tent voor expeditie Siberie


Status
Niet open voor verdere reacties.
24 november 2004:

Beste FORUM,

Nog steeds ben ik voor een geplande expeditie door Siberië volgend jaar mei-september op zoek naar de meest geschikte tent.
Dit zijn de eisen en wensen die ik heb: 4-seizoenen tent, makkelijk opzetbaar ivm ieder dag verplaatsen, lichtgewicht, ruimte voor 2p, koken in (voor)tent, rugzakken ook in tent.

Het lijstje van tenten die ik tot nu toe geselecteerd heb zijn de volgende:
Nallo 2 GT van Hilleberg
Nallo 3 GT van Hilleberg
North Face Westwind
Lowland Conquest of Geotracker
Terra Nova, Quasar Ultralight werd mij al eerder aangeraden op het forum.

Mijn voorkeur gaat op het moment uit naar de Nallo GT. Van de North Face Westwind vind ik de ingang wat laag. Van de tenten van Lowland heb ik al wat klachten mogen lezen op dit forum maar het blijven voor mij aantrekkelijke tenten.

Nu we het er toch over hebben. Ook ben ik op zoek naar de meest geschikte 4-seizoenen slaapzak. Hier telt het gewicht en de pakmaat vooral. De keus hierin is echter nog veel groter en verwarrender. Mijn voorkeuren liggen nu bij een slaapzak van Ajungilak, de Kompakt Winter 195 cm en bij de Cats Meow Large 198 van North Face.

Kortom, wie kan mij helpen tot de beste keuze voor een tent en slaapzak voor mijn expeditie. Graag hoor ik jullie meningen, ervaringen en tips. In december wil ik mijn keuze gemaakt hebben, de juiste!!

Alvast bedankt

Russian_nomad
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Als je echt een soort expeditie wilt doen, vallen de Nallo's en de Westwind af omdat het tunnels zijn en minder sneeuw op hun dak kunnen verdragen.
En door de omstandigheden eerder de Endurance van Terra Nova, dan de Ultralight, lijkt me, hoewel ik de tent niet ken.
Die Lowlands zien er gelikt uit.
Heb wel kennis hemaakt met de mountaintracker.
Ondanks een hoog profiel wat ook een voordeel is, was het prima vertoeven in de sneeuw. (De Weus heeft hem)
Zelf heb ik een Swalbard 3 van Helsport.
Het profiel is veel lager maar met 2 mensen prima vertoefen in de sneeuw.
C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken, ff niet, ben net wakker).
 
Hoi,

Als je dan voor een Hilleberg gaat, waarom de Hilleberg Nallo? Als je kijkt op de site van Hilleberg dan staat er over een vergelijk tussen de Nallo en de Nammatj:

"Both models can be used in all 4 seasons. In some respects though the Nammatj is more suitable for use in winter and real tough conditions."

Lijkt me dan verstandiger als je toch voor een Hilleberg gaat om de Nammatj te nemen....

Groetz,
Dennis
 
Ik kan me de keuze van de Nallo boven de Nammatj GT wel voorstellen ivm het gewicht. Maar beide tenten zijn niet mijn keus mbt 4 seizoenen. Ik heb zelf zowel de Nammatj 2GT als de 3GT gehad en het zijn prima tenten maar een windkracht 10 aan de schotse westkust met de wind van opzij heeft toendertijd 2 stokken doen knallen. Nee, dan toch liever een Geodetisch model en zoals ik reeds eerder mijn voorkeur had uitgesproken : Terra Nova Quasar. Ik gaf toen aan de UL versie, puur vanwege het gewicht. De Endurance zal sterker zijn dan de UL. Daarnaast heeft TN ook nog een Quasar Extended (verlengde luifel , maar niet in de grootte van Hilleberg)

De keuze voor de slaapzak lijkt mij niet de juiste. TNF Cats Meow is een 3-seizoenen slaapzak en de Ajungilak hikt tegen 4 seizoenen aan. Maar met een comforttemperatuur van -10 /-12 noem ik deze slaapzak zeker geen 4 seizoenen. Punt is natuurlijk dat je zo licht mogelijk onderweg wil zijn en een volle 4 seizoenen synthetische winterslaapzak weegt minimaal een kilo of twee.

Ongunstig wat prijs betreft maar niet te verslaan in comprimeerbaarheid en gewicht is natuurlijk dons. Met een waterbestendige buitentijk kun je ook dons prima onder vochtige omstandigheden gebruiken.

Succes met je zoektocht

Buitenvoetje
 
Hoi russian nomad,

Wat ben je allemaal van plan te gaan doen in Siberie?
Denk trouwens niet dat je het daar volhoudt met een slaapzak tot -12 hoor. Alleen in Moskou (bij lange na niet Siberie) wordt het al makkelijk <-20, laat staan in SIberie (temperaturen van <-40 zijn daar heel normaal 's nachts. Dan wil je liever niet in een tentje overnachten. Dat hebben een paar lui van eoa Discovery aflevering laatst ook uitgeprobeerd en die hadden alle moeite niet dood te vriezen.

Slaapzak: anjungilak kompaktwinter: mooie slaapzak. Heb hem 5 jaar geleden ook aangeschaft, maar die werd toch al fris bij een temp. van -5. Je moet het dan eerder in de richting van de anjungilak tuyin zoeken. Of als je echt met het gewicht zit dons nemen. (jaja mits die niet nat kan worden)

tent: de westwind is een mooi tentje, maar heel erg klein! met 2 personen is hij vol. 1 rugzak leegpakken en achter in de tent stapelen. de ander in de voortent. Die is daarmee ook vol. Koken in de voortent is niet echt je van het. kortom niet doen dus deze tent.
Er is een tent van Lowland: de mountaintracker compact. Dat is een echte exp.tent voor 2 personen (de kleinere versie van de gewone mountaintracker)


suc6 en veel plezier, Nanda
 
>natuurlijk dat je zo licht mogelijk onderweg wil zijn en een
>volle 4 seizoenen synthetische winterslaapzak weegt minimaal
>een kilo of twee.

Vertel mij wat, ik heb een synthetische Tatteljee tot -10. Geweldige slaapzak, weegt wel bijna 3 kg en is mega groot om mee te nemen. Op de fiets zal me dat een zorg zijn, maar in de rugzak is het niet te doen, dons is dan de enige oplossing.
Overigens vraag ik me af waar in Siberie de expeditie heen gaat, en wanneer. In mei en september zal je rond bv. het Baikalmeer best met een slaapzak tot -10 uit de voeten kunnen, maar verder noordelijk moet je toch aan iets beters denken. Daarentegen, in juli/augustus heb je waarschijnlijk nergens vorst. M.a.w. zowel de periode als de plaats (Sibirie is groot) zijn te vaag om iets te kunnen zeggen over een slaapzak.

Groetz,
Dennis
 
Hoi,

Ik heb inmiddels erg goede ervaringen met de Lowland Mountaintracker, wel aan de zware kant en idd een wat hoog profiel maar ik lig erg ontspannen 's nachts wetende dat nagenoeg alle sneeuw, regen en wind omstandigheden geen probleem zijn voor mijn vertrouwde rugzakhut. Toegegeven, het opzetten en afbreken is wat meer werk dan bij een tunnel zoals de Nammatj (ook ervaren als een plezierige tent die wel een boel lawaai produceert als het stormt).

Voor wat betreft slaapzakken: ik gebruik zelf een Rab Summit 800 een werkelijk fantastische slaapzak (ook zeer condens-proof voor vochtigere omstandigheden) met een geweldig bereik (de 1000 gaat zelfs dik door de -20) maar of het genoeg is voor wat jij wilt gaan doen? Enfin, er is altijd nog de expedition range van Rab ... die zijn ECHT warm tot -25/-35 (en duur).

Suc6 ermee!

Goku
 
Bedankt Buitenvoetje voor je reactie.

Op het moment heb ik ook een tunneltent (schorpioen Carl Denig) en ben daar altijd tevreden over geweest. Ook in storm achtige condities zolang je hem maar niethaaks op de wind zet.
Bij een tunneltent vind ik het voordeel dat je veel ruimte hebt en daardoor ook mijn keus voor de Nallo GT van Hilleberg. Niets is zo comfortabel als dat je in slecht weer een dag of meer in je tent moet zitten en de ruimte hebt met 2 personen.

Over de Terra Nova tenten. Het zijn inderdaad mooie tenten alleen voor mij is het gewicht tijdens de expeditie een van de belangrijkste punten en de Quasar zit op 3,8 kg en de endurance zelfs op 4,3. Veel te veel dus.

Voor de slaapzak: dons ben ik altijd huiverig voor geweest ivm vocht. Verder heb ik niet persee een slaapzak nodig die tot -40 gaat. Een slaapzak tot rond -20 voldoet prima aangezien mijn expeditie in het zuiden van Siberie gaat en tevens in de zomer. Wel wil ik hem daarna gebruiken voor wintertochten. Voor echt extreem weer kan ik altijd een extra fleecedeken gebruiken wat prima voldeed in Groenland.

keep the tips and info coming,
spasiba

Twan
 
Hoi,

ik heb zelf een Cats Meow. Prima slaapzak, en voor een kunststof slaapzak heb je een heel aardige verdeling tussen gewicht en warmte. (Mijn vriendin is is algergisch voor dons en ik kan niet slapen als zij de hele nacht ligt te niezen). ;)

Maar hij haalt het natuurlijk niet bij een donzen slaapzak. Ik heb er mee in januari in de de sneeuw gestaan, het was waarschijnlijk rond de -15, met vrijwel geen wind, half ingegraven in de sneeuw (in een tent uiteraard). Ik had alles aan wat ik bij me had en het was echt niet tof. Ik heb het natuurlijk overleefd, daar niet van en zelfs kunnen slapen, maar het was wel koud. De meeste nachten was het toen rond de -8 en dat ging heel goed, maar als dan de wolken openbreken, tja , dat wordt dan opeens een stuk frisser.

Het probleem is natuurlijk dat je rekening moet houden met de laagste te verwachten temperatuur, niet met de gemiddelde. Dus als -10 normaal is maar je kunt uitschieters naar -20 verwachten, dan zou ik geen risico nemen. Siberie in de winter valt dan af voor deze slaapzak.
 
Hoi Dennis,

bedankt voor je reactie(s).

Over de tent, mijn voorkeur ligt bij de Nallo GT vanwege de ruimte en tevens het gewicht. Deze 2 factoren gecombineerd kom ik uit bij de Nallo GT.
Ik heb vaker een dag of wat binnen in de tent door moeten brengen met alle spullen + koken en dan is niets zo fijn als genoeg ruimte.

Over de slaapzak en je vraag waar in Siberie. De expedite zal plaatsvinden in het zuiden van Siberie, dus vanaf Baikal meer naar het westen, boven de noordgrens van Mongolie. Echte wintertemperaturen zal ik niet meemaken. De slaapzak moet zo rond de -20 comfortabel zijn (voldoende voor stenge europese winters) Voor evt extremere tochten kan ik een extra fleecedeken meenemen. Dit heb ik ook gedaan in Groenland en dat werkte prima.
Verder belangrijk voor de slaapzak is natuurlijk het gewicht maar ook het pakvolume. Ik heb nu een oude Nomad en daarmee is mijn onderste vak van mijn rugzak al geheel vol.

bedankt voor de tips en laat meer van je horen!
 
Dag Goku,

bedankt voor je reply. De Lowland Mountaintracker lijkt me inderdaad een prachtig tentje maar het gewicht is inderdaad hoog (4300 gr)
Heb je ervaring met de Conquest van Lowland of waarom ben je tot de mountaintracker gekomen?

Over de slaapzakken. De Rab slaapzakken kende ik nog niet. Heb wat nagezocht en erover gelezen. Zijn wel dons, hoe ervaar jij deze slaapzakken onder vochtige omstandigheden want ik hoor altijd horror verhalen hierover.
Ook zag ik dat ze erg prijzig waren. De summit 800 zag ik voor maar lieft 480 euro!
waar heb je hem destijds trouwens gekocht?

spasiba,

russian_nomad
 
Hoi dan,

Just my 2 cents:

-tent: Ik heb de TNF Mountain 24, dit is dezelfde qua constructie als de Quasar van TN. Het bevalt mij echt prima. Onlangs paar daagjes in de sneeuwstorm in moeten vertoeven en no problemo. Ok, hij weegt ook 3.7 kg, maar ik moet er niet aan denken daaaagen in een Westind te moeten 'zitten'(kan dat uberhaup?). Het ontwerp kan gewoon megaveel hebben. Wind op de zijkant is ook geen probleem, zelfs windkracht 10 niet.

-slaapzak: kijk es naar Mountain Hardwear en dan de Banshee (-18) of de Wraith (-29). Dons, 800+ cuin, conduit tijk, waterdicht en ademend. Ik was in eerste instantie wat huiverig voor het ademende (on-)vermogen, maar ik moet zeggen dat ik volledig om ben. Regelmatig de boel kletsnat aan de buitenkant gehad, maar de binnenkant bleef droog.
Zowel Carl (de husband) als ik zijn laaiend enthousiast over de Wraith (Carl) en de Ghost (het zwaardere -40 broertje....).

Verders sluit ik me bij de anderen aan, kijk vooral wat je kunt verwachten en prepare for the worst!

Veel plezier!
Petra
 
Waar je ook eventueel even naar kunt kijken is Western Mountaineering. Schitterende slaapzakken, warm, licht, en sommige wintermodellen ook met Gore dryloft tijk te verkrijgen. Wel kopen in de states, dan kun je mooi profiteren van de lage dollarkoers. :0

Qua tent zou ik zeggen dat een conquest prima voldoet voor een dergelijke expeditie: laag profiel, dus windvast, en ruim voor 2 personen. Gewicht is ook schappelijk met 3 kilo. Een nadeel (vind ik zelf) is dat hij slechts een ingang heeft, dus je kunt niet teveel rommel voor die deur leggen. Zelf kampeer ik in de winter met een nashoba van coleman, en die heeft 2 ingangen. Een gebruik je dan om je tas neer te leggen, de andere om in en uit te stappen.

Keus genoeg zou ik zeggen. Het is vooral afhankelijk van wat je wil uitgeven en wat je wilt meesjouwen. Succes daarmee! (en met je "ommetje" ;) )

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Goku,

Ik heb zelf een paar weken terug een Rab Summit 800 XL gekocht (XL omdat-ie 12.5 cm langer is dan de "gewone" 800 - dwz 237.5 cm ipv 220 cm) bij Kathmandu in Utrecht. Daar hebben ze de Summit 800 op voorraad voor 499 euro, de XL moet je bestellen en kost 525 eurootjes.
Ervaring heb ik er logischerwijs nog niet mee, maar ik heb 'em o.a. gekozen omdat de bovenkant van waterafstotende pertex is, en de onderkant van extra dikke pertex ivm slijtage. Ik bedoel met onderkant de kant die op je matje ligt, en met bovenkant de kant die richting je tentdak kijkt ;-)

Groetz,
Dennis
 
ga je alles zelfdragen of heb je een 4x4 daarvoor? Wat je kan altijd namelijk een traditionele tent gebruiken die ze in siberie gebruiken, een tipi gemaakt van huiden met een een soort gescheiden binnen tentje. Die zijn temniste bedoeld voor die omgeving en al uitgebreid getest... Past ook heel leuk een houtkachel in. Of je ze ter plaatse kan kopen of moet laten maken, weet ik niet. Hoeveel ze kosten weet ik ook niet.
 
Ik heb naast de Nammatje's ook de Conquest een tijd gebruikt en op zich een prima tent. Eigenlijk 1 of misschien 2 minpuntjes: condensvorming (ik vond de tent moeilijk te ventileren) en een zeer beperkte luifel. Wel enorm stormvast en stylistisch prachtig (mits goed in elkaar gezet) Maar stijl alleen koop je niet veel voor. Zeker bij deze tent moet je een synthetische slaapzak nemen of een donzen met Gore Dryloft buitentijk of AquaPro of............iets wat daar op lijkt.
Tip : de Quasar Ultra light komt uit rond half januari en weegt dan nog 3000 gram.

Volgens mij wordt het er niet gemakkelijker op of wel.....?

Succes ermee

Buitenvoetje:)
 
Hallo Rusian Nomad.

Ik heb zo zitten denken en met nog iemand van de site gesproken gisteren en we vroegen ons eigenlijk een beetje af wat je nou precies van plan bent en wat je ervaring is op het gebied van sneeuw cq winterkamperen etc.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken en dan..........WODKA).
 
Offtopic

>Ik heb zo zitten denken en met nog iemand van de site
>gesproken gisteren en we vroegen ons eigenlijk een beetje af
>wat je nou precies van plan bent en wat je ervaring is op het
>gebied van sneeuw cq winterkamperen etc.
Een beetje vreemd dat Rusian Nomand (Twan) zich moet "verantoorden" voor de vragen die gesteld worden....

Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
RE: Offtopic

Martijn, mijn vraag is niet negatief bedoelt.
Maar mijn gedachten gaan in de richting van, Iemand die ervaren is, weet wel zo'n beetje wat hij wil kopen en bij de kreet "Expeditie naar Siberie" zou ook ik minstens 10x achter mijn oren krabben zo van, Is dat niet een beetje te hoog gegrepen voor mij. :eek:

En ik weet echt niet wie die Russian Nomad is, vandaar gewoon mijn vraag.
Hij hoeft zich echt niet te verantwoorden

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken, 4 december joepie).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Op het moment heb ik ook een tunneltent (schorpioen Carl
>Denig) en ben daar altijd tevreden over geweest. Ook in storm
>achtige condities zolang je hem maar niethaaks op de wind
>zet.

Hoi Russian Nomad,

Ik ken de weersomstandigheden niet van het gebied waar je heen gaat, maar ik zou er niet op rekenen dat de wind netjes vanuit een richting blijft komen. Ben net terug uit Noorwegen en daar draaide de wind soms 180 graden in een nacht (180 graden zou natuurlijk weer geen probleem zijn voor een tunneltje :p). Bleef daarbij gewoon pokkeweer.

Houd indien nodig ook rekening met het feit dat tunneltjes over het algemeen wat minder sneeuw kunnen hebben (hetzij bovenop, hetzij opgewaaid tegen de zijkant). Uitzondering hierop zal ongetwijfeld de Westwind zijn, die ongelijke (en vrij korte) bogen heeft.

Ik snap heel goed dat je wat comfort wilt als je mogelijk een dag (of langer) in je tent moet blijven, maar ik zou daarvoor geen concessies doen aan de sterkte (en daarmee veiligheid) van je tent. Niks is minder comfortabel dan midden in de nacht je tent uitmoeten om hem te draaien of een stok te repareren.
Daarentegen kun je wel het comfort van extra ruimte afwegen tegen het comfort van minder gewicht in je rugzak.

Wat betreft koken in de tent, niet doen als je een benzinebrander gebruikt. Ik ken iemand die het jaren zonder problemen gedaan heeft, maar ik ken ook iemand die zn tent ermee afgefikt heeft. Lijkt me niet zo prettig als je in de middle of nowhere zit

Succes met je keuzes
Carl
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan