Tenten


Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Perfors

Guest
Ik heb even een vraagje.

Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een 2-, 3- en een 4-seizoenen tent. Natuurlijk wil ik ook weten welk seizoen er in welke tent zitten. Als ik het zo bekijk lijkt het of er een verschil is tussen herfst en voorjaar. Terwijl ik dat verschil nou niet echt zie aan het weer of iets dergelijks. En als we dan toch bezig zijn wat houdt nou precies de term waterkolom in?

Bij voorbaat dank,


Marco
 
De grens tussen 2-, 3- en 4 seizoenen tenten is vaag.
Maar een 4 seizoenen tent moet storm vaster zijn dan
een 2 seizoenen tent. Ook moet de tent bestand zijn
tegen een pak sneeuw.

Daarom zie je bij de vier seizoenen tent vooral
koepel tentjes.

Waterkolom is de hoogte van de water kolom waarbij
het doek of grondzeil nog niet gaat doorlekken.
Het is eigenlijk een maat voor de waterdruk.
Hoe hoger het getal, hoe beter de tent bestand is
tegen een grote water druk.

Martijn...
 
Een 4 seizoens tent is naast stormvast ook warmer. Eigenlijk mag je die seizoens aanduiding niet te letterlijk nemen. Een winter in Spanje is niet hetzelfde als een winter in Noorwegen.

Wij hebben een 3 seizoens tent en daarmee kunnen we gerust in de winter in de Ardennen vertoeven. Maar no-way dat we daarmee in koude winderige gebieden moeten zitten.

Waterkolom is eigenlijk een nogal vervelend begrip omdat het niets zegt. Is 4000mm beter dan 2000mm? Die waterkolom eigenschap daalt met het gebruik. Je 4000mm stofje kan zo na 3 jaar ineens gedaalt zijn tot 1500mm terwijl een ander 2000mm stofje dan op 1800mm blijft (en omgekeerd). Hoe en wanneer is die waterkolom gemeten? In ideale omstandigheden als ie net van de rol komt of nadat de stof eerst een tijdje aan belastingen onderworpen is?
Het zegt dus redelijk weinig over de kwaliteit van de stof. Tweede punt is dat de naden qua waterdichtheid de zwakste schakel zijn en die halen de waterkolom van de stof zelf nooit.
Misschien is het wel een goede maatstaf om te vergelijken binnen het gamma van een bepaald merk of binnen een bepaalde prijsklasse maar hecht er niet te veel belang aan.

groetjes,
Jan
 
Hai Marco.

Een 4s tent ventileert dus ook minder en kan ip meer sneeuw dragen als een 3s tent.
Het condens die onstaat tijdens het overnachten bevriest tegen de binnenkant van de buitentent aan en kan je het ijs dat is ontstaan er de volgende ochtend gewoon vanaf schudden.

Wel moet je met de ventilatie in de gaten houden dat de onstane CO2 afgevoert kan worden

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan