Rkoome

Administrator
Forumleiding
Tsjechië is een ideale bestemming voor een korte vakantie in de herfst. Het land is goed bereikbaar, ongeveer 800 km rijden, en het Tsjechische landschap verandert in de herfst in een prachtig kleurenpallet. Rode, gele en oranje bladeren schitteren in de najaarszon. Bovendien kan je tijdens het herfstseizoen heerlijke gerechten proeven en net als de Tsjechen paddenstoelen plukken. De Tsjechische natuurgebieden met loofbossen zijn het mooist in de herfst. Je vindt deze parken in het gehele land en ze zijn prima met de auto te bereiken. Dit zijn de vier mooiste natuurgebieden en wandelingen voor in het najaar.

Nationaal natuurreservaat Karlštejn

Dertig kilometer ten zuiden van Praag bevindt zich het grootste beschermde natuurgebied van de Boheemse Karst (Tsjechisch: Český kras): Het nationale natuurreservaat Karlštejn. Het park werd opgericht in 1955 en ligt tussen de dorpen Beroun, Vráž, Mořina en Karlštejn. Het uitgestrekte bosgebied bestaat uit beuken- en eikenbomen, karstverschijnselen en steengroeven. Diverse gemarkeerde wandelpaden lopen door het gebied. De mooiste wandeling is naar de Bubovické watervallen en naar het uitzichtpunt bij het gehucht Svatý Jan pod Skalou. De route kun je starten bij de burcht Karlštejn of in Srbsko, gelegen aan de rivier de Berounka die dwars door de Boheemse Karst stroomt. De route vanuit Srbsko voert door de kloof van de Bubovické watervallen naar rotsachtige trappen en gaat vervolgens naar een prachtig uitzichtpunt over het dorp Svatý Jan pod Skalou. Het natuurpad van Karlštejn naar Svatý Jan pod Skalou, waar je een hapje kunt eten, volgt één van de oudste gemarkeerde wandelpaden in Bohemen, gemarkeerd in 1889. De wandeling is in totaal ongeveer 11 kilometer en het pad is aangegeven met groene en witte marketing. Wie de wandeling in Karlštejn begint legt bijna 14 kilometer af.
Zie hier de kaart voor de wandeling in het natuurreservaat Karlštejn

Riegrova stezka nabij Boheems Paradijs
In het noorden van Tsjechië nabij het nationale park Boheems Paradijs bevindt zich bij de plaats Semily een mooi natuurverschijnsel. Een rotsachtige kloof gevormd door de rivier Jizera. De Riegrova stezka is een wandelroute die door deze kloof voert. De weg is gedeeltelijk in de rotsen gehouwen en gaat door vier tunnels en over een 77 meter lange hangbrug boven de rivier. Het pad is in beide richtingen begaanbaar, maar de meesten beginnen de wandeling in Semily. De Riegrova stezka kun je combineren met de Kamenice stezka, een wandelpad dat boven de kloof loopt en via het bos naar Semily voert. Het circuit is ongeveer 12 km en heeft prachtige uitzichtpunten, zoals bij Myší skála. Het is een flinke klim van 25 meter waarbij je gebruik moet maken van kettingen, maar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht vanaf de rots. De Jizera vallei wordt gedomineerd door de oorspronkelijke beuk, maar je komt ook Noorse sparren, esdoorn- en berkenbomen tegen. Tezamen vormen deze bomen een rijk kleurenpallet in de herfst!
Zie hier de wandeling Riegrovka stezka

Natuurpad Jindrova nabij Boheems Canada
Op duizend kilometer van Nederland/België vandaan ligt het aantrekkelijke natuurreservaat Boheems Canada. Een park in het zuiden van Tsjechië dat haar naam heeft gekregen vanwege de talrijke watergebieden, uitgestrekte bossen en het ruwe klimaat. De grootste stad van dit gebied is Jindřichův Hradec. De plaats heeft een fraai kasteel met schitterende details zoals de arcades, welke karakteristiek zijn voor de Boheemse renaissance. Vanuit Jindřichův Hradec kun je een aangename wandeling maken door de Jindrova vallei. Het natuurpad Jindrova is in totaal 13 kilometer en volgt de stroom Hamerský, een rivier waar regelmatig wordt gekanood. De route begint bij het meer Vajgar. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de stad en het witte kasteel. Het pad voert door bossen, kleine dorpjes, langs een kasteelruïne en door een smalle kloof. Het eindpunt is bij het station Malý Ratmírov, waar je een trein terug kunt nemen naar Jindřichův Hradec. De wandeling heeft weinig hoogteverschillen waardoor het ook voor families toegankelijk is. Bovendien kun je de tocht combineren met een historische treinrit. Diverse keren per jaar rijdt er een stoomtrein tussen Jindřichův Hradec en Nová Bystřice, de toegangspoort tot het onontdekte park Boheems Canada.
Zie hier de wandeling door de Jindrova vallei

Žďárské vrchy in de Boheems Moravische Hooglanden
In het midden van Tsjechië, met de auto zo’n 1000 km rijden, bevindt zich het beschermde natuurreservaat Žďárské vrchy. Het landschap bestaat uit bijna vijftig procent bos, voornamelijk beuken, en door het hele gebied zijn rotsformaties verspreidt. Het natuurreservaat ligt in de Boheems Moravische Hooglanden, een uitgebreide en lange reeks heuvels en lage bergen van meer dan 150 kilometer lang. De lage bergketen vormt de grens tussen Bohemen en Moravië. Eén van de mooiste wandelingen door Žďárské vrchy is de “rotswandeling” vlakbij de plaatst Svratka. De pittige wandeling voert door een bosrijk gebied over de uitlopers van de Boheems Moravische Hooglanden naar diverse rotsformaties. De circuit is 14 kilometer lang en start in het kleine dorp Pustá Rybná. Het eerste natuurlijke hoogtepunt is het uitzichtpunt Čtyři palice ofwel Vier hamers, vernoemd omdat ze vier punten hebben. De formatie is ook bij klimmers populair en biedt een adembenemend uitzicht over het landschap van de regio Vysočina. Een andere rotspartij langs de route is Milovské Perničky. Deze bestaat uit drie rotsen, waarvan de hoogste maar liefst 25 meter is. Eén van de hoogste punten van de route is bij de rots genaamd “rotskasteel” (752 m).
Zie hier de kaart voor de wandeling in Žďárské vrchy

Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com

Let op: het reisadvies naar Tsjechië is aangepast en Praag wordt op dit moment (17/09/2020) als oranje is aangegeven. Hou het reisadvies in de gaten als je naar Tsjechië gaat.
 

Bijlagen

 • Jiří Morávek - Riegrova stezka.jpg
  Jiří Morávek - Riegrova stezka.jpg
  388,3 KB · Weergaven: 16
 • Milovksé perníƒky.jpg
  Milovksé perníƒky.jpg
  371,3 KB · Weergaven: 15
 • chko_zdarske_vrchy_okppcr (9).jpg
  chko_zdarske_vrchy_okppcr (9).jpg
  519,4 KB · Weergaven: 17
 • chko_zdarske_vrchy_okppcr (10).jpg
  chko_zdarske_vrchy_okppcr (10).jpg
  465,7 KB · Weergaven: 15
ik heb de eerste twee wandelingen een kleine twee weken geleden gelopen. De paden liggen er goed bij en het was heerlijk rustig.

Ook de toch van Mala Skala naar Hruba Skala (onderdeel van de golden trail) is erg mooi
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan