tips voor beginnende hikers


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Iedereen die nog niet eerder een (meerdaagse) tocht heeft gemaakt, begint vaak met dezelfde vraag: Ik wil binnenkort een tocht maken. Hebben jullie tips voor mij?

Die zijn er genoeg, dus daarom dit topic. (Hopelijk met snel meer tips van andere hikers)


De eerste tips:

* Plan een tocht ruim van tevoren, zodat je voldoende tijd hebt om materialen aan te schaffen, de route uit te zetten en te trainen.

* Plan een proefweekend, waarin je je spullen test, oefent met kaartlezen en meteen ervaring opdoet met het lopen met een rugzak op je rug.

* Stel (gerichte) vragen! Zowel hier op het forum als bij buitensportwinkels of waar je ook maar ervaren mensen tegen komt.

* Vergeet niet de zoekfunctie van dit forum te gebruiken.;-)

* Geniet van alle tochten.

Saskia
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Saskia:
Prima topic, een soort van FAQ voor beginnende wandelaars.
Ik voeg er wat aan toe:

*Plan meer dan één oefenweekend, in verschillende weersomstandigheden!
2 Dagen Veluwe in schitterend lenteweer bereiden je niet voor op een week regen in Schotland. Dus ga er juist ook eens met slecht weer op uit. Daar leer je (noodgedwongen)veel meer van in een relatief korte tijd.

*Bouw het op, zowel je training als je vakantietochten. Oefening baart kunst. Verwacht niet dat je geheel onervaren met een Lonely Planet "Spain" in je kontzak de Pyreneen even kan doorsteken.

*Hou het vooral leuk voor je zelf en je wandelpartner(s)
Volg je gevoel en doe vooral wat je zelf prettig vindt en pas je tocht er eventueel op aan. Geen zin in de derde overnachting op rij in een drijfnatte tent? Neem lekker een B&B tussendoor, of een hotelletje. Niets om je voor te schamen en het heeft zijn eigen charme. Zo hou je het leuk, en blijf je deze heerlijke hobby beoefenen

*Laat je voorlichten, leer van anderen maar trek je eigen plan, om de zelfde reden als het puntje hierboven.

*Materialen: Een prijzig iets, al die mooie materialen. Realiseer je dat aan de ene kant goedkoop vaak duurkoop is maar laat je niet verblinden door volgens vele "absoluut noodzakelijke" materialen uit het topsegment. Een Hilleberg tent is schitterend, maar niet een eerste noodzaak. Met een tent voor de helft van het geld kan je ook prima uit de voeten. maak de afweging of die ene kilo verschil je de 400 tot 600 euro hogere prijs wel waard is.
Een titanium pannensetje is heerlijk om te hebben, maar met een alu setje van de rommelmarkt kan je ook een prima potje koken. Een goede slaapzak is wel heel belangrijk, te warm zal je het nooit hebben, te koud levert je dramatische nachten op.

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Nog een paar:

- Pak je spullen die niet nat mogen worden waterdicht in. Rugzakken lijken vaak waterafstotend, maar laten verrassend veel regenwater door. De goedkoopste oplossing is een gewone vuilniszak, die gaat 1-2 weken mee. Neem voor de zekerheid een reservezak mee.

- Neem een zitlap mee. Dan kun je onderweg pauze houden ook als de omgeving nat is. Weegt heel weinig.

- Als je altijd veel blaren krijgt, ligt het aan je schoenen/sokken. Blijf geen 10 jaar rondlopen op dezelfde schoenen die jou blaren geven. Er is echt hoop dat je ooit de perfecte schoen vindt.

- Had iemand al genoemd dat je moet leren kaart en kompas te gebruiken?

Linda
 
nog een open deur:

- Hiking en kampeerspullen die je op je rug kan dragen zijn duur, zie eerdere tip. Maar ook een complete uitzet aanschaffen, ook al bestaat deze uit goedkoper materiaal, is nog steeds duur. Voordat je aan deze hobby begint probeer eerst zoveel mogelijk te lenen. Stel je eens voor dat het je niet bevalt dat hiken en kamperen....
 
Hallo beginners,


Een Hiker is eigenlijk heel vindingrijk, hiken kost dus eigenlijk niets!


proef eerst of je het "buiten zijn" bevalt en bijvoorbeeld of je je wel prettig voelt in het donker in het bos??

Ga een dag en nacht op pad met zo weinig mogelijk en Je zal in no time weten wat je belangrijk vindt om bij je te hebben.

veel hikeplezier, Bert
 
precies, je weet pas echt wat je nodig hebt als je het een keer nodig gehad hebt :)

Het is vaak handig eerst goedkoop spul aan te schaffen, en gaandeweg betere uitrusting te kopen. Het grote voordeel is dan dat je beter weet wat je zelf wilt.

grtz
Henk
 
ga is langs een legerdump hier heb ik online en in winkels goede spullen gekocht alleen ze zijn dan wel groen en (goede)tweedehands

koen
 
Allemaal goede tips! Neem een opschrijfboekje en teken aan: met + wat er allemaal goed ging en met - wat er allemaal slecht of fout ging. En bespreek dit laatste met anderen of op het forum, zodat je een volgende keer met betere vooruitzichten kunt starten.
Het is een prima idee om je spullen waterdicht te verpakken, alleen doe dit niet met de bekende grijze Nederlandse vuilniszakken. Die kunnen blijkbaar niet tegen de bewegingsenergie van het lopen/hiken en zijn binnen een paar dagen volledig aan flarden!

Boelo
 
>Het is een prima idee om je spullen waterdicht te verpakken,
>alleen doe dit niet met de bekende grijze Nederlandse
>vuilniszakken. Die kunnen blijkbaar niet tegen de
>bewegingsenergie van het lopen/hiken en zijn binnen een paar
>dagen volledig aan flarden!

Dat valt toch wel mee Boelo,
Het ligt d'r maar net aan welke je koopt. Die heb je ook van betere kwaliteit.
Er is trouwens niet echt een alternatief. Behalve dan een eenvoudige regenhoes voor weinig; voor alle grote rugzakken te koop bij de reguliere buitensportzaak. Veel rugzakken hebben overigens een "geïntegreerde" regenhoes.

Ruud
 
Er is wel degelijk een alternatief, Ruud. Dat zijn de dunne nylon binnenzakken van Exped of Ortlieb. Een andere mogelijkheid zou zijn om de naden van je rugzak met seam sealer af te dichten.

Boelo
 
kijk eens op de website van decathlon,of ga eens naar 1 van hun winkels,goede beginners spullen voor schitterend lage prijzen !!

grtz,jurgen.
 
Neem niet te veel spullen mee, verbaast me altijd weer wat men zoal mee meesleept het veld in....

Dus geen zaken als 3 delige pannensets als je alleen maar water moet koken, geen 3 delige besteksets als je met een goede titanium lepel alles kunt doen, etc, etc.

Dus wees selectief in wat je koopt en koop dat dan meteen goed.
 
>als je met een goede titanium lepel alles kunt doen, etc, etc.
>
>Dus wees selectief in wat je koopt en koop dat dan meteen
>goed.

En koop geen titanium lepel als het met een houten pollepel van de Blokker net zo goed gaat :+

gr. Joop

(die zich nog steeds afvraagt of zijn Titanium gasbrander nu een absolute miskoop, noodzaak of hebbeding was .. laatste denk ik)
 
>Het is een prima idee om je spullen waterdicht te verpakken,
>alleen doe dit niet met de bekende grijze Nederlandse
>vuilniszakken. Die kunnen blijkbaar niet tegen de
>bewegingsenergie van het lopen/hiken en zijn binnen een paar
>dagen volledig aan flarden!


De blauwe puinzakken van de Hema gaan superlang mee.
 
Hallo hikers.

Een goede waterdichte zak is jaren lang te gebruiken. Niet alleen voor je hike maar ook voor andere activiteiten.

Ik kan nog steeds mijn eerste aanschaf gebruiken en die gaat al meer dan 25 jaar mee. En gaat ook elke vakantie mee met vol kleding.

Mijn gezin gebruikt bijvoorbeeld dagelijks een laplandmok. Kost weinig maar kan je voor veel verschillende dingen gebruiken en heeft maatstreepjes van 50cc. Bij nood zelf als graaftool. Kan in de vaatwasser en als die echt op is kopen we weer een nieuwe.

Bert
 
>En koop geen titanium lepel als het met een houten pollepel
>van de Blokker net zo goed gaat :+
>
>gr. Joop

Ik zie jou graag eens een stuk vlees of aardappel zien doorsnijden met je houten lepel:7

Maar goed als jij er blij mee bent moet dat vooral doen...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nog eentje:

Je overleeft een wandelvakantie ook zonder dure Goretexjas. In een gewone goedkope regenjas zweet je erg veel en hij gaat ook niet superlang mee met zo'n rugzak om. Maar het is zelden zo dat het de hele vakantie door regent en je zult die jas toch niet vaak aan hebben. Voor een eerste tocht zou je het best zonder dure jas kunnen proberen. Dan stel je het daarna des te meer op prijs om een ademende jas te kopen.

Goede schoenen zou ik belangrijker vinden.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan