TNF Black Kazoo slaapzak bijvullen .

  • Onderwerp starter maurice.deen
  • Startdatum

Status
Niet open voor verdere reacties.
M

maurice.deen

Guest
hoi luitjes,

ik heb nog geen jaar geleden, op advies van bever, een TNF Black Kazoo gekocht. Er werdt mij verteld dat die slaapzak moeiteloos de -7 graden kon halen als comforttemperatuur.
Ik heb de slaapzak in totaal 3 weken gebruikt (2 weken in de zomer, in de alpen)en nog een aantal dagen in Wales maar tot mijn verbazing haalt hij niet de 0 graden. Ik vraag me dus af dat ding uberhaupt onder de 0 graden kan worden gebruikt.

Ik kan nu 2 dingen doen. Die slaapzak laten bijvullen met 200 gram dons of een nieuwe slaapzak met een lager temperatuurbereik aanschaffen. Dit is mijn eerste slaapzak die ik ooit heb aangeschaft. ik heb dus ook geen ervaring met het bijvullen van slaapzakken. ik lees wel regelmatig dat het bijvullen ook afhankelijk is van de schothoogte tussen de banen. bij de Black Kazoo zijn ze 50mm.

kan iemand mij advies geven hierover?? bijvullen of een nieuwe kopen, mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar het bijvullen van mijn slaapzak (in verband me extra kosten).

groet Maus.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi,

Lees even het andere slaapzak-gerelateerde bericht hier, over de birdland serai extra. Daar hebben we het op een gegeven moment over gevoelstemperatuur, en dat het bij sommige mensen best kan zijn dat een -7 slaapzak helemaal niet meer zo lekker warm is bij -7. Kennelijk ben jij kouwelijker aangelegd dan de makers van die slaapzak als gemiddelde genomen hebben. The North Face maakt zeker geen slechte slaapzakken, dus waarschijnlijk ben jij gevoelig voor kou. Je kunt nu voortaan dit gegeven meenemen als je een slaapzak koopt: een graadje of 5 overdimensioneren.

je kunt nu een heel aantal dingen doen, waaronder het ding verkopen :), maar waar je ook eens naar zou kunnen kijken is: Op wat voor matje slaap je? Heb je ondergoed aan in de slaapzak, en een lakenzak? ga je er warm in, of koud? Je hebt m nu een jaar, en da's nog vrij vroeg om m te wassen, maar dat kan vaak veel schelen. (er zijn wel bijzondere instructies voor donszakken wassen, als je dat niet ziet zitten kun je het laten doen) Als je het dan nog steeds koud hebt kun je m bijvullen, maar die schothoogte is inderdaad beperkt, dus ook de temperatuurwinst die je ermee haalt. je zou eens kunnen gaan praten met een slaapzakkenfabrikant zoals Tatteljee of Birdland, die kunnen je wel vertellen of het de moeite waard is (en of bijvullen inderdaad de oplossing is, of dat je gevoel ermee te maken heeft)

Succes drmee :7
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Ik heb al meer dan eens gehoord (en m'n persoonlijke ervaring bevestigt het) dat TNF nogal optimistisch zou zijn met z'n temperatuursopgaven en dat die -7° in de praktijk inderdaad toch een graad of 4 à 5 te hoog is gegrepen. Als iedereen volgend jaar verplicht de nieuwe Europese norm moet toepassen zullen we wel zien wat dan nog de comforttemperatuur is.
Daar heb jij natuurlijk niet direct iets aan. Ik denk dat je het best contact opneemt met de fabrikant die het bijvullen zou kunnen uitvoeren (Birdland, ... ?). Die heeft over het algemeen wel een idee wat kan en wat niet.
 
Hoi Maus,
Het verbaast me. Ik heb dezelfde slaapzak en kan er zonder extra noodgrepen zeker een aantal graden vorst mee halen.

Vorig jaar met de WWH zelfs -19 overleefd, waarbij ik toen wel een extra fleece-deken en een extra isolatiematje heb gebruikt.

Wat tips:
- de slaapzak goed opschudden en niet opgerold bewaren (dan wordt het dons plat en isoleert het niet goed meer)
- sokken en muts, lang thermo ondergoed en verder niets aantrekken. Je lichaam zorgt namelijk voor de warmte, de slaapzak voor de isolatie


groeten,

Nico
 
Hoi Maus en Nico,

Zouden jullie allebei es kunnen kijken hoeveel gram er in die zak zit en hoeveel cuin er opgegeven wordt? Die van Maus is een jaar oud dus en die van jou Nico?

En kunnen de verkopers onder ons (Joris? Joeri?) iets vertellen over veranderingen wb. Blue/Black Kazoo de laatste jaren?

Groetjes
Petra
-zeer benieuwd
-heeft zelf het sterke vermoeden dat hierin wel es de oplossing van dit raadsel zou kunnen liggen na wat ervaringen met een Blue Kazoo....
 
(Voor een regular)

Blue/Black Kazoo 2004/2003
1355 g totaal
650 g dons FP600+
Pertex tijk
ripple construction

Blue Kazoo 2002
1250 g totaal
650 g dons FP600+
Pertex tijk
diamond baffle construction

Blue Kazoo 2001
1210 g totaal
? g dons FP600+
Pertex tijk
diamond baffle construction

Blue Kazoo 1998
1200 g totaal
? g dons FP600+
MicroMax tijk
continuous baffle construction

buiten het feit dat het ding de laatste jaren blijkbaar wat zwaarder is geworden, zijn er blijkbaar niet zo echt veel verschillen
 
hoi petra.

de hoeveelheid dons wat in mijn BK Long zit, is 685 gram ganzen dons (min. 80% dons). en bouwjaar 2003. op de slaapzak staat 600 (fillpower).

Het totale gewicht moet eigenlijk met een weegschaal checken.. helaas heb ik die niet tot mijn beschikking.

groet Maus.
 
Dat is inderdaad vreemd, dattie alleen maar zwaarder wordt...
Je zou juist zeggen dat alles steeds lichter zou moeten worden met alle mooie innovaties OF warmer bij hetzelfde gewicht.

Ok, mijn oude was wat mee mis, lekte nogal wat dons (als ik in of uit de zak was gegaan leek de tent meer op een ganzenfarm). OPgestuurd naar TNF en als superservice heb ik een nieuwe gehad. Daar staat op 80% dons en ik dacht dat de oude 90% was. Maargoed dacht ook dat de oude 700 FP was, is ook nie zo dus.
Puur gevoelsmatig zou ik zeggen dat de oude zak volumineuzer was en vroeg me af waar dat aan lag.
Hoe dan ook, hij blijft natuurlijk een toppertje.....

Groetjes
Petra
 
Om er nog maar even achteraan te hobbelen:
Ik heb ook sinds een jaar of 4 een TNF Blue Kazoo. Vorig jaar ook tot -19 ge-WWH-ed. Geen enkel probleem. Bijvullen gaat (volgens Demmenie sport) niet omdat hij geen baan-, maar een diamantstructuur in de comparimenten heeft. Die kun je niet van de zijkant openen om er meer dons bij te doen. Wel heb ik er (bij Demmenie) voor een euro of 35 een donzen tochtkraag in laten zetten en dat is in ieder geval al een enorm verschil in warmtebehoud.
Verder heb ik het idee dat de black kazoo de outlet-versie van de blue kazoo is. Niet minder in kwaliteit, maar gewoon een stuk goedkoper. (waarom dan???) Hij hing in de TNF-outlet store in Roermond namelijk voor een behoorlijk lagere prijs dan waarik mijn Blue Kazoo destijds kocht.
Wat ik wel merk is dat je hem echt lekker volumineus moet opbergen (in zijn opbergzak), anders is hij een beetje aan de platte kant. Een keertje laten wassen doet ook al veel aan het volume van je slaapzak en door het wasproces wordt het dons weer geimpregneerd en zo wat water afstotender (erg prettig bij koude, vochtige nachten in je tentje). Maargoed, een hoop dingen die je waarschijnlijk toch al wist.

Slaap ze!

Sebastian
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan