Tips voor training Kilimanjaro


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wie o wie heeft er voor mij nog wat tips voor training om de Kilimanjaro te beklimmen???
Zelf ben ik een athletisch persoon, fitnis 2x in de week,daarnaast 2 x in de week cardio van ongeveer een uur...

Ik hoor graag het graag...

Tis mn eerste berg die ik ga beklimmen en ik wil het toppie van de Kilimanjaro halen...

Groetjes Anneke
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ga eens uitproberen in de Alpen of klimmen wat voor je is. Je schrijft dat het je 1e berg is. Als je geen eerdere ervaring met klimmen en hoogte hebt, valt het wellicht vies tegen
Je zult merken dat klimmen een hele zware sport is. Wist je dat op de hoogte van 6000m er slechts de helft van het normale zuurstof percentage beschikbaar is? Dat is niet voor iedereen weggelegd, hoe sportief je ook bent. Verdiep je iig eens in het fenomeen hoogte en hoogteziekte. Daarnaast zal je gewoon heel veel duur training moeten doen, ik denk dat het uitlopen van halve marathon(of iets op de fiets) een goede indicatie kan geven.

Maar nogmaals, het lijkt me handig als je eerst wat in de Alpen probeert. Geschikte bergen zijn de Breithorn (c. 4100m), de Allalin (c. 4100) en de Bishorn(c. 4100m) in Zwitserland. Dit zal je als onervaren klimmer echter ook onder begeleiding van gids of ervaren klimmer moeten doen. Je kan mij meer advies vragen over dergelijke bergen als je wilt.

Groeten Bas Visscher

- wil die bergen wel gidsen tegen betaling:+ :D
 
kilometers maken. Bij voorkeur in een gebied waarbij je veel moet stijgen, maar vlakke kilometers tellen ook wel mee..

De kilimanjaro is technisch geen moeilijke berg, maar zoals hierboven gezegd is klimmen gewoon pittig. Zeker als je dat 8 uur per dag moet doen om naar boven te lopen.

Beste training? Kilometers maken... veel bij voorkeur. Lopen (en zeker klimmen) is toch iets anders dan een uurtje in de sportschool. Je hele gestel moet er aan wennen. Van de eelt op je voeten, tot de spieren rondom je knieen en enkels.

Johan.
 
>Ga eens uitproberen in de Alpen of klimmen wat voor je is.

Aangezien de Kili een wandelberg in de ruimste zin van het woord is, hebv je niet zoveel aan klimmen zoals dat in de alpen gaat. Je kunt de kilimanjaro beklimmen met een paar goede schoenen en wandelstokken, gordels, klimmaterialen en stijgijzers laat je lekker thuis. Zoveel heb je dus niet aan het oefenen op alpen. (Hoewel ik het persoonlijk leuker vindt dan omhoog wandelen)


>Als je geen eerdere ervaring
>met klimmen en hoogte hebt, valt het wellicht vies tegen
>Je zult merken dat klimmen een hele zware sport is. Wist je
>dat op de hoogte van 6000m er slechts de helft van het normale
>zuurstof percentage beschikbaar is? Dat is niet voor iedereen
>weggelegd, hoe sportief je ook bent.

Heeft ie gelijk in, maar elke keer dat ik in de bergen kom loop ik ook gewoon de eerste dag te puffen door de hoogte. Als je in de gaten houdt dat je:
* Langzaam loopt. Altijd maar langzaam lopen.
* Voldoende rust op elke hoogte waar je aankomt.
* Als je je niet goed voelt: afdalen!
* Veel drinkt. Voor elke 1000 meter hoogte een liter meer dan wat je thuis drinkt.
* Blijft eten, ook al heb je geen honger.

met deze aandachtspunten kan elke halve zool een hoge berg beklimmen. Daarvoor hoef je echt geen supermens te zijn. Een goede conditie maakt het gemakkelijker, maar nog steeds moeilijk. Klimmen is zeker niet weggelegd vopor weinigen, iedereen die het verstandig aanpakt kan eraan beginnen. je hebt een redelijk goede conditie, dus met wat echte buiten-training gaat jou dat lukken! Dat het niet voor iedereen is zeggen we alleen maar om het een beetje rustig te houden in de bergen, toch Bas? ;-) (No PUN intended)


>Daarnaast zal je gewoon
>heel veel duur training moeten doen, ik denk dat het uitlopen
>van halve marathon(of iets op de fiets) een goede indicatie
>kan geven.

Aangezien je al fitnesst en 2 uur per week cardioo't: blijven doen! Daarnaast ook veel buiten gaan wandelen. Buitensportspieren kweek je buiten, niet in een stoffige sportschool (is mijn mening). Ga lopen, gewoon in nederland, met een rugzak met wat gewicht erin. Zo train je je beenspieren en rug. Die benen heb je hard nodig bij het overwinnen van 6000 hoogtemeters...

>Maar nogmaals, het lijkt me handig als je eerst wat in de
>Alpen probeert. Geschikte bergen zijn de Breithorn (c. 4100m),
>de Allalin (c. 4100) en de Bishorn(c. 4100m) in Zwitserland.

Kan je doen, maar lijkt mij dus niet perse nodig. Je leert er wel klimvaardigheden door, maar de meesten daarvan zul je in Afrika niet nodig hebben. Hooguit heb je er voordeel van dat je al weet hoe hoogte aanvoelt, en dat rennen echt niet verstandig is. Het is echter wel heel leuk om deze toppen te gaan beklimmen, en misschien ga je daardoor na de kili wel meer klimmen. Je zult zien dat die ouwe vulkaan heel iets anders is dan alpien klimmen in de Alpen :)

Succes ermee,
Pieter
-En snel, nu de top nog wit is!-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Ik neem aan dat dit ook een reis onder begeleiding is aangezien je nog geen verdere ervaring hebt. Ik weet niet of dit je eerst wandelgebeuren wordt en je hiervoor speciaal bergschoenen hebt gekocht, zoja loop deze dan eerst goed in anders kan de kilimanjaro een leidensweg worden.

Enja zoals andere al zeiden vooral trainen door veel te lopen, en niet alleen die saaie sportschool.

Succes er mee!
 
Hoi Pieter,

Het gaat mij niet om klimtechnische vaardigheden. Het gaat mij om het principe hoogte. Ik vind het opmerkelijk dat je als eerste berg een berg van 6000m doet. Sommige mensen kunnen uberhaupt niet tegen hoogte. Het kan behoorlijk in je voordeel zijn, ervaring te hebben met acclimatiseren.
Daarbij de door mij genoemde bergen zijn ook wandelbergen zolang je maar in het spoort blijft. Mijn insziens is het enige verschil is dat je gebruik maakt van touw, stijgijzers en pickel maar als je ziet voor lui het nog meer doen moet dat ook wel te overleven zijn. Mocht je daar geen trek in hebben, ok, maar beklim dan iig een berg waar je geen touw voor nodig hebt.

"Heeft ie gelijk in, maar elke keer dat ik in de bergen kom loop ik ook gewoon de eerste dag te puffen door de hoogte. Als je in de gaten houdt dat je:
* Langzaam loopt. Altijd maar langzaam lopen.
* Voldoende rust op elke hoogte waar je aankomt.
* Als je je niet goed voelt: afdalen!
* Veel drinkt. Voor elke 1000 meter hoogte een liter meer dan wat je thuis drinkt.
* Blijft eten, ook al heb je geen honger."

Ik zeg: al doende leert men. Volg jij je eigen tips op als je klimt? Ook de eerste keer? Een onervaren klimmer al helemaal niet.
Had jij niet teveel spullen mee tijdens je eerste drieduizender? Ik wel iig...Ervaring komt met de jaren en je zal toch echt eerst situaties moeten meemaken voordat je ze ook begrijpt. Dat geldt dus ook voor deze tips.

Ervaring in de alpen is dus, hoe je het ook wendt of keert, een groot pluspunt bij de beklimming van de Kili. Zonder zal het wellicht ook lukken, maar zal het je zeker zwaarder vallen.

Mee eens?
Groeten Bas
:P
 
The Miniman

Wat Bas bedoelt is dat lopen met een rugzak in nederland niet te vergelijken is met lopen in de bergen en al helemaal niet boven 3000mtr. maw. gooi dat sportschoolabonnementje in de container en ga van dat geld een weekje wandelen in de bergen, liefst boven 3000mtr. Volle rugzak op je rug en afzien.

2 uurtjes sportschool op de cardio is toch net ff anders als 12 uurtje met volle rugzak afzien in de bergen. Zeker met hoogtes als de Kili.

suc-6-
ps. als alternatief kun je idd. in nederland gaan wandelen.
 
Bas,

Ik ben het met je eens... Ik zei ook eigenlijk hetzelfde als jij: die klimtechnische vaardigheden die je in de alpen opdoet gebruik je op de kili niet, maar als je al weet hoe hoogte aanvoelt kan dat alleen maar in je voordeel werken.

Teveel zooi meesjouwen.. check, daar ben ik goed in! Maar bij elk tochtje probeer ik weer een karabinertje of friendje meer thuis te laten. :+ Het komt dus allemaal wel goed...

Groet,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Sportschoolabonnementje inruilen voor een weekje in de bergen lijkt me geen goed plan. Een weekje hoog in de alpen is natuurlijk wel erg goed als aanvulling op je training in de sportschool. Dan kun je kijken hoe je reageert op hoogte.

Let wel op wat voor training je doet. Krachttraining (apparaten) heeft maar beperkt zin (zeker voor je bovenlijf), dus in de aanloop naar je reis kun je dat afbouwen en meer cardio gaan doen. Spinning is erg intensief, maar je gebruikt andere spieren dan tijdens het lopen. Lopende band op maximum helling (en dan lopen, niet hardlopen) en step zijn de beste oefeningen. Mocht je alleen deze apparaten (te) saai vinden, varieer dan maar zorg dat je aan het einde van de voorbereiding de nadruk steeds meer op deze apparaten gaat leggen.

Als er in je sportschool goede begeleiding is, leg dan uit wat je van plan bent, dan kan men vast een goed programma voor je opstellen. Let wel op dat je het vraagt aan iemand met verstand van zaken. De eerste ‘trainer’ waartegen ik zei dat ik de Cotopaxi (5897 m) op wilde reageerde: “Bijna 6 km?!?!?!. Da’s nog hoger dan de Himalaya!!!” :o

Carl
 
Oh ja, als je (straks) een megaconditie hebt wil dat niet zeggen dat je full speed die berg op kan. Een goede conditie heeft nl. (bijna) geen invloed op of je goed acclimatiseert of niet. Zoals Bas al schreef, verdiep je vantevoren in het fenomeen hoogte(ziekte).

Carl
 
beste anneke,
Er zijn drie dingen die je zou moeten trainen.
1. algehele conditie
2. een sterk gestel/lichaam
3. doorzettingsvermogen
als je 1 en 2 goed trained dan heb je drie al voor een deel te pakken.
1 en 2 zal je kunnen trainen door duur training na een week of 4, 5 af te wisselen door interval trainingen. beide zal je op 70% tot 80% van je maximale inspanning moeten gaan trainen. Zorg voor afwisseling in de oefeningen of dit nu cardio of kracht is. Zoek daarbij voor je mentale training ook je grenzen eens goed op.
succes met je trip.
Wil je verder/ dieper op de trainingen ingaan laat het mij ff weten.
groeten jeroen (fitness-, spinning-, Nordic walking-, buitensport instructeur)
 
Bedankt voor je/jullie reacties en tips en trucks!

Maar ik heb het toppie van de Kilimanjaro behaald!

Wat was het genieten!

Gelukkig heb ik nergens last van gehad... ok, wel een klein beetje hoofdpijn, maar dat is normaal!

Thanx

Groetjes Anneke
 
Ik heb zelf in 2002 de kilimanjaro beklommen via de Shira route, gegradeerd als een gemiddelde route (volgens het reisboekje), hij duurde 7 dagen. Ik zeg er wel bij dat ik dan wel klimervaring heb. Dus de aanloop naar de top viel mij wel mee. Geen last van hoogteziekte e.d. Maar de beklimming naar de top vond ik wel heftig en steil. Veel grindpaden wat erg vermoeiend loopt. Wij begonnen ook de beklimming 's nachts, omdat dan de stukjes losse steen aan elkaar waren gevroren, is ook wel een ding om rekening mee te houden. Je ziet dan bar weinig, ook wel logisch. We gingen die dag ook nog eens drie kilometer zakken. De laatste dag liepen we nog door een stukje jungle. Liep ook erg vermoeiend want de paden waren veranderd in ruime enkeldiepe modderpaden. Maar goed, dat was mijn route. Als het goed is moeten er zeven routes zijn (officieel). Kijk maar eens wat rond er is genoeg over te vinden. Succes alvast:)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan