tent : lekkage of condens?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter enrique
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
E

enrique

Guest
Ik heb ongeveer 2 maanden geleden een tent (Ogre Thumb) van het merk Ramble gekocht. Dit weekend heb ik het voor de eerste maal in gebruik genomen en wat blijkt; na de 2e dag 's morgens en na een regennacht, zag ik dat op de binnentent verschillende druppels lagen, waaronder één druppel van 2,5 cm op 1 cm, wat volgens mij toch geen condens kan zijn? Weten jullie of dit een normale verschijning is, omdat ik binnenkort naar Schotland ga met deze tent en dat het daar dagelijks regent, maak ik me zorgen of deze tent wel waterdicht is, dat deze tent eventuele fabrieksfouten bevat?

Dank bij voorbaat
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

kan best condens zijn. was het die nacht vrij windstil en een (relatief) groot temperatuurverschil (en een vochtige grond) kan dat best. (volgens mij was dat afgelopen weekend inderdaad zo namelijk).
door vouwtjes/plooien in je buitentent heeft condens de neiging om op maar een paar plaatsen naar beneden te vallen, je buitentent voldoende strak opzeten kan helpen.
En anders zou ik zeggen zet met het huidige weer de buitentent eens op :-) als het echt lekkage is zul je dat snel genoeg ontdekken.
 
Als de buitentent nat is ventileert hij minder goed, zodat condens niet goed kan ontsnappen als je niet genoeg ventileert.
Let wel dat een mens ongeveer een halve liter vocht verliest tijdens de slaap, dus condens zou mij niet verbazen.
Je zou het eens in de winkel kunnen vragen waar je de tent hebt gekocht.
 
Oke, een lichtelijke uitleg over condens ook dank aan info die ik van Jurgen kreeg.
Overdag is de lucht warm en kan veel waterdamp bevatten.
'S nachts koelt de lucht af en is deze gauw verzadigt.
Daardoor slaat de waterdamp al gauw neer in de vorm van dauwdruppeltje en krijg je overal water op.
Ook de mens verliest een hoop water 's nachts inde vorm van zweet maar ook via de ademhaling, en die is meestal wel groter dan via de huid zelf. Dat slaat ook neer.
Sta je nu op een mooi grasveldje dan ademt het gras zelf ook en produceert daarbij waterdamp die weer beslaat.
Dit alles beslaat ook aan de binnenkant van de buitentent omdat het temperatuursverschil aardig groot is omdat je er in ligt.
Op een gegeven moment hangt er zoveel water aan, dat het gewoon spontaan van het doek naar beneden valt (daar waar het doek meestal horizontaal is en komt het op de binnentent terecht. Dat verklaart dan ook dat het van zulke grote druppels zijn.

Tijdens de tarphike was er ventilatie genoeg, en dat is duidelijk te zien op de foto's die in het fotoalbum staan.
Ook hier hadden we duidelijke vorming van condens aan de binnenkant van het doek. Die kwam ook op de slaapzakken terecht maar vormde eigenlijk geen probleem voor de isolatie waarde van de slaapzakken.

Misschien begrijpen jullie nu een beetje dat condens vorming aan de binnenkant van de buitentent, niet de oorzaak is van slechte ventilatie maar een natuurlijk verschijnsel wat zo te verklaren is.

Groetjes met stapjes en voetjes.

Peter.
 
Quote:
Misschien begrijpen jullie nu een beetje dat condens vorming aan de binnenkant van de buitentent, niet de oorzaak is van slechte ventilatie maar een natuurlijk verschijnsel wat zo te verklaren is.

Mee eens, maar goede ventilatie voorkomt wel een boel condensatie, simpel omdat de bewegende lucht een drogende werking heeft en omdat je geen ophoping van vochtige lucht krijgt.
Als ik het goed heb was t nagenoeg windstil afgelopen nacht, hier in ieder geval wel. Dat verklaard ook een boel.


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Daar heb je ook gelijk in.
We hadden een beschutte plek met zo goed als geen wind.
Meer wind betekend ook minder condens.
Grotere hoogte trouwens ook.
Boven de 200o meter heb je duidelijk minder last van condens.

Peter.
 
Wat ook enig verschil kan maken is gebruik maken van een grondzeil die ook de luifel afdekt. Scheelt optrekken van vocht uit de bodem. Tent blijft toch een broeikasje hoe je het ook went of keert.

Groeten
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan