Thermosflessentests

In de recente uitgave van de Kampioen, het clubblad van de ANWB, staat een test van 6 thermosflessen van +/- 1l. Deze wil ik even met jullie delen.
http://www.anwb.nl/kampioen/tests/thermosflessen/test-thermosflessen
http://www.anwb.nl/kampioen/tests/thermosflessen/conclusie-test-thermosflessen
De ranglijst is als volgt:
1. Thermos Thermax Light & compact (winnaar)
2. Outwell Agita (beste koop)
3. SIGG Classic 1000 (2 na heetste)
4. Mepal Excalibur
5. Highlander Tuffflask 1000
6. HEMA isoleerfles 1 liter


Een oudere versie van een test, nu met 500ml flessen: http://www.anwb.nl/binaries/pdf/fietsen/test-w-f/test_thermosflessen.pdf
Op basis van isolerend vermogen: (datum onbekend)
1. Shira (Nu Rubytec Shira?)
2. Coleman
3. Primus
4. Perry
5. Thermos
6. HEMA

Een test van 12 thermosflessen van KCK: http://www.kampeergoed.nl/images/KCK Thermosflessen.pdf (https://www.kck.eu/index.php?page=artikelen&sub=article&id=2179)
De 5 meest isolerend: (eind 2011???)
1. Thermos Thermax Compact & Light
2. Blokker Havoc
3. Outwell Agita
4. Primus
5. HEMA

Let er bij het vergelijken van de genoemde temperaturen erop dat de tests niet vergelijkbaar zijn qua opzet.
De Thermos Thermax Compact & Light en de Outwell Agita komen duidelijk naar voren als kwalitatief hoog. De Thermos is daarbij het best en daar is de prijs ook naar (50 euro). De Outwell is met 20 euro veel gunstiger geprijsd.
Enkele opmerkingen:
- Shira, de testwinnaar van de 2e ANWB test is moeilijk te verkrijgen. Rubytec voert nu een Shira thermosfles, wellicht is dit dezelfde? Deze is in Maart 2014 te verkrijgen
- Outwell Agita, het gunstig geprijsde topmodel is momenteel moeilijk verkrijgbaar. Medio maart 2014 lijkt hij weer op voorraad te zijn.
- De HEMA fles scoort laag bij de ANWB tests, echter 5e van de 12 van de KCK test.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hola!

Even uit nieuwsgierigheid....hoe vaak gebruiken jullie de thermosfles eigenlijk?

Ik vraag dat omdat ik er jaren geleden eentje heb gekocht (ok, van de HEMA) van 0.5 liter, maar 'm eigenlijk nooit gebuik. Ik heb gewoon geen zin om het extra gewicht mee te sjouwen aangezien ik in de winter al genoeg bij me heb.

Groetjes,
Dennnis
 
Met wandelvakanties in de zomer neem ik er meestal geen mee. Ik maak gewoon elke pauze "vers" water. In de winter gaan er 2 van 1lt. mee. Want koud water kan je niet zo goed meenemen, als het onder nul is.

Meestal 3x pauze met twee mokken, en de laatste halve liter voor net voor of na het tent opzetten. Dus wel fijn als ie wat beter isoleert. Ik heb nu een Primus en een Hema.

Verder als ik met de auto wegga, gaat er vaak ook een fles mee. Voor onderweg of op de camping. Ik heb ook een anderhalve liter thermoskan, die gebruik ik ook thuis voor thee.

Overigens heb ik bij de Primus twee doppen. Eén met snel(schenk)sluiting, de ander dicht. Die zou beter moeten isoleren. Geen idee hoe groot het verschil is.
 
Ik neem 's winters op skitochten/-tjes altijd een thermoskan mee. Meestal van een liter. Toch drink ik in praktijk vaak te weinig, want hij gaat zelden op, ok al ben ik lang bezig. Thermoskannen zijn wat onpraktisk om onderweg uit te drinken. Je moet helemaal stil staan en je moet je drinken laten afkoelen.

Mijn man neemt op korte tochten meestal een plastic pet-fles mee en pakt die wat warm in.

Misschien dat een platypus die niet bevriest wel zo handig is, als je er wat behandig in bent. Ik ben er nog niet zo handig in. Vorig jaar tijdens een lange skiwedstrijd had ik zo'n ding mee, maar toen moest ik onderweg steeds stil staan om het schuifje weer dicht te doen. Ik had hem misschien gewoon open moeten laten tijdens het skiën.

Met winterkamperen heb ik tot nu toe steeds thermosflessen met water meegenomen. Ook wel wat van gebruikt, maar lang niet alles wat erin zat. Waarschijnlijk was 1 fles van een liter wel genoeg geweest.

Linda
 
Hola!

Even uit nieuwsgierigheid....hoe vaak gebruiken jullie de thermosfles eigenlijk?

Ik vraag dat omdat ik er jaren geleden eentje heb gekocht (ok, van de HEMA) van 0.5 liter, maar 'm eigenlijk nooit gebuik. Ik heb gewoon geen zin om het extra gewicht mee te sjouwen aangezien ik in de winter al genoeg bij me heb.

Groetjes,
Dennnis

Een bakkie koffie tijdens een dagtochtje is wel lekker. En als forens/student is het vooral goedkoop. Inderdaad, tijdens langere tochten moet je iets meer dan gemiddeld een thee/koffiejunk zijn om altijd een thermos bij je te willen hebben ;)
 
Hola!

Even uit nieuwsgierigheid....hoe vaak gebruiken jullie de thermosfles eigenlijk?

Bij dagtochten in Nederland in de winter. Lekker onderweg een bakkie thee.
Wat dan weer een teleurstelling oplevert als onderweg blijkt de thermosfles in de auto uit de rugzak is gevallen ;)

Marla
 
Ik gebruik ook vooral thermosflessen tijdens dagtochten in de winter. Dan vind ik het vaak te koud om buiten thee te zetten. En bij dagtochten is een thermosfles ook bijna net zo zwaar als een brandertje met toebehoren. Verder gebruik ik ook vaak een thermosfles als ik met de trein reis.

Weet iemand toevallig trouwens een adres waar ik los nieuwe doppen kan kopen? Sommige van mijn thermosflessen zijn namelijk uitgerust met een snelschenksluiting die lekt. Bovendien heb ik de indruk dat gewone sluitingen de inhoud langer warm houden. Het gaat om doppen voor thermosflessen van 0,5 en 0,7 liter. Bij voorbaat dank voor een tip!

Vrgr. Carlo
 
Even uit nieuwsgierigheid....hoe vaak gebruiken jullie de thermosfles eigenlijk?

Wanneer t swinters echt koud is en ik geen zin heb om tijdens een pauze een brander tevoorschijn te trekken of zoals het komend weekend gaat zijn: veel wind en veel kans op nattigheid. Dat gezegd hebbende: meestal niet als ik een meerdaagse doe, want dan vind ik het inderdaad te veel gewicht.
 
Het moet wel vreselijk koud worden wil een waterzak in je rugzak bevriezen.... Enerzijds is de zak ingepakt tussen je spullen en ligt hij tegen je rug aan als het goed is anderzijds is hetw ater continue in beweging. Oké als je van je waterzak ook een drinksysteem maakt kan je maar beter de slang goed isoleren met een neopreen hoes en regelmatig sippen want daar zit wel de achilleshiel bij vriestemp.

's nachts wil het water in de waterzak nog wel eens gaan bevriezen (het ligt dan stil). Leg het daarom beter onder je hoofdkussen of onder je voeteneind dan komt er nog enige beweging in. Verder altijd een wijdhals zak nemen dan kan je de stukken ijs eruit schudden.

Thermos is ook fijn ja zeker als je geen zin hebt om tijdens de pauze te koken
 
Ik heb in de winter niet altijd een rugzak op. In de tent bevriest ook alles, behalve warm water in een thermoskan :)

Voor dit weekend wel een goed idee om een thermoskan mee te nemen overigens...
 
Sommige van mijn thermosflessen zijn namelijk uitgerust met een snelschenksluiting die lekt.
Vrgr. Carlo

Dat is nou de reden dat ik, na lang zoeken, een primus heb gekocht.
Hier worden 2 doppen bij geleverd.
Draaidop en kliksluiting.
Ik hou niet van die kliksluiting en als die onderweg kapppot gaat heb je een probleem.
Draaidop gaat niet zo snel stuk
 
Ik heb in de winter niet altijd een rugzak op. In de tent bevriest ook alles, behalve warm water in een thermoskan :)

Hangt er van af hoe koud het wordt. Bij -15 kan ik nog het water en ijs na een nacht in de tent gewoon uit de zak krijgen. Maar goed ik lig dan ook op die zak met de slaapzak.

Maar als je vloeibare zaken ongeisoleerd gewoon los in de tent legt heb je idd risico's op ijsblokken. Heb het regelmatig gezien, altijd lachen ;)

Behalve zakken kan je ook wijdhals flessen nemen, die kan evt. in je slaapzak meenemen of mocht hij onverhoopt toch bevroren geraakt zijn voorzichtig boven een brandertje de buiten zijde van de ijsblok ontdooien. Door de wijdhals kan je dan het resterende ijsblok eruit schudden. Duurt wat langer voordat je ontbijt warm is dat dan weer wel.

Het zijn gewoon allemaal keuzes, ga je voor die extra luxe van een thermos (en gewicht) of denk je dat je voldoende ervaring en juiste spullen hebt om het zonder af te kunnen. En laten we eerlijk zijn er zijn vriestemperaturen waarbij alles ophoudt. Dan is de thermos wel koning!
 
Laatst bewerkt:
Even uit nieuwsgierigheid....hoe vaak gebruiken jullie de thermosfles eigenlijk?

Bij een trektocht in de winter heb ik altijd 1l thermos per persoon mee. Zakjes thee, soep, solbaren (=bessensap poeder, populair in Noorwegen) mee. Ideaal om tijdens een stop even wat vocht en zout binnen te krijgen en wat op te warmen.

In de zomer gebruik ik hem met (niet-ultralicht) kamperen, 's avonds water koken, 's ochtends geen brander nodig om toch even warme thee te drinken.

Olivier
 
Ik ben wel benieuwd wat de relatieve prestaties zouden zijn van een plastic flesje met wat isolatie/lucht/schuim eromheen.
 
Ik ben wel benieuwd wat de relatieve prestaties zouden zijn van een plastic flesje met wat isolatie/lucht/schuim eromheen.

Is het dan niet handiger om een plastic fles te nemen met een stuk schuimmat eromheen gelijmd? Volgens mij zag ik laatst een zuidpoolskiër met zo'n fles. Is vast een stuk lichter dan een metalen thermosfles. Leon hier van de site heeft een piepschuimen thermosfles, maar die is weer erg volumineus.

Overigens qua lekkende dop, heb ik totaal geen problemen met mijn Idea thermosfles. Als hij dicht zit, lekt hij niet.

Edit: ik las de vraag als "plastic zakje", vandaar het rare antwoord.

Linda
 
Laatst bewerkt:
Themosfles

Alleen op heel koude dagtochten gaat hij mee, anders niet. En ik heb weleens op een heel koud object gestaan met weinig voorzieningen, mijn Sigg steelworks was mijn grote vriend. Deze heeft trouwens niet zo'n kliksluiting, dat wilde ik ook echt niet, dit was de enige met alleen een schroefdop. Ik heb het idee dat die kliksluiting veel warmte verliest en op den duur kapot gaan.

mirjam
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Bij een trektocht in de winter heb ik altijd 1l thermos per persoon mee. Zakjes thee, soep, solbaren (=bessensap poeder, populair in Noorwegen) mee. Ideaal om tijdens een stop even wat vocht en zout binnen te krijgen en wat op te warmen.

Tja, dat is het nou precies: ik hoef dus niet op te warmen. Ik ga uit van het principe dat ik voldoende kleding heb om het tijdens het lopen niet koud te krijgen. Zo ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik geen behoefte heb aan warme drank om op te warmen. Ik lurk dus altijd gewoon aan de waterzak met koud water....ook in de winter :)

Groetzels,
Dennis
 
De ranglijst is als volgt:
1. Thermos Thermax Light & compact
4. Primus

Nummer 1 en 4 laatst meegehad. 8 dagen in de sneeuw kunnen uittesten, waarbij elke dag er kokend water inging, en opging :) De eerste dagen alleen water, waarbij ik eerst de één gebruikte, toen de ander (afwisselend). De laatste dagen maakte ik in de Primus thee, en gingen ze gelijkmatig op, omdat ik elke pauze een warme drank én thee nam. De temperatuur varieerde van -4 tot rond 0°C. Soms is er een kan voorverwarmd met het water voor het ontbijt. Op de Primus had ik de vaste dop.

Mijn conclusie is dat ze niet verschillen. Ze houden het water evenlang warm. De Thermos werd meestal voor het ontbijt gebruikt (voorverwarmd), dus die durf ik zelfs iets slechter isolerend te noemen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan