tentharingen in los zand


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

babelfish

Lid Club Hiking-site.nl
Ik vroeg mezelf ineens af of je op losse zand ondergrond nog speciale tentharingen nodig hebt. Ik gebruik normaliter altijd gewoon holle alu pennen met zo'n fluoriserend kapje erop. Nog nooit echt problemen meegehad in vesrchillende ondergronden. Ook niet op los zand. Maar op los zand als ondergrond heb ik nog nooit een storm of zeer stevige wind meegemaakt. Wat voor soort haringen sjouw je mee als je op los zand gaat kamperen en een windje verwacht? Gebruikje gewoon standaard pennen en bevestig je die op een andere wijze (zoals bijvoorbeeld liggend dwars op de lijn richting ingraven, zoals bij sneeuw)? Ik ben benieuwd naar de oplossingen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Sander,

Ik denk dat je het beste gebruik kunt maken van houten haringen. Ze zijn overigens niet zo duur.
Gewoon (schuin) in de grond slaan. Lekker diep. Als je ze weer uit de grond haalt geen zijwaartse klappen geven. Daar kunnen ze meestal slecht tegen. Er zit zo'n randje aan .......misschien een klauwhamer meenemen?

Ruud
 
Hai Sander,

Er bestaan Twizel Pegs (o.a. bij de Coutrystore) die zich ook in los zand staande zouden moeten kunnen houden.
Het zijn een soort "wokkels" die je de grond in draait.

Duncan.
 
Ik neem aan dat je wel eens die grote houten haringen hebt gezien? Mijn Pyramide De Waard tent heb ik in de duinen wel eens hiermee vastgezet (de metalen haringen sprongen meteen de grond uit). Omdat ik niet genoeg houten haringen had (kei-duur), heb ik ze op een paar tactische plaatsen gebruikt en de rest aangevuld met takken, stokken en dergelijke.

Mijn twee persoons tentje is een tunnel die ook wel zonder haringen blijft staan. Dit s vooral handig in de sneeuw en op rotsige bodems. In de sneeuw vul ik dit soms aan met mijn ski-stokken en op rotsige bodems met keien/stenen.
Op zandbodems werkt dus volgens mij; Houten haringen, takken, stenen.

groetjes, Jaap

ps. ik zou de stenen ter plekke zoeken en niet meenemen in je rugzak :)
 
Hmmm, ik had nog een oud topic die dit onderwerp raakt gevonden:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=133&topic_id=4016

Ik begrijp daaruit dat je vooral brede haringen (zie ook speciale sneeuwharingen) moet hebben om een beetje weerstand in de losse toelie te krijgen. Houten haringen zijn idd breder dan de lichtgewicht alu en stalen haringen maar om nu een blok hout aan haringen mee te sjouwen voor een lichtgewicht tent vind ik een beetje overdone. Want je zult ook best wel relatief lange houten haringen nodig hebben in los zand denk ik zo. Qua scheerlijnen (bij veel wind) heb ik dan voor mijn 2p-tent minimaal 7 houten haringen nodig.

Iemand de ingraaftechniek al eens geprobeerd op een ondergrond van los zand?
 
Het gaat bij zand niet om de breedte van de haring, dat geldt alleen voor sneeuw.

Ik heb 4 houten haringen voor zanderige omstandigheden. Ze zijn denk ik zo'n 35cm lang. Werkt prima met die vier en de rest normale haringen, ondanks dat m'n tent met veel haringen opgezet moet worden (Nallo 3GT). Je doet dus alleen de windkant deze haringen.

Erin met een steen rammen en eruit trekken doe je door eerst ruimte te maken door in de richting van de scheerlijn er een paar klappen tegen te geven (dus idd niet dwarsrichting), en dan met de hand of aan de scheerlijn eruit trekken. Geen klauwhamer oid. in het gleufje, want dan breekt dat stuk af.

grtz
Henk
 
Precies...bij sneeeuw is alleen de breedte belangrijk; als je dan aan de scheerlijn trekt dan schept de haring de sneeuw als het ware; de sneeuw verdicht dan zodat de haring niet verder kan.
Bij zand werkt dat niet; als je een aan een sneeuwharing in zand trekt dan zal het zand gewoon om de haring heen gaan en niet verdichten zoals sneeuw. Sneeuw gaat niet om de haring heen omdat sneeuw daar voor te plakkerig is.
Bij zand moet je een haring gebruiken die zoveel mogelijk zand verdringt, dus met een zo groot mogelijke doorsnede. Dit zal bij het inslaan het zand verdringen zodat het zand rondom de haring verdicht wordt en de haring vast komt te zitten...beetje het principe van een heipaal :)

Groetzels,
Dennis
 
Kijk dat verklaart de hele boel; het principe van de heipaal. *knoopt vervolgens 4 heipaaltjes aan zijn rugzak* :D

Conclusie: dikke en lange haringen, tot nu toe alleen in hout gezien. Wellicht dat die dingen ook eens in lichtgewicht tita gmaakt kunnen worden voor de Duinkampeerders;)
 
Of je koopt een Exped Snow and Sand Anchor. Das een nylon zakje die je vullen kunt met zand, sneeuw of steentjes, vervolgens begraaf je dit zakje en je hebt een super vast anker in losse grond.

Staat op de Exped site bij de tent accesoires.

Eins
 
Of je loopt een hondertal meters tot je wat vastere grond hebt gevonden...
Lichtgewicht, goedkoop
Kamperen in duinen of op stranden lijkt altijd fantastisch, maar bij het minste geringste beetje wind zitten al je spullen vol met zand, in de tropen krijg je er Sandfleas bij en bovendien vindt je vaak een prachtig plekje net achter de eerste duinenrijen.
Ik denk dat de schade aan ingepakt tentdoek vol met zand een reeelere discussie is dan de aloude "vouwen of proppen" vragen


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Yup ook een goede methode:) En die Exped "parachutes" zien er ook wel kek uit. 5 stuks voor weinig grammen voor als je dan toch zo broodnodig in zand wil liggen (ligt wel zachter).
 
Lijkt me sterk dat je altijd keus hebt waar je je tent opzet. Bv. in NL langs de kust sta je normaal gesproken gewoon op een camping. En als die toevallig in de duinen ligt...

M'n houten haringen zijn overigens 30cm lang en wegen 72gram per stuk.

grtz
Henk
 
>Lijkt me sterk dat je altijd keus hebt waar je je tent opzet.
>Bv. in NL langs de kust sta je normaal gesproken gewoon op een
>camping. En als die toevallig in de duinen ligt...
>
>M'n houten haringen zijn overigens 30cm lang en wegen 72gram
>per stuk.
>
>grtz
>Henk

"altijd" is misschien niet hard te maken, maar je weet zelf net zo goed als ik dat er meestal wel wat te schipperen valt met tentjes :)

En als je dan over campings in de duinen praat in NL kom kom je al snel bij deze alternatieve haringen: kratten pils, flesjes al dan niet gevuld met bier of zand...:+

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
>En als je dan over campings in de duinen praat in NL kom kom
>je al snel bij deze alternatieve haringen: kratten pils,
>flesjes al dan niet gevuld met bier of zand...:+

Hoeveel liter kan er in je rugzak?
 
Voor in los zand heb ik hele lange metalen haringen die origineel bij een windscherm voor op het strand zaten. Ze zijn denk ik 30-40 cm lang, normale dikte en van aluminium. Deze neem ik normaal alvast mee als ik verwacht om op los zand te staan. Dit heb ik al wel eens aangevuld houten peggen die ik ter plekke van polsdikke stokken maak, halve meter stok, punt eraan, flink schuin in de grond slaan (geldt ook voor de alu haringen) en klaar.

Mvg,
Frank
 
Ik denk dat ik er al uit ben. De opties met laaggewicht garantie zijn dus:

1. Flinke afgevallen takken zoeken en daar 'heipalen' van maken. Op het principe van grondverdringing dus.

2. Exped parachutjes of uiteraard iets soortgelijks gewoon zelf maken van een of ander lichtgewicht maar scheurvast stofje. Ingraafprincipe met hoge uittrek weerstand door het opliggend gewicht van het zand.
 
Kijk als je echt licht gewicht wilt gaan gebruik je dan natuutlijk gewoon je reserve sokken als parachutejes :D

Eins
 
Erg grappig! Om even door te grappen nu deze opmerking: Nu draag ik slechts bij het wandelen hooguit 1 paar reserve sokken bij mij. Minder sokken is meer ruimte in het OV}(
 
Hoi,
Heb je de prijs van die parachuutjes van Exped wel gezien!!!! 15 euro!!!
Tip:
Knip een paar kapotte nylonkousen in stukken van ongeveer 40 cm, een knoop in het ene uiteinde van het afgenipte stuk, of dichtstikken met de naaimachine. Na vulling met zand of stenen een knoop in het andere uiteinde, waarin je de scheerlijn meeknoopt ( of je maakt er een soort zakje van op de naaimachine) en je hebt een sterk anker voor 0 centjes en hooguit 5 gram. Je hebt dan een soort zandworstje wat je goed kan ingraven. Zakjes van oude nijlonkousen zijn trouwens ook handig voor divers ander spul. Ik heb er een aantal op de naaimachine gemaakt.
Groeten
Jannie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Yup zelf fabrieken zat ik ook aan te denken maar dan géén sokken maar gewoon zakjes maken van gesil. tent doek. Nog lichter....
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan