Titanium en/of anti-aanbaklaag

Beste mede-hikers,

Mijn Trangia Mini (330gram) staat al geruime tijd op het lijstje om vervangen te worden door wat lichters. De koekepan is onnodig zwaar omdat ik hem enkel als deksel gebruik, de brander is onnodig zwaar en 800ml is toch echt net iets te klein. Ik ben dus van plan een lichtere alcoholbrander te gaan gebruiken en een nieuwe pan met deksel.

Ik 'kook' meestal door gedroogde groenten/couscous of pasta aan de kook te brengen en heel eventjes te laten sudderen. Culinair is het niet te noemen maar het is niet simpel water koken en in een zakje gieten.

Nu vraag ik mij af:
1. Is titanium geschikt voor mijn kookstijl? Ik gebruik doorgaans geen hete gas/benzinebrander maar 'langzame' spiritus.
2. Is titanium met een anti-aanbaklaag bruikbaar? In hoeverre is dit slijtvast? Doorgaans ben ik redelijk schoon door alle etensresten uit de pan te schuren. Echter zijn de pannen met anti-aanbaklaag die ik bij anderen hebt gezien in slechte staat.

Alvast bedankt voor de tips.
Koen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zonder afdoende vocht koken lukt niet in titanium. Dus roerbakken kan je vergeten. Dingen sudderen zoals een stukje vlees is ook niet te doen. Maar een droogmaaltijd in een pan water aan de kook brengen en dan even al roerend een paar minuten door koken voor dat je het weg zet in een cosy gaat helemaal prima
 
Laatst bewerkt:
Ik had precies hetzelfde probleem. Na het lezen van Veel gebruikerservaringen met titanium ben ik toch voor aluminium gegaan.
 
keramische laag

Mocht je kiezen voor een pan met anti-aanbaklaag, ga dan voor een pan met een keramishe laag. Deze keramische-coatings zijn slijtvast en niet giftig. De oude teflon-coatings zijn niet krasvast en zeer giftig.

Je zou kunnen kijken bij Primus. Primus heeft bij de nieuwe colectie de oude teflon-coating vervangen voor de nieuwe kermische anti-aanbakcoating.

succes
 
Zoals ik het begrepen heb zorgt de anti aanbak laag er inderdaad voor dat het voedsel niet aan de pan vastbrandt.

Maar door de slechte geleiding van titanium wordt het plaatselijk wel veel te heet, waardoor je maaltijd wel verbrandt als je te weinig roert.

Dat je op spiritus wil koken, dus minder hete vlam is dan wel positiever voor het gebruik van titanium.
 
Ik kook dus met titanium op benzine, gas, spiritus en houtvuur. Koken is een groot woord aangezien het hoofdzakelijk droogmaaltijden betreft. Maar soms ook niet. Zaak is dan niet te willen bakken.

Droogmaaltijden (zelfgemaakt), doe ik in de pan en vul deze dan aan met water (ongeveer 2 vingers tot boven de droogmaaltijd. Dit breng ik al rustig roerend aan de kook en eenmaal kokend blijf ik doorroeren totdat het een aantal minuten extra heeft gekookt en dan zet ik het weg in een cosy. Al het water wordt opgenomen in het voedsel tijdens het wellen het is dus de kunst om net wat water over te houden tijdens het koken zodat het niet aanbrandt. In de cosy wordt de rest van het water toch opgenomen.

Normaal koken: pasta, rijst e.d. gewoon in ruim water koken. Groenten kan je ook even voorkoken en dan evt. met vis uit blik of in een bakpannetje gebakken vlees in de pan met de gekookte groenten en saus rustig roerend opwarmen. Zo kan je eigenlijk ook op titanium eigenlijk best wel redelijk koken mits je er maar bij na blijft denken.

Ander voordeeltje van titanium is dat als je het per ongeluk aanbrandt dat er zonder enig schade straffeloos met zand of schuurspons doorheen kan raggen.
 
Bedankt voor de bruikbare reacties!

De positieve ervaringen van babelfish trekken mij over de streep.

Dan let mij nog de keus om wel of niet voor een anti-aanbaklaag te gaan.
Heeft iemand ervaring met de duurzaamheid van de huidige lagen? Ik gebruik plastic bestek en een schuursponsje voor het schoonmaken.
 
pannetje

Schuursponsje kun je met anti-aanbaklaag beter vergeten. Plastic bestek kan op zich wel, ik heb echter geen flauw idee hoeveel hitte dit kan hebben..

groetjes,

Mirjam
 
Schuursponsje kun je met anti-aanbaklaag beter vergeten. Plastic bestek kan op zich wel, ik heb echter geen flauw idee hoeveel hitte dit kan hebben..

groetjes,

Mirjam

Wel ik heb kunststof bestek van de decathlon en ben er in geslaagd om al roerend in een gamel met pasta de punt van de lepel behoorlijk plat te buigen.

Die is dus op het randje van smelten geweest.

En ik kook op esbit, dus geen stevige gasbrander.
 
Goed leeg eten die pot en als je dan wil "afwassen" dan met een takje, of eigenlijk het binnenste van een takje dat nog wat vers is. Dit krast niet en spaart dus niet alleen je aanbaklaag (als je die hebt) maar zorgt ook dat je geen krassen krijgt waar je volgende maaltje in blijft plakken.

Qua bestek... nooit geprobeerd om met plastic bestek in een hete pan te roeren. Bij warmte nooit problemen gehad, gewoon niet erin laten staan.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Het gebruik van schuursponsjes maakt de pan ruw, waardoor hij de volgende keer alleen nog maar harder aanbakt. Dus eigenlijk moet je dat vermijden.
Maar bij een anti-aanbaklaag zou een schuursponsje helemaal niet nodig hoeven zijn.
Wat betreft de slijtvastheid: ik heb alleen ervaring met de koekenpannetjes van Trangia en die zijn érg slijtvast. Maar goed, na vele jaren komt toch uiteindelijk het metaal er in het midden wel door...

Overigens, dat teflon giftig is is een typische geval van een slechtgeinterpreteerde misvatting. Het spul is namelijk zo inert als het maar kan, dus als je deeltjes teflon opeet doet het niks in je maag en poep je het gewoon weer uit. Teflon is alleen giftig als je de pan zó heet maakt dat het gaat ontleden, de dampen die er dan af komen kunnen je onwel maken bij inademen. Mogelijk is het ook ongezond als je het rechtstreeks in de bloedbaan brengt....maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat je dat van plan bent :)
Het grote nadeel van een keramische antiaanbaklaag is, is dat het niet echt werkt. Ik heb zo'n pan (gehad) van BK en die is na een paar keer gebruiken de vuilnisbak ingegaan omdat-ie toch gewoon aanbakte.

Groetzels,
Dennis
 
Wederom bedankt voor de reacties :)
Ik durf echter geen anti-aanbakpan te kopen als ze blijkbaar niet eens tegen een schuursponsje kunnen.
Titanium wordt het echter wel, en dan waarschijnlijk de Evernew 900ml pan.
Bedankt voor het meedenken!
 
Wederom bedankt voor de reacties :)
Ik durf echter geen anti-aanbakpan te kopen als ze blijkbaar niet eens tegen een schuursponsje kunnen.
Titanium wordt het echter wel, en dan waarschijnlijk de Evernew 900ml pan.
Bedankt voor het meedenken!

Die heb ik ook besteld!
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan