Tips over vuurmaken


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hieronder zomaar een greep uit de tips&tricks op deze site, met betrekking tot vuur maken. Ik vraag me af of iemand deze ooit heeft geprobeerd en of ze dus echt werken.
Er staan er toevallig 4 op een rij waarvan ik de praktische waarde niet direct in twijfel wil trekken maar waarvan ik daadwerkelijke werking niet zomaar aanneem. Iemand ervaring?


Vuur uit water.
Leg 2 batterijen een tijdje in een glaasje water (40 min) en steek daarna met bijvoorbeeld je magnesiumstick het water aan.. en het water zal een tijdje zeer heet branden.
Ingezonden per email


Blikje en chocolade
Wrijf met een stuk chocolade over de onderkant van een blikje (cola bijvoorbeeld) totdat deze mooi glimmend is. hou het blikje in het licht zodat je alle stralen kunt focussen.. of het focuspunt ontstaat dus veel warmte en zo heb je vuur.
Ingezonden per email


Vuur met staalwol
Wrijf een batterij. (lieft een 9v. is klein dus licht en toch heel krachtig) met de plus en min polen over de staalwol en er onstaat een gloedend stuk staalwol, hou hier iets brandbaars tegenaan en je hebt vuur.
Ingezonden per email


Vuur met condoom en water
Ben je na je wilde avonturen ergens terecht gekomen waar je geen vuurtje bij de hand heb.. maar wel een condoom doe dan het volgende.. vul de condoom voor een deel met water totdat je ongeveer een bol met water hebt.. dus niet helemaal vol. knoop de condoom dicht. en vaila.. nu is je condoom te gebruiken als lens waarmee je alle lichtstralen op een punt kan focussen.
Ingezonden per email
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


De methode met staalwol werkt. Het draad gaat gloeien, maar daarmee heb je nog niet meteen een goed vuur. Voor het maken van vuur heb je wel ervaring nodig.

De methode met het polijsten van het blikje met chocola werkt niet altijd. Sommige blikjes hebben een bodem die niet hol genoeg is, waardoor het brandpunt moeilijk te vinden is. Het polijsten met chocola is ook behoorlijk vermoeiend. Tegen die tijd heb ik mijn chocola al lang opgegeten ;).

Over de andere methodes kan ik niets zeggen. Lijkt me leuk om te proberen, maar in "noodsituaties" heb ik liever een firesteel of aansteker bijdehand. Al heb je het dan natuurlijk niet voor het kiezen.

Saskia
 
De staakwol methode werkt sowieso, want dat was vroeger (ugh, ugh) een proefje bij scheikunde. Over het glaasje water met batterijen, kan het zijn dat er electrolyse plaats vindt en dat H2O gescheiden wordt in waterstof en zuurstof enja dan zou het waterstof kunnen branden, maar volgensmij vervliegt dat zo en is de concentratie erg laag. Misschien moeten we een keer een proefjes-hike gaan doen:) :+
 
Hoi,

ik ga in april naar een kleine workshop vuurmaken, dus is dat wellicht een goede mogelijkheid om die opties eens uit te proberen. Zeg maar in "gecontroleerde" omstandigheden..

twan
russian_nomad
 
Hoi,

Zoals gezegd, vuur met staalwol werkt inderdaad, hoewel het staalwol voornamelijk heel snel weggloeit en je dus nog wel iets moet hebben om werkelijk vlammen te krijgen.
Blikje en chocola en condoom met water kunnen werken, maar hangt van blikje af en je "gave" om de condoom met water lensvormig vast te houden...
Vuur uit water lijkt me onzin. Het idee van electrolyse is leuk, maar waterstof is zo'n 7x lichter dan lucht en is dus onmiddelijk vervlogen zodra de bubbels het water verlaten.
Sowieso lijkt het statemen "het water zal een tijdje zeer heet branden" onzinnig: als er al iets brand is het niet het water. En als het het waterstof is zal het geen tijdje duren - waterstof is zó brandbaar dat het in een fractie van een seconde verbrand is.

Groetzels,
Dennis
 
precies, hoe groot is de kans dat je in een noodsituatie zowel chocola als een geschikt blikje bij de hand hebt, en daar ook op aangewezen bent omdat je niets anders bij je hebt?
Chocola zou ik dan niet snel willen gebruiken om een blikje op te poetsen om daar vervolgens vuur mee proberen te maken. In noodsituaties in Choco veel te kostbaar (ook in niet-nood situaties voor sommige vrouwen ;) )
Wat is de typisch polijstende werking van choco, en kun je dit ook met ander materiaal (bij voorkeur geen etenswaren)?

Frank
 
Mwoah gewoon een busje thermiet meenemen en een magnesium lontje. Als je daar geen vuur kan maken dan weet ik het niet meer.
 
Jaaaa,

Thermiet haal je gewoon bij de thermietboer.

Sinds vorig jaar ben ik afgestapt van de firesteel en neem gewoon een aansteker mee.
 
staalwol heb ik wel eens gedaan. De andere heb ik niet geprobeerd.

Wel twijfel ik aan de batterijen in water. Allereerst is het handig om te vertellen wat voor soort batterijen men moet gebruiken. het kan van alles zijn; Zinkkoolstof, alkalines, Lithiums, NiMH, NiCA, Li-Ion, Li-Poly, Zink lucht, etc.
 
Ik betwijfel of de condoommethode genoeg het licht zal concentreren. Ik heb als kind wel gespeeld met mijn bril als lens. In fel zonlicht kreeg ik daarmee gaten in dik plastic folie gebrand. Ik denk dat als je een portie zeer droog gras hebt, dat je het met een lens wel zo kan verwarmen dat het misschien vlam vat. Maar ik zou er niet op vertrouwen tijdens een tocht.

Linda
 
Mijn man had gisteren nog een goede van vuur maken met behulp van water: Neem een stuk ijs en slijp dat tot een goede lens en gebruik zonlicht om droog tondel mee aan te steken. Schijnt echt te werken.

Linda
 
als bioloog heb ik altijd een loep bij me. Alhoewel ik het nog nooit geprobeerd heb, kun je daar prima vuur mee maken. ( korte brandpuntsafstand)
Op een kompas zit ook vaak een loep, dus dan zit je goed.
Het schijnt een bejaarde eens onbedoeld gelukt te zijn -- De leesloep stond op tafel en toen scheen de zon er op .....
Maar ik heb altijd een doosje watervaste lucifers in een plastic zakje bij mij en ook nog een aansteker en heb al die trucs nog nooit nodig gehad.Wel heb ik geleerd vuur te maken met 1 lucifer
Groeten
Jannie
 
Klopt, is te zien by Mythbusters op Discovery, heel leuk.
Het kan wel, met geduld en een hoop ijs zonder lucht erin.
Alleen is dit heel bewerkelijk en is het handiger een aansteker dan een koelbox met ijs in je broek mee te nemen.:)
 
Staalwol is de enige echt practische tip in mijn ogen.

De rest is leuk uitproberen en een vaardigheid die iets zegt over je vastberadenheid e.d.

Condoom/Petfles/Ijs als lenzen: het werkt....bij de experts... ofwel VEEL HEEL VEEL Oefenen

En de chocolade idem... beter te eten dan te verspillen in een echte noodsituatie.... wel leuk om uit te proberen (wel geprobeerd, nog niet gelukt....)

Batterijen en water...mmm geen (echt) verstand van maar als ik bruikbaren batterijen heb, gebruik ik die liever voor iets anders (LICHT bedoel ik bijvoorbeeld of een gps of camera ;) )

Firesteel is betrouwbaarder en makkelijker dan de rest... een aansteker schijnt ook te werken :D

Grtz Johan
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan