Tips en antwoorden gezocht over de Poolse Tatra!


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hiking-genoten,

Ik ga in september naar Polen om er het Tatra-gebergte te verkennen.
Ik heb echter nauwelijks berg-ervaring.

Is het daar goed te doen om als onervaren bergwandelaar op 1 dag met trekrugzak van de ene berghut naar de andere te geraken? (Ik had gelezen, op deze site, dat je er niet mag wildkamperen)

Hoe is de temperatuur daar in September (overdag en 's nachts)?
Kom je er veel sneeuw tegen? Zo ja heb je dan specifiek schoeisel nodig? Of zijn deze plaatsen te vermijden?

Zijn wandelstokken een goed idee om mee te nemen?

Is er een route die echt aan te raden is voor beginners?

Wie nog handige tips voor me heeft! It's welcome!

Vele groetjes,

Sofietsje!!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hee hallo,
je gaat toch niet alleen he?
Want je zal echt iemend mee moeten nemen die van wanten weet.
Tatra is een heus gebergte, en in September kan je zeker hogerop al weer flink sneeuw verwachten. En ja dan heb je aangepast schoeisel nodig.
Wandelstokken is een persoonlijke keus, maar doe het alleen als je weet hoe er mee om te gaan, anders struikel je er eerder over dan dat je er hulp van hebt.
Met de vragen over de hutten kan ik je niet helpen, maar om
het maar heel direkt te zeggen: Mocht je dit echt op de wijze willen doen zoals je nu je vragen stelt wens ik je alle sterkte, die zou je nl. wel eens nodig kunnen hebben.
Yr DDraig Goch
RobRob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hoi,

Dank voor je reactie!

Neen, ik ben niet alleen! Mijn vriend gaat ook mee, maar ook onervaren in de bergen!

Ik begin nu wel wat meer te vrezen voor mijn avontuur in de Tatra.

Volgens de reisgidsen die ik gelezen heb lijkt dit een gebergte waar het goed wandelen is, ook voor minder ervaren mensen. De wandelpaden zijn er goed aangeduid, ...

Het is zeker niet mijn bedoeling om echt te gaan bergklimmen. Dus echt hoge toppen wil ik niet opzoeken. Maar misschien soms onvermijdelijk???

Ik zal me alvast nog meer trachten te informeren!

Alvast heel veel dank voor je reactie!!!

mvg,

Sofietsje!
 
Probeer vooral van te voren uit te vinden hoe je aan accurate weerberichten kunt komen daar, in een taal waar je wat aan hebt.
Met goed weer is t allemaal even leuk en makkelijk in de bergen, maar als dat omslaat wordt het allemaal wat serieuzer.
Ik weet niet hoe de prijzen liggen in Polen tegenwoordig maar misschien kost een gids daar niet zo gek veel en kan je eens met een gids op stap. Is leuk, veiliger en je kan er enorm veel van leren.
Anders zou ik zeker niet te hoog en diep de bergen intrekken en je beperken tot de gangbare, goed gemarkeerde routes.
Laat altijd even iemand weten wat je plannen zijn voor die dag, en geef een verwachte aankomsttijd aan. Vergeet ook niet om je na afloop weer even te melden.
Dit kan in de Franse Alpen bijvoorbeeld bij de gidsenkantoortjes, maar vaak is een duidelijk verhaal bij de camping/hotelhouder al een hele hulp mocht er iets gebeuren waardoor je vast komt te zitten.
Succes, en pas op je tellen
Rob

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
He Sofietsje,

Tja, je moet ergens beginnen als je de bergen in wilt. Een route die aangegeven staat als ok voor beginners en goed gemarkeerd is klinkt mij als een verstandige keuze (mits je conditie redelijk in orde is natuurlijk).
Wat vooral belangrijk is, is natuurlijk het feit dat je in staat bent om om te keren als het te link wordt voor je, ook al is dat net een uurtje voor dat mooie uitzichtpunt of whatever....

Probeer een goede inschatting te maken van de weersomstandigheden al vooraf, zodat je de juiste spullen mee kunt nemen.

Carl en ik zijn een aantal jaar terug gewoon begonnen met lopen in de bergen. We hadden wel al ervaring met kamperen en wandelen etc. maar geen lange tochten. Langzaamaan krijg je steeds meer ervaring, maar toch blijft een tocht plannen lastig. Zo is de bechrijving 'medium' in de Lonely Planet van Nepal bijvoorbeeld niet te vergelijken met 'medium' in die van Patagonie......

Wb. stokken mee, tja, als het je prettig lijkt, doen! En dan gewoon lopen zoals jij het prettig vindt. Je kunt altijd de kunst afkijken bij andere wandelaars.
Zelf loop ik ook niet altijd volgens 'de regeltjes' met mijn stokken, ligt helemaal aan het soort terrein, maargoed, voor mij werkt het. Ook hiermee zijn we gewoon begonnen zonder eerst uit te vissen hoe het moet.

Moraal van het verhaal: gewoon lekker gaan en je gezond verstand gebruiken!

Veel wandelplezier!
Petra
 
Hoi sofietsje,

Ik ben in de slowaakse Hoge Tatra geweest, en het is daar zeer goed te doen voor een beginner. Er is een dicht net van berghutten, op 1 dag loopafstand, soms korter. Soms zijn er wel wat lastige stukken met stalen kabels beveiligd, maar deze kan je ook omzeilen, door een andere route te nemen. Zie specificaties op een wandelkaart.De hutten zijn niet duur. Wel is het zo dat je als buitenlander vaak meer voor het verblijf moet betalen dan de locals. Dit om de locals financieel te ontzien. Zij verdienen gewoon weg minder dan wij.
Zeker is het zo dat je er niet wild mag kamperen, want het gebergte heeft de status van een nationaal park. Ga zonder tent, neem alleen een slaapzakje mee. De tempereturen kunnen 's nachts flink afkoelen.Ik weet allen dat de slowaakse tatra een makkelijke route biedt voor beginners namelijk de magistrala-route. Her en der moet je wel wat ups en downs ondergaan maar ach. Je dient zeker in september in de hogere regionen van de tatra denken aan sneeuw. Ook dien je het weer in de gaten te houden, want er kunnen fikse koudefronten over het gebergte gaan. Ik heb er zelf eens ingezeten, nou dan wordt je bijna weggeblazen. Als beginner moet je denk ik niet aan stokken denken, want daar moet je ook eerst mee overweg kunnen, maar zie maar.

Ik hoor wel als je meer wilt weten

P.S. Het is een schitterend gebergte.

Peter
 
Sofietsje,

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar hoe je wandelingen zijn bevallen.

Ikzelf ben er begin september voor de tweede keer geweest. Heel mooi weer, hoewel het in het gebergte natuurlijk snel afkoelt als de toppen in de bewolking zitten. Overal ijs.
Vanuit Zakopane gezien is het net alsof de Tatra zomaar in de achtertuin staat. Op enige afstand staat het er opeens, heel apart vind ik dat.
In de Tatra heb je vaste wandelroutes waar je niet echt wandelstokken bij nodig hebt. Op moeilijke plaatsen in de hoge Tatra zijn overal kettingen aangebracht. Verder zijn de routes niet moeilijk; op sommige routes is het net heel veel traplopen... maar dan wel met ongelijke treden :).

Ik heb een aantal foto's online gezet, voor de liefhebbers;
http://www.debode.net/polen2004.html

Remco de Bode.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan