tententrektocht jotunheimen noorwegen tips gevraagd.

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik wil in juli van dit jaar een tententrektocht gaan doen met mijn
vrouw. Wat ik nu nodig heb zijn tips. Het plan is een 5 tot 7 daagse
tocht te gaan maken en om dan of bij hutten of gewoon wild te
kamperen. Ik ben zelf al wel 2 keer in Noorwegen geweest maar ik heb
in mijn hele leven nog nooit een meerdaagse tocht gemaakt.

* Wat heb ik zoal nodig?
* Op wat voor gewicht moeten we rekenen?
* Wat is een mooie voorbereiding? (zowel qua route als training)
* Wat voor soort tent hebben we nodig. (ik heb een 2 persoons tent maar van 4 kilo en een nieuwe is geen optie)
* Kunnen we beter georganiseerd gaan?

Wat we wel weten is dat we met eigen vervoer gaan. Tevens weten jullie misschien nog websites die
ik nog niet heb gezien. Wel gaan we dit weekend nog naar de fiets en
wandelbeurs om eens rond te kijken.

Bedankt alvast

Robin
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben eens van Gjendesheim (aan de oostkant)naar Turtagro (aan de westkant) gelopen, dat is een mooie tocht die prima in 5-7 dagen te doen is, met dagafstanden rond de 15 km. Wij hebben gekampeerd, maar met wat aanpassingen kan je ook wel via hutten lopen denk ik (zie het onovertroffen "Bergtochten in Noorwegen" van Jolanda Lindschoten voor meer route-ideeën).

Ik moet wel zeggen dat ik het ambitieus vind om gelijk naar het hoogste berggebied van Noorwegen te gaan als je nog nooit een meerdaagse tocht gelopen hebt. Het is onherbergzaam, onbewoond, en het klimaat is niet al te vriendelijk (maar wel schitterend, en wat dat betreft een uitstekende keuze). Ik zou zeker aanraden om voor die tijd op zijn minst eens een weekendtocht in de Ardennen te proberen, om te kijken hoe het bevalt om met een rugzak te lopen en uit te proberen wat je allemaal wel en niet mee wilt nemen. Een goede conditie is sowieso een must.

Qua gewicht: ik loop zelf meestal met rond de 15 kg rond, maar daarover verschillen de meningen op dit forum :). Dat is met een redelijk lichte 2p tent (3 kg), en eten voor een week. Een tent van vier kilo is zwaar maar nog net te doen denk ik. Het is daar wel van belang dat ie een beetje stormvast is, want het kan spoken.
 
Hoi Robin,

>* Wat heb ik zoal nodig?

Waterdichte, windvaste tent. Lichtgewicht slaapmatjes. Kookapparaat en een pan (geen hele pannenset). Ekstra bord/kom. 2 mokken. 2 Lepels. Gedroogde avondmaaltijden. Als ontbijt bijv. muesli en melkpoeder. Voor tussen de middag bijv. een rol koekjes per persoon. Veel tussendoortjes als chocola en nootjes. Zakjes chololademelk en cup a soup. Theezakjes/oploskoffie/limonadepoeder. Zie diverse topics op het forum over wat men zoals meeneemt aan eten.
Komfortabele wandelbroek. Broek voor 's avonds. Warm syntetisch ondergoed (lange broek, shirtje met lange mouwen). Muts, handschoenen, col. Warme trui. Dun fleecetruitje. Licht winddicht jasje (bijv. een treningsjasje). Regenjas. Shirtje om in te slapen. Dikke sokken, evt. dunne ondersokjes. Wandelschoenen. Schoenen of slippers of crocs waarmee je een riviertje kunt overwaden (sportschoenen worden erg zwaar als ze nat zijn). Dit zijn tevens je extra schoenen voor 's avonds. Kaart en kompas (leren te gebruiken). EHBO-spullen met ekstra veel blarenmateriaal en sporttape. Zonnecreme. Muggenmiddel met DEET of dat nieuwe stofje van Autan dat ook werkt. Zakmes. Zitlappen. Zonnebril. Boek. Fluitje voor geval van nood. Verpak alle spullen die niet nat mogen worden in plastic zakken. Kleine handdoek of zeem. Platypus of Petfles om water in je tent te kunnen hebben. Overdag kun je gewoon onderweg uit beekjes drinken. Mok aan je rugzak hangen met een carabiner. Optioneel: gamaschen.

(ben vast nog het een en ander vergeten...)

>* Op wat voor gewicht moeten we rekenen?

Voor een week met een hoop meegebracht eten (maar misschien eet je af en toe in een hut) moet je rekenen op in de orde van 15-17kg voor je vrouw en 20-22 kg voor jou. Dat wordt natuurlijk steeds lichter naarmate je eten opraakt. Meestal is het zo dat je eerste keer veel te zwaar pakt. In de loop der jaren word je vanzelf wijzer.

>* Wat voor soort tent hebben we nodig. (ik heb een 2 persoons
>tent maar van 4 kilo en een nieuwe is geen optie)

Je tent zou idealiter minstens een kilo lichter moeten zijn. Je kunt ook eens kijken of er een tweedehandstentje te koop komt, bijv. hier op de site.

>* Kunnen we beter georganiseerd gaan?

Ik denk dat je prima kunt proberen om alleen te gaan. Vanaf half juli tot en met september is de beste tijd. Misschien beginnen met 5 dagen? Ter info: in Jotunheimen is er lang niet overal dekking met de mobiele telefoon.

Groeten,

Linda
 
Ik ben wel eerder 2 keer naar noorwegen geweest. De tent is wel stormvast dat is geen probleem. En wandelen in de bergen vinden we ook geen probleem. Dat kaart en kompas lezen zal ook niet het grootste probleem zijn (alleen even opfrissen.)

Conditie is ook het probleem niet. We lopen beide hard en hebben zowiezo een goede basis conditie. Uiteraard gaan we nog wel leren om met bepakking te lopen.

V.w.b het kooktoestel zat ik te denken aan de trangia stormcooker met 1 pannetje. En het eten doen we van vriesdroog (adventure food o.i.d)Water idd uit de beekjes (heerlijk)

Ook zitten we niet echt vast aan de hutten hoor. Dit is gewoon een extra veiligheid die we willen hebben. Zodat we altijd nog uit kunnen wijken naar een hut met extreem weer of materiaal pech (het blijft toch de eerste keer)

Wat we ook willen is een rondroute dus in ieder geval op hetzelde punt uitkomen als de start.
 
RE: tententrektocht jotunheimen noorwegen tips gevraag...

>Je tent zou idealiter minstens een kilo lichter moeten zijn.

Ja Linda op zich heb je gelijk, maar aan de andere kant zou ik zeggen die halve kilo pp meer...... Zelf heb ik jaren met een eenpersoonstent gelopen van 2kg en dat ging prima. Ondertussen heb ik al wel een diepteinvestering gedaan in een lichtere tent:D Want lichter is beter! (alleen niet voor je portemonnee) Maar een tent van 4kg is prima om mee te beginnen.

Wat ik hiermee wil zeggen: gewoon gaan en genieten Robin;)! Jotunheimen is een ideaal gebied om te beginnen. En dat boek van Jolanda is idd een aanrader.

groeten Cobus
 
RE: tententrektocht jotunheimen noorwegen tips gevraag...

ik zal eens kijken misschien hebben ze dat boek dit weekend op de beurs
 
quote: Je tent zou idealiter minstens een kilo lichter moeten zijn. Je kunt ook eens kijken of er een tweedehandstentje te koop komt, bijv. hier op de site.


Waar zet iedereen zijn rugzak neer als het #### weer is en je hebt geen luifel / voortentje

En neemt iedereen altijd een stuk plastic mee voor onder zijn tent?
 
Als je tent staat en je spullen zijn er in, is je rugzak vrijwel leeg. Als ie dan niet in de ( voor )tent past stop ik em in een vuilniszak, regenhoes er extra overheen, steen er op en naast de tentopening leggen. ( eten eruit halen i.v.m. ongewenste mee-eters )

Als er een boom is, dan met zak er om, ophangen aan een takstompje een stukje van de grond.

Iets onder je tent is altijd beter voor het grondzeil. In Jothunheimen is niet overal een mooi grasveldje;-) eigenlijk weinig......
 
>quote: Je tent zou idealiter minstens een kilo lichter moeten
>zijn. Je kunt ook eens kijken of er een tweedehandstentje te
>koop komt, bijv. hier op de site.

Met "idealiter" bedoel ik inderdaad dat 4 kilo niet onmogelijk is, maar je moet dan rekenen op een behoorlijk zware rugzak. Wij hebben jarenlang een 2 persoonstentje van 3 kilo gehad en tegenwoordig een 3 persoons van 2,5 kilo. We hebben een keer gelopen met de autovakantie-tent van 4,5 kilo en dat te zwaar voor het leuke.

>Waar zet iedereen zijn rugzak neer als het #### weer is en je
>hebt geen luifel / voortentje

Ik heb een tent met een voortent waar 2 rugzakken inpassen.

>En neemt iedereen altijd een stuk plastic mee voor onder zijn
>tent?

Hangt van de kwaliteit van het grondzeil af. Onze eerste tent had een superdik en stevig grondzeil. Nooit een extra zeiltje gebruikt. Heb nu een Nallo met een veel kwetsbaarder grondzeil. Dit is een dure tent die ik zo lang mogelijk goed wil houden. Dus gebruik ik een stuk plastic eronder. Je spaart een hoop geld als niet een footprint van de tentenmaker koopt, maar gewoon een stuk plastic zonder weekmakers.

Linda
 
Ja ik moet dan toch wel een zeiltje mee. Uiteraard zonder weekmakers. Een footprint was ik ook niet van plan om te kopen. Wel vind ik het altijd een ramp om zo;n zeiltje op te vouwen.
 
>Conditie is ook het probleem niet. We lopen beide hard en
>hebben zowiezo een goede basis conditie. Uiteraard gaan we nog
>wel leren om met bepakking te lopen.

Probeer van tevoren wat te wandelen in ongelijk terrein en met wat heuvels. Dan oefen je in afdalen. Heb zelf ervaren dat vrienden met een goede conditie problemen kregen met hun knieën na een dag wandelen met een relatief lichte rugzak.

>V.w.b het kooktoestel zat ik te denken aan de trangia
>stormcooker met 1 pannetje. En het eten doen we van vriesdroog
>(adventure food o.i.d)Water idd uit de beekjes (heerlijk)

Nog een ingetrapte deur misschien, maar toch...geen gletsjerwater drinken. Daar krijg je diaree van. Verder je lucifers in een dichtgeknoopt plastic zakje bewaren. Reservedoosje in de andere rugzak stoppen.

Linda
 
>(ben vast nog het een en ander vergeten...)

Hier komt nog een anvulling:

Labello. Toiletpapier in een zakje samen met een doosje lucifers. Fototoestel. Sponsje om je pan mee schoon te maken. Piepklein flesje afwasmiddel. Tandenborstel, tandpasta, haarborstel. Als je in een van de hutten wilt douchen: shampoo in zo'n hotelzakje. Als je vanaf half augustus gaat: zaklamp. Je trui gebruik je als hoofdkussen.

Linda
 
gletsjer water heb ik geen problemen mee gehad de vorige keer. Bedoel je omdat dat te koud is soms? Dan moet je eerst een slok nemen en die in kleine slokjes nuttigen.
 
>gletsjer water heb ik geen problemen mee gehad de vorige
>keer. Bedoel je omdat dat te koud is soms? Dan moet je eerst
>een slok nemen en die in kleine slokjes nuttigen.

Nee, de temperatuur is het niet probleem. Ik geloof dat de meningen verdeeld zijn over wat precies de oorzaak is. Het zijn ofwel de deeltjes die erin ronddrijven die er ook voor zorgen dat het water zo troebel lijkt. Of het zijn de ontelbare aantallen bacteriën die na duizenden jaren in de gletsjer te hebben gewoond, door het smelten ineens actief gaan worden. Ik denk dat je de vorige keer geluk hebt gehad.

Linda
 
Linda,

De meningen zijn niet zo verdeeld: het gaat om het hoge gehalte siliciumverbindingen die het water troebel maken. Deze silciumverbindingen kunnen je maag en darmen behoorlijk overhoop halen met misselijkheid en diarree als gevolg. Dat geldt overigens ook voor helder water met een hoog gehalte aan mineralen....(mineraalwater is prima, maar alles heeft zijn grenzen).

Groetz,
Dennis
 
>Wat ik hiermee wil zeggen: gewoon gaan en genieten Robin;)!
>Jotunheimen is een ideaal gebied om te beginnen.

Ik wilde je ook niet gelijk ontmoedigen hoor (integendeel :) ), maar zorg dat je goed voorbereid bent. Op zich heeft een met een tent gaan dan vooral voordelen omdat je ongebonden bent: je kunt makkelijk je dagafstanden inkorten als het terrein tegenvalt of een rustdag ingelasten. Weinig dingen zijn vervelender dan op het einde van de dag geforceerd te moeten doorlopen omdat je voor het donker bij de hut wilt zijn...

Als je je Trangia brander meeneemt, koop dan ter plekke brandstof want die Scandinavische Rödsprit brandt een stuk beter dan onze spiritus, dacht ik. Of koop een benzinebrander.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een benzinebrander heb ik al (coleman) Maar ik denk dat ik die iets te zwaar vind om mee te nemen. Ik kan nu nog niet testen omdat al mijn kampeerspullen ergens anders staan en ik ook nog iets van softshell jas regenbroek, poncho en een slaapzak moet kopen. Ik heb dus nog geen flauw idee op welk gewicht we uit komen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan