de hutten.
Water in noorwegen??? volgens mij is het daar een steenwoestijn. neen, gewoon drinken uit de beekjes/meertjes en ipv een gevulde kruik mee te sleuren gewoon een beker aan een koordje aan de rugzak hangen.
 
Ik ben nooit later dan half augustus in het gebied geweest, het weer varieerde tussen vrij koel weer en relatief zomers. Twee weken later zal het gemiddeld niet veel kouder zijn, statistisch gezien wel ietsje. Ik ben zelf alleen in de buurt van Haukeliseter geweest (van de genoemde plaatsen dan) en dat is op zich goed te doen voor beginners denk ik, ook is het een erg mooi gebied. Wel wat stijgen en dalen, maar afhankelijk van het te dragen gewicht kan dat meevallen. Als je van hutten gebruik maakt hoef je geen tent mee te nemen, en dus ook niet de rest van het kampeermateriaal wat het gewicht zeer beperkt (al raad ik aan om met de tent te gaan!). Je hoeft hutten niet vantevoren te boeken en water kun je rechtstreeks uit rivieren en meren scheppen.
 
Rencel,

Twee jaar terug ben ik van 27 aug t/m 8 sept door de Vidda getrokken (van Mogen naar Kinsarvik). Dat eerste weekend waren de meeste hutten nog net open, begin september zijn ze bijna allemaal dicht, en alleen toegankelijk met de DNT-sleutel. In Stavali kwam ik aan op 5 sept, de dag dat de huttenwacht vertrok; en hij had nog eieren en vers brood over, mjammie. Maar Torehyten was bijv toen al een week dicht. Van te voren informeren, en eventueel de DNT-sleutel aanschaffen, dan weet je zeker dat je terecht kunt.

De klim bij Kinsarvik is lang en steil, bij nat weer oppassen geblazen op de gladde rotsen. Wel erg mooi.
Water uit de beekjes en stroompjes is overal drinkbaar. Hutten hoef je niet te reserveren, maar kunnen dus al gesloten zijn. Inventaris en voorraden zijn wel altijd ruim voldoende aanwezig. Betalen van logies en eten kan behalve contant ook met creditcard.

De temperatuur kan van alles wezen, twee jaar terug heb ik erg mooi weer gehad, van 0 tot 10 overdag, en s'nachts sterk afhankelijk van de hoogte van het kamp (tot pakweg 15 gr vorst). Het kan overigens in september al sneeuwen, Zo niet dan kom je alleen restantjes tegen.

Het terrein is goed te doen, en de routes zijn prima gemarkeerd (rode T of stippen verf op de stenen).

Gr. Joop
 
Luk,

Leuke link. Er ligt inderdaad opmerkelijk veel sneeuw op de Vidda. En idem de Borgefjell zoals die er nu bij lijkt te liggen. Dat wordt geen summitfoto als die 300% sneeuw er over 3 weken nog ligt :-(

gr. Joop
 
Joop,

in het menu links kan je ook kiezen om de absolute sneeuwhoogten weer te geven. op de vidda, en dan met name het zuidwestelijk deel, ligt nu nog tot iets (vermoed ik) meer dan 4m. Vandaar dat ik toch de knoop heb doorgehakt naar jotenheimen te trekken, waar er toch wel een stuk minder sneeuw lijkt te liggen. ben benieuwd hoe daar de toppen er bij gaan liggen voor een overschreiding van galdho en glitter
 
Luk,

Inderdaad, de site bevat nog veel meer informatie dan op het eerste gezicht. Smelttempo, temperatuur, historie; sneeuwhoogtes op een aantal plekken van meer dan 4 meter .. Op de passen op mijn geplande route natuurlijk. En aangezien ik niet à la de baron van Münchhausen mezelf aan een touw omhoog kan trekken..

Maar er is hoop, dezelfde site laat zien dat er 2 jaar terug nog meer sneeuw lag dan nu, en dat die in 3 weken tijd totaal wegsmolt. Ongelooflijk als je je voorstelt hoeveel water dat is. En het tempo waarin het nu smelt is ook erg hoog. Ik wijzig mijn reisdoel dus niet, maar neem zeker extra schoenen mee voor al dat smeltwater. De nattigheid zal niet van de lucht zijn. Spannend hoever ik kom.

Op Galdhoppigen ben ik niet geweest, wel ooit op de Glittertind. In een trip van een week in de Jotunmeimen met alleen een dagtourzakje. Achteraf geleerd dat dat daarbovenop een white-out heette, en misschien wel het grootste risico was dat ik ooit heb genomen. Zonder het te weten.
De grap van de Glittertind is trouwens dat hij hoger reikt dan de Galdhoppigen. Omdat de sneeuwlaag bovenop permanent dikker is (20 meter of zo). Maar geologen tellen alleen de steentjes.

Gr. Joop
 
Vorig jaar had ik eind september een tocht waar het zeker 25 graden was. Neem dus ook een korte broek mee. Maar reken ook op nachtvorst.
Op www.turistforeningen.no, op de turplanlegger, kun je per hut zien wanneer hij open is en of hij ook met de DNT-sleutel te openen is. Bediende hutten hebben niet altijd een zelfbedieningsdeel (bijv. Finse niet).

Overigens geeft de site SeNorge.no niet de juiste hoeveelheid sneeuw aan :-( . Op de oostelijke kant van de vidda staat geloof ik nog 2 meter sneeuw weergegeven terwijl het bijna kaal is. Mij is verteld dat het westelijke gedeelte van de vidda nog wel veel sneeuw bevat op dit moment.

Linda
 
Beste Linda,

Met enkele vrienden heb ik een tocht van Finse naar Kinsarvik gepland, o.a. via Harteigen. We vertrekken 25 juli. Qua temp. en sneeuwhoogte hadden we ons gebaseerd op verhalen van anderen die deezelfde tocht gedaan hebben in de vorige jaren. Is er dit jaar meer sneeuw blijven liggen en maakt dit de tocht veel moeilijker, zodat we misschien een alternatieve route moeten nemen?

dank bij voorbaat
 
Herinner me nog heel goed de afwisseling in het weer op de Vidda. Binnen 3 dagen sloeg het weer om van +25 naar sneeuwstorm met zicht van minder dan 10 meter.

Dat was op overigens op de west-vidda begin augustus.

Martijn
 
Is het niet zo dat de sneeuw wat meer in het centrum van de Hardangervidda ligt? Onze bedoeling is namelijk om maar de afstand van 1 hut de vidda in te trekken als je begrijpt wat ik bedoel...
 
Hoi,
Ik wilde alleen maar aangeven dat de weersomstandigheden snel kunnen omslaan en je daar op voorbereid moet zijn. Hier en daar een sneeuwveldje is geen probleem toch?
 
Hoi Arnoud,

Ik ben nog niet op de vidda geweest dit jaar en kan dus niet uit ervaring spreken. Er schijnt aan de westkant veel sneeuw te liggen dit jaar. Zelf ben ik ook wel eens de laatste week van juli en de eerst week van augustus over de westelijke helft getrokken en dat ging prima. Ik zou het er op gokken als ik jou was, aangezien het eind juli is.
Overigens moet je altijd je plannen zo flexibel maken dat je een alternatieve route kunt plannen als je onderweg problemen krijgt.

Groeten,

Linda
 
Vorig jaar de eertse twee weken van september in Noorwegen geweest. Buiten de vidda prachtig weer gehad, en op de vidda helaas veel regen en wind. Het was onze eerste echte bergwandelervaring en we zijn vanaf Finse naar Eidfjord gelopen in 5 dagen. Onderweg veel regen en wind gehad wat de tocht niet makkelijk maakte. Door het slechte weer soms slecht zicht waardoor de route lastig te volgen was. Temperatuur lag tussen de 0 graden s'nachts en 15 graden overdag. Wij hebben deels gekampeerd en deels in hutten overnacht. Als je in Oslo lid word van DNT en een sleutel haalt kun je alle hutten in en dat is wel een aanrader na een paar dagen regen. Boeken is niet nodig het was erg rustig.

Buiten het slechte weer om was het een geweldige tocht en een ervaring die we nooit zullen vergeten.

Succes met voorbereiden en veel plezier
Richard
 
Nee, bergen gedragen zich niet zo symmetrisch. Naar het westen toe is de Vidda hoger, steiler, ruiger.

En ligt er dus meer sneeuw.

gr. Joop
 
En kun je buiten Oslo ook nog een sleutel krijgen van de hutten op de Vidda? We komen namelijk niet in de buurt van Oslo.
 
Rencel,

Bediende hutten hebben (aan het begin van het seizoen) ook sleutels, en je kunt dan ter plekke lid worden van DNT. In september zou ik daar niet op gokken, dan zijn de sleutels vaak op.

Alternatief: probeer het via de Norske Tourist Service in Heemstede, 023 - 5289856. Dat was een paar jaar terug een mogelijkheid om al in Nederland lid te worden / een sleutel te verkrijgen.

gr. Joop
 
De bediende hutten hebben e-mail. Je zou dus thuis al een mailtje kunnen sturen om ze te vragen een sleutel voor je klaar te houden. Waarsschijnlijk kun je de sleutel ook krijgen bij een van de lokale verenigingen. De adressen staan op de DNT-site.

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan