tent aan de buitenkant


Status
Niet open voor verdere reacties.
Omdat ik een zooitje maak van de threads ;-) even een nieuwe opgestart: 'hyz' schreef: "Overigens een tent aan de buitenkant hangen, ik snap het voordeel wel, maar dat lijkt me niet gunstig voor de gewichtsverdeling. Maar dat is een hele andere discussie." Bij deze:

Ik heb een Hogan ultralight van Vaude, 1,7 kilo met alles erop en eraan. Stokken te lang om dwars in de rugzak te steken. Ik heb al eens de tent in de rugzak gedaan en de stokken aan de zijkant, maar dat vond ik niet prettig, omdat ik de gesloten (rits) zijvakken vaak gebruik en ook de onderste gazen vakjes met stiek erin hebben hun veelgebruikte doel, en dan zijn die tentstokken hinderlijk.

Dan zou ik de stokken in de lengte in de rugzak kunnen doen en de rest in de breedte. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar dan zit ik er toch weer mee te kijken, dat de tent smorgens nat is. Ik pak em dan liever niet in de rugzak in, ook al zit ie in een waterdichte tas.

Dan zou ik alleen de stokken in de rugzak kunnen doen en de natte delen van de tent aan de buitenkant. Maar dan zit je weer te kijken met slecht weer: hier de binnentent, daar de buitentent, de stokken in de rugzak en oh, waar heb ik de haringen gelaten??

Hoe doen jullie dat dan? Ik zie wel mensen met een matje aan de buitenkant (horizontaal voor t onderste vak) en dat is ook rond de kilo. Ik heb onderin mijn slaapzak, mn poncho en mn reddingsdeken, eventueel mn gamaschen . Daarboven in t bovenste vak mn TaR, en daarboven een beetje kleding, soms pannetje en brander, ehbo/meds/persoonlijke verzorging en dan mn eten. Waterzak tegen mn rug. Gesloten zijvakken allerhande rommel, hoofdlampje, kompas, muts, handschoenen, wcpapier. Onderste vakjes kaart, snacks, klein drinkflesje.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


hmm, wat dat betreft ben ik vrij simpel, past jet nyet in de rugzak dan gaat het nyet mee...

Bij past in de winter in een 75 liter rugzak in het ondervak alles voor het slapen, bovenvak kleding, brander/potten pannen en de complete tennt. Topvak is gereserveerd voor wat technische dingetjes, oder de klep de dromedary. Eten neemt de maat mee. Voor een goede week gaat dat zo prima.

Bas
 
Hoi Anna
Ik stop het liefst alles in mijn rugzak, ook als de tent nat is.
Als het buitendoek aan twee kanten nat is, bv condens en regen, haal ik de binnentent los van de buitentent.
Het buitendoek klop ik wat uit en stop het in een vuilniszak niet te strak. Deze vorm ik(wel stevig proppen) zo dat deze zijn plekje wel vind in het bovenste grote deel van de rugzak. Als de binnentent, met name de ondezijde van de binnentent nat is vouw ik deze zo dat de vieze kant naar buiten wijst. Ook losje gaat deze in een vuilniszak, en ook deze prop ik dan weer stevig in mijn rugzak.
De stokken steek ik vertikaal in de rugzak.

Afhankelijk van de rugzak steek ik deze stokken vertikaal tegen het rugpand, daardoor wordt hij veel stijver, en soms te recht, en anders aan de achterste kant.

Mijn TAR prolite versie laat ik leeg lopen door hem 2x strak op te rollen en vouw hem dan op. Deze zet ik tegen het rugpand in de rugzak.

Heb ik een dikke wintermat bij me op een rol, maak ik hem vertikaal achterop vast. Dan heb ik uit ervaring het minst last van.

Kleren rol ik zo strak mogelijk op en zet ze vertikaal in de rugzak. Dan zijn ze klein, blijven redelijk in vorm, en is overzichtelijk.
Slaapzak, onderin in een vuilniszak direct proppen. Of eerst in compressiezak. Hangt van je rugzak af. Soms zit een de rol van de compressiehoes niet lekker in je rug. Verder blijft er loze ruimte over die je wel weer kunt vullen met bv sokken en ondergoed die je er eerst in doet. Bestek en haringen wil ik nog wel eens in de ruimte aan de rits kant stoppen.

Even alles op je bed gooien, uit proberen en passen.
Succes, laat maar weten of het lukt.
Luc
 
Eh Anna , een reddings deken is om te redden........onderin je rugzak stoppen is nie handig:+


Ik stop slaapzak in foudraal en vuilniszak onderin. Daarop foudraal met reserve en extra kleding die ik niet direct nodig heb. Daarop tegen mijn rug zwaardere spullen zoals eten, waterfles(sen) en meer naar achter b.v pannetje met moken afwas spul,pangreep, gasbranderkop er in. Naast de pan past dan nog gasblikje, bestekzakje. In gaatjes steek ik hier en daar toiletzak,haringen en alles wat een klein plekje nodig heeft en weg te proppen is. Daar boven op komt tegen mijn rug een fleecejac en of jas en regenbroek die ik tijdens het lopen niet nodig heb maar wel bij de hand wil hebben als ik stop. Als er nog ruimte is aan de achter/buitenkant dan komt daar nog iets lichts.

Buitenop aan de zijkant onder de spanriem m'n opgerolde thermarest(dun) in zelfgemaakt foudraal omdat ik hem in de hele breedte oprol.
Aan de andere zijkant de tent ook in zelf gemaakt foudraal (lang)
De stokkengaan daar ook maar appart en onderin dat vakje met stiek gestoken. Wel handig is dan als je de dichtsnoerlusjes van de foudralen ff borg door de klipjes van de aansnoerriemen er door te halen. Ik ben nl. al eens ongemerkt m.n matje verloren omdat ie er onderuit was gezakt.
In het topvak aan de binnenkant zitten mijn papieren en belangrijke spullen. Boven in het topvak zit kompas, hoofdlampje,fluitje, reserve feters, een extra muslibar voor de snelle trek, regenhoes voor rugzak, fleece muts, dunne handschoentjes en andere dingen waar ik "snel" bij moet kunnen. OH ja en die reddings deken en EHBO setje.
Fototoestel aan de gordel in handig hoesje. Als ik stokken mee neem zitten die ook aan de zijkant onder de riemen in het stiekvakje.
Buiten aan de achterkant hangt de was te drogen:+

Belangrijk is om de zwaardere spullen tegen je rug op te stapelen. Je moet zelf ff kijken wat je het lekerste vind dragen maar meestal op halve hoogte van onder van je rug.
 
Hoi Anna,

Ik heb de kleine broer: Hogan Ultralight I. De stokken gaan verticaal in de rugzak, de tent ligt in een plastic zak helemaal bovenop.
Ik heb een gescheiden ondervak waar je via een rits onderin de rugzak bij kan, daar zit mijn slaapzak. In het hoofdvak liggen wat kleren onderop, kookspullen en ander klein grut daar op, de kleren die ik het meest gebruik daar boven op, dan wat zaken als ehbo + hoofdlamp en uiteindelijk de binnen en buitentent. Kompas, GPS, fototoestel zitten in mijn chestpack.
Het enig wat buitenop de tas zit zijn mijn wandelstokken. Een tent buitenop vind ik maar niks, als ik per ongeluk aan een tak blijven haken of zo heb ik misschien wel mijn tent beschadigd...

Groetz,
Dennis
 
>Ik heb de kleine broer: Hogan Ultralight I.

Ik krijg zo'n donkerbruin vermoeden, dat ik die ook heb, maar zeker weten doe ik t niet. Je beschrijving (rugzak past er maar net bij) op deze site doet me dat denken.

>De stokken gaan
>verticaal in de rugzak, de tent ligt in een plastic zak
>helemaal bovenop.

Hmz, ik ga t de volgende keer uitproberen. Maar dan wel in een waterdichte zak. Meestal om water buiten te houden. :)

Mijn rugzak heeft zo'n beetje dezelfde verdeling, ook een van buitenaf te benaderen ondervak. Maar ik mis je slaapmat oid? Waar heb je die? En een chestpack... die ga ik me ook aanschaffen, ik heb ze op een hike gezien bij 'jullie' en vind em toch wel heel handig.

>tent buitenop vind ik maar niks, als ik per ongeluk aan een
>tak blijven haken of zo heb ik misschien wel mijn tent
>beschadigd...

Ik ben er dan ook steeds op berekend, maar een ongeluk zit in een klein hoekje... Overigens vond ik het wel lekker om mijn rugzak niet stampvol te hebben zitten, doordat ik dus iets op de buitenkant draag. Maar zal het dan toch eens gaan uitproberen - alles erin.
 
>Ik stop het liefst alles in mijn rugzak, ook als de tent nat
>is.

Het lijkt meestal zo gedaan te worden ja. Alles erin.

>Mijn TAR prolite versie laat ik leeg lopen door hem 2x strak
>op te rollen en vouw hem dan op. Deze zet ik tegen het rugpand
>in de rugzak.

Die heb ik opgerold horizontaal onderin mijn grote vak.

>Kleren rol ik zo strak mogelijk op en zet ze vertikaal in de
>rugzak. Dan zijn ze klein, blijven redelijk in vorm, en is
>overzichtelijk.

Kleding frommel ik zo in vorm allemaal bij elkaar in een dun zakje, dat het past in een loze ruimte.

>Slaapzak, onderin in een vuilniszak direct proppen. Of eerst
>in compressiezak. Hangt van je rugzak af.

Ik heb zo'n kanozak die je dichtrolt. Kun je ook wat kleiner maken.

>Bestek en haringen wil ik
>nog wel eens in de ruimte aan de rits kant stoppen.

Iki heb ze t liefst allemaal bij elkaar, wat tent betreft, maar zoniet, dan hou ik voor de haringen een vaste plek ergens in een zijvakje oid, want je zult net zien dat het hoost en ik dat kleine zakje niet kan opdiepen in 2 tellen onderuit de rugzak. :)

>Even alles op je bed gooien, uit proberen en passen.

Op de één of andere manier heb ik toch altijd meer bij me als ik werkelijk een paar dagen wegga. Vooral omdat ik dan niet zo nauw kijk wat eten betreft.

Nu ga ik dadelijk 10 dagen weg voor t eerst met rugzak en ik denk dat ik dan wel wat zakken droogvoer meeneem en veel fruitkeks (ik vind die hartkeks niet te pruimen) meeneem, maar minder eten dan anders, omdat ik nu gewoon dagelijks of tweedagelijks een dorpje aandoe en daar insla.

Dus met t passen komt het bij het testpassen nooit zo uit als met het werkelijk volstouwen. :)
 
>Eh Anna , een reddings deken is om te redden........onderin
>je rugzak stoppen is nie handig:+

Grin, ik heb een rits in het onderste deel van de rugzak, dus kan em van buiten benaderen. Sneller dan het hoofdvak zelfs, want daar zitten nog rijgtouwtjes voor. ;-)

>een fleecejac en of jas en regenbroek die ik tijdens het lopen
>niet nodig heb maar wel bij de hand wil hebben als ik stop.

Oh, een fleecetrui of een jasje hangt buitenop de rugzak, onder de klep, zodat ik het aan kan trekken als ik even rust zonder de rugzak te hoeven openen.

>Als er nog ruimte is aan de achter/buitenkant dan komt daar
>nog iets lichts.

Je pakt heel efficiënt in. Ik ben meer aan het pakken zodat t past. Probeer wel de zwaardere spullen niet in mijn nek te leggen enzo, maar zoals jij het beschrijft lukte het me nog niet.

>Buitenop aan de zijkant onder de spanriem m'n opgerolde
>thermarest(dun) in zelfgemaakt foudraal omdat ik hem in de
>hele breedte oprol.
>Aan de andere zijkant de tent ook in zelf gemaakt foudraal
>(lang)

Je gebruikt je topvak voor de dingen die ik in de zijvakken frommel. Als ik mijn topvak voldoe, verveelt ie tegen mijn achterhoofd aan. Daarin - binnenin heb ik mijn telefoon en mijn pasjes, een papiertje met noodnummers en wellicht nog iets duns/lichts en aan de buitenkant zelden iets. Alleen als het af en aan buiig is heb ik er mijn poncho inzitten, die kan ik erin en eruit doen zonder de rugzak af te doen.

>Fototoestel aan de gordel in handig hoesje.

Die bungelt nu nog aan mijn armlus van de rugzak, tegen de borst, maar als ik later groot ben en een chestpack heb, gaatie daarin.

>Buiten aan de achterkant hangt de was te drogen:+

Daar ben ik nou altijd huiverig voor om dat kwijt te raken. Ik heb van die stieken met haakjes (spin?) in het klein en gebruik die als waslijn achterop de rugzak, maar durf het niet zo goed aan met spullen zonder een lusje waardoorheen ik het kan halen.

Ook jij weer bedankt, ik ga van (mijn) gewoontes een beetje afwijken en zien of het anders efficiënter kan.
 
>hmm, wat dat betreft ben ik vrij simpel, past jet nyet in de
>rugzak dan gaat het nyet mee...

Ik heb nog niet de rugzak helemaal vol hoeven stouwen. tenminste, dat deed ik in het begin wel en liep me een breuk, maar inmiddels hoeft dat niet meer. En het bevalt me eigenlijk wel. Ik denk dat ik alles wel in de rugzak zou kunnen krijgen zoals t nu gaat, maar dan is het inderdaad strak en vol ingepakt.

>Eten neemt de maat mee. Voor een goede week gaat dat zo prima.

Ik sleur altijd alles in mijn uppie mee. Het schijnt toch behoorlijk verschil te maken (ookal dacht ik dat dat wel meeviel) als je getweeën gaat.
 
Hallo Anna!
Als ik het voorgaande lees , zie ik dat je je rugzak best verstandig en wat belangrijker is - uitgebalanceerd- inpakt. Dit in tegenstelling tot sommige hikers die een iets te grote rugzak nemen om die vervolgens als een soort vrije stortplaats/plunjebaal te gebruiken. Dat zoiets niet echt lekker draagt, zal wel duidelijk zijn.
Overigens is er geen reden waarom je niet een natte tent zou inpakken in de rugzak! Kan je hem in een droge pauze evt. te drogen leggen/hangen. Met die opmerking over tweepersoons zie ik opeens die twee Deense dames op de Kungsleden met hun Ortlieb Koeriertassen (35l) voor me : licht, waterdicht en pijlsnel lopend... En alles kon dus blijkbaar in de rugzak!
Groeten,
Boelo
 
Leuk om te lezen hoe iedereen zijn rugzak inpakt maar een belangrijk gegeven mis ik nog even.
De reden waarom ik dus graag alles in mijn rugzak wil hebben is, dat ik dan wat veiliger door de bergen ga. Niets dat uitsteekt en mij, bij een evt wat risicovollere passage uit mijn evenwicht kan brengen met alle gevolgen van dien. Kan anders soms wel eens een beetje auwa doen.
Ook door de bosen en velden is het altijd minder omdat je dan nogwel eens aan prikkeldraad oid kunt blijven hangen. Krijgt mijn tent/slaapmatje ook extra onnodige ventilatie openingen van dus ook maar liever niet.
Ten derde, ben ik geen kerstboom dus als het even kan, alles erin.

D'Oude Vos.
(Behalve mijn wandelstokken, sneeuwschoenen en aanverwant materiaal wat er niet in past.Zo, nu een Vosje).
 
>Maar ik mis je slaapmat oid? Waar heb je die?

Ah, ik heb mijn slaapmat (hetzij een dunne Thermarest, hetzij mijn nogal zware Exped Down) in vieren gevouwen (dus 1x in de lengte en 1x in de breedte) plat tegen het rugpand van de rugzak aan....In de rugzak dus.

Groetz,
Dennis
 
>Overigens is er geen reden waarom je niet een natte tent zou
>inpakken in de rugzak! Kan je hem in een droge pauze evt. te
>drogen leggen/hangen.

Ik heb 1x een klamme toestand gehad in mn rugzak en dat wil ik liever niet weer. Maar zo'n kanozak zou t binnen moeten houden, zoals ie t ook buiten houdt.
 
>Ook door de bosen en velden is het altijd minder omdat je dan
>nogwel eens aan prikkeldraad oid kunt blijven hangen.

Eh ja, het is wel t breedste punt van mijn rugzak, mn overdwars vastgezette tentje... Ik ga vast spijt krijgen als t mis is gegaan en mezelf dan vervloeken dat ik niet gewoon alles in de rugzak deed. Ik ga het dus proberen.
 
Mijn tent gaat in het onderste vak, in een waterdichte zak. De buitentent eerst in die zak en de binnentent in een plastic zak er bovenop (in de waterdichte zak dus). Dit hoeft niet heel erg gecomprimeerd te worden want het vult het onderste vak mooi. Dan kan ik als de tent opgezet moet worden de rest in de rugzak laten (handig als het regent). Bij slecht weer doe ik vaak de stokken ook aan de buitenkant (zijkant), dat is wat sneller.

Voor de gewichtsverdeling is het wellicht beter de tent iets hoger in de rugzak te doen, maar dit is handiger bij het uitpakken.

Voor het proppen van de tent is het prettig de stokken en haringen apart te verpakken.

grtz
Henk
 
>Eh ja, het is wel t breedste punt van mijn rugzak, mn
>overdwars vastgezette tentje... Ik ga vast spijt krijgen als t
>mis is gegaan en mezelf dan vervloeken dat ik niet gewoon
>alles in de rugzak deed. Ik ga het dus proberen.

Nou, het resultaat: ik ben om. Ik heb een heel andere indeling in mijn rugzak, alles gaat er verticaal in ipv horizontaal. Oók mijn tent. En om de één of andere reden neem ik wéér minder mee. Waarschijnlijk omdat ik dacht, dat ik nu minder mee kòn nemen, omdat de tent in de rugzak ging, maar ik heb nog steeds ruimte over. Dat gaat straks allemaal gevuld worden met fruitkeks en poeiermaaltijden. Hikingsiters: bedankt. ;-)
 
>Ah, ik heb mijn slaapmat (hetzij een dunne Thermarest, hetzij
>mijn nogal zware Exped Down) in vieren gevouwen (dus 1x in de
>lengte en 1x in de breedte) plat tegen het rugpand van de
>rugzak aan....In de rugzak dus.

Hmmm, doen meer mensen dat? Dat heb ik nog nooit geprobeerd, bespaart het je ruimte of vormt het een frame in een minder zware zak of wat is je reden?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>
>>Buiten aan de achterkant hangt de was te drogen:+
>
>Daar ben ik nou altijd huiverig voor om dat kwijt te raken. Ik
>heb van die stieken met haakjes (spin?) in het klein en
>gebruik die als waslijn achterop de rugzak, maar durf het niet
>zo goed aan met spullen zonder een lusje waardoorheen ik het
>kan halen.

I knoop ondertruitjes altijd met een mouw door een lus of een spanband heen. Dat houdt wel. Sokken gaan achter hele strakke riempjes. Onderbroeken rijg ik door hun eigen pijp heen. Dat is tot nu toe ook nog altijd goed gegaan.

Linda
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan