Therm a rest matje


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een tijdje geleden van Therm-a-Rest het UltraLite matje gekocht en ik moet ongeveer na 1 a 2 dagen dat matje weer opblazen om comfortabel te liggen. Is dit normaal ofis het matje misschien lek.

Het matje heeft niet op scherpe stenen buiten gelegen, maar misschien als je per ongeluk er op staat dat die druk dan te groot wordt en het ventiel dan kapot gaat? Begin november kan het koud zijn in de Ardennen kan dat misschien meegespeeld hebben?

Ergens op deze site had ik gelezen over mensen die ook de UltraLite hadden en dat er een paar lek waren, ben dus benieuwd over hun ervaringen en hoe je dit kan testen.

gr. Frank
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Frank,

heb je eraan gedacht dat als het koud is, de lucht in je matje 'krimpt'? Daardoor wordt je matje een stuk zachter. Overigens blaas ik mijn matje altijd nog een beetje op (hij is imiddels ook lek, dus moet ik wel), iets meer druk in je matje maakt het liggen toch wat comfortabeler.

Gr,
Maarten

"De vooruitgang voert ons steeds verder van huis."
ZTT
 
Hmm, ik ben bang dattie gewoon lek is. Weliswaar krimpt lucht als het afkoelt, maar dat duurt geen 1 a 2 dagen, hooguit enkele uren.
Ik slaap wel vaker bij koud weer in de Ardennen, maar hoef 'em eigenlijk nooit weer op te blazen. Ook sta ik wel eens op mijn matje, daar stijgt de luchtdruk niet zo spectaculair van de het ventiel daar van kapot zou mogen gaan (als je op je matje gaat liggen gaat-ie toch ook niet kapot?).
Tja, en met zo'n klein lekje zal onderdompelen in water het lek wel niet boven krijgen ;-)

Groetz,
Dennis
 
Nou, ik he dat probleem eigenlijk ook wel. Bij mij is hij ook vrij snel zacht. Mij was wijs gemaakt dat dit wel kon komen door de warmte...........

:7 sanne
 
Ha Sanne,

dat lijkt mij dus sterk, door warmte zet lucht uit, dus dan zou jou matje er uit moeten zien als een ballon als hij opgeblazen en wel goed warm wordt.

Maarten

ps. Geloofde je dat verhaal ook? :p
 
Nou,

Bij zo'n grote opblaaskano waar ruim 100 liter lucht ingaat kan ik me nog voorstellen dat ie zacht wordt als ie in koud water komt.
Maar zo'n luchtbedje bevat zo weinig lucht, daar zal krimpen door afkoelen echt niet zoveel effect hebben.

Je kunt het lek wel vinden denk ik, met een emmertje sop, voorzichtig het schuim eroverheen vegen. Proberen kan altijd. Als het lek komt doordat je een keer met je matje van een waterglijbaan geracet bent... dan kun je het schudden, dan is de bovenstof poreus geworden. x(

Groet, Pieter
"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Ligt er denk ik ook een beetje aan hoeveel je bij moet blazen. Zelf moet ik ook zo een beetje om de dag een paar zuchtjes erbij doen. Is volgens mij vrij normaal.

:7
 
verhoudingsgewijs krimpt een matje dan natuurlijk net zo veel als een grote opblaaskano. Dus dat klopt niet. Hier is sprake van warme lucht die je in het matje blaast, die koelt af en neemt minder volume in beslag. Bij een kano blaas je dat ding op met lucht die de temperatuur heeft van de omgeving (geen 35 C). Als het water kouder is dan de lucht (en dat is zo in de zomer)zal de kano dus zachter worden. Je kan een kano dus niet met een matje vergelijken.
 
Nou mij kun je vaak vanalles wijsmaken, als je maar overtuigend overkomt, maar bij het warmte verhaal was ik het niet helemaal mee eens. Maar goed het komt er nu gewoon op neer daqt hij lek is!!!

Sanne:)
 
Okee, nu ik het nalees heb ik wel onzin geschreven over die kano en dat matje ja! En dat moet ingenieur worden over 1,5 jaar... :+

Maar dat idee van dat lek zoeken, kun je allicht proberen.

Suc6!
Pieter (een bedje van gras en bladeren gaat nooit lek)

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Of koop voor 5 euro een niet-inflatable matje bij de dump ofzo, hoef je ook geen gras te zoeken (je zal maar in een woestijn kamperen..)


M

"De vooruitgang voert ons steeds verder van huis."
ZTT
 
Frank,

Beetje bijblazen heb ik ook vanaf het begin gedaan. Is m.i. ook helemaal niet erg, zolang het maar niet erger wordt en je halverwege de nacht moet gaan blazen.

Als ik jou was zou ik even checken hoe lang je garantie hebt en tot die afloopt goed in de gaten houden of het erger wordt.

Overigens heb ik met de ultralight goede ervaringen. Heb hem nu 6 jaar en hij is bij vrij intensief gebruik nog maar een keer lek gegaan.

Groeten,
Carl
 
Test methodiek

Ik zou het matje thuis eens openrollen en opblazen. Je hebt dan de grootste druk in je matje en de meeste belasting op je ventiel en dergelijke. Thuis heb je nauwelijks last van warmte uitzetting.

Kan je er ook nog een gewicht op zetten of zelf op gaan slapen. Heeft het matje na een aantal uren dan niet dezelfde hardheid, dan is hij lek.

Overigens is dit meestal het ventiel. Als je nog garantie hebt, dan terug gaan. Zo niet, en je komt er niet achter waar het lek zit (onder water houden) dan zou ik het ventiel eens vervangen. Kost een paar euro.

groetjes, Jaap
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan