The Southern Uplandway - informatie gevraagd


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hey,

Ik ben van plan om in de eerste twee weken van mei de Southern Uplandway te lopen ( of zo ver als mogelijk is )

Nou zag ik al dat je met EasyYet naar Edinburg of Transavia naar Glasgow kan vliegen. Transavia is goedkoper en dichter bij het beginpunt dus makkelijker. Is de overstap van vliegtuig naar trein omslachtig?
Vanaf Glasgow moet ik dan nog met de trein naar Stranraer en daarna met bus? naar het beginpunt Portpatrick.
Wie heeft die treinreis/bus al eens gemaakt en kan me zeggen wat dat gaat kosten. Ik kan weinig info vinden hierover op het net. Er zijn te veel railvervoerders en geen prijzen.

Voor deze tocht staan 9 tot 14 dagen. Dat is nogal een verschil. Weet iemand uit ervaring hoeveel dagen je hiervoor kan rekenen.
We nemen een klein tentje me en zullen rond de 18 kg mee dragen.

Afhankelijk van waar we uiteindelijk uitkomen moeten we ook weer terug naar Glasgow. Op de kaart zag ik een trein van Carlisel via Beattock / Moffat( is halverwegen) naar Glasgow gaan maar via het internet lijkt het wel of de trein daar niet stopt?
Bij het eindpunt, Cockburnspath, aan de Oostkust lijkt ook een trein te gaan naar Edinburgh - Glasgow.
Iemand daar ervaring mee?

Verder kan ik alle tips, ook over mooie ( wild)kampplekjes, gebruiken. Ik wil indien mogelijk om de 3 /4 dagen even een camping of B&B opzoeken voor een douche. Zijn de campings al open en zijn die er uberhoubt langs het pad.

Het pad gaat door vrij stil gebied. Voor hoeveel dagen moet je gemiddeld eten mee dragen, om de hoeveel dagen kan je weer voedsel inkopen doen?

Oh ja, we koken op prop/butagas. Is dat in Glasgow( airport) of Stranrear te koop?

Alvast bedankt voor de info.
Peter ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Het pad gaat door vrij stil gebied.

Aangezien ook wij in die periode een deel van de SUW lopen (Moffat - Selkirk) lijkt het me met die stilte nogal mee te gaan vallen :+

Sander.
 
Hoi Peter,

Heb afgelopen zomer deze tocht gelopen en kan hem van harte aanbevelen. Wij zijn destijds met de bus naar Stranraer gegaan, hetgeengoed te doen was vanuit Glasgow. Alle reis info die je zoekt vind je op http://www.travelinescotland.com.

Vanuit Stranraer kun je een lokale bus nemen naar Portpatrick. Wij hebben destijds 's avonds in Stranraer gekampeerd en 's ochtends een bus.

Pesroonlijk vindt ik 9 dagen wel erg aan de optimistische kant. Onderschat de afstanden, het terrein, het weer en je volle rugzak niet. Tenslotte wil je ook nog een keer genieten. 16 dagen lijkt mij meer realistisch. In de meeste gevallen hoef je maar voor 1 of 2 dagen eten mee tenemen daar in de meeste dorpje wel een kleine winkel is waar je het e.e.a. kunt kopen. In ieder dorp is zowiezo een pub waar je voor rond 8 pond prima kunt eten.

Er zijn verschillende campings langs de route en comperen bij de boer tussen de schapen of in de tuin van een pub is meetstal geen probleem als je netjes vraagt. Verder zijn er een 4 of 5 tal bothies langs de route welke in wisselende staat verkeren en die mogelijk een welkome afwisseling zijn om te overnachten.

Met de bus terug naar edinburg / glasgow kan vanaf vesrchillende punten langs de route evenals vanaf het eindpunt. Echter zorg dat je genoeg tijd neemt daar bussen niet zo frequent gaan als in nederland.

Meer info vindt je op http://www.dumgal.gov.uk/dumgal/miniweb.aspx?id=137 en http://www.dumgal.gov.uk/Dumgal/xdocuments/10984.pdf.ashx
 
Super John !

Hier heb ik al heel veel aan.
Nu nog het antwoord op de vraag of ik ( naast Glasgow centrum ) nog ergens (mix)gas kan krijgen in bijvoorbeeld Portpatrick of Stranraer.

Inderdaad is die 9 dagen veel te optimistiesch. 40 km. op een dag trek ik niet. Das geen vakantie. Ik denk dat gemiddeld 20 / 25 wel haalbaarder is. Maar we maken er geen wedstrijd van. Als we het zat zijn nemen we eerder de bus terug naar Ggw.
Ik neem er een dag voor om per bus terug te komen naar Ggw.
We hebben 13 loopdagen, zullen dus wel zien hoe ver we komen.

Ik heb inmiddels een boekje van L.Planet waar de SUW ook in staat met wat info er om heen.

Aanvullende info is altijd welkom;)

Grt. Peter
 
Hoi Peter,

De kans dat je gas kan krijgen in Stranrear is klein en vrijwel nihil in Portpatrick. Er zijn daar geen winkels bij mijn weten die kampeer artikelen verkopen. De enige mogelijkheid waar je het zou kunnen proberen zijn de campings in Stranraer en Portpatrick. In Stranraer zijn wel verschillende supermarkten maar of die campinggas verkopen betwijfel ik.

Als je op safe wilt spelen zul je het in Glasgow moeten inkopen of een benzine brander moeten meenemen.

Suc6,
John
 
>Super John !
>
>Hier heb ik al heel veel aan.
>Nu nog het antwoord op de vraag of ik ( naast Glasgow centrum
>) nog ergens (mix)gas kan krijgen in bijvoorbeeld Portpatrick
>of Stranraer.

Ik heb ooit eens in millgavie (start WHW) bij een bouwzaak een prik gas tankje gekocht, misschien is dat een idee om eens te informeren naar bouwzaken?

Eins
 
Benzinebrander

Ja daar zat ik ook al aan te denken. 'K hou m'n MSR multi wel achter de hand. Is alleen wat zwaarder dan minigasbrander en gas.
Dus word het geen gas dan wel benzine;-)

Ik zoek nof ff verder.............

Thanks allemaal tot zo ver. Erg fijn zo veel hulp van het forum.

Grt. Peter
 
Het verkrijgen van gastankjes is voor elkaar.
We vliegen naar Glasgow-Prestwick. Dat bleek dichterbij Ayr dan Glasgow. We nemen dus de trein naar Ayr en daar heb ik via de Primus-site een Tiso-zaak gevonden die o.a. gas verkoopt van Primus en MSR. We hebben een uurtje voor de volgende trein. Dan weer terug naar het station en hopa naar Portpatrick.

Na bestudering van de prima info van John blijken er op de route meer dan genoeg campings en winkels voor handen.

Trouwens nog een tip; Als je met Transavia vliegt naar Glasgow - Prestwick krijg je 50% korting op je treinkaartje!! http://www.transavia.com/nl/glasgow

We GAAN !
:+
 
Ik (we) zijn gisteravond terug gekomen van 2 weken SUW lopen en ik kan zeggen; Dit is een HEEL GROTE AANRADER!!

Niet voor de beginnende hiker maar voor de gevorderde en ervaren hikers een geweldige toer.
Ik ben van plan er nog een verslag van te maken maar omdat ik over 3 dagen weer op vakantie ben :)komt dat later.

Wij zijn gestart in Port Patrick en geeindigd in Lauder (300 km.). Helaas niet helemaal tot aan de Noordzeekust, op 50 km na de hele toer gelopen, tijd te kort om het af te maken......

In het kort,
Goed tot zeer goed bewegwijzerd maar het gidsje van de SUW van Roger Smith en de bijbehorende kaarten zijn nodig voor de info over bevoorrading,openbaarvervoer etc en de kaart om op enkele punten bij te sturen.
Bevoorrading is hier en daar een probleem zodat je vooraf goed moet kijken voor hoeveel dagen je in moet slaan en dus mee moet sjouwen en dus ook moet afleggen in afstand. Kampeerplekken (wild/beschut) houden niet over.
Campings zijn er nouwelijks of buiten de route. Wij hebben tussendoor alleen in Moffat 1 nacht op de camping gestaan = uitstekend. De zg. bothys op de route vonden we meestal niet schoon.
Verder voor alle water gebruik gemaakt van beekjes. Wel goed kijken of het betrouwbaar is van wegen schapen of koeien in de buurt en of het stroomt. Bij twijfel hebben we het gekookt. Water werd naar het Oosten toe steeds moeilijker te vinden omdat het steeds droger word naar het Oosten. Soms moesten we voor het zoeken van een kampplek eerst water inslaan (4 liter) en daarna op zoek naar een plek en ongewassen de nacht in.
Landschap is vanuit het westen na 1 dag al vrij heuvelachtig en word steeds meer bergachtig om bij Melrose plots weer af te vlakken. Het deel naar Lauder vonden we nogal gecultiveerd en erg agrarisch waardoor je door erg veel weides met poep liep en het landschap saai werd.
Er vind vrij veel bosbouw plaats. Op plekken waar men aan het kappen is word de route soms omgeleid en staan indrukwekkende waarschuwings borden.
Ook vind er veel herbebossing plaats rondom kleine beekdalen. Deze aanplant is nu nog klein en meestal in plastic hulzen gestoken wat soms ontsierend is.
We hadden rugzakken van ca. 18 kg (afhankelijk van de bevoorrading) en kampeerden elke avond wild. Stonden om 6 uur (locale tijd) op en liepen van 7.30 tot ca 18.30 uur. Om de 1,5 uur een pauze van een 20 minuutjes. Om 21.00 sliepen we weer, een kartier later was het donker.
Tijd van het jaar was goed. Eerste week net als in NL erg warm, is niet normaal. Daarna heel wisselvallig en fris tot koud en laatste dagen te regenachtig om alles droog te houden. Ook nachtvorst gehad. Mooie natuur, veel bloeiend gaspeldoorn, brem en aan de Westkust orgideeen. Overal lammetjes.
Op de route kan je 13 waymarks vinden. Helaas vonden wij er maar 8 maar 3 daarvan hadden de zelfde inhoud nl. een pin van de SUW. Ik heb de indruk dat de zg. handgeslagen muntjes niet meer aangevuld worden en ze overgestapt zijn op de pins. Jammer dat maakt het zoeken naar minder aantrekkelijk maar heb je meer oog voor de omgeving :)
Vanaf Lauder met de bus naar Edinburg en met de trein naar Glasgow, Prestwick nam een halve dag in beslag, goede aansluitingen. Vlieg je met Transavia heb je op vertoon van je ticket 50% korting op de trein op de dag van aankomst (en misschien ook van vertrek).

Op de hele 300 km maar 3 hikers tegen gekomen............ zo ongelofelijk rustig en stil, soms de hele dag geen mens.


Voor verder info kan je bij mij terecht.
Groeten, Peter
 
Ik (we) zijn gisteravond terug gekomen van 2 weken SUW lopen en ik kan zeggen; Dit is een HEEL GROTE AANRADER!!

Niet voor de beginnende hiker maar voor de gevorderde en ervaren hikers een geweldige toer.
Ik ben van plan er nog een verslag van te maken maar omdat ik over 3 dagen weer op vakantie ben :)komt dat later.

Wij zijn gestart in Port Patrick en geeindigd in Lauder (300 km.). Helaas niet helemaal tot aan de Noordzeekust, op 50 km na de hele toer gelopen, tijd te kort om het af te maken......

In het kort,
Goed tot zeer goed bewegwijzerd maar het gidsje van de SUW van Roger Smith en de bijbehorende kaarten zijn nodig voor de info over bevoorrading,openbaarvervoer etc en de kaart om op enkele punten bij te sturen.
Bevoorrading is hier en daar een probleem zodat je vooraf goed moet kijken voor hoeveel dagen je in moet slaan en dus mee moet sjouwen en dus ook moet afleggen in afstand. Kampeerplekken (wild/beschut) houden niet over.
Campings zijn er nouwelijks of buiten de route. Wij hebben tussendoor alleen in Moffat 1 nacht op de camping gestaan = uitstekend. De zg. bothys op de route vonden we meestal niet schoon.
Verder voor alle water gebruik gemaakt van beekjes. Wel goed kijken of het betrouwbaar is van wegen schapen of koeien in de buurt en of het stroomt. Bij twijfel hebben we het gekookt. Water werd naar het Oosten toe steeds moeilijker te vinden omdat het steeds droger word naar het Oosten. Soms moesten we voor het zoeken van een kampplek eerst water inslaan (4 liter) en daarna op zoek naar een plek en ongewassen de nacht in.
Landschap is vanuit het westen na 1 dag al vrij heuvelachtig en word steeds meer bergachtig om bij Melrose plots weer af te vlakken. Het deel naar Lauder vonden we nogal gecultiveerd en erg agrarisch waardoor je door erg veel weides met poep liep en het landschap saai werd.
Er vind vrij veel bosbouw plaats. Op plekken waar men aan het kappen is word de route soms omgeleid en staan indrukwekkende waarschuwings borden.
Ook vind er veel herbebossing plaats rondom kleine beekdalen. Deze aanplant is nu nog klein en meestal in plastic hulzen gestoken wat soms ontsierend is.
We hadden rugzakken van ca. 18 kg (afhankelijk van de bevoorrading) en kampeerden elke avond wild. Stonden om 6 uur (locale tijd) op en liepen van 7.30 tot ca 18.30 uur. Om de 1,5 uur een pauze van een 20 minuutjes. Om 21.00 sliepen we weer, een kartier later was het donker.
Tijd van het jaar was goed. Eerste week net als in NL erg warm, is niet normaal. Daarna heel wisselvallig en fris tot koud en laatste dagen te regenachtig om alles droog te houden. Ook nachtvorst gehad. Mooie natuur, veel bloeiend gaspeldoorn, brem en aan de Westkust orgideeen. Overal lammetjes.
Op de route kan je 13 waymarks vinden. Helaas vonden wij er maar 8 maar 3 daarvan hadden de zelfde inhoud nl. een pin van de SUW. Ik heb de indruk dat de zg. handgeslagen muntjes niet meer aangevuld worden en ze overgestapt zijn op de pins. Jammer dat maakt het zoeken naar minder aantrekkelijk maar heb je meer oog voor de omgeving :)
Vanaf Lauder met de bus naar Edinburg en met de trein naar Glasgow, Prestwick nam een halve dag in beslag, goede aansluitingen. Vlieg je met Transavia heb je op vertoon van je ticket 50% korting op de trein op de dag van aankomst (en misschien ook van vertrek).

Op de hele 300 km maar 3 hikers tegen gekomen............ zo ongelofelijk rustig en stil, soms de hele dag geen mens.


Voor verder info kan je bij mij terecht.
Groeten, Peter
 
Dag Peter (en Loes!)

Voor het middelste deel dat wij gelopen hebben deel ik je mening geheel. Een prachtige zeer weinig belopen route (ook te zien aan de niet uitgesleten paden). Wij zijn in 7 dagen welgeteld 1 andere wandelaar tegen gekomen.

We hebben 2 dagen na jullie de brattleburn bothy aangedaan en waren ook niet onder de indruk van de frisheid (alhoewel de lokatie zelf prachtig was). Een leuke ervaring maar verder hebben we toch liever de tent gebruikt.

Voor wat betreft de bosbouwwerkzaamheden welke op vrij grote schaal plaatsvinden zijn er inderdaad niet altijd plezierige omleidingen ingesteld. Volgens een lokale bosbouwmedewerker is dit een formele/juridische noodzaak maar hij gaf aan dat je hier niet al te moeilijk over hoeft te doen en eigenlijk best de normale route kunt volgen wanneer je even goed uitkijkt ter hoogte van de werkzaamheden. Uiteraard is dit niet het formele standpunt en doe je dit op eigen verantwoordelijkheid. De werkzaamheden zelf zullen nog jaren aanhouden doordat ze in fases willen kappen. Dat klinkt dramatisch maar komt eigenlijk de kwaliteit (uitzicht / afwisseling) op de route alleen maar ten goede.

Groet,
Sander.
 
Hoi Sander,

Geinig om een te lezen dat een paar nederlanders op onze hielen zaten:)
Waar zijn jullie gestart en geeindigd?
Locatie van die bothy was inderdaad mooi maar ook daar hebben wij maar voor een nachtje (vochige)tent gekozen........

Na 2 x voor niks om gelopen te zijn voor de borden van de bosbouw. ( was al lang klaar of het was weekeinde) besloot ik de 3de x de borden te negeren ( Na Moffat ) omdat we een heel steile omweg moesten maken. En tja daar waren ze dus wel bezig met zo'n alles opvretende bomenverslinder die een boom als een lucifertje oppakt en verwerkt. Toen toch maar even de heuvel genomen. Ik had inderdaad ook al het idee dat het vooral een juridische zet was.

De meeste bomen worden afgevoord naar o.a Ayr. daar vandaan gaan ze naar Zweden!? voor papierverwerking. Er vind ook veel herbeplanting in de vorm van gemengd bos plaats. Meer inheemse soorten zoals berk en beuk maar toch ook hele percelen productie-dennen.

groeten, Peter
 
>Waar zijn jullie gestart en geeindigd?
Wij zijn begonnen in Sanquhar en hebben een short-cut genomen halverwege tussen Moffat en St. Mary's Loch om terug te komen naar Moffat. We hebben kortere wandeldagen gemaakt omdat mijn dochter (11) voor het eerst meewas op een meerdaagse tocht en we helaas het bagagegewicht nog niet helemaal eerlijk konden verdelen x(

>Locatie van die bothy was inderdaad mooi maar ook daar hebben
>wij maar voor een nachtje (vochige)tent gekozen........
Wij hebben de zolder gebruikt om te slapen, maar wel bovenop het grondzijl van de tent....

>
>Na 2 x voor niks om gelopen te zijn voor de borden van de
>bosbouw. ( was al lang klaar of het was weekeinde) besloot ik
>de 3de x de borden te negeren ( Na Moffat ) omdat we een heel
>steile omweg moesten maken.
Geinig. Terwijl ik op dat punt stond te puzzelen omdat ik dezelfde overbodige klim aan zag komen, kwam er een bosbouwer voorbij die zo'n megamachine bestuurd. Die heeft ons een lift gegeven in zijn jeep en een hele leuke uitleg gegeven over wat ze aan het doen zijn. Feitelijk willen ze ieder jaar (over een periode van 40 jaar...) een stukje kappen/herplanten zodat er een meer geleidelijk productiebos ontstaat.

Ik kom vermoedelijk nog wel eens terug om de rest van het traject te doen.

Sander.
 
De hele toer was erg mooi, maar het aler, aler mooiste stuk vonden wij toch het deel tussen Castle Kennedy en Sanquhar.

Misschien een tip voor de volgende x;-)

Overigens loopt de hele route niet alleen over zachte bodem. Vooral de eerste dag van Port Patrick naar Castle kennedy is regelmatig veharde weg (asfalt). Verder zijn veel z.g karren/bospaden ook verhard (grove gebroken steen). Dat loopt niet altijd even makkelijk. Gelukkig overheerst het onverharde deel de hele route ruim. Erg zompige, natte, delen hebben we nouwelijks gevonden. Maar het was dan ook al lang droog. De gamaschen zijn niet gebruikt:)

grzzzzz Peter
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan