[TER INSPIRATIE] Tenerife heropent 040, de meest uitdagende wandelroute van Spanje

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Na een periode van aanpassingen is Route 040 op Tenerife officieel opnieuw geopend. Het is één van meest uitdagende wandelroutes in Spanje geworden en tevens een van de zwaarste in Europa. Vanaf het strand van El Socorro in het noorden van Tenerife brengt de route je met meer dan 4.000 hoogtemeters tot de top van de Teide, het hoogste punt van het eiland. Er zijn nieuwe stukken toegevoegd op de route, maar ook ongebruikte of verlaten paden zijn hersteld. De nieuwe duidelijke routeborden zorgen ervoor dat liefhebbers van wandelen of trailrunning volledig van de natuur en de uitdaging kunnen genieten.

Eén van Europa's meest uitdagende wandelroutes

Route 040 is bekend bij professionele atleten, maar brengt ook fervente wandelaars of trailrunners vanaf het strand van El Socorro naar een hoogte van 3.718 meter. Over een afstand van 27,8 kilometer komt men langs beschermde natuurgebieden als die van Los Campeches, het natuurpark Corona Forestal en het Nationaal Park El Teide. Vanaf zeeniveau trek je tot de hoogste vulkaantoppen van de Montaña Blanca en de Pico del Teide. Deze uitdagende route is één van de meest iconische wandelroutes in Spanje, en tegelijk ook en één van de trajecten met de meeste hoogtemeters (4.000) in Europa. Het is een perfecte route voor wandelaars en kan afgelegd worden in ongeveer 12 uur. Trailrunners klimmen tot aan de top in 4 tot 6 uur.

Aanpassingen en upgrades van Route 040
De laatste jaren werd er geïnvesteerd in de aanpassing van de route met tal van verbeteringen. Zo zijn de routeborden vervangen en is er gewerkt aan de veiligheid en het algemene onderhoud van de route. Daarnaast zijn een aantal vergeten of verwaarloosde stukken aangepakt en zijn er nieuwe delen aan de route toegevoegd. Het doel van het project was duidelijk. Een nieuwe identiteit geven aan de route die de zee in Tenerife verbindt met de top van de Teide en daarbij de ervaring en de veiligheid van wandelaars verbeteren. Het project is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de gemeenteraad van Los Realejos, de Tenerife Tourism Corporation en de afdelingen Milieu, Toerisme en Snelwegen van de eilandsraad van Tenerife, evenals de Island Water Board, het Teide National Park, de Autonomous Authority for National Parks en de Tenerife Mountaineering Federation.

Meer informatie over Route 040:
www.webtenerife.nl/wat-doen/natuur/wandelen/wandelpaden/route-040.htm
 

Bijlagen

 • RUTA O40 .jpg
  RUTA O40 .jpg
  247,2 KB · Weergaven: 36
 • Vista aérea Los Realejos playa El Socorro y Teide RUTA 040.jpg
  Vista aérea Los Realejos playa El Socorro y Teide RUTA 040.jpg
  273,3 KB · Weergaven: 36
 • RUTA 040 Montaña Blanca.jpg
  RUTA 040 Montaña Blanca.jpg
  319,5 KB · Weergaven: 34
 • RUTA 040 Pico Viejo.jpg
  RUTA 040 Pico Viejo.jpg
  190,2 KB · Weergaven: 34
 • Leire Martínez iancorless_BlueTrail RUTA 040.jpg
  Leire Martínez iancorless_BlueTrail RUTA 040.jpg
  270,7 KB · Weergaven: 36
 • Route 040.jpg
  Route 040.jpg
  172,6 KB · Weergaven: 34
 • dossier-ruta-040.pdf
  1,1 MB · Weergaven: 23
Dat lijkt me een prachtige, maar heftige tocht. Niet acclimatiseren en in 7-9 uur in één keer 3700 meter omhoog...Voor mij zijn die tijden een beetje optimistisch. Een understatement ;)
Een overnachting in de Refugio Altavista is sowieso geen overbodige luxe:
Die noemen ze gek genoeg niet in het document. Ik heb nog gezocht naar iets halverwege, maar dat lijkt er niet te zijn.

Marla
 
Lijkt me echt heel vet om dat te gaan trailrunnen, maar met mijn astma begin ik al bij 2500m te piepen, dus niet heel geschikt voor mij als astmatische laaglander.

Eins
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan