Tent & slaapzak


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hey,

Mijn vriendin en ik zijn op zoek naar een nieuwe tent om te gaan trekken in landen zoals: canada/noorwegen/ijsland/...
Dit zal normaal in de zomer/herfst zijn en wel in bergachtig gebied. Maar toch zou ik een tent willen die tegen een zeker hoeveelheid sneeuwval kan weerstaan. Je weet maar nooit dat we ooit korter bij de winter willen gaan. Het budget ligt op 400-500€.

Nu zoeken we ook een nieuwe slaapzak. Aangezien we helemaal niet thuis zijn op dit gebied (enkele korte trekkingen in benelux gedaan) is alle informatie zeer welkom!

Bedankt op het voorhand.
Koen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Dag Koen,
Ik heb de terra nova solar 2, heel windvast, bestand tegen zeer zware buien, ruimte om te koken, ventilatieopening op de juiste plek, mooi fijn muskietengaas etc Een echte kwaliteitstent. Ik denk dat die tent wel aan jouw eisen voldoet. Op de site van terra nova staat alle informatie Ook op de materialenbespreking hier positief nieuws over deze tent. Hij kan ook sneeuw aan. Hij heeft wel wat meer haringen nodig dan echte bergtenten De nieuwe versie weegt maar 2100 gram inclusief zak e.d. Je kunt ook kiezen voor de voyager van terra nova, die minder haringen nodig heeft, maar ook wat minder kookruimte heeft . Hij is niet zo erg duur. Adviesprijs 450 euro, maar ik heb hem via de internetshop van wagenborg in Groningen voor 360 euro+ 5 euro voor transportkosten naar Groningen. Als je de tent daar ophaalt blijft het bij 365 euro, als je hem laat opsturen komt er geloof ik 7 euro bij
adres waterborg: http://www.waterborg.nl/index_buitensport/index.htm
Wat betreft slaapzakken:Het is waarschijnlijk beter om niet 2 precies dezelfde slaapzakken te nemen Vrouwen hebben warmere slaapzakken nodig dan mannen Ik heb nu een echte vrouwenslaapzak van Marmot met veel dons en ben daar heel gelukkig mee. Van die slaapzak is ook wel een mannenversie (type:never summer) en als je dan een met de rits links en de ander met de rits rechts neemt kunnen ze nog wel aan elkaar geritst. Op deze site wordt verder heel veel over slaapzakken gepraat, de moeite waard om eens na te lezen
Groeten
Jannie te Linde
 
Bedankt! Die site is echt wel heel goedkoop!

Ik heb nu enkele tenten op oog. Kunnen mensen die ervaringen hebben met deze tenten eventueel hun commentaar geven?

Terra nova - Mountain gemini
- voyager super light
- Solar 2
MSR - Fury
 
Dag Koen,
Ja de tenten via hun internetshop zijn voordelig en je hebt de normale service via hun winkel. Maar ze verkopen volgens mij niet alle types via de internetshop. Je kan ze natuurlijk gewoon bellen en vragen of je de voyager of de moutain gemini ook met 20 procent korting kan krijgen. Mij bevalt de Solar 2 uitstekend. Lekker licht en kan veel hebben. Het enige is dat je 15 ( tianium)haringen in de grond moet steken, maar dat valt voor niet al te extreem gebruik toch wel mee? De nieuwe versie is echt superlicht, 2100 gram
Groeten
Jannie te Linde
 
In de praktijk komen hedendaags veel Terra-Nova-tenten terug van klanten bij de winkels. Dit betreft tenten van de direct voorgaande jaren.
Aangezien er veel andere kwaliteitsmerken zijn, zou ik gewoon bij een winkel binnenstappen en vragen naar een tent die je zoekt. Ze moeten je dan wel kunnen vertellen welke modellen die hun voeren voor jou van toepassing zijn.
Als er iets bij zit wat je aantrekt, kun je 'm eens opzetten met de verkoper, zodat je ook weet hoe dat in z'n werk gaat.
Zo niet, dan kijk je eens bij een andere winkel.
Veel winkels hebben nog showmodellen die enkele keren opgezet hebben gestaan bij een tentenshow, waar dus niet mee gekampeerd is. Deze gaan vaak met korting de deur uit. Wellicht dat daar ook wat voor je bij zit.
Eerst bellen naar winkels kan dus lonen.
Betrek bij je zoektocht ook of je zelf een floorprotector wilt maken, of een kant-en-klare wilt aanschaffen. In het laatste geval moet je kijken of er voor de beoogde kandidaat een floorprotector leverbaar is.

Enkele modellen tenten die zo in me opkomen zijn de Genius 23 van Haglöfs, de Odyssee van VAUDE, enkele modellen van Mountain Hardwear, enkele modellen van Lightwave (relatief nieuw, maar hele mooie tenten).

Succes!
 
Heb jij of heeft iemand anders toevallig ervaring met lightwave? Ik had ook mijn oog laten vallen op:
lightwave G1 ultra

Maar ik heb mij laten vertellen dat die niet tegen sneeuw kan. Zijn er hier modellen die daar beter tegen bestend zijn of valt dit bij dit model mee?
 
Hi Lucky,
om nog even op een eerdere mail terug te komen:
Volgens informatie van Lightwave zelf is die "geknikte nok"
constructie van de Lightwave tenten speciaal ontworpen om wel
een (zekere) hoeveelheid sneeuw aan te kunnen!

Regards, Voyageur.
 
Goedemorgen,

De "knik" in de voorste boogstok is allereerst bedoeld om de spanning op de stok te verminderen. Dat dit een gunstig effect heeft bij een hogere druk door bv. sneeuw is een prettige bijkomstigheid.
De G modellen (Ultra en Trek) hebben net als de Terra Nova Voyageur een relatief "plat" dak waar je bij (veel) natte sneeuw toch de tent even uit zult moeten.
Volgens mij wil Koen geen pure wintertent maar mocht dit toch het geval zijn of wil je er op voorbereid zijn dan is het geodetische type bij voorkeur het type wat je zoekt.

Even een reaktie op het terugkomen van Terra Nova tenten bij de winkel(s). Nu ben ik zelf werkzaam bij een buitensportwinkel waar we nu zo'n 3 jaar TN tenten verkopen maar ik kan niet bevestigen dat we tenten retour krijgen vanwege problemen met doek en/of grondzeil.
Klachten zijn er wel over de vrije dunne haringen die bij de lichtgewichtmodellen worden geleverd. En de gele kunststofhoesjes aan het eind van de carbonstokjes is een punt van discussie (Laser, Laserlight, Laserlarge) (slijtage) Deze kunnen beter.

Daarnaast ben ikzelf in het bezit van een Quasar die onder de meest bizarre (winter) omstandigheden heb gebruik en ik moet zeggen dat dit de beste tent is die ik ooit heb gehad. Maar dit terzijde.

Groeten

Rene
 
Welke tent was dat precies?
Was het een 'V&D geval' of een '4-seizoenen tent'?

Ik hik er zelf een beetje tegenaan omdat ik dezelfde eisen stel aan koen, maar ik wil per sé eerst de buitentent op kunnen zetten en dan de binnentent.

Ik vond laatst namelijk een site van een Fin die 3 maanden winterexpeditie in Lapland in z'n Fjällräven Akka had gecampeerd, zonder noemenswaardige problemen... (Als ik de site terugvind zal ik deze posten.)
Bovendien, waarom worden de Helsport/Hilleberg/Fjällräven tunneltenten dan toch '4-seizoenentent' worden genoemd?

Ik overweeg toch voor een Fjällräven Skule te gaan.
Een 4-seizoenentent van 2.5kg waarvan je eerst de buitentent op kan zetten, voor slechts 320 Euro.
De Wechsel Polaris voldoet ook aan deze eisen (incl <400 euro) maar is in feite ook een 'tunnel'.
Morjens,
Jelle
 
Een Skule (met de 1-punts voorkant) heeft een wat kleine ingang om sneeuwvrij naar binnen en buiten te kunnen. Een Akka is wat dat aangaat beter sneeuw-geschikt. Als je sneeuw in je tent hebt en die smelt, voel je namelijk nattigheid;-).
Dat wil je niet, kunststof of donzen slaapzak maakt dan niet meer uit.

Een tent-die-in-de-sneeuw kan staan én die voldoende bescherming/ventilatie biedt voor ook de lente, zomer en herfst, noemt men een "4-seizoenentent".

Een "wintertent" kan ook een lekkere lading sneeuw goed aan zonder 's nachts elk uur je bedje uit te hoeven om te scheppen.
Meestal hebben deze een ruime ingang tegen de sneeuw en sneeuwflappen tegen de wind. Niet altijd zijn deze tenten prettig in de zomer, i.v.m. condens/mindere ventilatie.
 
Ik heb zelf een Wechsel White Nites, volgens de brochure ook een 4-seizoenentent, maar een tunnel. Enja als het hard sneeuwt durf ik daar niet in te slapen. Is het niet zo dat een tent die laag sneeuw kan verdragen, een 5 -seizoenen tent wordt genoemd?
 
Als 'ie in de zomer niet natter wordt van condens dan van de regen, dan zou je dat zo ook kunnen noemen inderdaad...
Geef het beestje maar een naampje;):
- 5-seizoenentent
- wintertent
- expeditietent
 
Bedankt iedereen voor de informatie! Ik kan nu wel verder denk ik. Misschien 1 laatste vraagje. Heeft er iemand ervaring met een MSR - Fury (en dan vooral in gebieden waar toch sneeuw valt).
Groeten,
Koen
 
Ik heb de Fjällräven Skule inmiddels in het echt gezien en dat viel me vies tegen. Zowel de constructie, maar ook zeker qua ruimtelijkheid.

De Hagflöfs Genius 23 was m'n eerste keus, maar ik vond hem wat aan de dure kant. Echter na de tent met vele andere modellen in het echt te hebben vergeleken had ik het er graag voor over.
Bovendien zit er al een footprint bij, waar je normaal flink extra voor moet betalen. Verder vind ik de tent veel ruimtelijker dan je van plaatjes zou verwachten.

Al mijn wensen zijn nu vervuld:
- sneeuw- en stormvast
- geschikt voor persoon van 1.98 m.
- mogelijkheid om eerst buitentent op te zetten.
- zelfdragende constructie
- kleur die geschikt is voor wildkamperen (groen)
- ruimte voor 2 rugzakken in het voorportaal
... dit alles weegt voor mij 10x zwaarder dan die extra kilo die het weegt. (totaal 3.6 kg)

ik: :)
 
koen,

ik heb een 1 week gebruikte, in zeer goede staat verkerende, zeer stabiele Big Pack koepeltent te koop. nieuwprijs € 300,--, nu voor € 125,--. ik gebruik hem nl. niet meer.

als je wilt kun je hem vrijblijvend komen opzetten en bekijken.

groeten,

marianne
 
Ik vind die Genius van Haglofs best mooi, maar het lijkt me dat'ie een groot nadeel heeft:

Het regent.
Je legt eerst het gronzeil neer en dan bouw je het stokken frame op. Gevolg je grondzeil is nat,
Vervolgens gaat dan de buitentent over de stokken heen, waarna je met een handdoek je grondzeil moet gaan drogen.

Hoe ervaar je dat? Komt dit voor, wat doe je dan of vind je dit geen probleem?

Eins
 
Ik heb de tent nog niet in de regen op hoeven zetten, maar IMO maakt het niet zoveel uit of je de binnentent nou op een natte grasmat legt of op een natte footprint.

Had ik een andere tent genomen, dan had ik er los een footprint bijgekocht, om de binnentent te beschermen. Zelfde probleem.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hetzelfde bij een tent waar de buiten- tegelijk met de binnentent wordt opgezet, daar wordt de binnentent ook nat als je de tent afbreekt en de buitentent is nat. Ik vind het meestal teveel moeite dan eerst de binnentent eruit te halen. Met een beetje ventilatie is de tent zo droog overigens, tenzij je erg vochtig weer hebt, maar dan wordt de tent toch nat van binnen en buiten...

Als je er zo naar kijkt maakt het steeds minder uit om eerst de buitentent op te kunnen zetten.

In het geval van die Haglofs, wordt alleen de onderkant van je binnentent nat, en die is waterdicht, dus dat maakt weinig uit.

Wellicht heeft Rob nog wat toe te voegen?

grtz
Henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan