tips voor argentinie?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi iedereen,

Eind december, om precies te zijn 31 december (jaja, champagne in de lucht), ga ik samen met mijn vriendin naar argentinie.
De bedoeling is om vrijwel meteen van uit Buenos Aires door te reizen naar (waarschijnlijk via Rio Gallegos) El Calafate, om vandaar uit via Moreno Glacier en Fitzroy weer langzaam naar het noorden te reizen.
We hebben samen 4 weken, maar willen ook nog graag de laatste week tango dansen in BA. (een andere passie van ons).
Zij vliegt na 4 weken terug, gezien mijn vrolijke freelance bestaan heb ik besloten zelf nog 2,5 weken langer te blijven.

We nemen uiteraard de tent mee.

Wie heeft er tips wat betreft kleding? (hoe koud gaat het worden?)
En wie weet nog goede lectuur mbt argentinie? of goeie websites?
Alle tips en verhalen zijn welkom!

alvast bedankt!
Gregor:)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Gregor,

gaaf! Dat staat ook nog op mijn verlanglijst. Ik was bijna met snp daar naartoe gegaan maar toch niet vanwege de prijs (3500 eur). Mischien wel leuk voor je om naar de bijbehorende slideshow te kijken, om alvast zin te krijgen (www.snp.nl reiscode is 142036).

Ik ben een jaar of 5 terug rond oud en nieuw in het park torres del paine geweest (ongeveer dezelfde hoogte in Chili). Toen was het minder koud dan ik gedacht had en vooral veel regen (modder) en natuurlijk de beroemde snoeiharde patagonische wind. Ik schat zo 's nachts rond het vriespunt en overdag een graad of 5 a 10. Maar dat kan dit jaar natuurlijk anders zijn. Mijn slaapzak tot -15 was eigenlijk te warm, maar ik heb het gauw te warm. Ons perry-sport tentje heeft de wind overleefd gelukkig. Een windstopper jack is aan te raden. Ik had toen geen regenbroek, maar dat is misschien wel handig als je daar fatsoenlijk mee kunt wandelen tenminste.
De combinatie regen en wind maakt dat je snel afkoelt dus kun je niet zoveel pauzeren. Als jullie veel verschillen qua conditie moet je dat misschien compenseren met de verdeling van de bagage. Als je moet wachten of niet door kunt lopen krijg je het erg koud. En het is meestal ook niet goed voor de sfeer.

Boeken, er is een lonely planet over trekking in die regio en een gids van Bradt (http://www.bradtguides.com). Die laatste hadden we destijds bij ons maar die hebben we op de heenreis in het vliegtuig laten liggen.... Ik heb in Peru ook gewandeld met een gids van Bradt en vond die erg goed.

Ik heb destijds iemand gesproken die 3 dagen bij de Fitzroy gebivakeerd had om te wachten wanneer-ie nou eens uit de wolken kwam. Zonder succes. Dat soort dingen kan gebeuren daar, daar moet je je misschien even op instellen. Maar de hele omgeving is fantastisch en het weer daar is ook een belevenis op zich.

Ik heb alleen maar ervaring met salsa dansen op wandelschoenen, dat gaat, maar is niet altijd even prettig voor je danspartner. Misschien toch ook maar een paar dansschoenen meenemen.

Offtopic: In Buenos Aires hebben ze de allerbeste biefstuk ter wereld.

Groeten, veel plezier daar.

Ron
 
Hoi Ron,

Bedankt voor je reaktie!
Heb net even naar de foto's gekeken op snp.nl, het water liep me alweer in de mond! Ik verheug me er erg op!

Dat je drie dagen onder Fitz Roy kan staan zonder iets van Fitz Roy te zien, daar had ik even geen rekening mee gehouden. (nu dus wel!)

Groeten,

Gregor
 
Yup, dat kan gebeuren en hou ook rekening met de harde wind bij de campsite bij de Cerro Torre (want die ga je dan natuurlijk ook bekijken als je toch bij de Fitz bent). Deze wind zorgt enorme zandverstuivingen, dus winddichte kleding en een tent die geheel afgesloten kan worden (geen gaas) is een pre.
Als je wel gaas in je tent hebt, neem dan een stuk plastic of whatever mee om dat gedeelte af te dichten.

Tot de 31e!
Petra
 
Hoi,

Wat ik me ook nog afvroeg...
hoe zit het met wild kamperen?

Ik lees in de reisgidsen over campings, en ik geef toe een warme douche op zijn tijd is een genot, maar ik hoef niet altijd naast een barbeque/ firepit geparkeerd te staan.

Kun je een beetje ontsnappen aan die campings of word je als je ergens anders staat meteen door een park-ranger met jachtgeweer naar een camping gestuurd?

Groet,
Gregor
 
probeer zeker en vast halte te houden in puerto madryn, waar je walvissen,zeeleeuwen en pinguins kan zien.
wat kledij betreft: als het weer je niet aanstaat wacht dan 5 minuten, m.a.w. het kan 's morgens sneeuwen en 's avonds lekker t-shirt-weertje zijn, dus: meerlagensysteem, regenkledij en windstoppers, want waaien kan het er zeker en vast
goeie reis!
ps en drink zeker ook eens een maté
 
Lucky you!

Paar jaar terug daar geweest, en het kriebelt om er weer heen te gaan...

Snuffel in ieder geval ook goed rond op dit prikbord, er zijn wel enkele items over Argentinië, Patagonië en Chili.

Erg toeristisch, maar ook wel erg mooi (heeft dat soms iets met elkaar te maken?) zijn de Iguazu watervallen. Is subtropisch, dus korte broek, shirt, zwembroek en zonnebrand zijn je belangrijkste kledingstukken daar. Binnenlandse vluchten zijn er niet duur (ervaring 2002, dus kan inmiddels veranderd zijn) en eenvoudig te regelen. Wij zijn daar toen 3 dagen geweest, is denk ik lang genoeg ook.

Peninsula Valdez schijnt ook erg mooi te zijn, vooral voor de mogelijkheid tot 'whale watching'. Zou mooi kunnen passen in je route naar het noorden toe.

Jammer dat je al iets te noordelijk begint, je slaat Vuurland over (hoewel je als je naar Rio Gallegos vliegt (heel saai plaatsje trouwens) je waarschijnlijk een tussenstop op Vuurland hebt). Ik vond Vuurland erg spectaculair vanwege de ongekend ruige natuur: zelf een weg banen door een bos is daar volgens mij onmogelijk! Of je moet toevallig een kettingzaag in je rugzak hebben ;-)

Vanuit Ushuai is het de moeite waard om een tochtje over het Beagle kanaal te maken, je kunt daar met een bootje tot op bijna aai-afstand van pinguïns komen.

Qua kleding: neem kleding mee voor alle weersomstandigheden (zoals al eerder in dit topic genoemd): het weer kan sneller omslaan dan je andere kleding kunt aantrekken. Vooral windstopper en regenjack (en evt. regenbroek) komen goed van pas; fleece muts en handschoenen ook. Daarentegen, als de zon doorbreekt en je geen last van de wind hebt dan kan het ook aangenaam warm zijn. Wij hebben geen (nacht)vorst meegemaakt (half november - half december; Vuurland, Fitz Roy, Torres del Paine), maar het kan wel fris zijn.

Literatuur: wij hebben het gedaan met verhalen van anderen en de Lonely Planet (zoek even op dit prikbord voor andere meningen over de LP), en vooral met waar we zelf zin in hadden/kregen om te doen.

Eten: maak gebruik van de Tenedor Libre's! Zoveel eten als je kunt, en het eten is daar echt geweldig!

Succes met voorbereiden en veel plezier met je reis!

Groetsels, Dick
 
Ha die Gregor!

Jaja erg relaxed hoor en ik heb eigenlijk een beetje dezelfde vraag als jij want ik ga in februari samen met een vriend 6 weken naar Argentinie met dezelfde bestemming als jij. Ook ik ga wat langer dan mn reisgenoot die helaas maar 3,5 week kan en niet zon echte hiker is. De lange wandeltochten bewaar ik dan ook voor later. Gisteren heb ik heel de dag achter internet doorgebracht en heb ook de LP gekocht over the Patagonian Andes. Daar staan bruikbare tochten in. Als je wil kan ik wat voor je scannen als je een specifieke route wil hebben.

Aangezien je vriendin dus ook 'maar' 4 weken heeft moet je gewoon keuzes maken, want het gebied is zo ontzettend groot. Ik denk dat we een hele mooie route hebbben gemaakt. De echte topatttracties ga ik toch maar wel gewoon bekijken ondanks dat je soms hoort dat het te druk is, maar het is gewoon heel mooi, punt uit.

We gaan ongeveer het volgende doen:
1: BA - Calafate met het vliegtuig (kost geen drol en duurt een paar uurtjes). Daar een beetje die gletsjers bekijken en de bergen in.
2: Calafate - Peurto Natales met de bus. Is geen hele lange rit, maar zo krijg je toch nog een klein beetje een idee van de uitgestrektheid van de pampas. In Toores del Paine natuurlijk een mooie wandeling in het park, maar niet de hele ronde, daar hebben we helaas geen tijd voor.
3: Vanuit Puerto Natales met de boot naar het Noorden. Je kunt verschillende bestemming kiezen. Helemaal naar Puerto Montt, alleen 4 dagen op een boot vind ik wel erg lang. Je kan ook al onderweg uitstappen en daar even rondkijken. Die kant van de Andes is toch heel anders en veel groener dan in het zuiden. Vandaaruit kun je weer met de bus of vliegtuig verder. (bootsite: www.navimag.com)

Mijn reisgenoot vliegt dan vanuit Puerto Montt of misschien Bariloche terug naar BA. Ik ga zelf dan nog twee weken wat langere hikes maken in het merengebied wat ook erg mooi moet zijn.

Nou ja, misschien heb je hier iets aan, ben benieuwd wat je gaat doen en of je misschien nog andere tips hebt. In ieder geval heeeel veel plezier, maar dat zal wel lukken.

Groeten,

Erik
 
Hoi Erik,
en Dick,

Bedankt voor jullie reakties!

De lonely planet "trekking in the patagonian Andes" is intussen door mijn vriendin aangeschaft. Inderdaad veel informatie in die gids, en een aantal mooie routes.

Om vanuit El Calafate naar Puerto Natales te gaan is ook een leuke optie!
En om dan met de boot verder te gaan is ook tof. Ben erg fan van bootreizen. Heb daar in de filipijnen erg van genoten! Dan weer op een kleine gammele schuit naar de overkant, dan weer met cruiseship achtig schip (maar dan zonder enige luxe) naar het volgende eiland. Erg tof! 4 dagen op een schip vind ik wel weer wat veel van het goeie.

Wat we nu zo bedacht hadden aan route was dat we via Glacier Moreno, Fitz Roy en omgeving naar National Parque Perito Moreno wilden gaan. Maar echt vastomlijnd zijn de plannen nog niet. (ik denk dat dat zo blijft totdat we terplekke zijn...;-) )

Gregor
 
Met de bus van El Calafate naar Puerto Natales is goed te doen; tijdens die rit krijg je zeker een goed beeld van de uitgestrektheid van de pampa's.

@ Erik: laat je in Puerto Natales informeren over 'La Doble W': dat is een tocht in NP Torres del Paine die je in een paar dagen kunt lopen, en waarbij de dagafstanden ook niet zo groot zijn. Met enige fantasie kun je op de kaart een W herkennen in de route die je dan loopt. In mijn herinnering was er 1 'camping' onderweg waar je mocht wildkamperen, en waar je dus zelf echt voor al je voorzieningen moest zorgen. Volgens mij is het streng verboden om buiten die plekken te kamperen (maar ik weet niet hoeveel controle er is, ik weet wel dat er echt parkbeheerders rondlopen). Daarnaast zijn er voldoende refugio's waar je kunt slapen en eten. Toen wij er waren (november 2002) kregen we de informatie over deze route in Puerto Natales bij Nicos II (of iets dergelijks), een overnachtingsplek. Wel grappig, als je de bus uit El Calafate uitstapt, dan staan er wel mensen te wachten die je graag een slaapplaats aanbieden...

Vanuit Ushuaia kun je ook meerdere boottochten maken, heb geen ervaring met andere tochten over het water dan de eerder genoemde.

Groetsels, Dick

- die steeds meer zin krijgt om nog eens te gaan, en toch maar eens een fotoboek online moet gaan zetten
 
Hee Dick,

>>- die steeds meer zin krijgt om nog eens te gaan, en toch maar eens een fotoboek online moet gaan zetten<<

Aarzel niet!
Ik kan echt niet genoeg foto's zien!


:)
Gregor
 
Hoi Dick,

Thanks, Ja ik had al over de W gehoord (en werd me verteld dat deze alleen voor de watjes was..;) Maar zoiets ga ik ook doen. Dat komt allemaal goed. Maar ik ga met iemand anders die niet zoveel hike ervaring heeft en dan moet je gewoon niet te ambitieus zijn, heb ik uit ervaring geleerd.

Dus maak ik dat later wel goed in het merengebied. Iemand anders nog mooie routes die dar gedaan kunnen worden? Ik zoek een mooie tocht van een dag of 5/6?

Groeten,

Erik
 
Hi peoples,

Carl en ik hebben met 2 vrienden in 2002 noodgedwongen de W gedaan. We zijn met de rechterpoot van de W begonnen, naar de Torres, echt schitterend!
Daarna de middelste poot (Brittanica, daar is ook die wilkampeercampsite), ook helemaal super. Veel mensen die het 'rondje' doen, slaan dit dal over en missen daardoor iets supermoois! Aan het einde van het dal zie je namelijk de Torres van de andere kant en een soort 360 graden idem plaatje.
Als laatste de linkse poot van de W, de greygletsjer, wow.......
Zoals je inmiddels vast al wel weet is het weer een belangrijke factor in Patagonia. Het kan dus zomaar mogelijk zijn dat je de Paso John Garner door de wind/storm niet overkunt, zoals bij ons het geval was...
Moraal van het verhaal: denk er eens over om het rondje met de klok mee te lopen (bijna iedereen doet hem tegen de klok in), mocht het dan naar weer zijn, dan heb je in ieder geval de highlights gezien!
Dit was voor ons een bewuste keuze en we zijn superblij dat we het zo gedaan hebben...

Veel plezier daar!
Petra
 
Hee Petra,
Heb je de rugzak al gepakt?


In de volgende "Op Pad" staat een zuid amerika special, met ook een of meerdere tochten in patagonie!
Komt uit 30 dec...
(iets om in het vliegtuig te lezen dus) :)

groetjes,
Gregor
 
Ik weet het, ik ben een watje ;-) Gelukkig kan ik er mee leven, en heb ik evengoed een geweldige ervaring gehad daar!

Het 'rondje' staat nu gewoon nog op mijn verlanglijstje om een keer te doen. Vanwege een vervelend akkefietje op de laatste camping zijn wij er niet toe gekomen om de Grey-gletscher te bekijken, dus nog een goede reden om er nog eens heen te gaan.

Wees er overigens op voorbereid dat het heel goed mogelijk is dat je de Torres helemaal niet ziet, vanwege bijvoorbeeld dikke bewolking.

Zie mijn onderschrift, ik denk dat je dit goed in gedachten moet houden in Patagonië.

Groetsels, Dick
 
Mooie, en vooral herkenbare foto's!

Nooit geweten dat de lucht daar ook blauw kan zien ;-)

Groetsels, Dick

- die nu nog grager (graagst?) terugwil
 
Ha Gregor,

Er is sinds kort ook een NL-talig boek uit van Henk Filippo, "Trektochten in Patagonie en Vuurland". Het heeft veel overlap met het LP trekkingboek, maar het is veel mooier vormgegeven. Daardoor zeker vwb voorpret een erg goede gids. Zelf ga ik over 1,5 week voor 3 maanden naar Patagonie. Daarna zal ik zeker meer tips hebben, maar daar heb jij nu niet zoveel aan. Op basis van de vorige keer dat ik in (Chileens) Patagonie was, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden. Inderdaad de wind en regen (in het zuiden, dwz PN Torres del Paine), maar ik heb destijds geen kou geleden. En ten tweede in het merengebied de 'tábanos', enorm irritante horzels, die in grote getalen in januari daar voorkomen. Geen idee of dit in Argentinie ook zo is, maar het was voor ons een reden om een trekking in het merengebied te verkorten.

Verder als je in el Chalten bent kun je ook doorsteken naar Chili (al wandelend), daar kun je de boot nemen naar Villa o'Higgins (gaat maar een paar keer per week). Vanuit Villa o'Higgins kun je via de Carretera Austral omhoog. Dit is bijv. een alternatief voor de geschetste boottocht vanuit Puerto Natales naar Puerto Montt. Vanuit Puerto Montt of op enige andere plek daartussen zou je dan weer terug Argentinie in kunnen steken (of terug kunnen vliegen naar BA).

Dan misschien nog een andere tip: Aan het eind van onze 3 maanden willen we wat meer noordelijk gaan wandelen. Dat is misschien ook een idee voor jou als je nog iets zoekt voor de 2,5 week die je hebt als je vriendin weer terug gaat. Je zou dan bijv. Cordoba als bestemming kunnen overwegen. Je kunt er met de bus vanuit BA naar toe, en in de sierras rond Cordoba schijnen erg veel wandelmogelijkheden te zijn. Evt. kun je ook nog verder richting Andes, en dan is bijv. Mendoza een mogelijk uitgangspunt. Ook daar weer zijn er meer dan genoeg wandelmogelijkheden (alhoewel het in de steden zelf erg warm is in die periode).

Gr. Margriet
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

bedankt iedereen zover voor alle reakties!

Dick, Ik heb de foto's uiteraard bekeken! Erg Tof! en goed om te zien dat er ook nog dagen/momenten tussen zaten dat je gewoon in Tshirt kon lopen!

Magriet,
Het plan is intussen inderdaag geworden om van Argentinie, vanaf El Chalten, via Lago del Desierto, naar Villa O'higgens in argentinie te trekken. Vandaar uit zien we wel weer verder. Leuke tip!

bedankt!
Gregor
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan