tent vouwen of proppen bij opbergen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Sinds 2 weken ben ik de gelukkige bezitter van een T2 trek XT van Lightwave.
Afgelopen weekend stond ik op een scoutinglabel terrein en er kwam algauw een discussie over het opbergen van de tent.
De een zegt proppen, de ander zegt vouwen/rollen.

In de instructie van Lightwave zelf staat niets hier over en de tent was door Lightwave zelf gevouwen, op dit forum staan alleen oude draadjes.

Wie kan me vertellen wat het beste is, hoe lang je deze manier van opruimen al doet en hoe ziet de tent er nu uit ?

Eric
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Eric,

Proppen of vouwen, je zult waarschijnlijk van beiden horen dat het beter is. Zelf prop ik, vooral omdat het zo lekker makkelijk is. Tenten hebben er niks onder te lijden, zolang je het maar met beleid doet.

Veel belangrijker is dat je ze droog opbergt en schoon maakt voor het opbergen. Een paar jaar lang proppen of vouwen maakt namelijk nauwelijks verschil (of je moet de tent 30 keer per jaar gebruiken en steeds op de milimeter nauwkeurig op dezelfde vouw vouwen), maar een tent één keer met vocht of te veel zand opbergen kan al vrij snel het einde betekenen.

Kortom: lekker doen wat jou het handigst lijkt en de tent bij thuiskomst altijd even uithangen, schoonmaken en drogen.

Raymond
 
Hoi Eric,

Ik heb dezelfde tent als jij...en als je 'em propt moet je erg voorzichtig zijn. Zoals je weet zitten er bij de 3 ventilatie-openingen van die harde plastic stokjes in de boven en onderrand van de opening om te voorkomen dat er (regen) water in kan lopen. Als je de tent propt zijn die stokjes nogal lastig en komt er snel spanning op te staan waardoor je ze dwars door het materiaal van het sleufje waar ze ingenaaid zitten naar buiten prikt. Dat is mij bij 2 stokjes al gelukt, en bij 3 andere is het materiaal al opgerekt en dun geworden. Ik heb dus met een tube seamseal het tentdoek aan beide uiteinden van deze stokjes maar "versterkt" om erger te voorkomen. (en daarmee ook de reeds naar buiten stekende stokjes gerepareerd).
Hoe dan ook, als je propt, doe het dan voorzichtig.

Groetz,
Dennis
 
Bedankt voor de antwoorden.

Mijn gevoel zegt dat proppen een "slordige" manier van opbergen is maar als de tent er niet onder te lijden heeft of als het zelfs beter is dan doen we maar proppen.
Gaat het inpakken misschien nog wel sneller.

Die stokjes was ik al tegengekomen met het opzetten en het afbreken/opvouwen, dat is eigenlijk het enige minpuntje aan deze tent.Ik zit zelf te denken om deze stokjes dmv klittenband demontabel te maken, maar voordat ik dat ga doen eerst nog eens even met leverancier en fabrikant overleggen. Zo'n constructie als er nu in zit snakt naar een fabrieks modificatie.

Eric
 
Hoi Eric,

Uit jouw reactie begrijp ik dat jij andere stokjes bedoelt dan ik. Volgens mij bedoel jij die dingen die de ventilatie-openingen openhouden, maar die bedoel ik niet. Ik bedoel de verstevigingen die in de randen van de ventilatieopeningen zijn genaaid... Die gaan dus dwars door de stof heen als je niet zorgvuldig inpakt...

Groetz,
Dennis
 
Dat hangt heel erg af van het materiaal van de tent, de grootte van de tent en de grootte van de propzak. Eigenlijk drie categorieen:

1/ trekkerstent met ruime propzak (Hilleberg, TNF VE 25): proppen
2/ trekkerstent met kleine propzak (bijna alle TNF, Eureka): heel netjes vouwen
3/ grote katoenen tent (Erdman Schmidt, Eureka, De Waard): heel netjes vouwen

Mijn trekkerstent (Exped Auriga) vouw en rol ik altijd keurig op. Met name omdat ik de tent dan tot een strakker pakket krijg dan met proppen.

Proppen vouwen mag allebei, maar zorg er dan wel voor dat de ritsen open zijn omdat ze anders misschien kapot gaan (overgens doe ik altijd mijn ritsen dicht omdat de tent dan mooier vouwt, maar dit is dus niet de beste manier)

Eins
 
Zelf heb ik ritsen ook altijd dicht omdat ik enerzijds niet zo bang ben dat de ritsen zelf beschadigd zullen raken als ik de tnt in de zak prop (met beleid!), maar anderzijds ook denk dat de 'tandjes' van de ritsen meer schade kunnen aanbrengen aan het doek als de ritsen open zijn dan dat als ze gesloten zijn.

Spanning op de rits of een rits die te scherp is gevouwen tijdens het proppen heb ik nog nooit last gehad, bij geen enkele tent.

Raymond
 
>1/ trekkerstent met ruime propzak (Hilleberg, TNF VE 25):
>proppen
>2/ trekkerstent met kleine propzak (bijna alle TNF, Eureka):
>heel netjes vouwen

Ik heb een Hilleberg met ruime zak, maar voor het kamperen prop ik hem in een kleine stufsack van een slaapzak. En die comprimeer ik vervolgens. Ik let niet op ritsen, die zijn dus gedeeltelijk open en gedeeltelijk dicht. Thuis rol ik de tent lichtjes op en dan gaat ie in de bijgeleverde zak (Hilleberg noemt dit ook een bewaarzak).

Tot nu toe heb ik nog niet gemerkt dat de tent te lijden heeft onder het proppen (Heb hem al 5 jaar ofzo). Enkel het ijzerdraadje van de ventilatieopening wordt steeds krommer :)

grtz
Henk
 
@ Dennis: ik bedoel inderdaad die stokjes die de opening open houden.
Maar zal die ingenaaide verstevingingen goed in de gaten houden.

@ Raymond: Die ritsen kunnen heel wat hebben met buigen ( ben zelf schoenmaker en zie heel wat ritsen in de praktijk) maar die tandjes zijn scherp en kunnen heel wat schade aanrichten, zeker bij die dunne nylon materialen en hun coating. Ik zou ze ook zeker dicht doen.

Verder geniet een compressiezak om een tent te bewaren nu niet mijn voorkeur. Ruim opbergen dat is hier geen probleem.

Dus als ik alles mag samenvatten:

Tijdens transport onderweg voorzichtig in een zak proppen en bij thuiskomst drogen, schoonmaken en luchtig opbergen in een te grote bewaarzak.

Eric
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan