Tips Toubkal Marokko?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Mart

Guest
Hallo allemaal,

Ik ben benieuwd naar ervaringen over het zonder gids beklimmen van de Toubkal in Marokko. Is dit mogelijk zelfstandig te doen, welke route is het beste, zijn er boeken/kaarten van enzovoort.

Alvast bedankt,

Martin
 
Dag Martin,

Je bent van plan om Jebel Toubkal te gaan beklimmen? Goed plan! Goed te doen, ook zonder gids. MAAR: het is wel afhankelijk van het jaargetijde waarin je gaat. Wij gingen in de zomer, drie jaar geleden, toen het bloedheet was. We vertrokken vroeg in de ochtend vanuit Imlil en liepen in 1 dag naar de Toubkal-Hut.
Het is nogal een hoogteverschil dat je aflegt, dus het gevaar van hoogteziekte is aanwezig. Onderschat dit niet !!! Er zijn onderweg wat plekjes waar je een tent kunt opzetten, dus je kunt het ook in twee dagen doen.
In de hut is een redelijke dormitory en je kunt er zelf je eten klaarmaken. Bij de hut kun je ook je tent opzetten. We hebben daar een dag geaclimatiseerd en zijn de volgende ochtend vroeg (03.00 uur)naar de top geklommen.
Het pad naar de hut is een mule-track en gemakkelijk te bewandelen. Na de hut wordt het steiler en is het klauteren, zonder dat er touwen aan te pas hoeven te komen. Goede C bergschoenen raden we je aan.
Een gids heb je niet nodig. Orienteer je in Imlil en wandel de eerste dag alvast het eerste stuk, zodat je de volgende ochtend (nacht) weet hoe je moet lopen. Het pad is makkelijk te vinden (volg de ezelstront...), ook na de hut. We raden je wel aan een kaart van de streek aan te schaffen, het best te doen in Marrakesh.
In Imlil overnachtten we in Hotel L'Aine, hetgeen ons goed is bevallen.

We wensen je een mooie reis!

Groetjes,
Judith en Tom
 
Hoi Judith en Tom,

HEt is gelukt, ook wij hebben op de top van de Toubkal gestaan. Afgelopen begin oktober zijn we, na Marrakech, in Imlil beland, waar we een inloopdag hebben gehouden. Daarna in een dag, met volle bepakking, naar de Neltner refuge. Goed te doen, langzaamaan stijgen. Daarna zijn we direct de volgende dag naar de top gegaan. Dit stuk viel erg tegen. Enerzijds door hoofdpijnen (begin van hoogteziekte?, en door het lastige terrein. We zijn ook nog even verkeerd gelopen en moesten grote keien beklimmen.
Met doorzettingsvermogen via de pas het laatste stuk naar boven gegaan, waar we vermoeid aankwamen.Wel geweldig gevoel en fantastisch uitzicht!
Naar beneden kreeg ik het moeilijk omdat m'n knie last kreeg. Toch snel weer in de berghut gekomen.
De volgende dag terug naar Imlil, het begon ondertussen hard en koud te waaien. Wij hebben hiervan geleerd méér kleding mee te nemen. Twee truien is te weinig. En we hadden geluk dat op de dag van onze beklimming de wind veel minder was.

Alsnog bedankt voor jullie tips, en weten jullie een 'makkelijke'4500 of 5000-der? (na deze 4000-der!).

Groeten,

Martin en Josien
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan