Tip Franse Pyreneeën?


Status
Niet open voor verdere reacties.
L.S.

Wij zitten komende 2 weken vanaf vrijdag in Zuid-Frankrijk op vakantie. Nu is het idee om een tweedaagse huttentocht te maken in de Pyreneeën. We zitten vlakbij Carcassonne, dus bijv. Vicdessos (Pic d'Estats?) of Ax-les-Thermes (Pic Carlit?) is ruim 2 uur rijden. Maar als ik op de kaart kijk zou bijvoorbeeld de omgeving van Prades (met in de omgeving toppen >2500m) ook een optie zijn.

Het idee is om op dag 1 vroeg naar de Pyreneeen te rijden en dan naar een (bemande) hut te lopen en dag 2 nog wat verder te lopen en uiteindelijk weer bij de auto uit te komen.

Heeft één van jullie concrete suggesties en/of tips voor boeken waar we een dergelijke tocht (dat deel van de Pyreneeen en 2-daagse rond-tocht) in kunnen vinden? Veel beschrijvingen op internet gaan uit van meerdaagse tochten en dan komen we na 2 dagen dus niet meer bij onze auto. ;-)

Bedankt en groeten,
Jaap-Willem.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Jaap-willem
Ik zou voor de vuistweg wel een 10-tal routes kunnen verzinnen.
Gewoon een kaart kopen en aan het plannen gaan.
Wat klassiekers die ik gewoonlijk voorstel als een vraag uit deze richting komt is de volgende.
Met de auto naar merens les vals:
over de gr10 naar refuge du ruhle (als opwarmer)
om de volgende dag over een pittiger route terug te lopen
route loopt als volgt: vanaf ruhle zuidelijk naar etang de joclar, over col de l'albe via etangs de l'albe en entang de couart terug naar merens. In de buurt van etang de comte zal het bekend gebied zijn;
Aan de ander kant van de N22 zou je bv vanaf l'hospitalet pres l'andorre over de gr107c kunnen lopen tot refuge des besines om dan de volgende dag over het gr10 traject (wat loopt via porteille des bésines) terug naar merens te lopen. Met het openbaar vervoer kan je zonder problemen je auto terug ophalen;
Natuurlijk zou je ook met de nodige ervaring de pic carlit kunnen beklimmen in een tweedaagse.
Vanaf lac des bouillouses over de gr10 naar cabane de rouzet (het is geen bemande hut maar voor een tweedaagse moet dat te overleven zijn. Omdat het maar een kleine hut is, is het misschien wel wenselijk dat je de weersberichten nakijkt zodat in in geval de hut vol is, je zonder problemen in openlucht kan overnachten. Een slaapzak en een matje heb je wel nodig. De volgende dag zou je via de west kant de pic carlit kunnen beklimmen om dan de tour rond te maken.
Alles wat ik nu gezegd heb haalde ik uit kaart 2249ET en 2249OT (het zijn 1:25000 kaarten maar de 1:50000 kaarten volstaan ook)
Ivo
 
Hoi Ivo,

Bedankt voor je snelle reactie! Hiermee ga ik aan de slag.

Tussen de middag loop ik 'de stad' (Rotterdam-Centrum) even in om te kijken of ik die kaarten kan vinden en/of andere literatuur over de punten die jij noemt. Donner is voor mij een voor de hand liggende optie, het assortiment bij de ANWB is te klein denk ik.

Heeft iemand nog andere reisboekwinkel-tips in R'dam-Centrum?

Groeten,
JW
 
JW,

Zelf kun je ook een heleboel vinden...
-Eerst wil je info over een 2-daagse tocht bij Carcassone (niet zo moeilijk lijkt me)
-Dan wil je info over boekhandels in Rotterdam Centrum (niet zo moeilijk lijkt me)

"Ik sta voor een boekenrek, welk boek zal ik pakken....":7
 
Edie, je moet niet teveel van jezelf uit gaan. (zeker niet als je hier ook als newbie 'rondloopt') Als ik het allemaal zelf wel uit had kunnen zoeken, had ik niet de moeite genomen me hier aan te melden en het verhaal uit de doeken te doen.


Beste Ivo,

Ik heb een 1:50.000 kaart gekocht waar ik al je routes op kan vinden, super! Nu ga ik dus een route plannen en/of voor een van jouw ideeën kiezen. Hoe bepaal je de lengte (uren) van een stuk op de kaart? Is dat een mix van ervaring en de kaart goed interpreteren, of zijn er websites met dit soort informatie over de verschillende stukjes van de GR- en HRP-routes?

Groet,
JW
 
JW, ik chargeer alleen maar, niet zo gepikeerd! :7

De Hiking-Site heeft een zoekfunctie met héél veel info, div. sites geven nóg meer info. Het is toch hartstikke leuk om zelf wat uit te zoeken en te beleven, zeker als je aan iemand notabene vraagt of er websites zijn........ (google en gij zult vinden.)Toets alleen "GR10" eens in... (191.000 hits!!!!!)

Succes met je tocht!
 
OK Edie, maar na een paar avonden Googlen zag ik door de bomen het bos niet meer. Snappie?! En de meeste GR10 hits geven niet echt suggesties voor een 2-daagse tocht.

Maar goed, met mijn net aangeschafte kaart en de suggesties van Ivo kom ik een heel eind. Met betrekking tot het berekenen van de tijden heb ik ook het internet al afgezocht. Klopt de volgende regel een beetje?

1. Reken per 4 km hemelsbreed lopen 1 uur;
2. Neem per 300 m stijging 1 uur, per 600 m daling 1 uur;
3. Neem voor de totale looptijd van het traject de langste tijd (stap 1 of stap 2) en tel daar de helft van de kortste tijd (2 of 1) bij op.
 
Ja, dat klopt wel ongeveer maar..... hou het héééél globaal!
Op een 50.000 kaart is het hoogteverschil niet tot op de meter te berekenen en hou rekening met vermoeidheid, bepakking, pauze, slecht weer etc. Stap 3 snap ik niet, ligt helemaal aan het stijgingspercentage. Volgens mij gewoon 1 + 2 = 3 ......

Nogmaals succes!!
 
Ik zit binnen een kleine twee weken in dezelfde streek. Ook wij (mijn vriendin en ik) gaan eerst Carcassonne bezoeken om dan verder de Pyreneëen in te trekken. Als je nog een dag extra hebt dan zou je de Tour du Cerdagne kunnen doen een driedaagse over het hoogplateau. Staat in de gids van de GR 10. Ook de tour du Capcir zou kunnen maar dit is al wel direct een 4 of 5 daagse. Ik weet niet of het mogelijkl is om hier een tweedaagse uit te destilleren.

Daar mijn vriendin niet echt hike ervaring heeft nemen wij een standplaats (Camping in Mont-Louis) en plannen van daaruit dagtochten. Ik heb ook IGN kaart 2249 en heb al heel veel opties :).

Succes met je tocht!


Jonas
 
(..)
>Met de auto naar merens les vals:
>over de gr10 naar refuge du ruhle (als opwarmer)
>om de volgende dag over een pittiger route terug te lopen
>route loopt als volgt: vanaf ruhle zuidelijk naar etang de
>joclar, over col de l'albe via etangs de l'albe en entang de
>couart terug naar merens. In de buurt van etang de comte zal
>het bekend gebied zijn;
(..)
>IvoIvo, wat is het pittige aan de tweede dag? Vanavond heb ik bovenstaande route eens even gedetailleerd proberen te bestuderen en de eerste dag stijgen we van ca. 1050 naar max 2318 op de Col des Mamettes.
De tweede dag is van Refuge de Rulhe op 2185 naar Coll de l'Albe op 2539. Qua stijging is de eerste dag dan een stukkie zwaarder dan de tweede. Wat zie ik over het hoofd?

Groeten,
JW
 
Jonas, jullie ook succes met je tochten!

Wij zullen maar max 2 dagen afreizen naar de Pyreneeen, omdat we met onze vrouwen + kids op vakantie zijn en dan is het niet leuk om er een groot deel van de vakantie alleen op uit te trekken.

Maar wie-weet bekoren de Pyreneeen zo dat we nog eens voor langere tijd terug gaan!

Gr
JW
 
Je zou ook kunnen proberen om een tweedaagse te plannen tussen twee stations van het gele treintje. http://www.ariege.nl/trein.php
Je moet de kaarten er maar eens op naslaan, maar volgens mij heb je hier ook opties te over en kun je zelf bepalen hoe lang, moeilijk, zwaar je het jezelf wilt maken :).

Jonas
 
Jaapwillem,
Ik heb mij, denk ik wat ongelukkig uitgedrukt omdat ik het vooral wilde hebben over het terrein.
Lopend over de gr10 is het voor refuge du ruhle wat ruig terwijl je op de terugweg soms erg ruige passages voor de voeten krijgt.
De laatste keer dat ik er kwam zag ik wel dat het pad wat verbeterd was.
Enige impressies op het einde van dit verslag
http://www.hiking-site.nl/schrijfblok_20061001-1.php
Na etang de couart word je bv getrakteerd op een echt brokkengebied met metershoge rotsen waar je je door moet manoevreren maar dan zijn de moeilijkheden achter de rug;
Ton Joosten zet een tijd van 7u op deze afdaling.
Hij zal niet ver mis zijn.
De klim naar refuge du rulhe zal qua hoogteoverbrugging inderdaad ook niet van de poes zijn. Gewoon de tijd nemen.
Met de natte vinger gok ik op 7 a 8 uur. Vroeg vertrekken en daarom denk ik, mocht je dit traject doen dan je beter de avond ervoor al afzakt naar merens en bv overnacht in de gite. Anders wordt het wel een heel stressvol. Onderschat afdalingen niet. Ze zijn soms belastender dan klimmen.
Als je de auto hogerop bij de parkeerplaats zet, scheelt het ook weer wat meters.
Van l’hospitalet pres l’andorre naar refuge des besines is dan weer een heel stuk korter (binnen de 4u zonder problemen af te leggen)
Een andere, wat ongebruikelijke route dit ik zelf ook al eens gelopen heb loopt vanaf l’hospitalet richting cirque de siscar om dan westelijk zelf je weg te zoeken naar portelha de siscaro afdalen naar de onbemande hut siscaro. Zelf ben ik toen doorgelopen naar refugio de juclar (een onbemande hut met wel 50 bedden, dus zeker plaats) om dan de volgende dag via col de l’alba terug naar l’hospitalet te lopen. Een andere hut waar wel een 2-daagse is uit te denken is refuge d’en beys. Vanaf de col vond ik de etangs des peyrisses een echt plaatje.
Bouillouses-refuge d’en beys via portella gran om dan terug te keren via portella d’orlu is ook een heel mooie maar omdat de 1.50000 kaart jouw weinig houvast geeft voor de heenweg zeg ik er maar verder niets van;
Reserveer zeker op voorhand als je in een hut wil slapen

Iets meer in de buurt waar je verblijft:
Ton Joosten heeft in zijn boek “de 15 mooiste huttentochten” een driedaagse uitgewerkt die start in vernet les bains en over de canigou gaat.
Als toemaatje misschien deze link naar het openbare vervoer in jouw buurt mocht je een tocht in lijn willen uitzetten
http://www.cg66.fr/institution/transport/index.html
Goede reis morgen.
Ik ben benieuwd hoe het gelopen is.
Ivo
 
Na 2 heerlijke weken in Frankrijk hier even mijn Pyreneeën-ervaring van afgelopen week.

We moesten helaas door omstandigheden de wandeltocht beperken tot slechts 1 dag. We hebben er dan wel een échte dag van gemaakt. :9

We arriveerden om ca. half 10 's morgens in Vernet-les-Bains om vervolgens via Casteil door te rijden naar de Col de Jou (1100m). Daar eindigt de verharde weg en hebben we de auto geparkeerd. We liepen via de GR10 omhoog richting Refuge Marialles (1700m), ons eerste rustpunt. Vandaar stevig doorgestapt via de GR10 en overgestapt op de HRP met als richtpunt de Pic de Canigou (2784) via het Porteille de Valmanya. In de brandende zon over de Praire de Cady en dan 'oog' in oog met de Pic zelf. Met name het laatste deel van de beklimming was best zwaar en dan voel je wel dat je al wat uren wandelen in de benen hebt. Uiteindelijk was het de moeite dubbel en dwars waard, want het arriveren op de top was grandioos!
De weg terug was een kwestie van niet aan de zere voeten denken en doorstappen, omdat onze late start 's morgens zich begon te wreken. Uiteindelijk arriveerden we rond half 8 's avonds weer bij Refuge Marialles (1700m) waar we bij 2 Ierse wandelaars, die we onderweg ontmoet hadden, in de auto zijn gestapt om mee terug te rijden naar de Col de Jou.

Een snelle (grove) recapitulatie zei me dat ik in die 10 uur 20km gelopen heb waarvan grofweg 1700m stijgen en 1100m dalen.
Mijn voeten vonden het eigenlijk niet zo erg dat er geen tweede dag meer achteraan kwam ;-) , maar het was zo'n mooie tocht en prachtige ervaring dat de kans groot is dat ik nog vaker in de Pyreneeën kom! Het smaakte absoluut naar meer!!

Zijn er hier nog meer mensen die via deze route de Canigou beklommen hebben? Hoe classificeren de meer ervaren mensen onder ons deze tocht?
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan