Temperaturen in tenten


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een 1-persoons Birdland Stardrop gekocht. Bij de aankoop vertelde de verkoper dat een tent totaal geen isolerende werking heeft. Had hij gelijk? Ik kan het me als beginnend backpacker maar moeilijk voorstellen dat de tent, door het tegenhouden van de wind, van binnenuit niet isoleert.
Ik ga zelf deze maand (januari) weg dus ik doel meer op gebieden met 'frisse' temperaturen (boven nul).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Isoleert een tent? Ja zeker qua gevoel omdat je uit de wind zit. Verder wordt de tent alleen iets warmer dan de omgeving als de tent bewoond is... Hoe meer bewoning hoe sneller die geringe opwarming gaat. Dus met z'n vieren in een 2-p tentje wordt best wel warm. In je eentje zal je niet snel een deuk in een pakje boter slaan.:)

Veel belangrijker is dat je zelf je warmte vast houdt als je gaat slapen. Dat doe je door een goede isolerende mat. Ik zelf vind het ideaal om een 3/4 selfinflateable te combineren met een EVA wintermat. Een lichte selfinflateable is opzich zelf niet zo'n geweldige isolator. Op de drukplekken lekken ze warmte. Door te combineren met EVA los je dit op en wordt het lig comfort verhoogd Met een reddingsdeken kan je ook nog wat doen (uitleggen over de tent vloer).


Een super comfortridder gaat uiteraard voor de exped downmat.

En uiteraard nog een goede slaapzak.

mvg. Sander
 
Hallo Dirk!
Een tent isoleert altijd wel wat maar niet steeds evenveel. De z.g. "wind-chill factor" ben je er in elk geval mee kwijt. Dan speelt natuurlijk een rol wat voor inhoud de tent heeft. Hoe kleiner het volume, hoe groter de opwarming zal zijn. Verder maakt natuurlijk veel uit wie de tent gaat zitten opwarmen. Zo zal een persoon in shorts en t-shirt veel meer warmte uitstralen dan wanneer dezelfde persoon een donsjas aanheeft of in een goed geisoleerde slaapzak ligt.
Dus de verkoper heeft in zoverre gelijk , dat je 's nachts of overdag in de winter de tent maar weinig met lichaamswarmte zult kunnen opwarmen en dat je zo niet veel van de isolerende werking van het dubbeldaks tentdoek zult merken. Toch schat ik "langs de duim weg" het opwarm-effect in een kleine tent als de Stardrop een mogelijke 2-4 graden. Vraag me niet om dat hard te maken, want dan heb ik nodig: een proefopstelling, veel thermometers, proefpersonen, dataverwerking enz.
En natuurlijk een sponsor die me wat vergoeding geeft voor alle moeite..

Groeten,
Boelo
 
Eigenlijk is het ook best logisch dat als je zelf dik ingepakt bent je een ruimte niet snel zal opwarmen. Dat is de schakel die bij nog ontbrak.

In ieder geval bedankt voor de antwoorden.
 
Over het algemeen is in koude omstandigheden de temp in de tent plm 5 graden hoger dan daarbuiten.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Afgelopen pasen nog in Austerlitz gestaan met een T2 trek XT van Ligthwave.
We hadden een binnen/buiten thermometer mee.
Buitenvoeler lag op de grond een meter van de tent vandaan en de binnenmeter hing in een bagagevakje die aan de binnentent zit.
Buiten was de temp.om 06.00 uur 1 graden en binnen was het 6 graden.
De meeste kou komt van onderaf, dus een goede slaapmat en evt extra isolatie van een reddingsdeken of radiatorfolie met bubbeltjes kan je nachtrust behoorlijk aangenaam maken.
Persoonlijk doe ik altijd tijdens het slapen ook een muts op en slaapsokken aan als de temp. lager is dan 5 graden.

Eric
 
>De meeste kou komt van onderaf...

Even muggenziften: kou komt helemaal nergens vandaan. Het enige dat stroomt is warmte. Hoe kouder de omgeving of de grond waar je op ligt hoe makkelijke jouw warmte WEG kan stromen. Sorry, maar dat moest even.

Eins
 
Kou komt wel degelijk ergens vandaan. Denk maar aan de vloerverwarming die je zomers kunt inzetten om te koelen. Dat heet stralingswarmte oftewel in dit geval koude. De grond is een relatioeve koude bron en je lichaam een relatieve warmte bron. Jij hebt het over convectie, dat is idd een de andere factor. Convectie treedt pas op als er temperatuur vesrchillen zijn en daar heb je straling voor nodig. Er zal een stabiel systeem ontstaan van straling (koude va de grond en warmte van je lichaam) en convectie waardoor er een stabiele binnen temeparatuur ontstaat die iets hoger is dan de omgevingstemperatuur.

Bij een tent met sneeuwflappen zal er minder convectie ontstaan omdat onderin weing koude lucht van buiten aangezogen kan worden. In zo'n tent heb je dus alleen maar last van de stralingskoude versus de stralingswarmte van je lichaam. In een tent zonder sneeuwflappen heb je last van stralingskoude én convectie. De delta T (tussen innen en buiten) zal daarom in een tent met sneeuwflappen hoger zijn dan in een tent zonder. Daarom is het ook zo goed toeven in een iglo...

Nadeel is dat er door het ontbreken van goede convectie meer waterdamp kan opslaan in je binnen milieu (ergo meer condens in je tent. Elk voordeel heb z'n nadeel...
 
Sander, ik moet Eins hier bijtreden: koude bestaat enkel als een subjectief gevoel; straling of convectie van koude bestaat gewoon niet. Sneeuwflappen hebben ook niets te maken met convectie in de tent, die is er wel degelijk zogauw je ergens een temperatuursverschil hebt.
 
Wat ik bedoel te zeggen is dat er in een tent bronnen zijn die onderling verschillende 'continue' temperaturen hebben. Te weten de ondergrond van de tent, de buitenlucht en de bewoner van de tent). Ik geef julie gelijk dat koude en warmte subjectieve termen zijn.
Straling: http://nl.wikipedia.org/wiki/Warmtestraling.

Een bron die een afwijkende temparatuur van zijn omgeving heeft, geeft stralingsenergie af of neemt deze op (afhankelijk van waar het surplus zich bevind)dmv straling. Je kan ook koelen middels straling, anders zou een koelkast ook niet werken hè :-)Vloerverwaming warmt een ruimte ook middels straling en niet middels convectie. Er is immers overal in de ruimte evenveel stijgende warmte waardoor nauwelijks nog convectie kan optreden.

Convectie is een vorm van luchtcirculatie (bekendste toepassing de radiator). Koude lucht wordt als het ware laag aangezogen, vervolgens verwarmd door de bron (straling) waar de warme lucht weer stijgt en koudere c.q. afkoelende lucht (een stuk verder van de warmte bron af) weer naar beneden drukt (tegenstroom principe). Overigens verwamt de straling van de radiator de ruimte niet, de lucht wordt alleen lokaal bij de radiator door straling opgewarmd. Zo ook bij een menslijk lichaam in de tent, die straalt energie af, de lokaal opgewarmde lucht gaat stijgen en afgekoelde lucht daalt weer (convectie) om daar weer opgewarmd te worden middels straling.
Convectie:http://nl.wikipedia.org/wiki/Convectie
radiator:http://nl.wikipedia.org/wiki/Radiator

Sneeuwflappen zorgen er gewoonweg voor dat minder snel koude buitenlucht aangevoerd wordt. Deze koude lucht verdringt namelijk de iet wat warmere afgekoelde lucht die door de convectie naar beneden wordt gedrukt. Ergo je lichaam moet in principe meer koudere lucht opwarmen. De warme lucht ontsnapt namlijk ook nog via de ventilatie openingen. Bij gbrek aan sneeuwflappen gaat dit ontsnappen nog sneller (maar wel betere ventilatie c.q. afvoer van waterdamp die in de warme lucht is opgslagen). Het blijft dan gewoonweg warmer in je tent.
 
Sneeuwflappen zorgen ook voor minder wind in je tent.
Dit speelt op 2 manieren een rol van betekenis: Bij een luchtstroming tussen binnen en buitentent zal er makkelijker warmte worden afgevoerd, rondom winddicht afdekken zal dus zeker invloed hebben.
Daarbij komt dat ook nog eens dat stilstaande lucht een uitstekende isolator is (gezien de omstandigheden dan, vacuum zou beter zijn.)
Door het creeeren van een laag stilstaande lucht tussen buiten en binnentent hou je dus ook meer warmte vast in je binnentent, de werking is gelijk aan die van een thermosfles.

(En voor de mensen die verder willen zoeken in het verhaal van stijgende warmte en dalende koude: de technische term is thermosiphon, dat levert misschien nog interessante data op.)


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
de warmte die uit je lichaam wegstroomt naar de grond heet overigens conductiviteit (warmte transport door materialen). Die is bijzonder lastig als je op slechte isolatoren ligt.
 
Wel heel stil blijven zitten hoor anders blijft die lucht echt niet stil staan ;-) De ouderwetse luchtbed isoleert ook voor geen meter omdat er veel lucht inzit die vrij kan bewegen en ook wordt bewogen door je gewoel. Veel opgeslagen lucht in kleine kamertjes (gesloten celschuim) isoleert daarentegen als een tierelier. Leuk spul dat lucht.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan