Tips gevraagd ...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In de maand juli gaan we met een groep van 5 na een cursusjaar wat zelfstandig klimmen in de Alpen.
Ons actietereein wordt de Mischabelgroep vanuit Saas Fee/Saas Grund.

De regio heeft best wat interessante toppen niveau F/PD om wat ervaring op te bouwen. Maar de grote meerderheid van die toppen bevinden zich rond d ekaap van de 4000m. Op zich niet iets wat ons afschrikt, maar we vragen ons wel af: acclimatisatie?

Het lijkt ons een goed plan om de klimweek te starten met een via ferrata op bvb. de Jegigorn of Mittaghorn (dit om het vlakke even uit de benen te schudden en wat 'luchtigheid' op te snuiven), en vervolgens zouden we graag een acclimatisatietopje doen rond de 3500m om dan op dag 3 met de Allalinhorn het betere hoogtewerk aan te vangen.

Wat rondkijken op internet en ook een blik op de kaart, geeft hiervoor geen duidelijke kandidaten, ofwel zijn het bergen waarvan de routes lopen uit andere valleien (Ulrichshorn) ofwel zijn het bergen met rotsgraden in niveau PD+/AD (Egginer), en dit lijkt ons nu niet ideaal voor onze opbouw.

Iemand ervaring in de Mischabelgroep, en tips op vlak van acclimatisatie? We zoeken een topje niveau F/PD in de buurt van Saas Fees/Saas Grund of een van de volgende hutten: Brittaniahut, Langflue, Weissmiesshut, HohSaas, Mischabelhut

alvast bedankt.

G.
 
Als ik mij niet vergis begint een goede acclimatisatie al met de volgende regel:

Niet in één ruk boven de 2500m beginnen. Gewoon dag 1 naar hoogte lopen van eerste slaaplek onder de 2500m. Je kan ook tegen de avond een kabelbaan pakken, zolang je maar de eerste nacht onder de 2500m blijft (tenminste dat is het advies voor een goede acclimatisatie).

De volgende dag kan je dan in principe zo hoog klimmen als je wil de vraag is alleen of je dan gelijk naar 4000 kan gaan in één dag ;-) Als je maar weer afdaalt naar minimaal 300m boven de hoogte van je vorige slaapplaats. Ergo begin je op 2500 met je eerste nacht dan kan je de volgende dag op 2800 slapen en de derde dag op 3100. Vanaf de derde of vierde dag lijken mij die vierduizenders wel in het zicht te komen.

Als je in een ruk vanaf je slaapplaats meer dan 1000 meter omhoog gaat dan geldt dat na elke 1000 m stijgen 2 nachten op dezelfde slaaphoogte geslpaen moet worden als de uitgangshoogte van waaruit je meer dan die 1000 meter geklommen hebt en las eventueel een rustdag in. Klim in elk geval nooit verder naar een hogere slaaphoogte als je klachten van hoogteziekte hebt.

Aangezien iedere persoon anders reageert op hoogtes en je met een groep van vijf man bent zou ik dus voorzichtig (dus je aan de richtlijnen houden) beginnen om het gezellig te houden. Want het kan best zijn dat een of twee van je maten behoorlijk wat gevoeliger zijn voor hoogte ziekte. Als het deze vakantie goed gaat kan je nog altijd een volgende vakantie bekijken of het ietsjes sneller kan.

Je kan dit nalezen op:
http://www.nkbvreisprogramma.nl/category.asp?id=184&subID=185
 
Ik ben daar een paar x geweest om een aantal van die 4000 te klimmen. De afstanden vanuit het dal naar hutten zijn niet lang maar wel steil. Het is en smal dal. Gebruik maken van liften maakt het iets makkelijker. Om te aclimatiseren kan je ook goed een hut als eindoel gebruiken voor een dagtocht. Je kan daar dan overnachten en gelijk aclimatiseer je.

De rosten in deze omgeving zijn erg los. Erg veel los puin. Alles zit redelijk los. En dan bedoel ik niet een klimtuin maar de hoge alpine jongens. Wees erg voorzichtig daarmee. De classieke alpine toeren over ijs en sneeuw zijn meestal wel goed te doen. Hoewel de Weismies ieder jaar een nieuw spoor heeft door de breukenzone aan de kant van de Weismieshut. Ik heb het daar met laddertjes en vaste touwen mee gemaakt maar afgelopen jaar scheen het zonder te kunnen.

Goede info kan je bij het gidsenburo krijgen in Saas Fee

P.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan