tent voor 2800 km wandeltocht + schoenen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Veel gelezen op deze site, en gezien de ervaringen die veel gebruikers hebben wil ik graag de volgende vragen hier kwijt:

Volgende zomer (juni t/m sept) vertrek ik in m'n eentje om vanaf huis naar Santiago de Compostela te lopen.
Ik moet nog een aantal spullen aanschaffen/ vernieuwen, waaronder een tent. Ik ben me aan het orienteren maar ik hoor liever ervaringen van tentgebruikers zelf dan van verkopers.
De volgende eisen stel ik aan de tent:
Lichtgewicht ! (< 2kg)
Goede kwaliteit en makkelijk op te zetten (dagelijks inpakken en meenemen).
Ik wil in de tent rechtop kunnen zitten(4 maanden alleen maar kunnen liggen lijkt me te veel afzien) en het moet de mogelijkheid hebben om twee personen te kunnen herbergen.
Prijs is het minst belangrijk.
In Demmenie heb ik me laten informeren en werd Vaude Hogan Ultralight geadviseerd. Heeft iemand ervaring met deze tent? In de Pyreneeën en de Spaanse hoogvlakten kan flinke wind zijn. Van Terra Nova Laser werd me verteld dat deze minder stevig staat bij stormachtige wind, doordat hij maar 1 stok heeft.
Heeft iemand adviezen / een betere optie?

Tweede vraag:
Mijn Lowa (Strato Mid lady) categorie A schoenen zijn als juweeltjes aan mijn voeten waar ik volledig blaarvrij mee blijf. De Lowa categorie B zijn (ook ná inlopen) blaarverwekkende schoenen waar ik op lange afstanden geen plezier mee heb. (mijn voeten zijn smal en ik slaag er niet in om prettige cat B schoenen te vinden).
Nu wordt mij verteld dat wanneer ik met rugzak loop het beter is om met cat. B schoenen te lopen vanwege het extra gewicht wat je meeneemt. Klinkt enigsins logisch, maar toch... Ik weeg 53 kg, heb als streven om max. 12 kg mee te nemen, en kom in totaal uit op 65 kg. Ik neem aan dat er genoeg 65 kg of meer wegende wandelaars zijn die (zonder rugzak)op de cat A schoenen lopen en dus hetzelfde gewicht meenemen. Iemand ervaring hiermee of wijze opmerkingen erover? Is het echt wijsheid om de aankomende 2800 km op cat B te lopen?

Alvast bedankt,

Mirjam
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Mirjam,

Even kort ingaan op het type schoenen vs gewicht:
12 kg bepakking is niet veel, maar kijk ook naar hoe het zich verhoudt met je lichaamsgewicht. Met 12 kg draag je 23% van je lichaamsgewicht, dus bijna een kwart. Nou hoeft dat niet veel te zijn, je bouw kan zo zijn dat je sterke enkels en voeten hebt. Test gewoon eens met je 'slappe' schoentjes en bijv. 16 kg, en loop iets langer dan je als daggemmidelde aan wilt houden.
Zelf vind ik de ondergrond een belangrijke factor. B en C schoenen geven nou eenmaal meer steun, en dat is wel lekker bij slechte paden. Tegen de berg op draag ik liever lichtere schoenen, dus A of B, omdat die soepeler zijn.

misschien kun je er wat mee. succes met de voorbereiding!

Groet, MacRob
 
Goed wat betreft een tent:

Een hoop mogelijkheden, maar overweeg eens een tarp. Zitten is geen probleem, lekker veel ruimte (veel meer dan in een tent) en lekker licht (<500 gram).

Lees dit maar eens:
http://www.ray-way.com/tb/catenary/catenary.php

Goed het duurt wel even voordat je overstapt naar een tarp. Beide door jou genoemde tenten zijn allebei wel heel goed. Ik zou voor de Terra Nova gaan. Veel beter afgewerkt.

Wat betreft schoenen zou ik gaan voor de schoenen waar je het beste in loopt (de A schoenen dus). Moet je wel voor sterke enkels zorgen.

Suc6 Eins
 
Hoi Mirjam,

Ik heb zelf de Ultralight I, het nog kleinere broertje dus. Heb er over gedacht om voor mij in m'n uppie de gewone Ultraligh tent kopen, dan kan ik tenminste mijn rugzak ergens kwijt. Ben uiteindelijk toch voor het lagere gewicht gegaan... De Hogan Ultralight is eigenlijk een mooi ruim éénpersoonstentje, ik zou er niet graag met z'n tweeën inliggen, veel te smal. Hij staat wel stevig in de wind en ventileert goed waardoor ik nagenoeg geen last van condens heb...

Wat betreft je schoenen; verder naar het zuiden in Frankrijk zal je best veel op rotsige ondergrond gaan lopen, dat zou ik niet graag op A schoenen doen. Grappig dat je Lowa's hebt terwijl je smalle voeten hebt; ik namelijk ook Lowa's omdat die zo lekker breed zijn en ik erg brede tenen heb. Van mijn schoenen-pas-sessies herinner ik me nog dat ik vooral Scarpa's erg smal vond. Misschien iets voor jou?

Groetz,
Dennis
 
En dan heb ik dus altijd weer gehoord dat lowa's smal waren! O btw Mirjam heb je al naar de tentjes van hilleberg gekeken?
 
Qua schoenen heb ik t zelfde probleem, meeste modellen pas ik ook niet. Han Wag is echter wel smal genoeg, dus wellicht het passen waard...
 
Hoi Mirjam,

helaas kan en zal ik je wat de schoenen betreft niet adviseren. Ik heb alleen ervaring met B/C schoenen als ik met bepakking loop.

Wat de tent betreft kun je wellicht kijken naar ik meen de Pelgrim van Erdman Schmidt. Via de links kun je deze wel vinden. Uitgevonden door iemand die dezelfde tocht heeft gelopen en als stok voor je tent gebruik je gewoon je Leki oid.

Succes iig,

Rutger
 
Hallo Miriam,

De Jack WOlfskin Last Resort I RT zou een heel goed tentje zijn.
Zithoogte is geen probleem, hij weegt 1550gram en je kunt, als het heel warm is, de buitentent zo " opstropen" dat je in de binnentent buiten ligt. (als een soort klamboe) Prijs is EUR209,00

Wat die schoenen betreft is het advies om op die schoenen te lopen waarbij je zelf het beste gevoel hebt. Er zijn tenslotte ook lui die de vierdaagse op klompen lopen. Een lichte schoen is wel aan te bevelen maar het is het "gevoel" dt de doorslag zou moeten geven.

gr wim
 
beste mensen,
In een korte tijd al zoveel reacties.....erg leuk! Dank daarvoor.
De suggesties die gegeven worden en die wellicht nog meer komen zal ik zeker serieus bekijken (ook al moet ik bij de tarp over een drempel, geloof ik).
Iemand enig idee waar er nog ergens tentenshows (ik heb er net enkele gemist) zijn, of winkels waar er veel en uitgebreide keuze is?
Onlangs heb ik in Schotland de West Highland Way op mijn 'juweeltjes' gelopen en had geen problemen met de ondergrond. (vergelijkbaar met wat me straks te wachten staat?)
Ik heb het idee dat schoenen met goretex stugger zijn dan zonder goretex. Is dat zo, delen jullie ook die ervaring of is het all in the mind?

Mirjam
 
Over schoenen kan ik je weinig zeggen, ben zelf een stuk zwaarder, en als ik wandel heb ik dus altijd b/c schoenen aan (ook zonder bagage).

Iemand noemde Hilleberg al even. Je zou kunnen denken aan de Nallo 2 (heb je een mooie 2 persoons tent van 2.1kg) of, mocht dat te veel zijn, de Akto (een 1 persoons tent van 1.5kg). De eerste is 100cm hoog, de 2e 90. De Nallo staat in iedergeval in een handomdraai (Akto heb ik geen ervaring mee, maar vast ook wel) en ze zijn stevig genoeg.
Het kost wel wat, maar dan heb je ook echt wat.

Succes ermee

Arjen
 
Miriam,

Ik zag net op de site van Bever dat alle Lowland tenten momenteel weggaan met 50% korting.
Lowland maakt echt prachtexemplaren!!; wel spijtig dat de Caribou al uitverkocht is.


Ruud
 
Da's nog eens een waarheid als een koe..

De werkelijkheid is dat gore-tex vaker wordt toegepast in stevige schoenen (B en C) dan in A schoenen. Het goretex membraan is zo dun als een boterhamzakje, en gaat aan de binnenkant van de voering. Om dat te voelen moet je wel een prinses op de erwt zijn...

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hee Mirjam,

Ik heb zelf de Terra Nova Laser en heb geen last gehad van stabiliteits problemen gehad bij stormachtig weer, wel klappert het doek maar dat doet bijna elke tent met lichtgewicht doek. De Laser heeft overigens 3 stokken, één lange aluminium boogstok in het midden en twee glasfiber stokjes aan de uiteinden, er zijn genoeg bevestigingspunten om tent stevig op te zetten met goede haringen. Ik kan met m’n 1.85 makkelijk rechtop zitten en omkleden, in de tent zelf is ruimte zat voor al je bagage, gewicht is compleet met grondzeil, echte haringen en opbergzakken 1,6 kilo. Je kan met z’n tweeën in de tent liggen maar dan wel met iemand waar je veel van houd, de opbergruimte onder de “luifel” is wel een beetje krap voor 2 * bagage. Omdat de binnen en buiten tent aan elkaar vast zitten is de tent erg snel en makkelijk op te zetten, als het regent blijft binnen alles lekker droog.

Mijn voetjes zijn ook wat smaller dan de gemiddelde voet, na verschillende merken gepast te hebben ben ik wederom uitgekomen op een paar Hanwags. Zoals hier al genoemd is vallen deze een stukje smaller dan de meeste andere merken. Op de recente club hiking-site wandeling (ca 21km) heb ik ze zonder blaren ingelopen en was erg verrast over de soepele demping van deze B schoenen (on par met m’n Asics Gel hardloopschoenen).

Het belangrijkste is dat je gaat lopen op schoenen waar je lekker op kan lopen (goh echt??), gezien de afstand en het gewicht van je rugzak zou ik persoonlijk voor B schoenen gaan. Na een lange tijd lopen worden de spieren en pezen moe en is een misstap eerder fataal, ik denk niet dat je met een gezwikte voet de laatste duizend kilometer wilt uitlopen.

De uitverkoop is weer begonnen bij de outdoorshops, op tenten gebied lopen de volgende aanbiedingen;
Bever > Lowa 50%, Hilleberg Nallo Ultra & GT 10%
Carl Denig > Terra Nova 15%

De Bever in Arnhem heeft om de twee weken een tentenshow, 25 juni is de volgende. De laatste SOS was begin deze maand, beetje jammer...

Succes met je keuze en veel plezier tijdens je wandelingetje,
Jan Anne
 
>Ik heb zelf de Terra Nova Laser en heb geen last gehad van
>stabiliteits problemen gehad bij stormachtig weer, wel
>klappert het doek maar dat doet bijna elke tent met
>lichtgewicht doek. De Laser heeft overigens 3 stokken, één
>lange aluminium boogstok in het midden en twee glasfiber
>stokjes aan de uiteinden, er zijn genoeg bevestigingspunten om
>tent stevig op te zetten met goede haringen. Ik kan met m’n
>1.85 makkelijk rechtop zitten en omkleden, in de tent zelf is
>ruimte zat voor al je bagage, gewicht is compleet met
>grondzeil, echte haringen en opbergzakken 1,6 kilo. Je kan met
>z’n tweeën in de tent liggen maar dan wel met iemand waar je
>veel van houd, de opbergruimte onder de “luifel” is wel een
>beetje krap voor 2 * bagage. Omdat de binnen en buiten tent
>aan elkaar vast zitten is de tent erg snel en makkelijk op te
>zetten, als het regent blijft binnen alles lekker droog.

Ik heb tijdens een tentenshow ook een nachje in de Laser geslapen en dacht bij mezelf: "j#z$s wat een hoop ruimte heb je in deze een persoons tent. De volgende dag bedacht ik me dat het eigenlijk een 2 persoons tent is, maar daar is'ie idd wat krap voor.

Het was toen heel vochtig en 's nachts zaten binnen- en buitendoek tegen elkaar aan. Verder nix dan lof over Terra Nova hoor, maar wat zijn jou bevindingen hiermee, Jan Anne? Jij hebt er vast wat vaker in geslapen dan dat ene nachje van mij. Heb je hier vaak last van?

Eins

Snapt heel goed dat in een tent als de Laser binnendoek en buitendoek weleens tegen elkaar kunnen zitten.
 
Ruim he en helemaal voor mij alleen:)

Er zit behoorlijk wat ruimte tussen beide doeken, heb er dan ook geen geen problemen mee gehad. Ik denk dat de binnen en buiten tent niet goed aan elkaar bevestigd waren of dat de tent verkeerd opgezet was (en het is zo makkelijk).

JA
 
ik ben gevallen voor de Hilleberg Nallo 2!! Nog even zitten dubben of ik toch niet beter de Akto moest kiezen, maar de beslissing óf een halve kilo minder meedragen óf een plekje voor mijn man die af en toe een stukje meeloopt was snel genomen.

Mirjam

ps de Bever in Nieuwegein op het industrieterrein Hooggraven is zeker een aanrader! Zeer klantvriendelijk en kundig.
 
Goede keus, stond ook mijn lijstje maar heb als vrijgezellige jongeman toch voor de Laser gekozen.

Die tunnels van Hilleberg bieden gewoon de meeste ruimte per Kg en het blijft gewoon verschrikkelijk mooi spul.

Veel plezier met je aankoop,
JA
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Mirjam,

Ik zou de Jack Wolfskin Last Resort I RT willen adviseren.
Deze weegt slechts 1600gr en voldoent aan je eisen.
Hoogte is 80cm en de prijs is EUR209,95 bij de Jack Wolfskin Store in Haarlem.

De Jack Wolfskin Weight Watcher weegt bijna 2200gr en heeft zelfs een hoogte van 90cm. Deze kost EUR159,85

Wat schoenen aangaat zou ik ook even bij Jack Wolfskin in Haarlem langsgaan. De Star Track Women of de All terrain Women zijn uitstekende schoenen om zo'n tocht op te lopen.

groetjes, Wim
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan