Tent in relatie tot het weer (wind) > campingkeuze IJsland


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Graag wil ik jullie het volgende voorhouden.
Wij (pa, ma, kids van 7 en 8) willen met de tent naar IJsland voor een tocht via de ringweg van drie weken (in juli).
We hebben daarvoor een polyester tunneltent van Bardani (geen topper, ik weet het...) gekocht. Deze is 1.80 meter op het hoogste punt. Dat hebben we gedaan vanwege het "leefcomfort", zowel voor onszelf als voor de kinderen. Nadeel van deze tenthoogte is de nagenoeg altijd aanwezige fikse wind op IJsland; een tent van 1.40 m. vangt nu eenmaal minder wind. Natuurlijk, goed je scheerlijnen spannen, maar toch...
Wij zijn nu op zoek naar een zeven of acht campings, verdeeld over de gehele ringweg, die beschutting bieden in de vorm van bijvoorbeeld hagen of struiken (of een gebouw of wat dan ook), zodat we de tent toch enigszins beschut kunnen opstellen.
Welke (ervaren) IJslandgangers/kenners kunnen ons helpen aan namen van IJslandse campings waar we die beschutting zullen aantreffen ?

Alvast dank,
Rens.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Rens,

Van wat ik me tijdens de vakantie in IJsland kan herinneren kun je het wel vergeten om een camping te vinden waar de struiken/hagen hoog genoeg zijn om je bescherming te beiden. Je zult dus op zoek moeten naar een toiletgbouw of schutting waar je de tent naast kan zetten. Of een betere tent huren (kopen zou ik niet doen voor één vakantie), want je neemt nog al een risico met de kids anders :)

Raymond
 
Raymond, Bardani is dan mogelijk geen topkwaliteit, maar windkracht 6 moet ie wel kunnen hebben. 't Is geen tentje van 89 euro...
Wij willen gewoon eventuele (!) tentschade voor zijn (om er zodoende drie weken mee te kunnen doen...), en daarom wat beschutte campings aanhouden. Mochten we ergens aankomen om te overnachten waar het weer op dat moment heel slecht is, dan kunnen we altijd nog wel een nacht in een slaapzakaccommodatie (hut) of desnoods in de auto doorbrengen.
Maar, er zullen vast wel campings zijn die wat beschutting bieden. Daarbij is het niet zo dat we van plan zijn dagelijks door te reizen en ons daardoor afhankelijker zouden maken van de inrichting van de camping die je dan aantreft; we kunnen ook een "basiskamp" uitzoeken, van waaruit we gedurende een dag of drie bezienswaardigheden in de omgeving van die camping bezoeken.
 
Hoi Rens,

2x geweest nu met de tent. De eerste keer met een B-tentje en daar hebben we veel problemen mee gehad (ondanks dat ie maar 1.30 meter hoog is). Azimut koepeltje, we kregen hem niet eens opgezet door de wind......
2e Keer met de TNF MNT24, waar andere tentje platgingen, lagen mijn pa en ik heerlijk te tukken zonder enige problemen.

Met de Azimut waren wij eigenlijk elke nacht weer spastisch op zoek naar een beschut plekje. Met de TNF maakte het niks uit, zet maar neer dat ding, blijft toch wel staan. Dat laatste was toch wel iets relaxter ;)

Qua camping kun je in Reykjavik pal naast de bomen staan.
Ook de camping in Sellfoss is redelijk beschut door bomen.
En idem de camping bij Skaftafell.
Maarrrrr..... het is juli als je gaat en iedereen zoekt dat ene beschutte plekje.......... Beide keren dat ik er was waren deze plekjes allemaal bezet. En dan was ik niet eens belachelijk laat ofzo ;)

Dus om een lang verhaal kort te maken: windvaste tent is een must op IJsland.

Veel plezier daar, je gaat echt een superland bekijken!
Petra
 
Petra, (ook) bedankt voor je reactie.
We gaan het sowieso met de Bardani-tent proberen. Kijken hoever we komen.... (desnoods dus eens nacht in auto of hut slapen).
En ja, je tent moeten opzetten als het flink waait...dat zal met de meeste duurdere tenten ook wel wat inspanning kosten ?

Als 't goed is, waait het meestal het sterkst vanuit het zuidwesten, daar waar jij drie campings noemt met redelijke beschutting. De kans op een vrije, wat beschutte plek is misschien wat groter als je je aankomst- en vertrekschema wat aanpast ? Bijvoorbeeld 's morgens vroeg vertrekken, éérst naar de volgende camping rijden en daarna de rest van die dag en evt. volgende dag e.e.a. bezoeken ? Op die manier wellicht iets meer kans op goede plek dan wanneer je pas op 17.00 uur op een camping arriveert ?
Behalve Reykjavik, Skaftafell en Selfoss zitten we trouwens nog te denken aan stops in de buurt van Höfn, Borgarnes/Thingvellir, Blonduos, Akureyri, Husavik en Egilsstadir.
 
Hoi Rens,

In mijn ogen ben je iets teveel met (rand)voorwaarden bezig om een zeer belangrijk onderdeel (huisvesting) zeker te stellen. Iets wat je gewoon niet gaat lukken omdat er teveel mitsen, maren en onzekerheden in zitten. Ik kan me vergissen, maar volgens mij wandelt het niet lekker als je achtervolgt wordt door het knagende gevoel of je tent er nog wel staat als je terug komt van je tripje, elke keer als er een buitje valt en de wind toeneemt.;-)

Wellicht verstandig om de keuze van de tent toch te heroverwegen. Huren kan in Reykjavik, adres heb ik nog wel ergens voor je indien gewenst. Indien je de zekerheid hebt van een goede tent, kun je met de echte vakantievoorpret beginnen.

groet,
Richard
 
>En ja, je tent moeten opzetten als het flink waait...dat zal
>met de meeste duurdere tenten ook wel wat inspanning kosten ?

Nope, valt reuze mee, zelfs met windkracht 8-9 goed te doen. Wel alles goed vasthouden natuurlijk ;)

> De kans op een vrije, wat beschutte plek is
>misschien wat groter als je je aankomst- en vertrekschema wat
>aanpast ? Bijvoorbeeld 's morgens vroeg vertrekken, éérst naar
>de volgende camping rijden en daarna de rest van die dag en
>evt. volgende dag e.e.a. bezoeken ? Op die manier wellicht
>iets meer kans op goede plek dan wanneer je pas op 17.00 uur
>op een camping arriveert ?

Nope, de goeie plekken worden veelal bezet door van die grote tenten die daar een basiskampje voor meerdere dagen hebben opgezet, omdat ze verder in IJsland niet zo goed de tent kunnen opzetten :p :p
En nope, is geen grapje..... Vooral Skaftafell is erg populair bij de IJslanders op deze manier (en daar heb je dat beschutte plekje nou juist zo hard nodig helaas)
Maar tuurlijk gaan ook die tenten gaan ook wel weer es weg en dan heb je mazzel. Met het schema wat je aangeeft is die kans in ieder geval al ietsiepietsie groter. De Skaftafellcamping na het weekend plannen is er nog zo een.

Veel plezier daar!
Petra
 
Richard, dank voor je reactie.
Ik begrijp je verhaal, maar volgens mij valt het met die randvoorwaarden wel mee. Het heeft er meer mee te maken dat -in het algemeen gesproken- een goede voorbereiding en oriëntatie veel onverwachtse zaken tijdens je vakantie kan voorkomen.
En ik zie het nog niet 1-2-3 gebeuren dat onze tent het zomaar zal begeven. Mochten er wegens slechte weersomstandigheden problemen op een camping ontstaan, dan verwacht ik zomaar dat we dan daarmee de enigen niet zullen zijn.
Goed afspannen is i.i.g. al een belangrijk punt. Een beschutte plek is punt twee, maar da's dus maar afwachten.

Petra, Skaftafell zullen we bereiken op maandag of dinsdag. Als dat dan ook nog eens 's ochtends is, wie weet.

Het opzetgemak van een tent zal waarschijnlijk niet zozeer een kwestie van aanschafprijs zijn, maar eerder wat voor sóórt tent het is (koepel, tunnel, enz.) ? En bovendien, als je met z'n tweeën bent, scheelt dat een hoop...

Ik vraag mij trouwens nog af of op IJsland op sommige campings de auto naast de tent gezet mag worden, of dat er (bijna) altijd sprake is van een afgescheiden parkeergedeelte.
 
>Ik vraag mij trouwens nog af of op IJsland op sommige campings
>de auto naast de tent gezet mag worden, of dat er (bijna)
>altijd sprake is van een afgescheiden parkeergedeelte.

Verschilt heel erg. Skaftafell, Skogar en Sellfoss mag ie erbij bijvoorbeeld. Reykjavik, Myvatn, Landmannalaugar, Hofn weer niet. Akureyri en Husavik ook niet dacht ik.

Tipje: zoek in elk plaatsje savonds de hotpot op, heel relaxed. De douches op de camping zijn vaak duurder of net zo duur als de entree van de betreffende 'zwembaden' en daar kun je dus douchen zo lang je wilt en ook nog es in de hotpot relaxen!
Akureyri heeft wat mij betreft het beste zwembad (6 hotpots!), de rest verschilt van een leuke plaatselijke jacuzi tot een zwembad met 1-3 jacuzzi's.

Have fun!
Petra
 
Hmmm, windkracht 6. Ik kan me niet herinneren dat ik in de 3 weken dat ik in IJsland was wel eens zo weinig wind heb gehad...
De camping(s) in Reykjahlid hebben redelijk wat beschutting bij zuiden wind, maar niet bij noordenwind (komt-ie over het meer). In Egilsstadir heb je wat haagjes waar je wat beschutting van hebt, in Keflavik,Hofsos en Saudárkrokur kan je achter het toiletgebouw gaan staan. Varmahlid, Dahl, Geysir en Hveravellir zijn zo kaal als het maar kan...

Groetz,
Dennis
 
Richard, mijn reactie op jouw bijdrage staat vreemd genoeg hierboven. Waarschijnlijk op verkeerde plaats 'geklikt'...

Het is zo dat de kwaliteit van onze tent de zwakste schakel zal zijn, vandaar onze poging om enigszins beschutte campings te zoeken.
Maar dat is dan ook onze enige randvoorwaarde.
Als we er uiteindelijk in slagen zo'n 6 tot 8 campings met beschutting te vinden, verdeeld over de ringweg (en daar ook op de goede plekken kunnen staan natuurlijk...), dan zou dat een belangrijk "winst"punt zijn. En anders, zoals eerder geschreven, eens een nacht in de auto of in een hut.
 
Dat is helder. Naast wat geluk:p wens ik je ook veel plezier. Het is een erg mooi en bizar land.

Ga je overigens altijd op een camping staan of wordt er ook ge-wildkampeerd?

groet,
Richard
 
Ik zou er zelf niet veel problemen mee hebben, maar mijn vrouw ziet wildkamperen niet zo zitten.... Dus, als het niet hoeft, zal het daar waarschijnlijk niet van komen.
En geluk, ja, gezien de weersomstandigheden zullen we dat wel nodig hebben...:)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan